Arvostelussa Poco X3 NFC

3
Poco X3 NFC arvostelu: paljon puhelinta järkevään hintaan
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Tehokkaat puhelimet monipuolisine ominaisuuksineen ovat kivoja, mutta useimmille liian kalliita. Mutta mitäpä jos näitä huippupuhelimen ominaisuuksia saisikin edullisella hinnalla?

Tätä yrittää saavuttaa Poco X3 NFC.

Tämä puhelin maksaa vain 269 euroa, mutta se sisältää muun muassa ison näytön, joka toimii nopealla 120 hertsin virkistystaajuudella, 64 megapikselin pääkameran, 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, massiivisen 5160 mAh akun erittäin nopealla 33 watin latauksella, stereokaiuttimet sekä 3.5 mm:n kuulokeliitännän.

Vakuuttavan speksikattauksen myötä otamme selvää, kuinka hyvin Poco X3 NFC:llä pärjää oikeassa elämässä.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Muovia
 • Näyttö:
 • 6.67" Full HD+ (2400 x 1080), LCD DotDisplay, 20:9, 395 ppi, 120 Hz, 450 nit
 • Mitat:
 • 165.3 x 76.8 x 9.4 mm
 • Paino:
 • 215 grammaa
 • Suoritin:
 • Snapdragon 732G, Adreno 618
 • RAM:
 • 6 gigatavua LPDDR4X
 • Tallennustila:
 • 128 gigatavua, UFS 2.1 + muistikorttipaikka
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 10 + MIUI 12.0 (tietoturva: 1. lokakuuta 2020)
 • Pääkamera:
 • 64 megapikseliä, Sony IMX682, 1/1.73", f/1.89, 1.6μm 4-in-1 Super Pixel, 6P lens, PDAF
 • Ultralaajakulma:
 • 13 megapikseliä, 119°, f/2.2, 1.0μm
 • Makrokamera:
 • 2 megapikseliä, f/2.4, 1.75μm, 4 cm
 • Syvyyskamera:
 • 2 megapikseliä, f/2.4, 1.75μm
 • Etukamera:
 • 20 megapikseliä, f/2.2, 1.6μm 4-in-1 Super Pixel
 • Akku:
 • 5160 mAh, 33W lataus, 33W laturi mukana pakkauksessa
 • Liitännät ja yhteydet:
 • USB-C, 3.5 mm kuulokeliitin, NFC, Wifi 5
 • Muuta:
 • sormenjälkilukija kyljessä, stereokaiuttimet, Dual SIM, infrapunalähetin
 • Värit:
 • Shadow Gray, Cobalt Blue
 • Hinta:
 • 269 euroa

Näyttö

Puhelimen käytetyin asia on näyttö, joten siihen on monet valmistajat panostavat eniten. Parempilaatuista AMOLED-näyttöä ei nähdä, mutta 6.67-tuumainen LCD -näyttö yllättää tässä hintaluokassa Full HD+ -resoluutiolla sekä nopealla 120 hertsin virkistystaajuudella, jota on nähty lähinnä kalliimman hintaluokan luureissa.

Korkea virkistystaajuus parantaa yleistä käyttöjärjestelmän sulavuutta selatessa sekä pelatessa pelejä, jotka tukevat tällaista taajuutta. Sovelluksista nopean näytön huomaa parhaiten esimerkiksi Instagramia tai Redditiä selatessa.

Näytössä on DynamicSwitch-ominaisuus, joka vaihtaa virkistystaajuutta 50, 60, 90 ja 120 hertsin välillä käyttötilanteesta ja näytöllä esitettävästä sisällöstä riippuen. Tämä säästää akkua.

Iso näyttö on erittäin pätevä myös videoiden katselua varten ja katselukokemusta on parantamassa myös stereokaiuttimet. Lisäksi pohjasta löytyy USB C -liitännän lisäksi perinteinen 3.5 mm:n kuulokeliitin, joten Poco X3 NFC tarjoaa monipuolisen kattauksen äänen osalta.

Näytön reunat ovat kohtuullisen kapeat ja etukamera esiintyy reikänä yläreunan keskellä. Kirkkaus ei tietenkään yllä markkinoiden parhaiden puhelimien tasolle, joten kesällä kirkkaan sää aikaan näytön lukeminen voi tuottaa haasteita.

Iso näyttö tarkoittaa tietenkin kooltaan isoa puhelinta (165.3 x 76.8 x 9.4 mm) ja painokin yltää selvästi yli 200 gramman. Rakenteeltaan puhelin on muovia, joka kerää naarmuja kohtuullisen helposti, mutta tuntuu jämäkältä kädessä. Lisäarvoa tuo paketin varustukseen kuuluva muovinen suojakuori.

Puhelimen takakamerat ulkonevat takakannesta, mutta kamerat sijatsevat yläreunan keskellä, joten puhelin ei keiku pöydällä ollessa.

Oikean kyljen painikkeet tuntuvat hyviltä ja virtapainikkeeseen on sijoitettu myös sormenjälkilukija, joka toimii nopeasti sekä varmasti.

Suorituskyky

Laitteen sisälmyksiin on saatu laitettua Snapdragon 732G -piiri, jonka parina on mukavat 6 gigatavua keskusmuistia. Tämä piiri ei tue 5G-yhteyksiä.

Sinänsä tämän hintaluokan puhelimeen nämä ovat monia vastaavia paremmat, mutta paikoin suorituskyky jää jälkeen 120 hertsin näytöllä, joka ilmenee pienenä hidasteluna sovelluksissa selatessa.

Useimpien pelien pyörittämiseen kuitenkin löytyy suorituskykyä riittävästi ja puhelimen lämpötilat pysyvät kurissa.

UFS 2.1 -mallista tallennustilaa löytyy mukavat 128 gigatavua, jota saa lisättyä muistikortilla. Sovellukset avautuvat kohtuullisen nopeasti, mutta tässäkin kohtaa huomaa, että ihan parhaimmasta suorituskyvystä ei ole kyse.

Poco X3 NFC saa kuitenkin vahvoja plussapisteitä akusta. Sisällä on nimittäin 5160 mAh akku. Vaikka tämä lukema ei sinänsä ole niin harvinainen puhelimessa, sen latausnopeus on. Puhelin tukee peräti 33 watin latausta mukana tulevalla laturilla, jolla saa tyhjään akkuun virtaa puolessa tunnissa 60 prosentin verran.

Ilman laturia tosin pärjää helposti vähintään vuorokauden ja usein itse pääsin pitkälle toistakin vuorokautta ennen täyttämisen tarvetta.

Kamerat

Taakse on laitettu yhteensä neljä kameraa, mutta oikeastaan kaksi näistä on lisätty vain sen takia, että puhelinta voidaan markkinoida neloiskameran voimin.

Kuvaaminen siis lähinnä tapahtuu 64 megapikselin pääkameralla ja 13 megapikselin ultralaajakulmakameralla. Kaksi muuta ovat tutut 2 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyyskamera.

Hintaansa nähden nämä kaksi hyödyllistä kameraa tekevät osuutensa varsin kelvollisin tuloksin, sillä yleisilme on hyvässä valaistuksessa pätevä. Heikommassa valaistuksessa tulokset eivät yllä huipputasolle, vaikka erillinen yökuvaustila on käytettävissä.

Kameraohjelmistoon on lisätty kasa erilaisia, mielenkiintoisia kuvausmahdollisuuksia. Näistä itse testailin “Pitkä valotus” -ominaisuutta tähtitaivaan ja tähtiväylien kuvaamiseen. Näistä tähtitaivaan kuvaaminen onnistui ihan hienosti 30 sekunnin ajalla, mutta tähtiväylien kuvaaminen ei tuottanut minkäänlaista tulosta, vaikka kuvaamiseen käytti tunnin verran aikaa.

Kameraohjelmisto aiheutti hieman ongelmia, sillä videon kuvaaminen ei onnistunut jostain syystä ollenkaan alkuun. Tämä kuitenkin korjautui ilmeisesti ohjelmistopäivityksen myötä. Nämä ongelmat saattavat olla myös syy edellä mainitun tähtiväylien kuvaamisen epäonnistumisena.

Käyttöjärjestelmä

Kirjoitushetkellä puhelimessa toimii edelleen Android 10 -käyttöjärjestelmä, jota on muokattu isolla kädellä MIUI 12 -käyttöliittymän muodossa.

Xiaomin käyttöliittymän näkemykset perinteiseen Androidiin tulevat ilmi selvästi esimerkiksi avoimien sovellusten listalla sekä sovellusvalikossa. Omasta mielestä joihinkin kohtiin on koskettu liikaakin, eikä käyttö ollut niin paljon omaan mieleen.

Toisaalta osasta MIUI:n ominaisuuksista täytyy antaa plussaa. Poco Launcher tukee esimerkiksi erilaisia kuvakepakkauksia, joilla voi muokata ulkonäköä enemmän omaan makuun sopivaksi. Sovellusvalikosta puolestaan löytyy vasemmalta oikealle pyyhkäistäessä ominaisuus, jonka taakse voi piilottaa sovelluskuvakkeita. Tällä tavoin piilotettu sovellus tosin jää avoimena näkyviin avoimien sovellusten listalle.

Ohjauskeskuksen voi vaihtaa halutessaan uuteen versioon ja ilmoitusalueseen voi valita MIUI:n tai Androidin tyylin. Eleohjaus eroaa myös hieman muista. Puhelimen yläreunasta pyyhkäisemällä saa auki sovelluksen sisäisen liukuvalikon ja edelliseen sovellukseen voi siirtyä pyyhkäisemällä reunasta ja pitämällä hetken sormea näytöllä.

Yksi kiva lisä on Kelluva ikkuna -ominaisuus, jolla voi avata vaikkapa WhatsApp-sovelluksen toisen sovelluksen päälle viestin saapuessa. Kelluvan ikkunan voi myös minimoida ja jättää avoimeksi nurkkaan samalla kun toinen sovellus on käytössä.

Muutamissa kohdissa kuitenkin huomaa optimoinnin puutteen. Hidastelua esiintyy muutamissa kohdissa kuten moniajonäkymässä sekä kotinäytöllä Google-syötteeseen siirtyessä. Lisäksi puhelimen asetukset kaatuilivat testaamisen aikana, kamerasovellus jumittui ja puhelimen käyttöönoton yhteydessä näytön virkistystaajuudeksi oli valittu 120 Hz, mutta se toimi kuitenkin vain 60 hertsin virkistystaajuudella.

Käyttöjärjestelmään on upotettu eri kohtiin myös mainoksia, mutta onneksi näitä voi halutessaan poistettua. Ohjeet poistamiseen löydät täältä.

Puhelimelle on luvattu päivityksiä käyttöjärjestelmään kolmen vuoden ajan. Tämä on tietenkin mainio asia, jos puhelinta aikoo käyttää muutaman vuoden ajan.

Yhteenveto

Poco X3 NFC -puhelimen tarjoaa alle 300 eurolla vakuuttavan määrän erilaisia ominaisuuksia. Etenkin 120 hertsin virkistystaajuus on mielenkiintoinen, sillä tällainen korkea virkistystaajuus löytyy lähinnä kalliimmista puhelimista.

Selaaminen, pelaaminen ja videoiden katselu siis onnistuu Pocon näytöltä. Tätä kokemusta parantaa stereokaiuttimet ja langallisten kuulokkeiden ystäville löytyy perinteinen 3.5 mm:n kuulokeliitin.

Akunkesto on loistava ja sen lataus käy nopeasti mukana tulevalla laturilla. Kuvaaminenkin onnistuu takakameroilla mukiinmenevästi.

Suurin valittamisen aihe löytyy oikeastaan vain MIUI-käyttöliittymän kohdalta, joka ei ole omasta mielestä paras mahdollinen versio Androidista. Lisäksi erilaiset bugit käyttöjärjestelmässä aiheuttavat pientä miinusmerkintää.

Kaiken kaikkiaan Poco X3 NFC on mallikas laite, jota on helppo suositella tässä hintaluokassa.

Plussaa:

 • 120 hertsin virkistystaajuus
 • Akunkesto
 • Akun latausnopeus
 • Stereokaiuttimet
 • 3.5 mm:n kuulokeliitin
 • 128 gigatavua tallennustilaa
 • Hinta

Miinusta:

 • MIUI vaatii optimointia
 • Mainokset käyttöjärjestelmässä

Xiaomi Poco X3 NFC

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (3)

dRD
dRD

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karmakameli:

Lainaus:

Poco X3 NFC
Tämä artikkeli ei ole vielä luettavissa. Artikkeli julkaistaan 13.12.2020 6:16

Ei toimi vieläkään.

Jokos nyt..?

Vastaa
kolmis
kolmis

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karmakameli:

Lainaus:

Poco X3 NFC
Tämä artikkeli ei ole vielä luettavissa. Artikkeli julkaistaan 13.12.2020 6:16

Ei toimi vieläkään.

Jokos nyt..?

Ei toimi.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.