Arvostelussa Sony WF-SP800N

5
Testissä Sonyn täyslangattomat WF-SP800N nappikuulokkeet: Eivät tipu urheillessa ja akkua piisaa
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Täysin langattomien kuulokkeiden markkinat ovat kasvaneet ja monipuolistuneet viime vuosien aikana hurjasti, sillä erilaisia kuulokkeita löytyy eri valmistajilta useita.

Kuulokkeita löytyy myös erilaisiin tarkoituksiin, joista meillä on tällä kertaa testattavana Sonyn WF-SP800N -urheilukuulokkeet. Nimensä mukaisesti näiden luvataan sopivan urheiluun sekä pysymään päässä urheilusuoritusten aikana, jossa on onnistuttu mainiosti. Urheilua tukevat myös kuulokkeiden IP55 -luokitus.

Tekniset tiedot

 • Kuulokkeen mitat:
 • 17 x 30 x 30 mm
 • Kotelon mitat:
 • 90 x 35 x 50 mm
 • Paino:
 • 9,8 g (kuuloke), 57 grammaa (kotelo ilman kuulokkeita)
 • Yhteydet:
 • Bluetooth 5.0, USB-C kotelossa lataukseen
 • Akku:
 • 9+9 tuntia (melunvaimennus päällä), 13+13 tuntia (ilman melunvaimennusta)
 • Muuta:
 • digitaalinen melunvaimennus, Ambient Sound, IP55-luokitus (vain kuulokkeet), Sony Headphones Connect -sovellus
 • Värit:
 • musta, valkoinen, sininen
 • Hinta:
 • 199 euroa

Käyttäminen ja käyttömukavuus

WF-SP800N -kuulokkeet ovat niin sanotusti urheilukuulokkeet. Tämä näkyy kuulokkeissa tukikaaren ja kolmiulotteisen kaarevan muotoilun muodossa. Paketin mukana toimitetaan tukikaaria kahta eri kokoa ja neljät silikonikumiset korvatyynyt, joilla itselleen sopiva istuvuus varmistetaan.

Korvissa ollessaan kuulokkeet erottuvat jonkin verran, mutta omasta ei kuitenkaan liikaa. Toisaalta, esimerkiksi pienempiin Galaxy Buds Live -kuulokkeisiin verratessa nämä saa otettua helpommin pois korvista hieman isomman koon ansiosta.

Itse näitä urheilukuulokkeita tuli käytettyä lähinnä kevyiden liikuntasuoritusten kanssa. Kuulokkeet pysyvät erittäin hyvin päässä kävelyn ja pyöräilyn aikana. Rakenteen ansiosta kuulokkeet pysyvät päässä hyppimisen ja pomppimisen aikana sekä vaikkapa punnerruksia tehdessä. Kuulokkeet ovat rakenteeltaan IP55 -luokituksen omaavat, joka tarkoittaa, että kuulokkeet kestävät roiskeita ja hikeä. Näiden myötä WF-SP800N -kuulokkeet sopivat hyvin esimerkiksi kuntosalille.

Juoksemisen osalta kuulokkeet tuntuvat pysyvän paikoillaan hyvin, eikä niitä tarvitse korjailla menon aikana.

Yhteys ja yhdistäminen

Ensimmäisen kerran yhdistäminen ei ole mikään markkinoiden sulavin, mutta onnistuu kohtuullisesti sovelluksen avulla. Ensimmäisen kerran jälkeen kuulokkeet yhdistyvät laitteeseen automaattisesti, kun kuulokkeet ottaa pois kotelosta.

Yhdistyminen ei kuitenkaan tapahdu ihan samantien, vaan tässä on muutamien sekuntien viive. Itse monesti aloitin musiikin toiston puhelimesta ennen kuin kuulokkeet olivat yhdistyneet, jolloin kappale alkoi hieman ärsyttävästi toistumaan puhelimen kaiuttimen kautta.

Pari kertaa kolmen viikon aikana kuulokkeet menettivät yhteyden puhelimeen, jonka jälkeen kuulokkeet yhdistyivät uudelleen hetken kuluttua. Hieman pimentoon jäi johtuiko yhteyden menetys kuulokkeista vai puhelimesta (Poco X3 NFC).

Bluetoothin kantama tuntuu olevan kohtuullisen hyvä, jopa 10 metriä Sonyn mukaan. Puhelinta ei siis tarvitse ihan koko ajan kantaa taskussa, joka helpottaa esimerkiksi käyttöä kuntosalilla.

Kosketuseleet

Kumpikin kuuloke sisältää pienen kosketusalustan. Oletuksena oikealla kuulokkeella voi napauttamalla laittaa äänen toistamaan/tauolle, kaksoisnapauttaa seuraavaan kappaleeseen, kolmoisnapauttaa edelliseen kappaleeseen ja pitämällä pitkällä pohjassa saa käyttöön ääniavustajan.

Vasemmalla taas voi hallita oletuksena äänenvoimakkuutta. Lisää saa napauttamalla ja pitämällä hetken pohjassa puolestaan pienennettyä äänenvoimakkuutta.

Omassa käytössä nämä kosketukset toimivat hyvin, mutta aina silloin tällöin sen joutui tekemään uudestaan, kun esimerkiksi kappale ei vaihtunut.

Headphones Connect -sovelluksella voi puolestaan hallita näitä kosketuseleitä enemmän haluamakseen. Vaihtoehtona löytyy esimerkiksi ympäristöäänten säätö, jolla saa pois tai päälle digitaalisen melunvaimennuksen sekä Ambient Sound -tilan.

Lisäksi kuulokkeet tunnistavat, kun toisen kuulokkeen ottaa pois korvasta, jolloin toisto menee tauolle ja jatkuu taas kun kuulokkeen laittaa takaisin. Tämä toimii ongelmitta.

Kotelo ja akku

Latauskotelo on isohko ja selvästi suurempi kuin esimerkiksi Galaxy Buds Live -kuulokkeiden. Esimerkiksi farkkujen etutaskussa kotelo erottuu suhteellisen selkeästi, joten reppu tai laukku on parempi vaihtoehto kuljettamista varten.

Kuulokkeiden akunkeston luvataan yltävän melunvaimennuksen kanssa 9 tuntiin ja toiset 9 tuntia saa kotelolla. Ilman melunvaimennusta molempien akunkesto yltää parhaimmillaan jopa 13 tuntiin. Kuulokkeiden akunkesto on hyvä, mutta kotelon kokoon nähden tämän akunkesto on ehkä hieman heikko.

10 minuutin lataus kotelossa tuottaa kuulokkeille noin tunnin edestä kuunteluaikaa. Täyteen kotelo lataa kuulokkeet noin 2,5 tunnissa ja itse kotelo latautuu pohjassa oleskelevan USB-C -liitännän kautta 3,5 tunnissa. Langatonta latausta kotelo ei tue.

Kotelon kannen ja rungon välissä on pieni punainen led-valo, joka kertoo kun kuulokkeet sisällä latautuvat. Kuulokkeet kiinnittyvät varmasti magneettien avulla koteloon. Kuulokkeissa on omat led-valot, jotka myös ilmoittavat latauksesta.

Kun kuulokkeet laittaa korvaan, kuulokkeet ilmoittaa äänellä akun varauksen tason.

Kotelon kansi pysyy varmasti kiinni, eikä avaudu koteloa ravistaessa. Itse kuulokkeet ovat rakenteeltaan IP55-luokituksen omaavat, mutta kotelo ei tällaista luokitusta ole saanut, joten koteloa ei kannata kosteudelle altistaa.

Melunvaimennus, Ambient Sound -tila ja äänenlaatu

Sony on saanut laitettu kuulokkeisiin digitaalisen melunvaimennuksen, joka tietyllä tavalla vähentää esimerkiksi ohiajavien autojen ääniä, mutta ihan täydellisesti äänet eivät katoa. Lisäksi vaihtoehtona on Ambient Sound -tila, joka puolestaan päästää mikrofonien kautta ulkopuolelta tulevia ääniä korviin, jolloin vaikkapa takana tulevan auton äänen kuulee, mutta samalla musiikista voi nauttia.

Itse kuitenkin tuli pidettyä kumpikin tila lähinnä pois päältä, sillä ilman melunvaimennusta kuulokkeet vaimentavat ääntä hyvin, mutta kuitenkin ympärillä tapahtuvista asioista pysyi mukavasti kartalla.

Myös peruskäytössä melunvaimennuksen sekä Ambient Sound -tilan jättäminen on parempi vaihtoehto, sillä digitaalinen melunvaimennus saa kirjoittamisen mekaanisella näppäimistöllä kuulostamaan terävämmältä kun taas ilman melunvaimennusta kirjoittamisen ääni on hieman pehmeämpi. Kuulokkeet tukevat myös sovelluksen avulla automaattista taustaäänten hallintaan, sillä sovellus tunnistaa toiminnot ja usein vierailemasi sijainnit. Tämän voi tosin laittaa pois päältä ja taustaääntä voi hallita manuaalisesti.

Itse äänenlaadussa ei niinkään ole valittamista, vaikka mitenkään kovin hyvin tätä puolta en osaa avata. Kuulokkeita mainostetaan jykevällä bassoäänellä, joka ei kuitenkaan peitä liikaa muita ääniä. Äänen tasoja voi mukauttaa Sony Headphones Connect -sovelluksen taajuuskorjaimella, joista itselle kuitenkin valikoitui pois päältä -vaihtoehto tai podcastien kuuntelun aikana puhe -vaihtoehto.

Yhteenveto

WF-SP800N -urheilukuulokkeet saapuivat markkinoille jo heinäkuussa 200 euron suositushinnalla. Tämän arvostelun kirjoitushetkellä kuulokkeita on kuitenkin myyty jo paljon noin 129 euron tasolla, joten täyttä hintaa ei enää näistä kannata maksaa.

WF-SP800N -kuulokkeet sopivat hyvin erilaisiin urheilusuorituksiin, sillä pysyminen korvissa ei aiheuttanut harmia. Äänenlaatu on hyvällä tasolla, etenkin jos oma musiikkimaku on bassopainoitteista, jonka lisäksi kuulokkeiden akunkesto on hyvällä tasolla. Kuulokkeet tarjoavat myös digitaalisen melunvaimennuksen, mutta tämän ominaisuuden takia kuulokkeita ei kannata ostaa.

Kotelo on isohko, jonka myötä sitä on parempi kuljettaa treenikassissa kuin housujen etutaskussa. Pienenä miinuksena voidaan myös mainita kotelon tarjoama akunkesto, joka ei ole niin vakuuttava.

Suositushinnasta kuulokkeet ovat tulleet selvästi alaspäin, joten alennettuun hintaan näitä Sonyn kuulokkeita voi helpommin suositella muita tämäntyylisiä kuulokkeita kuten Jabra Elite Active 75t vastaan.

Sony WF-SP800N

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (5)

jkij
jkij

2

9tuntia ei ole missään mielessä riittävä akunkesto.
ei riitä edes työpäivän ja työmatkojen ajaksi.

Vastaa
Jyk
Jyk

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkij:

9tuntia ei ole missään mielessä riittävä akunkesto.
ei riitä edes työpäivän ja työmatkojen ajaksi.

Siis 9 tuntia kuulokkeissa + toiset 9 tuntia kotelosta ei ole riittävä?

Vastaa
jkij
jkij

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jyk:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkij:

9tuntia ei ole missään mielessä riittävä akunkesto.
ei riitä edes työpäivän ja työmatkojen ajaksi.

Siis 9 tuntia kuulokkeissa + toiset 9 tuntia kotelosta ei ole riittävä?

Mitä hyötyä siitä kotelosta on jos et voi pitää kuulokkeita kun ne on siellä kotelossa pari tuntia.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.