Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Mitä tapahtui sähköiselle ajokortille? Kuopattiin 2020, vaikka käyttäjät rakastivat

1
Petteri Pyyny

Mitä tapahtui sähköiselle ajokortille? Kuopattiin 2020, vaikka käyttäjät rakastivat
Suomessa oltiin vahvasti edelläkävijöitä jo vuonna 2017, kun Trafi eli nykyinen Traficom ryhtyi kehittämään sähköistä ajokorttia.

Suomen sähköinen ajokortti löytyi osana Traficomin Autoilija -sovellusta ja mobiiliajokortin koekäyttäjiä saatiin vuosien saatossa houkuteltua mukaan yli 40 000. Mobiiliajokortin lupasivat hyväksyä henkilöllisyyden todistamiseksi ainakin Alko, Posti sekä kaikki suurimmat vähittäiskaupan ketjut.

Sähköisestä ajokortista löytyi tieto ajokortin omistajan ajoluvista ja se voitiin varmentaa sovelluksen luovan QR-koodin avulla. Ensimmäinen käyttöönotto vaati sovellukseen kirjautumisen pankkitunnuksilla (tai muilla vahvoilla tunnistautumisen tavoilla) - sen jälkeen seuraavat ajokortin avauskerrat onnistuivat sormenjäljellä tai PIN-koodilla.

Sähköisen ajokortin etuna oli ehdottomasti sen turvallisuus, tallessa (ja mukana) pysyminen sekä tietojen nopea päivittyminen ajokorttiin.Projekti viivästyi ajan saatossa, mutta vielä vuoden 2019 keväällä kerrottiin, että sähköinen ajokortti tulee saataville viimeistään kesällä 2019. Toisin kävi.

Loppukesästä 2020 Traficom hautasi projektin. Ainoa syy sähköisen ajokortin kehityksen loppumiselle oli raha: koronan tuoman taloustilanteen vuoksi kaikesta piti säästää, joten sähköinen ajokortti lakkautettiin ja Traficom päätti pitäytyä fyysisissä ajokorteissa.

Sinänsä tarinassa on myös ironiaa, sillä vuosi päätöksen jälkeen kännyköiden näytöiltä QR-koodien lukemisesta mm. ravintoloiden ovella tuli arkipäivää koronapassin tultua laajasti käyttöön koronapandemian riehuessa.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.