Pokemon Go: Peli, joka muutti pelaamisen, täytti 5 vuotta

Petteri Pyyny

Pokemon Go: Peli, joka muutti pelaamisen, täytti 5 vuotta
Videopelejä on pelattu käytännössä niin kauan, kuin niitä on ollut olemassa. Pienen piirin harrastuksesta on pikkuhiljaa kasvanut maailman suurin viihdeteollisuuden ala, joka peittoaa elokuvateallisuuden, musiikkiteollisuuden ja muut viihteen muodot liikevaihdossa ja suosiossa, eikä kasvulle näy loppua. Harva peli kuitenkaan näkyy käytännön arjessa ja aiheuttaa ilmiöitä. Sellainen kuitenkin julkaistiini kesällä 2016, kun Pokemon Go valloitti maailman.

Pokemon Go julkaistiin osassa maita jo 6.7.2016, mutta Suomessa julkaisua piti odotella aina 16.7.2016 saakka. Innokkaimmat olivat toki ladanneet pelin kännyköihinsä erilaisia vippaskonsteja käyttäen jo tuota ennen.

Ja vaikkei pelaamisesta tai mobiilipeleistä mitään olisi tiennytkään, ei Pokemon Golta voinut välttyä tuona kesänä: puistot parveilivat ruutuja tuijottavia ihmisjoukkoja. Vanhemmat kolusivat puistoja ja kaupunginosia pokemonien perässä yhteistuumin ympäri Suomea - ja maailmaa. Varavirtalähteeseen kytketystä kännykästä, jota intensiivisesti tuijotettiin, tuli käytännössä kesän 2016 mieleenpainuvin symboli. Vaikka peliä pelasikin vain osa kansasta, kaikki siitä olivat kuulleet - ja nähneet peliä pelaavia.Pahin villitys tietysti laantui syksyn ja talven saavuttua Suomeen, kelien muuttuessa kylmemmiksi ja pelin pelaamisen muuttuessa säiden vuoksi haastavammaksi. Mutta edelleen, viisi vuotta myöhemmin, Pokemon Go on käsittämättömän suosittu: vaikka peliä voi pelata aivan ilmaiseksi - ja monelle pelaajalle sen täysin ilmaiseksi pelaaminen on kunnia-asia - tahkosi Pokemon Go silti viime vuonnakin lähes 2 miljardia dollaria rahaa sitä kehittävän Nianticin kassaan.

Millainen peli Pokemon Go on?

Yksinkertaisimmillaan tiivistettynä, Pokemon Go on kännykkäpeli, joka käyttää puhelimen sijaintitietoa hyväkseen. Pelaajalle näytetään reaalimaailman kartta ja kyseiselle kartalle putkahtelee näkyviin pokemoneja, suloisia hahmoja, joita pelaajan pitää napata kiinni heittämällä niitä pallolla.

Kävelemällä puhelin kädessä, kartta päivittyy reaaliajassa ja eri paikoista voi löytää eri pokemoneja, joten peli kannustaa seikkailemaan puhelin kädessä kotisohvan ulkopuolellakin.

Miten peli on muuttunut?

Alun perin Pokemon Go'ta riivasivat useat bugit ja pelin pelaaminen, etenkin sen ensimmäisen kuukauden aikana, oli varsin tuskastuttava kokemus, monellakin tapaa. Pelissä ollut vinkki siitä, mistä lähimmät pokemonit voisi löytää, ei toiminut käytännössä lainkaan - ja se poistettiinkin pelistä pitkäksi aikaa kokonaan.

Sittemmin peli on paisunut ja turvonnut, mutta varsin fiksusti: jos peliä haluaa pelata alkuperäisen idean pohjalta, se onnistuu mainiosti. Mukaan on kuitenkin tuotu uusia pelimuotoja, kuten pelaajien väliset taistelut, pelaajaliigat ja paljon muuta, joilla on saatu pidettyä kiinni pelin koukuttavuudesta niille pelaajille, jotka olisivat peruspeliin kenties vuosien saatossa jo kyllästyneet.

Tietysti myös pelistä löytyvien pokemonien määrä on kasvanut hurjiin mittoihin. Alunperin pelistä löytyi alle 100 erilaista napattavaa pokemonia, mutta nyttemmin erilaisia pokemoneja on saatavilla jo yli 700 erilaista. Mutta kuten franchisen iskulause kuuluu: Gotta catch 'em all!


Miten Pokemon Go vaikutti

Pokemon Gon kaltaista reaalimaailmaa ja peliä yhdistävää konseptia on koetettu monistaa monen tahon osalta sen julkaisun jälkeen. Myös pelin kehittäjä Niantic on kokeillut toistaa suosionsa, yhdistämällä Pokemon Gon ideoita valtaisan suositun Harry Potter-maailman kanssa. Mutta edes kesällä 2019 julkaistu Harry Potter: Widards Unite ei onnistunut toistamaan Pokemon Gon valtaisaa suosiota.

Monelle pelaajalle Pokemon Go aiheutti sen, että se kannusti liikkumaan. Pokemonien nappaamisen lisäksi pelin yksi kulmakivistä ovat pelissä kävellyt kilometrit, joista palkitaan monin eri tavoin. Usealle pelaajalle päivittäinen Pokemon Go -kävelylenkki on muodostunut vuosien saatossa rutiiniksi, jota voisi verrata koiran ulkoilutukseen - tosin sillä erolla, että kehnollakin säällä kilometrit kannattaa kerätä pidemmän kaavan kautta.

Tulevaisuus

Peliä kehittävä on löytänyt oikean konseptin siihen, että yhtiö on saanut pidettyä Pokemon Gon pelaajat tyytyväisinä jatkuvilla uudistuksilla - ja tekemään valtaisan kasan rahaa siinä sivussa. Niantic on myös tuomassa uusia lisätyn todellisuuden pelejä markkinoille: sekä Transformers -maailma että lautapeli Catan ovat muuttumassa Nianticin käsissä lisätyn todellisuuden peleiksi.

Mutta tuleeko toista vastaavaa ilmiötä énää uudestaan? Vaikea sanoa. Itse uskoisin, että jokin reaalimaailmaa yhdistävä peli, jota käytetään Google Glassin tyylisillä lisätyn todellisuuden laseilla saattaisi olla "se seuraava juttu" joskus hamassa tulevaisuudessa.

Sitä odotellessa, jatkan matkaani kohti Pokemon Gon tasoa 50...


-@pyyny (vasta tasolla 40)

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 III – hinta laskenut -44%

Sony Xperia 5 III
449 € Teleoutlet
798 € Gigantti
820 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 797 €

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Sony Xperia 1 III – hinta laskenut -38%

Sony Xperia 1 III
649 € Teleoutlet
899 € Hobby Hall
1047 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 1047 €

Sony Xperia 10 III – hinta laskenut -37%

Sony Xperia 10 III
249 € Teleoutlet
398 € Gigantti
449 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.