Kannattaako hankkia taittuvanäyttöinen puhelin?

1
Petteri Pyyny

Onko taittuvanäyttöisissä puhelimissa mitään järkeä? Videoiden katselussa ei mitään hyötyä, sohvalla kehnoja - mutta joihinkin asioihin ne ovat täydellisiä
Olemme kokeilleet, testanneet ja arvostelleetkin useita taittuvanäyttöisiä kännyköitä viime vuosien aikana, alkaen aina Samsungin ensimmäisestä Fold-mallista aina uusimpaan OnePlus Openiin saakka.

Tässä välissä taittuvanäyttöisten kännyköiden teknologia on harpannut huimasti eteenpäin ja hinnatkin ovat laskeneet. Tokikaan taittopuhelimet eivät vieläkään ole mitenkään edullisia, vaan uusimman sukupolven malleista pitää pulittaa edelleen noin 1500 euroa, valmistajasta riippumatta.

Mutta onko taittuvanäyttöisissä puhelimissa mitään järkeä..?

Koetimme pohtia asiaa aivan käytännön esimerkkien kautta ja miettiä erilaisia käyttötapoja, miten itse käytämme kännyköitä. Ja tämän pohjalta päätellä, onko taittuvasta, isommasta näytöstä oikeaa hyötyä vai ei.

Mikä oikein on taittuvanäyttöinen puhelin?

Taittuvanäyttöisellä puhelimella tarkoitamme tässä yhteydessä siis puhelinta, joka aukeaa "sivustaan", jolloin puhelimen sisäpuolelta paljastuu toinen, noin kaksi kertaa tavallisen puhelimen näyttöä suurempi, neliskulmainen näyttö.

OnePlus Open, avattuna, iso näyttö näkyvissä, pideltynä kädessä


On olemassa myös toinen taittuvanäyttöisten puhelinten kategoria, jotka muistuttavat vanhoja kunnon simpukkapuhelimia - tunnetuin esimerkki näistä on tietysti Samsungin Galaxy Flip -sarja. Mutta keskitymme tässä pohdinnassamme nimenomaan puhelimiin, joiden sisältä paljastuu pienen tabletin kokoinen näyttö.Huonot puolet

Aivan ensimmäisenä täytyy tietysti pohtia taittuvanäyttöisten puhelinten perimmäiset ongelmat. Ensinnäkin ne maksavat huikean paljon. Käytännössä taittuvasta näytöstä joutuu maksamaan noin 500 euroa lisähintaa vastaavaan "tavalliseen" Android-puhelimeen verrattuna.

OnePlus Open, kyljestä kuvattuna


Toinen merkittävä ongelma taittuvissa puhelimissa on niiden fyysinen koko. Niiden leveys ja korkeus ovat kutakuinkin tavallisten huippukännyköiden kokoa, mutta ongelma tuleekin muissa mittasuhteissa. Ensinnäkin taittuvanäyttöiset puhelimet ovat paksuja. Siinä missä tavanomainen huippukännykkä on nykyisin noin 7-8 millimetriä paksu, ovat taittuvanäyttöiset puhelimet noin 50% paksumpia silloin, kun ne pidetään "suljettuna" eli tavallisen puhelimen muotoisena.

Kolmas tekijä on paino. Siinä missä tyypillinen huippu-Android painaa noin 200 grammaa, ovat taittuvanäyttöiset kännykät pykälän raskaampia. OnePlus Open on tällä hetkellä markkinoiden kevein malli, mutta sekin painaa 235 grammaa. Googlen näkemys asiasta eli Pixel Fold painaa jo tukevat 283 grammaa. Luvut eivät kuulosta hurjilta, ellei niitä oikeasti kokeile käytännössä. Taittuvanäyttöiset puhelimet ovat merkittävästi raskaampia kuin "tavalliset" puhelimet.

Eli nämä seikat pitää pitää mielessä, kun harkitsee taittuvanäyttöisten puhelinten maailmaan sukeltamista.

Mutta sitten ne käyttökohteet...Videoiden katselu

Videon katselussa taittuvanäyttöisestä puhelimesta ei ole käytännössä mitään hyötyä. Väite voi kuulostaa yllättävältä, mutta sen takana on puhdas logiikka.

Taittuvanäyttöisten puhelinten sisänäyttö on yleensä neliön muotoinen. Videot ovat taas nykypäivänä lähes järkiään 16:9 kuvasuhteella kuvattuja - olivatpa ne sitten vaaka- tai pystyvideoita. Koska ruudun pisimmän sivun pituus on videoiden katselukokoa rajoittava tekijä, videot ovat täsmälleen saman kokoisia, katsoitpa niitä sitten tavallisen puhelimen näytöltä tai neliskulmaiselta, isolta näytöltä. Tämä pätee niin TikTok-videoihin, Netflixiin kuin YouTubeenkin.

Ruutukaappaus Stranger Thingsin viidennen kauden trailerista
kuvakaappaus Stranger Thingsin viidennen kauden trailerista, YouTubesta, isolla näytöllä katsottuna, jolloin surureunat ovat mukana ruutukaappauksessa


Ympärille jää vain valtavan paljon enemmän tyhjää tilaa - eli isommat "surureunat".

Toki, jos päätät katsoa pelkästään 1980-luvun TV-sarjoja, joissa kuvasuhteena käytettiin lähempänä neliötä olevaa 4:3 -kuvasuhdetta, alkaa isosta neliönäytöstä irtoamaan hyötyjä. Mutta oletamme, että harvalla meistä videoiden kulutus keskittyy pelkästään nostalgiapläjäyksiin.

Sohvalla lojuminen

Jos haluat sulattaa aivojasi sohvalla lojuen ja passiivisena puhelimen ruutua tuijottaen, kuten kaikki normaalit ihmiset, kuulostaa isompi ruutu aivan hyvältä idealta. Mutta sitä se ei valitettavasti ole.

Uusimmissa taittuvanäyttöisissä puhelimissa ei ole käytännössä lainkaan kehyksiä ison ruudun ympärillä. Ja puhelin on avattuna liian iso, jotta se mahtuisi kouraan. Tällöin päädytään tilanteeseen, että jos puhelinta haluaa pitää isoksi avattuna ja yhdellä kädellä, niin puhelin pitää ottaa jonkinlaiseen erikoiseen tarttumisotteeseen sormien väliin. Tällöin taas joku sormista painaa näyttöä. Ja omien kokemustemme mukaan tuo näyttöä painava sormi sotkee puhelimen navigaation, pistää videon paussille tai avaa vahingossa jonkin sattumanvaraisen sovelluksen.

Ainoat toimivat tavat käyttää taittuvanäyttöistä puhelinta "auki" vedettynä ovat joko kahdella kädellä puhelimen piteleminen tai jonkinlaisen katselutuen virittäminen, jotta puhelin pysyy itsestään sopivassa asennossa sohvan reunalla.Kuvien katselu

Käytännössä valtaosa kaikista viimeisten vuosikymmenten aikana otetuista kuvista on kuvattu 4:3 -kuvasuhteella eli kohtuullisen "neliömäisellä" kuvasuhteella. Tässä taittuvanäyttöisen puhelimen sisänäyttö osoittaa kyntensä tavallisten kännyköiden venytettyihin, jopa 20:9 -kuvasuhteen näyttöihin.

Eli kuvat hyötyvät sisänäytöllä selkeästi isommasta ruudun pinta-alasta. Ainoan poikkeuksen muodostavat laajakulmaisella kuvasuhteella (esim 16:9) kuvatut kuvat.

Keskimäärin ottaen voidaankin sanoa, että kuvien katselussa taittuvanäyttöisten puhelinten sisänäytöstä on merkittävää hyötyä tavallisiin kännyköiden näyttöihin verrattuna.

Pelit

Pelit ovat ehdottomasti se osa-alue, jossa taittuvanäyttöisten puhelinten edut tulevat ilmiselvästi esiin. Todella iso osa suosituimmista peleistä tukee isompaa ja eriskummallisen muotoista näyttöä varsin hyvin.

Joissain peleissä, kuten vaikkapa strategiapeleissä, neliön muotoinen iso näyttö on suorastaan loistava ratkaisu. Jotkut pelit taas eivät osaa hyödyntää erikoisen mallista näyttöä lainkaan.

Alla esimerkkinä strategiapeli Polytopia, ensin pienemmällä taittuvanäyttöisen puhelimen kansinäytöllä, sitten isommalla sisänäytöllä:

Polytopia, kansinäytölläPolytopia, isolla sisänäytöllä


Moniajo

Muutamissa ns. hyötykäyttöä sisältävissä tilanteissa iso sisänäyttö ja etenkin mahdollisuus jakaa näyttö kahdelle rinnakkaiselle sovellukselle, on aivan loistava ratkaisu. Jos pitää vaikkapa kopioida jostain sivulta tietoja sähköpostiin tai googlettaa samalla lisätietoja johonkin viestiin, on kahden yhtäaikaa näkyvissä olevan sovelluksen ratkaisu aivan ylivoimaisen kätevä.

Kaksi sovellusta vierekkäin auki OnePlus Openin sisänäytöllä


Isoin ongelma tässä käytössä on usein siinä, että Android itsessään tökkii käyttöä vastaan: itselläni olisi usein tarvetta avata sama sovellus kahteen kertaan vierekkäin, mutta äärimmäisen harva sovellus tukee tällaista käyttöä.

Ominaisuutta voi käyttää myös täysin "hyödyttömästi", mutta hauskasti: TikTok toisessa ikkunassa ja viestisovellus toisessa ikkunassa auki, jolloin kaverin kanssa keskustelu, videolinkkien jakaminen ja niistä reaaliajassa keskustelu onnistuvat erittäin näppärästi.Sovellukset isoksi

Yksi Androidin perustavanlaatuinen ongelma on se, että alustan isä, Google, ei ole pakottanut sovelluskehittäjiä ottamaan huomioon erikoisen muotoisia tai isompinäyttöisiä laitteita lainkaan. Tablettikäyttäjät ovat jo turtuneet asiaan, mutta taittuvien näyttöjen myötä ongelma vaivaa myös kännykkäkäyttäjiä.

Oikeastaan vain isoimmat ja suosituimmat sovellukset osaavat käyttää ison sisänäytön tarjoamaa lisätilaa millään järkevällä tavalla hyväkseen. Vähemmän käyttäjiä haalineet sovellukset yleensä vain "venyvät" täyttämään koko näytön, mutta eivät hyödynnä tarjolla olevaa lisätilaa mitenkään fiksusti.

Teams

Vihatun ja rakastetun korporaatiomaailman sovelluksen, eli Microsoft Teamsin käyttöä iso näyttö tehosti aivan valtavasti. Etenkin jaettujen visuaalisten materiaalien sihtailu "tavallisten" puhelinten näytöltä on toisinaan yhtä tuskaa. Mutta isolla näytöllä kaikesta jaetusta visuaalisesta materiaalista sai todella paljon paremmin selvää.

Teams on myös selkeästi useimpia muita sovelluksia paremmin optimoitu taittuvanäyttöisten puhelinten erikoisenmuotoiselle sisänäytölle.Kuvien ja videoiden muokkaus

Mikäli olet aktiivinen Instagramin tai jonkun muun visuaalisuutta painottavan sosiaalisen median palvelun käyttäjä, on taittuvanäyttöinen puhelin todennäköisesti jo ostoslistallasi. Kuvien ja videoiden tarkka muokkaus ja säätäminen on se osa-alue, jossa iso sisänäyttö on aivan ylivoimainen verrattuna tavallisiin kännyköiden näyttöihin.

Kuvankäsittelyyn ja videon muokkauseen erikoistuneet ohjelmat osaavat pääsääntöisesti käyttää tarjolla olevaa lisätilaa hyväkseen erittäin mainiosti. Kuvien muokkauksen työkalut ovat selkeämmin tarjolla, kuvaa voi paremmin zoomata, rajata ja muokata, kun tilaa on tarjolla enemmän.

Yhteenveto

Taittuvanäyttöisiä puhelimia ei kannata verrata pieniin tabletteihin. Niiden merkittävin ero toisiinsa tulee laitteiden kuvasuhteesta. Taittuvanäyttöiset puhelimet kasvattavat tarjolla olevaa kuvapinta-alaa vain yhdessä suuunnassa. Pienehköt tabletit ovat puolestaan yleensä 16:9 kuvasuhteella varustettuja - eli kuin tavallisia kännyköitä, mutta isompana.

Mutta taittuvanäyttöisille puhelimille on ehdottomasti olemassa järkevät käyttökohteet.

Kuvia käsittelevälle taittoluuri on loistava hankinta. Samoin tietyn tyyppisiä pelejä paljon pelaavalle suosittelen ainakin konseptin kokeilemista. Myös jatkuvasti puhelimen välityksellä Teamsia hinkkaavalle korporaatioihmiselle puhelin kannattaa pistää tilaukseen (firman kännykkäpolitiikan niin salliessa).

Jos taas mikään em. järkevistä käyttökohteista ei kuulu arkeesi, päädyt käyttämään taittuvanäyttöistä puhelinta pääosin "suljettuna", eli kuten tavallista kännykkää. Olet siinä tapauksessa maksanut noin 500 euroa ylimääräistä siitä, että sinulla on käytössäsi paksumpi ja painavampi tavallinen puhelin. Jossa on toki tarjolla upea ominaisuus - jota et käytä.

Lopuksi vielä kevennyksenä yksi pieni käyttökohde, johon taittuvanäyttöinen puhelin oli aivan täydellinen...

Donkey Kong -peli, Nintendo Game&Watch -emulaattorilla, avattuna taittuvanäyttöisen puhelimen näytölle


...kyllä, aivan oikein. Nintendon Game&Watch -pelikonsolien emulointiin taittuva näyttö on täydellinen.EDIT 28.11.2023: Korjattu kuvien katselua koskenut osuus. Artikkelissa väitettiin aiemmin yleisimmän valokuvien kuvasuhteen olevan nykyisin 16:9, kun yleisin kuvasuhde on oikeasti enemmän neliömäinen, 4:3 -kuvasuhde.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

vivo V21 – hinta laskenut -26%

vivo V21
191 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 257 €

Motorola Razr 40 – hinta laskenut -24%

Motorola Razr 40
682 € CDON
894 € Verkkokauppa.com
899 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 894 €

Nokia XR21 – hinta laskenut -21%

Nokia XR21
399 € DNA
454 € Dustin Home
506 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 506 €

Motorola Edge 30 – hinta laskenut -20%

Motorola Edge 30
222 € Proshop
227 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 283 €

Kommentit (1)

wapsi
wapsi

1

Itse hommasin taittuvanäyttöisen puhelimen, koska fyysisellä qwerty-näppäimistöllä olevia puhelimia on nykyään hyvin vähän tarjolla. Ja itse vanhana kommunikaattorifanina haluan edelleen, että puhelimessa tulee olla vaakatasossa käytettäessä iso näppäimistö saatavilla.

Kosketusnäyttönäppäimistö ei tietty (ikinä) korvaa fyysistä näppäimistöä, mutta paremman puutteessa taittuvanäyttöisen puhelimen käyttö vaakatasossa, "kommunikaattorimaisesti", menettelee varsin hyvin. Lisäksi ainakin Samsung Z Fold 5:n näytöt pysyvät kohtuu hyvin sellaisessa 25-65°:n kulmassa toisiinsa nähden (ei napsahda kokonaan auki vielä, kuten OnePlus Open kokeilunssani helposti teki). Tällöin saa kommunikaattorimaisen käyttökokemuksen hyvin, missä näppäimistö on peukaloiden alla ja varsinainen ruutusisältö sitten siinä ylemmässä osassa taittonäyttöä.

Tässä yksi (marginaalinen) käyttäjäkunta näille taittuvanäyttöpuhelimille.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.