MediaTek Dimensity 9000 haastaa - ja voittaa Qualcomm Snapdragon 8 gen 1 -piirin

Petteri Pyyny

Vihdoinkin! Qualcommin yksinvalta päättyi huippukännyköissä
Android-maailman aivan ehdottomassa huipussa, siellä tuhannen euron tuolla puolen, ei ole ollut vuosikausiin kuin yksi todellinen suoritinvalmistaja: Qualcomm. Ainoastaan Samsung on onnistunut jokseenkin hyvin peesaamaan omien Exynos-piiriensä kanssa, mutta siinäpä se.

Nyt tarinassa on nähty vihdoin uusi sivu. Kännyköiden halpissuorittimista tunnettu taiwanilainen MediaTek on hiipinyt parin viime vuoden aikana uhkaamaan vihdoin Qualcommin asemaa. Ensin yhtiö onnistui tuomaan markkinoille erittäin päteviä ylempään keskiluokkaan sijoittuvia järjestelmäpiirejä - kuten vaikkapa vuoden 2021 kesällä julkaistussa OnePlus Nord 2:ssa nähty MediaTek Dimensity 1200.

Mutta superpiirien saralla Qualcommin Snapdragon 8-sarja on hallinnut markkinaa suvereenisti.

Tähän asti.

Suomessa suhteellisen tuntemattoman Vivon uusin huippukännykkä käyttää MediaTeknin tuoreinta huippupiiriä ja tulokset ovat olleet varsin vakuuttavia. MediaTek Dimensity 9000 löytyy Vivo X80 -kännykän sisältä.Ja nyt Vivo X80 on pistetty vastakkain tuoreinta Qualcommin huippupiiriä (Snapdragon 8 gen 1) käyttävän OnePlus 10 Pron ja viime vuoden huippupiiriä (Snapdragon 888) käyttävän Realme GT 2:n kanssa.

Tulokset ovat varsin imartelevat MediaTekin kannalta. AnTuTu-testissä Vivo X80 suorastaan pyyhkii lattiaa OnePlussalla ja Realmellä, Vivon napatessa kokonaispisteiksi vakuuttavat 988 255 pistettä - OnePlussan ja Realmen jäädessä noin 800 000 pisteen tasoon.

Vastaavasti 3DMarkin Wild Life Extreme-testissä Vivo jäi parhaimmassa testitapauksessa hieman OnePlussalle jälkeen, mutta ajettaessa testi aina vain uudestaan, oli Vivon kokonaissuoritus testijoukon selvästi paras - piiri ei siis "kurista" tehoja alaspäin, kun piirisarja alkaa lämpenemään.

MediaTek Dimensity 9000 ja Snapdragon 8 gen 1 erot ovat tietysti tavalliselle käyttäjälle varsin minimaalisia, mutta tärkeintä onkin kilpailu. Kahden tasavahvan valmistajan kilpailu tuppaa kirittämään markkinaa ja innovaatioita. Qualcommin huippupiirit ovat viimeisen parin vuoden ajan olleet kyllä nopeita, mutta tolkuttoman ahneita virrankulutukselle. Joten vaikkapa tuolla saralla voi hyvinkin olla MediaTekille iskun paikka jatkoa ajatellen, jos yhtiö onnistuu tuomaan vastaavaa suorituskykyä, mutta pienemmällä virrankulutuksella.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -30%

Xiaomi 13
680 € BIGBOX.FI
728 € CDON
787 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 963 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.