Arvostelu: Garmin Forerunner 945

Arvostelussa Garmin Forerunner 945 - loistava kello ultrajuoksuun, mutta ei niinkään tavalliselle kuolevaiselle
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Arvosteluumme saapui kello, joka on ollut kenties urani hankalin arvosteltava yksittäinen tuote.

Ajatellaan asia näin.. Onko maraton mielestäsi todella pitkä juoksumatka? Jos on, et kuulu arvostelussamme käsiteltävän Garminin urheilukellon kohderyhmään.

Testiimme saapunut Garmin Forerunner 945 on monen huippu-urheilijan ja kestävyysurheilua harrastavan luottoväline - kello on nykymuodossaan julkaistu jo vuonna 2019, joten mistään uutuudesta ei ole kyse.

Iästään huolimatta Forerunner 945 maksaa edelleen noin 500 euroa, joten kello on ehdottomasti myös hinnaltaan asemoitu huipputason kelloksi. Tämä tietysti asettaa kelloa kohtaan asetetut odotukset myös varsin korkealle.

Pistimme kellon testiin kahden kuukauden ajaksi, jona aikana kaikki liikunta ja muu terveystieto mitattiin Forerunner 945:n avulla ja allekirjoittanut piti kelloa kädessään koko tuon 2kk ajan, yöt ja päivät.

Ulkonäkö ja muotoilu

Garmin Forerunner 945 näyttö päällä

Forerunner 945 edustaa monella tavalla perinteisen urheilukellon muotoilua. Kello on täynnä nappeja ja kellon kehysten muotoilu tuo hieman mieleen kasarin sukelluskellot ja niitä imitoineet kellot.

Forerunner 945 on itse asiassa muotoiluaan sirompi. Se näyttää hirvittävän isolta möhkäleeltä, mutta kellon ulkomitat eivät itse asiassa poikkea juurikaan isommista älykelloista. Ominaisuuksiin nähden myös kellon paksuus ja paino on saatu puristettua varsin maltillisiin mittasuhteisiin.

Garmin Forerunner 945 ranteessa

Kello itse asiassa istuu mainiosti jopa tällaisen pieniluisen miehenpuolikkaan käteen varsin mainiosti, joten voisi arvioida Forerunner 945:n sopivan mainiosti myös naisten ranteisiin - ellei hakusessa ole nimenomaan merkittävästi keskivertoa pienempi älykello.

Ulkonäön osalta todettakoon yhteenvetona se, että tämän kellon kanssa annat väistämättä kuvan itsestäsi himourheilijana - halusit sitä tai et. Eli hillittyä, huomaamatonta älykelloa Forerunner 945:sta ei saa tekemälläkään.

Tekniset tiedot

 • Näyttö
 • 1,2 tuumaa; resoluutio 240x240
 • Paino
 • 50 grammaa
 • Suojaus
 • vedenkestävyys 5ATM; Gorilla Glass DX
 • Ulkomitat
 • 47 x 47 x 13,7 mm
 • Akku
 • 14 vuorokautta (valmistajan ilmoittama)
  suorituksen aikana 36 tuntia (valmistajan ilmoittama)
 • Yhteydet
 • WiFi, Bluetooth, ANT+
 • Sensorit
 • Korkeusmittaus, kompassi, gyroskooppi, lämpömittari, veren happisaturaation mittaus, kiihtyvyysanturi
 • Muuta
 • Sisäänrakennettu GPS, vesitiiviys 50m syvyyteen saakka
 • Hinta
 • noin 500 euroa (tarkista päivän hinta!)

Näyttö ja painikkeet

Jos muotoilussa haettiin hieman perinteistä urheilukellon designia, samaa retrohenkisyyttä on mukana myös kaikessa muussakin.

Moderneihin, viimeisintä teknologiaa käyttäviin älykelloihin tottuneelle Forerunner 945:n näyttö on järkytys. Käytännössä kyseessä on himmeä, heikolla tarkkuudella varustettu LCD-näyttö, josta tulee vahvasti mieleen ysärin kelloradioissa ja vastaavissa laitteissa käytetty tekniikka. OLED-näyttöjen kirkkauteen, teräviin väreihin ja korkeaan resoluutioon tottuneelle Forerunnerin näyttö on antiikkinen. Garmin perustelee näyttötekniikan valintaa sen näkyvyydellä kirkkaassa auringonpaisteessa, joka on varmaankin aivan totta - mutta marraskuun ja joulukuun aikana tehdyssä testissämme tätä oli vaikea todistaa käytännössä.

Garmin Forerunner 945 vs Garmin Venu 2

Forerunnerin näyttö ei ole myöskään kosketusnäyttö, vaan kaikki toiminnot tehdään kellon painikkeilla. Joita sitten onkin monta - tarkalleen ottaen viisi.

Nappien määrän ja kosketusnäytön puuttumisen takia käyttöliittymä on opettelua vaativa ja minkäänlaista intuitiivista kokemusta sen osalta ei ensimmäiseen pariin viikkoon tule kokemaan. Eli oppimiskynnyksen kannalta kellon ohjekirja kannattaa lukea läpi - sekä käyttää aikaa valikoiden surffaamiseen.

Valikoiden takaa löytyy sitten lähes kaikki, mitä älykellolta sopii odottaakin - ja urheilijalle vielä rekkalastillinen lisää. Eli ominaisuuksien osalta Forerunnerissa ei ole karsittu, mutta niiden käytettävyys on teknisten valintojen takia hieman haastavampaa kuin monissa muissa kelloissa.

Istuvuus

Kuten todettua, Garmin Forerunner 945 on ulkonäköään pienempi ja kevyempi kello. Se istui omaan, varsin kapeaan ranteeseeni oikein mukavasti.

Forerunner 945:n ehdoton etu moniin muihin älykelloihin on siinä, että sitä voi pitää ranteessa myös suhteellisen löysällä - ja kello osaa silti lukea kaikki terveystiedot ilman mitään pätkimistä.

Garmin Forerunner 945 kädessä, ei taustavaloa

Lisäksi Garminin mukana toimitettava rannehihna sisältää miellyttävän tiheästi kiinnityslovia, joten juuri oikean rannekkeen tiukkuuden voi säätää selkeästi vapaammin kuin monissa muissa älykelloissa.

Garmin Connect -älypuhelinsovellus

Garminin sovelluksen päänäkymä

Garminin oma älypuhelinsovellus on monipuolisuudessaan lähes hengästyttävän laaja. Kello kerää sovellukseen käytännössä kaiken mahdollisen ja mahdottoman terveystiedon, jota voi selailla useilla eri tavoilla.

Kaikesta dataähkystä huolimatta tiedot esitetään kuitenkin mielestäni erittäin selkeästi ja havainnollisesti. Oman päivän kooste on yksinkertainen näkymä, mutta sisältää kaiken mitä täytyykin. Lisää dataa löytyy sitten sovelluksen valikoista, josta voi kaivella kaikkea mahdollista unitietojen trendeistä oman treenauksen etenemiseen asti.

Akkukesto ja lataus

Garmin lupaa akkukestoksi älykellokäytössä jopa kahden viikon akkukeston. Lisäksi yhtiö lupaa suorituksen aikaisen akkukeston olevan 36 tuntia kellon omaa GPS:ää käytettäessä. Todella hurjille treeneille tarkoitettu erillinen UltraTrac -tila pidentää suorituksen aikaisen akkukeston Garminin mukaan 50 tuntiin sykeseurannan kanssa ja 60 tuntiin ilman sykkeen seurantaa.

Käytännön elämässä akkukestoksi muodostui testeissämme noin 5 vuorokautta. Liikuntaa mitattiin kellon avulla noin 350 - 500 minuuttia viikossa, näytön ollessa aina päällä ja kellon oman GPS:n ollessa aina päällä suoritusten aikana.

Garmin Forerunner 945 latauksessa

Lataus tapahtuu Garminin oman latausjohdon avulla, jonka latausnopeutta Garmin ei tarkalleen kerro, mutta kertoo latauksen olevan “nopea”. Käytännössä tyhjäksi puristettu kello latautuu täyteen noin kahdessa tunnissa, mutta noin tunnin lataus riitti useimmiten, kun akun ei antanut kulua aivan loppuun saakka ennen laturiin kytkemistä.

Yksi ärsyttävistä puolista Forerunner 945:ssa oli jälleen kerran se, että kello ei tukenut lainkaan QI-standardin mukaista langatonta latausta tai mitään standardia latausliitintä, vaan lataukseen tarvitaan Garminin oma latausjohto. Eli johto on syytä pitää aina mukana, koska vastaavaa piuhaa ei välttämättä lähikaupasta löydy. Sama ongelma toki koskee lähes kaikkia muitakin urheilu- ja älykelloja - laturien standardoiminen ei ole tällä alalla vielä liikahtanut eteenpäin.

Forerunner 945 Urheilussa

Urheilussa Forerunner 945 pääseekin sitten oikeuksiinsa. Käytännössä kello tekee tasan sen, mitä sen pitääkin tällä saralla: mittaa kaiken mahdollisen, ilman pelkoa akun loppumisesta.

Forerunnerissa on sisäänrakennettu oma GPS, joten kännykän voi halutessaan jättää suosiolla kotiin ja pistää lenkkaria toisen eteen, kun aamupäivällä iskee vastustamaton himo nykäistä täysmittainen triathlon ennen töiden alkua. Kello synkronoi suoritustiedot puhelimeen tässä tapauksessa puhelimen ollessa taas Bluetoothin kantaman sisällä.

Garmin Forerunner 945 juoksudata Garmin Forerunner 945 sykedata

Lisäksi kellossa on itsessään sisäänrakennettu monivärikartta, joka on varsin näppärä apuväline vaikkapa erittäin pitkän matkan juoksuissa, polkujuoksussa ja patikoitaessa.

Urheilusuoritusta mitattaessa Forerunnerin fyysiset napit ovatkin omassa elementissään - niiden avulla kellon käyttäminen kesken juoksun on huomattavan paljon selkeämpää kuin kosketusnäytön huitominen hiestä märillä sormilla. Myös akkukesto pääsee loistoonsa, kun kaikki tarpeeton “äly” kytketään pois käytöstä ja keskitytään vain ja ainoastaan siihen, että suoritus saadaan varmasti ja tarkasti mitattua.

Vertailimme parin juoksulenkin aikana Forerunner 945 ranteesta keräämää sykedataa toisen valmistajan sykevyöhön ja sykkeiden mittaus oli käytännössä identtistä molemmilla kerroilla. Sykevyöllä tehtyä sykkeen mittausta pidetään yleisesti erittäin luotettavana, joten tämä antanee osviittaa Forerunner 945:n tarkkuudesta: ranteestakin se saa (ainakin omissa testeissämme) vastaavaa dataa kuin oikea sykevyö.

Unen mittaus

Garminin unesta keräämää tietoa

Unen mittauksen osalta Garmin Forerunner 945 osaa mitata sekä happisaturaatiota, nukkujan liikehdintää että sykettä. Näiden tietojen perusteella kello myös rakentaa unen jälkeen arvosanan, joka pohjautuu unen eri vaiheiden ja mm. stressin mittauksen tietoihin.

Puhtaalla mutulla arvioituna kellon keräämä ja esittämä unidata oli varsin hyödyllistä: tiettyinä viikkoina olin kellon mukaan stressannut myös nukkuessani - ja olipa kyse sitten psykologisesta vaikutuksesta tai ei, tuntuivat tuollaisten unien jälkeiset päivät myös tavanomaista tahmeammilta. Tämä siis, vaikka unta olisi nimellisesti tullutkin tuntimäärissä tarpeeksi.

Toisinaan tosin unen mittaus meni hieman mönkään: etenkin sängyssä rauhallisena hereillä makoilu ennen nukahtamista oli tilanne, jossa Forerunner 945:n algoritmit päättivät testaajan olleen jo unessa. Eli toisinaan unen alkupäästä Forerunner 945 lisäili hieman omiaan unen pituuteen.

Garmin Body Battery -lukema

Garminin Body Battery -arvo

Toinen mielenkiintoinen mittari, jota Garmin tarjoaa Forerunner 945 käyttäjille, on Garminin oma Body Battery -lukema. Body Battery käytännössä kertoo Garminin omien algoritmien perusteella sen, miten vireä olet juuri sillä hetkellä.

Hyvin nukuttu uni nostaa Body Batterya ja päivän mittaan Body Battery arvo laskee sen mukaan miten stressaat, liikut ja lepäät. Toisinaan myös sohvalla netin pläräily puhelimella on sen verran levollista hommaa, että Body Battery nousee silloinkin.

Garminin mukaan Body Battery -arvo pohjautuu sykevälien vaihtelun, stressin sekä aktiviteettien yhdistelmään.

Muut ominaisuudet

Kellosta löytyy myös nippu muita ominaisuuksia, mm. sisäänrakennettu navigointi ja kellon sisäiseen tallennustilaan tallennetun musiikin toisto. Näistä kumpaakaan emme testijaksomme aikana todenneet kovinkaan hyödyllisiksi omassa käytössämme: sekä musiikin toisto että navigointi tuli hoidettua puhelimen kautta.

Mutta puhelimella toistuvan musiikin kontrollointi Forerunnerin kautta oli ominaisuus, jota tuli käytettyä useinkin - suoraan kellon painikkeilla biisin vaihtaminen tai toiston tauottaminen oli näppärä ominaisuus. Vaikkakin todettakoon, että vastaava ominaisuus toki löytyy myös lähes kaikista muistakin älykelloista.

Kello tukee myös Garminin omaa lähimaksutapaa eli Garmin Pay:ta. Tätä tukee Suomessa ainakin Nordea, mutta sen aktivointi vaatii soiton Nordean asiakaspalveluun, joten jätimme sen testaamatta tällä kertaa.

Yhteenveto

Kuten arvostelun alussa mainitsin, oli Forerunner 945 kenties urani vaikein arvosteltava. Kello on sinänsä (lähes) täysverinen älykello, joten sen voisi arvostella älykellona. Samaan aikaan se on myös urheilukello, jolloin se voidaan arvostella myös sellaisena.

Forerunner 945:n isoin ongelma on se, että se on kaikin puolin suunniteltu vain ja ainoastaan rankkaan, raakaan pitkäkestoiseen urheiluun. 100 kilometrin ultrajuoksut, täyspitkät triathlonit ja toisinaan hetken mielijohteesta polkaistavat Ranskan ympäriajot ovat omiaan tämän kellon kanssa.

Kellon sisäinen GPS on tarkka, kellon akkukesto suorituksen aikana riittää mainiosti ultrajuoksunkin tarpeisiin, fyysiset napit ovat tukevat ja varmat tavat vaihtaa lajia ja mitata kierroksia.

Garmin Forerunner 945 takaa

Mutta samaan aikaan kello kuitenkin yrittää olla myös älykello - ja ei onnistu siinä kovinkaan hyvin. Aneeminen, vanhaa teknologiaa käyttävä LCD-näyttö sekä viidellä napilla navigoitava käyttöliittymä ilman kosketusnäyttöä tappavat monipuolisemman käyttämisen riemun varsin tehokkaasti.

Lisäksi kellon ulkonäkö jakaa varmasti ostajat kahtia: joillekin ysärihenkinen urheilukello-look on juuri se mitä pitääkin olla. Mutta sitten taas he, jotka eivät halua ranteensa kirkuvan kissankokoisin kirjaimin “HEI, HARRASTAN LIIKUNTAA - JA PALJON!”, todennäköisesti hylkäävät Forerunner 945:n jo sen muotoilun vuoksi.

Mutta kohderyhmälleen - urheilusta eläville, ultrajuoksua tai muuta pitkäkestoista urheilulajia harrastaville - Garmin Forerunner 945 on lähes täydellinen kello. Urheilukello, jossa on myös mukava määrä älykellon ominaisuuksia - ja ennen kaikkea valtava akkukesto, sisäinen GPS ja tarkat anturit.

Meille kuolevaisille taas? No, kipaisisin kauppaan ja ostaisin ennemmin vaikkapa Garmin Venu 2:n, jossa älytoiminnot yhdistyvät elegantimmin urheilukelloon, vaikka suorituksen aikaisesta akkukestosta, karusta ulkoasusta ja tietyistä toiminnoista pitääkin hieman karsia.

Mutta annan tälle silti lähes täydet tähdet - heille, kenelle tämä kello on tarkoitettu, se on lähes täydellinen työkalu. Tavallisen kuolevaisen kellona tähtiä tulisi kolme viidestä.

Plussat

 • treenitilassa loistava akkukesto
 • sisäinen GPS
 • vedenkestävyys (sopii myös uintiin)
 • erittäin tarkka sykkeen mittaus
 • tuki useille urheilulajeille
 • kestävä rakenne
 • valtava määrä hyödyllistä terveystietoa

Miinukset

 • kehno näyttö
 • kosketusnäytön puute
 • erittäin vahvasti mielipiteitä jakava muotoilu
 • kallis
 • ei tukea yleisille latausstandardeille (oma latausjohtonsa)

Garmin Forerunner 945

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.