Arvostelu: Garmin Venu 2

Arvostelussa Garmin Venu 2 - loistava älykellon ja urheilukellon yhdistelmä
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Arvosteluumme saapui urheilukellojen jättiläisen Garminin näkemys siitä, miten yhdistetään perinteinen laajatoiminen urheilukello ja tyylikäs, hieman sirompi älykello.

Garmin Venu 2 on vuonna 2021 myyntiin laajemmin saapunut urheilukello, jossa Garmin on pyrkinyt yhdistämään modernit teknologiat ja Garminin kalliiden urheilukellojen ominaisuudet sellaiseen pakettiin, joka kelpaa sekä kellon ulkonäköä että toiminnallisuutta arvostavalle asiakasryhmälle.

Noin 350 euron hinnalla Venu 2 ei ole todellakaan älykellojen edullisimmasta päästä, joten olikin mielenkiintoista pistää kello parin kuukauden mittaiseen todelliseen käyttötestiin. Testijaksomme aikana kelloa käytettiin ainoana älykellona sekä arjessa että urheillessa.

Tässä kohtaa on hyvä myös mainita se, että Garmin Venu 2:sta myydään kahtena eri versiona: tässä arvostelussamme mainitun Venu 2:n lisäksi kellosta on olemassa myös pienempi malli, Garmin Venu 2 S. Näiden kahden kellon osalta ainoat erot ovat niiden koko ja akkukesto: S-malli on pienempi ja siinä on hieman heikompi akkukesto kuin isosiskossaan.

Ulkonäkö

Siinä missä monet Garminin urheilukellot ovat korostetusti "urheilukellomaisia" ulkonäöltään, on Garmin Venu 2:n ulkonäkö hillityn tyylikäs.

Garmin Venu 2 pöydällä

Ohuehkot reunukset yhdistettynä hillitysti upotettuihin kahteen toimintapainikkeeseen tekevät Venu 2:sta käytännössä kellon, joka sopii ulkonäkönsä puolesta mainiosti niin lenkkipolulle kuin pikkutakinkin kanssa käytettäväksi.

Ranneke on kumimainen, parhaiten urheiluun sopiva ranneke, mutta kelloon voi myös ostaa erillisiä rannekkeita. Valitettavasti Venu 2 käyttää epästandardia 22mm kiinnikettä, joten valtaosa tavallisista rannekellojen rannekkeista eivät käy Venu 2:een sellaisenaan.

Garmin Venu 2 ranteessa

Kun Venu 2 näytön napsauttaa päälle, tyylikkyys korostuu mielestäni entisestään: käytössä on huikean terävä ja kirkas AMOLED-näyttö. Näytön koko on 1,3" ja sen tarkkuus on 416 x 416, joten monista urheilukelloista tuttua tietynlaista epäterävyyttä ja rakeisuutta ei näy missään vaiheessa.

Tekniset tiedot

 • Näyttö
 • Venu 2: 1,3 tuumaa, AMOLED, 416x416
  Venu 2S: 1,1 tuumaa, AMOLED, 360x360
 • Paino
 • Venu 2: 49 grammaa
  Venu 2S: 38,2 grammaa
 • Suojaus
 • 5ATM, näyttö Gorilla Glass 3
 • Ulkomitat
 • Venu 2: 45,4 x 45,4 x 12,2mm
  Venu 2S: 40,4 x 40,4 x 12,1mm
 • Kellotaulun koko
 • Venu 2: 45mm
  Venu 2S: 40mm
 • Akku
 • Venu 2: Akkukesto 11 vuorokautta (valmistajan ilmoittama)
  Venu 2S: Akkukesto 10 vuorokautta (valmistajan ilmoittama)
 • Yhteydet
 • WiFi, Bluetooth, ANT+, NFC
 • Sensorit
 • Korkeusmittaus, kompassi, gyroskooppi, lämpömittari, veren happisaturaation mittaus, kiihtyvyysanturi
 • Muuta
 • Sisäänrakennettu GPS, vesitiiviys 50m syvyyteen saakka, Gorilla Glass 3 -lasi
 • Hinta
 • Venu 2: noin 350 euroa (tarkista päivän hinta!)
  Venu 2S: noin 350 euroa (tarkista päivän hinta!)

Istuvuus

Testissämme oli isompi Venu 2 ja vaikka allekirjoittanut onkin pieniluinen miehenpuolikas, istui Venu 2 käteen erittäin mainiosti. Kello on myös moniin kilpailijoihinsa nähden äärimmäisen kevyt - vaikka muutaman gramman ero kuulostaa mitättömältä, sekin vaikuttaa pitkässä käytössä varsin paljon käytön mukavuuteen.

Garminin mukana tuleva ranneke sisälsi lovet todella tiheällä välillä, joten itselleen sopivan rannekkeen tiukkuuden pystyi valitsemaan todella hyvin - asia, johon monen muun valmistajan toivoisi panostavan jatkossa enemmän.

Isona plussana Garminille annan myös sen, että kelloa pystyi pitämään myös varsin löysästi ranteessa ja se osasi silti mitata pulssin ja kaiken muun tarvittavan. Tässäkin ero moniin muihin älykelloihin ja urheilukelloihin oli merkittävä: monien kellojen osalta kellon pitää olla tiukasti ranteessa kiinni, jotta mittaus toimii jatkuvasti.

Käytettävyys

Garmin Venu 2:sta ohjataan sekä kosketusnäytön että kahden toimintapainikkeen kautta. Käyttöliittymää voi muokata varsin vapaasti, mutta valtavasta toimintomäärästään huolimatta se on varsin selkeä käytettävä.

Käyttöliittymään ja toimintoihin tottuu parin päivän käytön jälkeen, mutta muutamat hieman piilossa olevat toiminnot kannattaa opetella vaikkapa kellon ohjeiden tai videoiden avulla.

Yleisimmät toiminnot löytyvät nopeasti nappien ja valikoiden takaa. Harvemmin tarvittavien toimintojen, kuten vaikkapa hukkuneen puhelimen etsimiseen tarkoitetun toiminnon löytää valikoiden takaa.

Garmin Connect -älypuhelinsovellus

Garminin oma älykellosovellus Garmin Connect on saatavilla sekä Androidille että iPhonelle.

Sovelluksen kautta voidaan seurata historiatietoja, luoda uusia treenejä sekä seurata samoja tietoja kuin kellosta itsestäänkin. Lisäksi uusien sovellusten asentaminen kelloon hoidetaan älypuhelinsovelluksen kautta.

Garmin Connect -sovelluksen päänäkymää Garmin Connect -sovelluksen päänäkymää, alareuna

Garminin vahvuus urheilukellojen saralla ovat yhtiön itsensä räätälöimät harjoitusohjelmat ja niiden käyttöönotto tapahtuu sekin sovelluksen kautta.

Sovellus oli valtavasta datamäärästään huolimatta suhteellisen selkeästi käytettävä ja tarjolla täysin selkeällä suomen kielellä. Ainoastaan osa harjoitusohjelmista ja erilaisista treeniohjeista oli kääntämättä, joten niitä varten pitää osata hieman englantia.

Akkukesto ja lataus

Garmin itse lupaa Venu 2:lle akkukestoksi 11 vuorokautta ja pikkusiskolleen Venu 2S:lle kymmenen vuorokautta.

Luonnollisesti akkukestoon vaikuttaa oma tapa käyttää kelloa. Käytin kelloa siten, että en juurikaan säästellyt akkua: kellon näytön kirkkaus oli täysillä, kello synkronoi tietoja puhelimeen sekunnin välein ja sykettä mitattiin jatkuvasti.

Kuvatunlaisella rankemmalla käytöllä akkukesto asettui noin 5-6 vuorokauden tasoon. Kuten sanottu, tuokin on jo erinomainen lukeman, edellämainitulla käyttötavalla. Treeniminuutteja kertyi viikkotasolla noin 400 - 550 minuuttia.

Käytännössä ottamalla akkua säästäviä toimintoja käyttöön, voidaan sanoa, että arkikäytössä Venu 2 akku kestää käytännössä aina yli viikon ajan. Treenatessa akun pitäisi kestää komeasti maratonin juoksemisen verran, vaikka et kilpajuoksija olisikaan.

Garmin Venu 2 latauksessa

Lataus tapahtuu Garminin omalla latausjohdolla, joka kytketään kellon pohjaan. Latauksesta Garmin kertoo vain sen, että se on "nopea lataus". Vartin lataus nosti akkua noin 25% ylöspäin ja reilun tunnin, puolentoista lataus riitti lataamaan täysin tyhjäksi imetyn akun täyteen.

Garmin antaa akkukestolle takuun siten, että akun varaustason pitäisi vastata 90% uuden kellon varaustasosta vielä kahden vuoden käytön jälkeen.

Isoin - ja käytännössä ainoa - miinus akkukeston ja latauksen osalta tulee mielestäni siitä, että Garmin vaatii nimenomaan oman latausjohtonsa eikä kello tue langatonta latausta tai USB-C -latausjohtoja.

Urheilussa

Vaikka Garmin Venu 2 näyttääkin älykellolta, se on kuitenkin kaiken kuoren alla nimenomaan urheilukello - kuten Garminilta sopii odottaakin.

Käytännössä tämä näkyy siinä, että Venu 2 ja älypuhelinsovellus mittaavat kaiken mahdollisen, mikä urheiluun liittyy ja antavat sen perusteella järkevää ja loogista palautetta.

Testasin kelloa tavallisilla kävelylenkeillä, pyöräillessä, juoksulenkeillä sekä kuntonyrkkeilyssä. Kuntonyrkkeilyä varten valmista aktiviteettitilaa ei kellosta löytynyt, mutta perinteiseen nyrkkeilyyn tarkoitettu aktiivisuustila löytyi Garminin sovelluskaupasta.

Garmin Connect -sovelluksen päänäkymää Garmin Connect -sovelluksen päänäkymää, alareuna Garmin Connect -sovelluksen harjoitusohjelmia

Juoksun osalta Garminin kello oli omaan tarpeeseeni lähes täydellinen. Kello mittasi sykettä ja muita oleellisia tietoja jatkuvasti ja kalorimäärät, reittikuvaukset ja muut tiedot olivat loogisesti luettavia treenin jälkeen.

Lisäksi tavoitteellista treenausta varten Garminin valmiit harjoitusohjelmat toimivat todella mainiosti: jos tavoitteena on vaikkapa juosta lenkki tietyllä nopeudella, näkyy kellotaulussa selkeästi nopeusväli, jossa pitäisi juoksun aikana pysyä - ja kello huomauttaa, jos nopeus kiihtyy tai laskee liikaa.

Kuntonyrkkeilyssä käytin kelloa sekä erillisen sykevyön avulla että myös ihan ranteessa. Ranteessa ollessa kellon pystyi pujottelemaan hieman löysemmälle ja hieman ylemmäs käsivartta pitkin, jolloin käsisiteet sai pyöriteltyä kellon ympärille näppärästi. Myös kuntonyrkkeilystä saatu data vastasi sitä, mitä odotettiinkin.

Unen mittaus

Unen mittauksen osalta Garmin Venu 2 osaa mitata sekä happisaturaatiota, nukkujan liikehdintää että sykettä. Näiden tietojen perusteella kello myös rakentaa unen jälkeen arvosanan, joka pohjautuu unen eri vaiheiden ja mm. stressin mittauksen tietoihin.

Garmin Connect -sovelluksen unenseuranta, näkymä 1 Garmin Connect -sovelluksen unenseuranta, näkymä 2

Puhtaalla mutulla arvioituna Venu 2:n antama unidata oli varsin hyödyllistä: tiettyinä viikkoina olin kellon mukaan stressannut myös nukkuessani - ja olipa kyse sitten psykologisesta vaikutuksesta tai ei, tuntuivat tuollaisten unien jälkeiset päivät myös tavanomaista tahmeammilta. Tämä siis, vaikka unta olisi nimellisesti tullutkin tuntimäärissä tarpeeksi.

Garminin Body battery -lukema

Garmin Body Battery -näkymä

Toinen mielenkiintoinen mittari, jota Garmin tarjoaa Venu 2 käyttäjille, on Garminin oma Body Battery -lukema. Body Battery käytännössä kertoo Garminin omien algoritmien perusteella sen, miten vireä olet juuri sillä hetkellä.

Hyvin nukuttu uni nostaa Body Batterya ja päivän mittaan Body Battery arvo laskee sen mukaan miten stressaat, liikut ja lepäät. Toisinaan myös sohvalla netin pläräily puhelimella on sen verran levollista hommaa, että Body Battery nousee silloinkin.

Garminin mukaan Body Battery -arvo pohjautuu sykevälien vaihtelun, stressin sekä aktiviteettien yhdistelmään.

Muut ominaisuudet

Garmin Venu 2:sta löytyvät käytännössä kaikki tärkeimmät älykellon ominaisuudet. Puhelimeen saapuvat ilmoitukset näkyvät nekin kellossa - ja Garmin Connectin kautta voidaan valita ne sovellukset, joiden haluaa ilmoituksia kelloon saakka lähettävän.

Musiikin toisto onnistuu useammallakin eri tavalla: kello voi yksinkertaisimmillaan ohjata puhelimen toistoa. Eli jos puhelimesta napsauttaa Spotifyn soimaan kuulokkeisiin, voi Venu 2 näytöltä hyppiä biisejä eteen- ja taaksepäin, laittaa toiston paussille, jne. Tätä tapaa käytin itse lenkkeillessäni.

Jos taas jostain syystä puhelinta ei halua lenkille mukaan ollenkaan, Garmin Venu 2 hoitaa senkin mainiosti: kellossa on itsessään sisäänrakennettu GPS, joten puhelinta ei tarvita lainkaan reitin seurantaan. Musiikkia taas voi ladata mm. MP3-muodossa suoraan kelloon itseensä ja Bluetooth-kuulokkeet voi yhdistää suoraan kelloon.

Garminin antama Kuntoikä -indeksi

Venu 2 tukee sekä Bluetooth että ANT+ -lisälaitteita. Suomeksi sanottuna kelloon voi siis yhdistää käytännössä minkä tahansa valmistajan sykevyön, jos jostain syystä haluaa nimenomaan mitata sykkeen sykevyöllä eikä kellolla itsellään. Testailin sekä ANT+ -standardia käyttävää Garminin omaa sykevyötä että Bluetooth -yhteensopivaa vanhaa Sports Trackerin sykevyötä ja molemmat yhdistyivät näppärästi suoraan kelloon ja kello osasi kerätä niistä saadun syketiedon käyttöönsä.

Venu 2 on luonnollisesti myös vedenkestävä ja kello tukee myös uinnin seurantaa.

Mielenkiintoinen ominaisuus on myös pidemmän käytön jälkeen tarjolle tuleva Kuntoikä, joka kertoo oikean ikäsi sijaan sen, minkä ikäinen kroppasi vaikuttaa Garminin mielestä olevan. Lisäksi sovellus kertoo vinkkejä siihen, miten omaa kuntoikäänsä voi laskea (käytännössä laihtuminen ja kova treenaus auttavat tähän). Kuntoiän laskemisessa Garmin ottaa huomioon mm. hapenottokyvyn, leposykkeen sekä treenihistorian.

Kello tukee myös omaa Garmin Pay -maksutapaa, jota Suomesta tukevat ainakin Nordea. Valitettavasti ominaisuuden aktivointi Nordealla olisi vaatinut konkreettista soittoa Nordean asiakaspalveluun, joten toimintoa ei tullut testattua testijaksomme aikana.

Sovellukset

Garmin käyttää kelloissaan täysin omaa käyttöjärjestelmäänsä, joten sovellusvalikoima ei ole samaa tasoa kuin vaikkapa Android-pohjaisissa älykelloissa. Mutta Garminin valtavan suosion vuoksi myös kolmansien osapuolten sovelluksia löytyy varsin hyvin Venu 2:lle.

Garmin Connect IQ -kauppa Garminin kaupasta voi ladata ilmaisia kellotauluja, lähes rajattomiin tarpeisiin

Tärkeimmät ladattavissa olevat sovellukset ovat käytännössä musiikin toistoon liittyviä sovelluksia: oma sovellus löytyy sekä Spotifylle että mm. Deezerille. Spotifyn osalta mainittakoon, että kelloon asennettava Spotify vaatii Spotifyn premiun-tilauksen.

Erillisen musiikkisovelluksen tarve on kuitenkin sinänsä vähäinen, jos lenkillä tulee kuljetettua mukana myös puhelinta.

Lisäksi sovelluskaupasta voi ladata uusia kellotauluja sekä lisää aktiviteetteja, jos omalle liikuntaharrastukselle ei satu olemaan suoraan tukea kellossa itsessään.

Yhteenveto

Garmin Venu 2 on Garminin suuri hyppäys muotoilun ja ulkonäön osalta. Yhtiö on valmistanut vuosien ajan kehuttuja urheilukelloja, mutta ne ovat aina näyttäneet urheilukelloilta: isot napit, isot reunukset ja tietty "kolhous".

Venu 2 ja Venu 2S tarjoavat käytännössä Garminin parasta urheilukellojen osaamista sellaisessa paketissa, jonka kanssa kehtaa liikkua myös pikkutakki täällä palavereissa, ilman pelkoa leimaantumisesta urheiluhulluksi.

Garmin Venu 2 on mielestäni erinomainen yhdistelmä älykelloa ja urheilukelloa: se tarjoaa riittävästi älykellojen ominaisuuksia, mutta ei siltikään tingi pätkääkään parhaiden urheilukellojen tarjoamasta datamäärästä ja mittausvalikoimasta.

Käytännössä Garmin Venu 2 on yksi harvoista kelloista, joka kisaa tasaväkisesti Apple Watchien kanssa samaan aikaan sekä urheiluhullujen että terveydestään kiinnostuneiden, laatua arvostavien tavallisten kuluttajien sieluista.

Itse jäin kaipaamaan ainoastaan mahdollisuutta hoitaa puhelut suoraan kelloon puhumalla sekä langatonta latausta. Ja kummankin puutteen kanssa pärjäsin mainiosti.

Vaikka Garmin Venu 2 on varsin tyyris, on se ehdottomasti mielestäni lähes täydellinen urheilukellon ja älykellon tyylikäs liitto.

Lisäys 24.1.2021: Venu 2 sai hiljattain myös Plus-mallin, jonka arvostelu löytyy täältä. Suosittelemme myös lukemaan Venu 2 vs Venu 2S vs Venu 2 Plus -vertailumme.

Plussat

 • Valtava määrä kerättyä terveystietoa
 • Upea AMOLED-näyttö
 • Kevyt
 • Pitkä akkukesto
 • Sisäänrakennettu GPS (osaa seurata lenkin reitin vaikka puhelimen jättäisi kotiin)
 • Spotify-tuki (premium-tilaajat voivat ladata biisit suoraan kelloon, offline-tilaan)
 • Hyvä istuvuus

Miinukset

 • Ei langatonta latausta
 • Ei mahdollisuutta puhua kelloon / soittaa kellon kautta puheluita
 • Hinta

Garmin Venu 2

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.