Garmin Vivomove Sport arvostelu

Arvostelussa Garmin Vivomove Sport - älykello, viisarikello vai aktiivisuusranneke? Kaikkia niitä, mutta kömpelössä paketissa
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Analoginen kello..? Älykello..? Aktiivisuusranneke..?

Testipenkkiimme saapui alkuvuodesta 2022 julkaistu Garmin Vivomove Sport, jonka määrittely on monella tapaa haastava tapaus.

Kyseessä on siis pieni ja siro Garminin älykello, joka näyttää päällisin puolin perinteiseltä analogiselta viisarikellolta. Mutta ulkonäkö hämää hieman ja tarkemmin rapsuttamalla alta paljastuu taitavasti piilotettu täysverinen älykello.

Noin 180 euron hinnalla myytävä Vivomove Sport on Garminin mallistossa suhteellisen edullinen tapaus, joten kello kiinnostaa siinäkin mielessä varmasti laajempaakin ostajakuntaa. Erikoinen design varmasti myös houkuttaa osaa potentiaalisista ostajista.

Pistimme uutuuden muutaman viikon kestäneeseen testiin, jossa kelloa pidettiin kädessä koko testijakson ajan - niin nukkuessa, arjessa kuin kuntoillessakin.

Ulkonäkö

Vivomove Sport eroaa selkeästi monista muista Garminin kelloista siinä, että kellon ulkonäkö ei anna juurikaan vihjeitä siitä, että kyseessä on urheilukello.

Garmin Vivomove Sport

Kello on hyvinkin yksinkertaisen riisuttu ulkonäöltään: ei lainkaan painikkeita, ei teollista designia reunuksissa, ei mitään, mikä yleensä liitetään jykeviin urheilukelloihin. Kellotaulussa näkyy ainoastaan minuutti- ja tuntiosoittimet sekä pieni Garminin logo. Eli aivan perinteisen analogikellon muotoilua siis.

Ranneke kellossa kuitenkin vihjaa kellon käyttötarkoituksesta: ranneke on urheiluun sopivaa silikonia, josta löytyy kiitettävän paljon säätölovia tarkan tiukkuuden löytämiseksi. Vivomove Sportin saa kuitenkin halutessaan vieläkin huomaamattomammaksi: kello käyttää standardia 20mm leveää rannekkeen kiinnikettä, joten kelloon voi halutessaan vaihtaa käytännössä minkä tahansa rannekellon rannekkeen.

Garmin Vivomove Sport pöydällä

Kellon designissa itseäni häiritsi lopulta eniten sen tietty lelumaisuus, joka syntyy äärimmäisen kevyestä rakenteesta, materiaalivalinnoista sekä siroudesta. Koin kellon ulkoasun osalta vahvoja 1980-luvun markettien halpiskellojen viboja juurikin tästä syystä. Tosin, siroa, mutta yksinkertaistettua kelloa etsivälle nämä seikat voivat olla pikemminkin iso plussa. Makuasioita siis.

Design sinänsä ei ole Garminille uusi, vaan Vivomove -sarjaa on yrityksen valikoimassa ollut aiemminkin. Tällä kertaa sitä pyritään tuomaan - nimensä mukaisesti - lähemmäs urheilukellojen segmenttiä ominaisuuksiensa puolesta.

Kekseliäs näyttö

Aivan erikseen pitää korostaa Vivomove Sportin nerokasta näyttöä. Kuten sanottua, kellossa on todellakin aivan oikeat fyysiset viisarit osoittamassa kellonaikaa.

Mutta kun kellotaulua napauttaa sormella pari kertaa, herää kellon sielu henkiin ja kellotaulun alareunaan ilmestyy pieni yksivärinen OLED-näyttö, josta löytyvätkin sitten kaikki tarpeelliset älykellon toiminnot.

Pienenä eleganttina eleenä mainittakoon se, että OLED-näytön tullessa näkyviin, siirtyvät analogikellon viisarit automaattisesti kellotaulun sivuille (kello kolmen ja kello yhdeksän kohdille). Viisarit luonnollisesti palautuvat automaattisesti takaisin oikeille kohdilleen, kun OLED-näyttö sammuu.

Tekniset tiedot

 • Näyttö
 • Digitaalisen näytön koko 0.34" x 0.73" (8.6 mm x 18.5 mm)
 • Näytön tekniikka
 • Digitaalinen OLED-näyttö sekä analoginen viisarikello
 • Mitat
 • 40 x 40 x 11.0 mm
 • Paino
 • 19 grammaa (ilman ranneketta)
 • Akkukesto
 • 5 vuorokautta (valmistajan ilmoittama)
 • Sensorit
 • Sykemittari, kiihtyvyysanturi, pulssioksimetri
 • Yhteydet
 • Bluetooth, ANT+
 • Muuta
 • Vedenpitävä 50 metriin saakka
 • Hinta
 • 180 euroa

Istuvuus

Garmin Vivomove Sport on erittäin miellyttävä kello istuvuudeltaan: kello on lähes epäilyttävän kevyt ja rannekkeen säätömahdollisuudet ovat erittäin joustavat.

Lisäksi kellon anturit ovat niin tarkat, että kelloa voi pitää myös aavistuksen verran löysällä kädessä - ja mittaukset toimivat silti täydellisesti läpi vuorokauden.

Pieni ja siro rakenne tekevät kellosta myös käytännössä kaikille käsille sopivan - toki, todella isoilla käsillä varustetuilla käyttäjillä kello voi näyttää jopa liian pieneltä kädessä.

Käytettävyys

Valitettavasti Garmin Vivomove Sportin isoin ongelma on sen äärimmilleen viety yksinkertaistettu design. Kellon toimintoja ohjaillaan pienenpieneltä OLED-näytöltä, johon mahtuu näkymään käytännössä vain kutakin toimintoa kuvaava ikoni.

Mitään painikkeita ei ole, joten vaikkapa suorituksen mittaaminen käynnistetään painamalla kellotaulua sormella ensin pitkään, sen jälkeen napauttamalla suoritusta kuvaavaa ikonia, valitsemalla seuraavaksi ikonilistalta oikealta näyttävän liikuntamuodon, napauttamalla näyttöä valinnan vahvistamiseksi, napauttamalla GPS-valinnan hyväksyntää ja lopulta napauttamalla näyttöä kahdesti suorituksen käynnistämiseksi. Vastaava sorminaputteluharjoitus ja ikonien tulkitseminen on edessä, kun suoritus lopetetaan.

Muotoiluvalintojen takia kellon käytettävyys on lähes samaa tasoa kuin markettien aktiivisuusrannekkeissa - mutta vieläkin heikompaa. Miksikö heikompaa? Aktiivisuusrannekkeissa toimintoja on yleensä naurettavan vähän tarjolla - mutta Garmin Vivomove Sport sisältää lähes kaikki ominaisuudet, mitä "isot" urheilukellotkin sisältävät. Eli ikonien, sorminaputtelun ja pienen näytön avulla pitäisi voida navigoida valikoissa, joista löytyy hengästyttävä määrä toimintoja.

Lisäksi vaikkapa tekstiviestien lukeminen näytöltä, johon mahtuu kerrallaan vain murto-osa tekstiviestin sisällöstä, on lähinnä turhauttava kokemus.

Kuvakepohjaisten valikkojen vuoksi Vivomove Sport oli ensimmäinen älykello, jota olen koskaan käyttänyt, jonka kanssa piti turvautua manuaaliin löytääkseni halutut asetukset valikoiden syövereistä. Kertoo jotain kellon käyttöliittymän käytettävyydestä - tai sen kehnoudesta.

Garmin Connect -älypuhelinsovellus ja ominaisuudet

Garminin oma älypuhelinsovellus Garmin Connect on tilastonörtin unelma monella tapaa. Sovelluksen valikoiden takaa löytyy valtava määrä nippelitietoa sekä yksittäisistä treeneistä kuin yleisestä terveydentilastakin.

Garmin Connect -sovelluksen päänäkymä Garmin Connect -sovelluksen päänäkymä Garmin Connect -sovelluksen päänäkymä Garmin Connect -sovelluksen päänäkymä

Erinomaisen käyttöliittymäsuunnittelun ansiosta sovellus on kuitenkin onnistuttu pitämään erittäin selkeänä ja helppokäyttöisenä. Päänäkymästä näkee selkeästi kuluvan päivän tärkeimmät luvut ja valikoiden kautta pääsee sitten kaivelemaan tarkempia tietoja ja tilastoja niin halutessaan.

Vivomove Sportin kohdalla harmittelin vain sitä, että kellon omia asetuksia ei pääse muokkaamaan sovelluksen kautta. Muiden testaamieni Garminin kellojen kanssa tuo ei ollut ongelma, mutta Sportin vaivalloisen valikkorakenteen takia olisi toivonut helpompaa tapaa asetusten muuttamiselle.

Sovellus on saatavilla sekä iPhonelle että Androidille.

Akkukesto ja lataus

Garmin lupaa itse Vivomove Sportille viiden vuorokauden akkukestoa.

Omissa testeissämme todellisuus asettui johonkin kolmen ja neljän vuorokauden välille, kun unen mittaus ja jatkuva sykkeen mittaus olivat kytkettyinä päälle. Mitään erityisempiä akkua säästäviä toimintoja ei testijakson aikana käytetty.

Treeniminuutteja testijakson aikana kelloon kertyi säännöllisesti noin 400 - 600 minuuttia viikossa.

Garmin Vivomove Sport latautumassa

Reilun kolmen vuorokauden akkukesto alkoi testijakson aikana tuntumaan hieman lyhyeltä toiminta-ajalta, mutta kellon fyysiseen kokoon ja toimintoihin nähden akkukesto oli kuitenkin siedettävällä tasolla.

Akun lataus on suhteellisen reipastahtinen: tyhjästä akku latautui täyteen alle kahdessa tunnissa. Kuten muissakin Garminin älykelloissa, pitää lataus tehdä Garminin omalla latausjohdolla: Vivomove Sport ei tue langatonta latausta tai standardeja USB-C -liittimiä.

Urheilussa

Testijakson aikana kokeilimme Vivomove Sporttia niin juoksussa, pyöräilyssä kuin kamppailu-urheilussakin.

Ja nimenomaan urheilussa Garmin Vivomove Sport näyttää kyntensä edullisiin aktiivisuusrannekkeihin verrattuna. Kello kerää lähes saman määrän tietoa urheilusuorituksesta kuin selkeästi kalliimmatkin Garminin kellot. Lisäksi kerätyn tiedon pohjalta saadaan myös pitkällä aikavälillä kuvaa siitä, miten treeni on kehittynyt eteenpäin.

Kello keräsi kuuliaisesti kaikki treenitiedot varsin hyvällä tarkkuudella ja siinä mielessä toimi täsmälleen kuten urheilukellon pitääkin toimia. Mutta pari "muttaa" treenien osalta tuli kuitenkin vastaan.

Garminin sisäliikunnasta keräämät tiedot Garminin sisäliikunnasta keräämät tiedot

Ensinnäkin sisäisen GPS-vastaanottimen puute on hieman ärsyttävä, muttei mitenkään valtavan iso ongelma. Toki, puhelinta on juoksulenkeillä pakko kuljettaa mukana jotta GPS-signaali saadaan ja reitti tallentuu oikein. Mutta jos olet tottunut kuljettamaan puhelinta juoksuhousujen taskussa tai juoksuvyössä muutenkin, ei tämä puute ole merkittävä ongelma.

Toinen selkeä puute oli korkeusmittarin puute, eli treeneistä ei kerry tietoa nousuista ja laskuista. Lisäksi perinteinen Garminin urheilukellojen seuranta kiivettyjen kerrosten osalta puuttuu kokonaan - täsmälleen samasta syystä.

Isoin puute kellossa kuitenkin on jälleen kerran sen käytettävyydessä. Kuten aiemmin todettua, suoritusten käynnistäminen vaatii oman naputtelu-urakkansa ja on jo sinällään ärsyttävää. Mutta kellon pienen pieni OLED-näyttö tekee kellosta käytännössä tilannetietojen kannalta lähes turhan kapistuksen.

Juoksulenkillä kellolta toivoo nimenomaan selkeää yhteenvetoa sen hetkisestä juoksun tilasta (syke, keskivauhti, jne) ja pikkuruinen näyttö ilman fyysisiä toimintapainikkeita ei tee seurannasta todellakaan helppoa.

Unen mittaus

Garmin Vivomove Sportin unen seurannan tiedot

Garmin Vivomove Sport seuraa nukkujan unen vaiheita sensoreillaan läpi yön. Unesta seurataan sekä unen vaiheet, hengitys että osittain myös pulssioksimetrin arvot.

Valitettavasti kalliimpiin Garmin-kelloihin nähden iso ero Vivomove Sportin unen seurannassa on se, että kello ei anna lainkaan arvosanaa edellisen yön unen laadulle. Pelkkiä käyriä ja eri unen vaiheiden määriä voi toki arvioida itse, mutta konkreettista arvosanaa ei kellon tiedoista irtoa.

Garminin Body Battery -lukema

Garminin Body Battery -lukema on monista muistakin älykelloista tuttu arvo, jonka nimi vaihtelee valmistajasta riippuen. Käytännössä kyse on kuitenkin lukemasta, joka arvioi käyttäjänsä yleistä vireystilaa.

Vireystilan arviointiin Vivomove Sport yhdistelee tietoja sekä nukutusta yöstä, mitatusta stressistä sekä mm. treenimääristä viime päivien ajalta.

Vaikka lukemaan pitääkin suhtautua hieman varauksella, on oma kokemukseni Body Batteryn osalta se, että että lukema vastaa varsin hyvin oikeaa vireystilaani - huonosti nukutun yön tai stressaavan työpäivän jälkeen vireystila on yleensä varsin alhaalla.

Garmin Body Battery -tiedot Garmin Body Battery -lukema

Mielenkiintoisena lisäknoppina mainittakoon se, että Body Battery -arvon asteikko on nimellisesti 0 - 100, mutta se ei ilmeisesti voi laskea alle viiden. Muutaman stressintäytteisen työviikon ja huonosti nukuttujen öiden pohjalta olen saanut sekä Vivomove Sportilla että muillakin Garminin älykelloilla Body Batteryn laskemaan jo iltapäivällä viiteen - ja sen jälkeen lukema ei siitä enää alemmas tipahda.

Muita havaintoja

Yksi selkeä puute Garmin Vivomove Sportissa on verrattuna arvokkaampiin urheilukelloihin: se ei sisällä lainkaan omaa GPS-vastaanotinta. Sen sijaan tarvittavan GPS-signaalin kello nappaa käyttöönsä puhelimelta. Käytännössä tuo puute tarkoittaa sitä, että juoksulenkille lähtiessä pitää ottaa myös puhelin mukaan tai juoksulenkin reitti ja kilometrit eivät tallennu.

Kello on itsessään vesitiivis aina 50 metrin syvyyteen saakka ja soveltuu myös uinnin seurantaan.

Kelloon voi vapaasti valita älypuhelimella olevat sovellukset, joiden haluaa päästävän ilmoituksia läpi myös kelloon. Eli halutessaan kello voi ilmoittaa puhelimeen saapuneesta WhatsApp-viestistä tai vaikkapa uudesta Facebook-kommentista. Luonnollisesti ilmoitukset voi myös kytkeä kokonaan pois päältä.

Yhteenveto

Garmin Vivomove Sport on mielenkiintoinen ja piristävä tapaus älykellojen markkinalla. Erilaista suunnittelukulmaa on haettu tosissaan ja siinä on onnistuttukin mallikkaasti.

Valitettavasti muotoilun jalkoihin on tällä kertaa jäänyt kellon käytettävyys.

Pieni OLED-näyttö ja päätös jättää fyysiset painikkeet kokonaan pois kellosta tekevät siitä aktiivisessa älykellokäytössä hieman torson. Samat ongelmat aiheuttavat täsmälleen saman tilanteen myös kelloa urheilukellona arvioitaessa.

Myös keskivertoa merkittävästi heikompi akkukesto oli pettymys, vaikkakin sinänsä ymmärrettävissä pienen ja siron rakenteen vuoksi.

Vivomove Sportin konsepti on kuitenkin veikeä ja uskon kellon löytävän ostajansa - ja jopa faneja. Mutta älykellona tai urheilukellona arvioitaessa se ei valitettavasti vakuuttanut.

Kenelle Vivomove Sport sopii?

Näen Garmin Vivomove Sportille kaksi potentiaalista ostajaryhmää, joiden suosittelen kuitenkin tutustumaan kellon toimintaan etukäteen - vaikkapa tämän arvostelun muodossa.

Aivan ensimmäiseksi suosittelen kelloa sille kohderyhmälle, joka ehdottomasti haluaa valtavirrasta poikkeavan älykellon. Eli älykellon, joka ei näytä lainkaan älykellolta, vaan perinteiseltä viisarikellolta.

Toinen potentiaalinen ostajaryhmä ovat he, jotka ovat jo pidempään käyttäneet aktiivisuusranneketta arjessaan ja käyttävät sitä nimenomaan passiivisesti. Eli heille, joille ranneke on vain ranteessa ja se kerää sen kautta dataa, jota tarkastellaan sitten puhelimen näytöltä. Tässä Vivomove Sport tarjoaa selkeästi tarkemman ja laajemman seurannan kuin mitä valtaosa aktiivisuusrannekkeista pystyy tarjoamaan, joten siirtymä on sinänsä ylöspäin.

Vastaavasti aktiivisesti liikuntaa seuraaville tai älyominaisuuksia paljon käyttäville Vivomove Sport ei missään nimessä sovellu - johtuen pääosin sen kankeasta käytettävyydestä. Hikiliikkujille suosittelemme tutustumaan vaikkapa Garmin Venu 2 -älykelloon, jonka arvostelun voi lukea täältä.

Plussat

 • Erikoinen ja pirteä design
 • Monipuoliset toiminnot
 • Kevyt
 • Hyvä istuvuus
 • Siro

Miinukset

 • Käyttöliittymä / käytettävyys on haastava
 • Keskinkertainen akkukesto
 • Digitaalinen näyttö erittäin pieni
 • Ei korkeusmittausta
 • Ei sisäänrakennettua GPS:ää

Garmin Vivomove Sport

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.