Xiaomi Watch S1 arvostelu

Xiaomi Watch S1 arvostelu - yksinkertainen älykello, joka ei osaa oikein olla älykäs, eikä oikein urheilukellokaan
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Saimme keväällä 2022 arvosteluumme Xiaomin älykellon, Xiaomi Watch S1:n. Pistimme kellon jatkuvaan käyttöön parin kuukauden ajaksi, jotta kellon kaikki ominaisuudet tulisi selvitettyä viimeisen päälle ja perusteellisesti.

Xiaomi Watch S1:stä myydään kesällä 2022 noin 250 euron hintalapulla. Tämän lisäksi kellosta on olemassa myös aavistuksen verran edullisempi Xiaomi Watch S1 Active -malli. Molempien mallien tekniikka on käytännössä identtistä, vain pienin eroin.

Xiaomi Watch S1 luottaa Xiaomin omaan MIUI Watch -käyttöjärjestelmään, joka on varsin mielenkiintoinen valinta - etenkin noin 200 euron hintaluokassa, jossa on tarjolla myös laajalla sovellusvalikoimalla olevia, avoimempiin käyttöjärjestelmiin pohjautuvia kelloja.

Mutta mitä kellolla olisi sitten potentialliselle ostajalle tarjota? Otimme selvää.

Tekniset tiedot

 • Mitat:
 • 46,5 x 46,5 x 11 mm
 • Paino:
 • 53 grammaa
 • Näyttö:
 • 1,43 tuumaa; 466x466; AMOLED
 • Akku:
 • 470 mAh
 • Lataus:
 • Oma laturi; Tukee myös langatonta latausta
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Xiaomin oma
 • Yhteydet:
 • Sisäänrakennettu GPS; WiFi; Bluetooth; NFC
 • Vedenpitävyys:
 • 5ATM
 • Hinta:
 • S1: noin 250 euroa
  S1 Active: noin 170 euroa

Ulkonäkö ja muotoilu

Xiaomi Watch S1 ei mitenkään varsinaisesti erotu älykellojen suuresta massasta - suuntaan tai toiseen. Kyseessä on hyvin, hyvin pelkistetty kello, joka on hieman sirompi kuin monet muut kilpailijansa, mutta muotoilultaan sopii mainiosti niin juoksulenkille kuin toimistoonkin.

Xiaomi Watch S1 pöydällä

Ohuehko, vain 11 mm paksu runko yhdistettynä neutraaliin muotoiluun ja maltilliseen 46,5 mm kellotaulun kokoon tekee kellosta varsin passelin myös hieman sirompaan ranteeseen. Pieniluisen naisen ranteeseen kello tosin lienee siltikin liian iso.

Xiaomi Watch S1 pöydällä, nurinpäin

Rannekkeita S1:n mukana tulee itse asiassa kaksi: silikoninen, paremmin urheiluun sopiva ranneke sekä nahkainen, paremmin kenties arkeen sopiva ranneke. Ranneke on oikeaa nahkaa ja siksi tietystikään S1 ei sovi tiukimmille vegaaneille (mutta katso kuitenkin S1 Activen erot).

Rungon materiaalina on käytetty ruostumatonta terästä ja näyttö on safiirilasia, mutta laatuvaikutelmaa himmentää hieman muovista tehty taustarakenne.

Toiminnot

Xiaomi Watch S1 tarjoaa käytännössä kaikki perus-älykellon toiminnallisuudet, mitä kelloilta nykypäivänä sopiikin odottaa: se osaa seurata sydämen sykettä, pitää kirjaa unesta ja unen eri vaiheista, mittaa stressiä ja luonnollisesti osaa myös kerätä talteen tiedot isosta liudasta urheilulajeja.

Perustoiminnallisuuksien osalta kello on mukiinmenevällä tasolla ja kaikki testatut toiminnot toimivat pääsääntöisesti helposti ja loogisesti.

Suurin ongelma tuntui olevan unen seurannan osalta, sillä kello otti todella herkästi nukkumiseksi myös kevyen makoilun sängyssä tai sohvalla.

Älytoiminnoissa puolestaan on varsin paljon parannettavaa: Käytännössä kelloon ei voi asentaa lisää sovelluksia ja nykyisellään sen tärkein anti älytoimintojen osalta onkin lähinnä siinä, että puhelimeen saapuvat ilmoitukset saa halutessaan näkymään myös kellotauluun. Ja tuossakin ilmeni testijakson aikana ajoittaisia ongelmia: vaikka Bluetooth-yhteys puhelimeen pysyikin päällä ilahduttavan hyvin, osa ilmoituksista jäi toisinaan saapumatta kelloon.

Liikunnassa

Liikunnan osalta Xiaomi Watch S1 ei pysty valitettavasti mitenkään haastamaan varsinaisia urheilukelloja - tai edes älykelloja, joissa urheilua on otettu paremmin huomioon.

Kellon ominaisuudet rajoittuvat urheilun osalta käytännössä tietojen keräämiseen ja niiden näyttämiseen. Mutta palautumisaikoja, treeniohjelmien luontia, tavoiteaikojen ehdotuksia ja muita edistyneempiä, aktiiviliikkujien kaipaamia toimintoja Xiaomi Watch S1:stä ei löydy lainkaan.

Xiaomi Watch S1, älypuhelinsovellus, rullaluistelutreenin tiedot

Mutta yleisenä sykealueiden ja treenipäiväkirjan seuraajan kello toki toimi mainiosti. Älypuhelinsovelluksen kautta saatavat treenien tiedot ovat helposti luettavissa ja selkeitä - mutta kuten sanottua, syvempi tieto treenin vaikuttavuudesta ja sen sellaisesta jää puuttumaan. Lisäksi joidenkin lajien kohdalla kerätty tieto oli todella, todella hämmentävää: esimerkiksi rullaluistelussa kello keräsi talteen kyllä syketiedot, keston ja sen sellaisen - muttei lainkaan reitin pituutta tai karttaa.

Positiivisena puolena mainittakoon se, että kellossa on oma, sisäärakennettu GPS, joten puhelinta ei välttämättä tarvita lenkille mukaan, vaan reittidata saadaan talteen myös kellon itsensä avulla. GPS toimikin varmasti ja tarkasti koko testijaksomme ajan.

Myös se oli ilahduttavaa, että Xiaomi Watch S1 sai luettua sykkeen myös rannekkeen ollessa suhteellisen löysällä - istuvuuden ja käyttömukavuuden kannalta tämä oli etenkin kuumimpina kesäpäivinä todella positiivinen seikka.

Älypuhelinsovellus

Xiaomi Watch S1, älypuhelinsovellus, etusivun näkymä, yläosa Xiaomi Watch S1, älypuhelinsovellus, etusivun näkymä, alaosa

Xiaomin oma Mi Fitness -sovellus tarjoaa varsin selkeän ja hyvin suomennetun näkymän kellon keräämiin tietoihin. Sovelluksen etusivulta saa näppärästi selville kuluvan vuorokauden tiedot, vaikkakaan vertailutietoa esim. edelliseen vuorokauteen ei samassa näkymässä olekaan tarjolla.

Xiaomi Watch S1, älypuhelinsovellus, stressitasot Xiaomi Watch S1, älypuhelinsovellus, stressitasot Xiaomi Watch S1, älypuhelinsovellus, unen seuranta Xiaomi Watch S1, älypuhelinsovellus, unen seuranta Xiaomi Watch S1, älypuhelinsovellus, unen seuranta

Tietojen tarkempi tarkastelu avaa myös käyttäjälle paremmin sitä, mitä kullakin tiedolla tarkoitetaan - vaikkakin kyseinen tieto pitääkin kaivaa parin klikkauksen päästä kunkin tiedon osalta.

Myös treenipäiväkirja on saatavilla sovelluksen kautta, joskin vain listamaisena näkymänä.

Isoin miinus sovelluksessa on se, että dataa ei voida yhdistää ulkopuolisiin palveluihin. Ainoastaan juoksijoiden suosima Strava on tuettujen kolmannen osapuolen sovellusten listalla. Mutta edes yhdistäminen Google Fittiin ei onnistu, joka on varsin harvinaista, etenkin pienempien kellovalmistajien kohdalla.

Näyttö

Xiaomi Watch S1:n ehdottomasti parasta antia on sen kirkas ja terävä AMOLED-näyttö. 464x464 resoluutiolla varustettu näyttö oli tarpeeksi kirkas myös helteisenä suomalaisena kesäpäivänä ja näytön tiedoista sai mainiosti selvää, olipa valaistus mikä tahansa.

Käytettävyys

Xiaomin oma kellojen käyttöjärjestelmä yllätti positiivisesti parillakin eri tavalla. Ensinnäkin käyttöliittymä oli varsin intuitiivinen ja helposti opittavissa, vaikka toimintoja kellosta löytyikin varsin paljon. Toisekseen käyttöliittymä oli miellyttävän sulava ja nopealiikkeinen, jopa erinomaisen sulava.

Valikkorakenteet on rakennettu suhteellisen selkeästi ja loogisesti ja ihmeempää valikoiden sekaan eksymistä ei kellon kanssa tapahtunutkaan, vaikka kyseessä olikin ensimmäinen kosketus Xiaomin omaan kellojen käyttöjärjestelmään.

Pientä mahdollisuutta omaan räätälöintiin olisi toki kaivannut, mutta toisaalta, tällöin oltaisiin väistämättä jouduttu muuttamaan käyttöliittymää aavistuksen verran monimutkaisemmaksi.

Käytettävyyden osalta kello oli todella virkistävän selkeä tuttavuus, jonka opettelu tapahtui oikeastaan jo ensimmäisen vuorokauden aikana.

Käytettävyyden osalta pienen pienet kauneusvirheet osuivat kohdalle testijakson aikana, mutta ne eivät olleet mitenkään merkittäviä. Yhden päivityksen muutoshistoria oli pelkästään tarjolla kiinaksi. Lisäksi kellon omaa kieltä ei voinut vaihtaa lainkaan, vaan se käytti väkisin samaa kieltä kuin puhelin, johon se oli kytketty.

Akkukesto ja lataus

Xiaomi lupailee kellolleen jopa 12 vuorokauden akkukestoa. Valitettavasti tässä suhteessa pettymys oli aika valtaisa.

12 vuorokauden akkukestoon voitaisiin kenties teoriassa päästä, jos aivan kaikki anturit kytkettäisiin mahdollisimman vähän virtaa kuluttavaan tilaan, synkronointi puhelimeen päin rajoitettaisiin minimiin ja näytön kirkkautta laskettaisiin todella matalaksi.

Xiaomi Watch S1 ja kellon mukana tuleva laturi

Sen sijaan käytimme kelloa kellotaulun ollessa aina näkyvissä (AOD-tila), sykkeen mittauksen ollessa jatkuvasti päällä ja monia muitakin mielestämme tarpeeliisia ominaisuukai käyttöön kytkien.

Näiden - reippaasti enemmän virtaa kuluttavien - valintojan vuoksi todellinen akkukesto olikin vain noin 2,5 vuorokautta. Ero luvattuun 12 vuorokauteen vaikutti todella hurjalta, vaikka toki akkukesto muissakin testaamissamme älykelloissa aina laskee, kun virransäästötoimintoja napsautetaan isompi määrä pois päältä. Mutta oman muistimme mukaan koskaan yhdenkään testaamamme kellon akkukesto ei ole näin suurta eroa tarjoillut käytännön elämän ja paperilla luvatun välillä.

Lataus onneksi tapahtuu suhteellisen nopeasti. Mukana tuleva magneettinen latauskenno lataa kellon akun tyhjästä täyteen hieman reilussa tunnissa.

Ilahduttavana lisänä Xiaomi Watch S1 tukee myös Qi -standardin mukaista langatonta latausta.

Xiaomi Watch S1 vs Xiaomi Watch S1 Active - mitä eroa?

Kuten arvostelumme alussa mainitsimmekin, kelloa myydään kahtena eri mallina: tässä arvosteltu Xiaomi Watch S1 on näistä kalliimpi ja hieman prameampi malli.

Xiaomi Watch S1 Active on puolestaan saman kellon edullisempi versio, jossa on hieman karsittu sieltä täältä ja saatu näin hinta laskemaan noin 50 euroa edullisemmaksi.

Activen mukana toimitetaan vain silikoninen rannehihna - ja S1:n mukana rannehihnoja on kaksi, silikoninen ja nahkainen. Lisäksi Active-malli ei tue lainkaan langatonta latausta ja Activen lataus tapahtuu latausjohdolla, ei magneettisella latauskehikolla.

S1 on rakenteeltaan pääosin terästä ja Active puolestaan polykabronaattimuovia. Active on myös reilusti S1:stä kevyempi (52g vs 36g).

Käyttöliittymä ja toiminnot ovat molemmissa malleissa identtiset.

Tarkemmin mallien eroja voit vertailla Xiaomi Watch S1 vs Xiaomi Watch S1 Active -vertailustamme.

Yhteenveto

Xiaomi Watch S1:n iso ongelma on se, että se ei ole oikeastaan älykello, sillä kelloon ei sovelluksia voi asentaa ja sen älytoiminnotkin ovat kovin vaatimattomat. Eikä se missään nimessä ole myöskään urheilukello, sillä mitään urheilukelloilta tyypillisestä vaadittavia treenien kehittymistä tarjoavaa toimintoa kellosta ei löydy.

Xiaomi Watch S1 onkin käytännössä hieman viritelty, isommalla näytöllä varustettu aktiivisuusranneke. Mutta varsin mainio sellainen.

Sen käyttöliittymä on selkeä ja hyvin suunniteltu. Vähäiset toimintonsa Xiaomi Watch S1 hoitaa varsin hyvin ja kelloa on ylipäätään hyvinkin miellyttävä käyttää kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Mutta… Noin 200 euron hintalapulla se on kuitenkin kelloa muistuttavaksi aktiivisuusrannekkeeksi varsin kallis - ja samaan aikaan 200 - 300 euron hintaluokasta löytyisi tarjolle oikeita älykelloja ja myös oikeita urheilukelloja.

Lisäksi akkukeston osalta suosittelemme pohtimaan sitä, mitkä kaikki toiminnot ovat välttämättömiä omassa käytössäsi - ja mitkä voidaan siirtää toimimaan vain silloin tällöin. Tässä kellossa valittujen toimintojen vaikutus todelliseen akkukestoon on kertaluokkaa suurempi kuin yleensä.

Kelloa voikin vilpittömästi suositella ainoastaan heille, ketkä välttämättä haluavat kellon muotoisen laitteen, mutta eivät kaipaa siihen mitenkään erityisen monipuolisia toimintoja.

Vaihtoehdot

Käytännössä potentiaalisen ostajan pitää hieman pohtia sitä, mitä kellolta haluaa. Jos hakusessa on täysverinen älykello, eli kello johon voi asentaa uusia sovelluksia ja jolla voi hoitaa hyvinkin monipuolisesti erilaisia asioita, kannattaa Xiaomin sijaan katsoa Wear OS -pohjaisia kelloja tai Applen älykelloja.

Jos taas urheilu ja siinä kehittyminen on se tärkein kriteeri, tarjoavat kaikki isoimmat urheilukellovalmistajat reilun 200 euron hintaluokassa hyvinkin kilpailukykyisiä tuotteita. Vajaan satasen lisää rahaa sijoittamalla voi hankkia vaikkapa erinomaisesti arvostelussamme pärjänneen Garmin Venu 2:n, joka päihittää Xiaomin käytännössä kaikilla osa-alueilla.

Plussat

 • Erinomainen näyttö
 • Nopea käyttöliittymä
 • Hyvin suomennetut valikot ja älypuhelinsovellus
 • Yksinkertainen käytettävä
 • Langaton lataus (huom: ei Active-mallissa)

Miinukset

 • Turhankin yksinkertainen
 • Ei juurikaan älykellon älyominaisuuksia
 • Liikuntaa aktiivisesti harrastavalle kellosta puuttuu liikaa toimintoja ja tietoja
 • Käytännön akkukesto pettymys
 • Hintaansa nähden toiminnoiltaan turhan rajoittunut.

Xiaomi Watch S1

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.