Älypuhelimet ja tabletit saavat mm. tuotteiden korjattavuuteen liittyviä kiertotalous- ja energiatehokkuusvaatimuksia

1
Janne Yli-Korhonen

Älypuhelimet ja tabletit saavat mm. tuotteiden korjattavuuteen liittyviä kiertotalous- ja energiatehokkuusvaatimuksia
Energiavirasto on kertonut, että älypuhelimille ja tableteille on suunnitteilla useita uusia vaatimuksia. Nämä liittyvät laitteiden korjattavuuteen, purettavuuteen, kestävyyteen sekä kierrätettävyyteen.

Energiavirasto kertoo, että nämä ominaisuudet ovat avainasemassa tuotteiden kiertotalouden kehittämisessä, laitteiden käyttöiän pidentämisessä ja ympäristövaikutusten pienentämisessä.

"Älypuhelinten ja tablettien ekosuunnitteluun ollaan tuomassa toistaiseksi kaikkein kunnianhimoisimpia kiertotaloutta edistäviä vaatimuksia, jotka nostavat laitteiden kestävyyden, korjattavuuden ja kierrätettävyyden kokonaan uudelle tasolle pienentäen ympäristövaikutuksia koko elinkaaren ajalta valmistuksesta loppukäyttöön", kertoo Timo Vihavainen Energiavirastolta.Maaliskuussa 2021 valmistuneen esiselvityksen pohjalta varsinaisen asetuksen valmistelu on käynnistynyt, mutta tarkka sisältö ei ole vielä tiedossa. Selvitys sisälsi syväluotaavan analyysin älypuhelimien ja tablettien standardeista, lainsäädännöstä, markkinoista, käyttäjistä, teknologioista, ympäristö- ja talousvaikutuksista sekä suunnittelusta.
Julkista palautetta kerätiin vuoden 2021 toisella ja kolmannella neljänneksellä, ja seuraavaksi vuorossa on Euroopan komission sidosryhmille järjestämiä kuulemisfoorumeita syksyn 2021 aikana.

Esiselvityksen perusteella on ehdotettu mm. seuraavia vaatimuksia:
  1. Älypuhelimien akkujen tulisi olla helposti irrotettavissa korjattavuuden parantamiseksi. Korjaukseen tarvittavien tietojen ja varaosien tulisi olla saatavilla ainakin ammattikorjaajille.
  2. Yleisimmin korjaamista vaativien osien, kuten näyttöjen tai puhelimen takaosan tulisi olla helposti korjattavissa ja/tai vaihdettavissa. Uudelleenkäytettävät kiinnitystavat voisivat mm. lyhentää korjaamisaikoja ja alentaa korjaamiskuluja.
  3. Käyttöjärjestelmäpäivitysten tulisi olla saatavilla vähintään 5 vuotta, jotta kuluttajien ei tarvitse ostaa uutta laitetta vanhentuneen käyttöjärjestelmän vuoksi.


Energiaviraston mukaan älypuhelinten ja tablettien korjaavuutta, kierrätettävyyttä, kestävyyttä sekä energiatehokuutta parantamalla voidaan saavuttaa jopa 13 TWh vuosittaisia säästöjä 2030 mennessä.

Aiheeseen liittyvää:

Uusimmat puhelimet

Kommentit (1)

keskonen
keskonen

1

Ajatus taas kaunis kuin Neuvostoliitossa, käytännössä tämä tullaan vesittämään (aivan kuten EU:n aiempi haave yhteisestä latausliittimestä). Nykyään laitteet ovat hankalia korjata, koska kuluttajat haluavat slimmejä ja edullisia laitteita. Jos korjattavuudesta oltaisiin halukkaita maksamaan, sellaisia laitteita olisi olemassa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.