Arvostelussa Samsung Galaxy Fold

Arvostelu: Samsung Galaxy Fold - Hyvä idea, mutta entä käytännöllisyys?
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Samsung Galaxy Fold on uudenlainen puhelin, mikäli tätä laitetta sellaiseksi voi edes sanoa. Samsungin sivuilla puhutaan askeleesta kohti uutta laitekategoriaa ja siitä, miten Fold muuttaa käsitystä tulevaisuuden puhelimista.

Galaxy Fold toden totta muuttaa käsitystä puhelimista sekä samalla puhelimen käytöstä. Puhelimena nykyistä Foldia ei juuri voi vertailla perinteiseen älypuhelimeen, sillä vain jälkimmäinen näistä on hyvä puhelin puhelimena.

Samsung Galaxy Fold avautuu kuin kirja. Onkin harmi, että Galaxy Book tarkoittaa kannettavaa tietokonetta, sillä se olisi sopinut tähän erittäin hyvin. Mutta tämä taittuva rakenne tarkoittaa myös, että käyttämiseen tarvitsee kahta kättä.

Foldin edestä löytyy myös pienempi näyttö, jota voi käyttää yhdellä kädellä. Näyttö vain on ihan liian pieni minkäänlaiseen järkevään käyttöön. Ideana ja toteutuksena ensimmäinen Galaxy Fold on oikein mainio laite, mutta omalla kohdalla tämä pienehkö etunäyttö tekee Galaxy Foldin käytöstä epäkäytännöllistä.

Sain käyttää Foldia kolmen viikon ajan ja tässä jutussa on meikäläisen huomiot ja ajatukset laitteeseen liittyen.

Rakenne

Monia varmasti mietityttää Galaxy Foldin rakenne ja kestävyys pidemmällä aikavälillä.

Ensimmäisen kerran, kun sain Galaxy Foldia hypistellä käsissä, ajattelin sen olevan kevyempi kuin miltä ulkonäkö ja olemus vaikuttaa. Painoa toki löytyy mukavat 276 grammaa, mutta tästä huolimatta Fold tuntuu tietyllä tapaa kevyemmältä. Vertailun vuoksi esimerkiksi Samsung Galaxy Note10+ painaa 196 grammaa.

Painon ansiosta rakenne tuntuu erittäin jämäkältä. Laitteen keskellä oleva saranamekanismi on vahva ja avaamiseen tarviikin kahta kättä. Toisaalta kiinni ollessaan sarana tuntuu olevan hieman löysä ja se liikkuu sekä pitää hieman ääntä, kun laitetta puristaa yhdellä kädellä.

Galaxy Foldissa on kaksi näyttöä, joista toinen on lasia ja toinen on taittuvan rakenteen takia muovimateriaalia.

Tämän isomman näytön kestävyys pidemmällä aikavälillä todennäköisesti mietityttää monia. Kolmen viikon aikana omassa käytössä isoon näyttöön ei ilmestynyt näkyviä jälkiä. Sama laite on erittäin todennäköisesti käynyt jo muutamilla muilla arvostelijoilla, joten ihan hyvältä näytön kestävyys vaikuttaa.

Käyttöönoton aikana näytölle ilmestyy tekstiä, jossa varoitetaan painamasta näyttöä liian kovaa. Fold ei myöskään ole veden- tai pölynkestävä, mutta ison näytön reunoille kuitenkin kertyy kohtuullisen helposti pölyä, joka saattaa muodostua ongelmaksi.

Testijakson aikana pihalla oli hieman pakkasta, joten laite joutui kokemaan hetkeksi kylmää ilmaa. Tämä ei kuitenkaan näyttänyt aiheuttavan sen suurempia ongelmia, mutta muovinen näyttö ei välttämättä tykkää taittelusta jähmettyneenä.

Laitteen sisältä löytyy akkua yhteensä 4380 milliampeeritunnin verran ja akunkesto osoittautuikin erittäin positiiviseksi, sillä laite kestää käyttöä helposti vähintään päivän verran.

Galaxy Foldia voidaan myös ladata langattomasti ja se tukee myös käänteistä langatonta latausta, joka on kätevä tapa ladata mukana tulleita Galaxy Buds -kuulokkeita.

Foldin näytölle ilmestyvän ilmoituksen mukaan on ihan ok, että käänteistä langatonta latausta käytetään siten, että Foldia voidaan pitää avattuna. Itse en kuitenkaan raaskinut laittaa Foldia naama edellä pöydälle.

Koska Fold on huippulaite, siitä löytyy myös useita laadukkaita kameroita. Yhteensä näitä on laitteessa kuusi kappaletta. Takana on kolme, etunäytön yläpuolella on yksi ja päänäytön näyttölovesta löytyy kaksi.

Kamerat ovat tuttua kauraa muista Samsungin vuoden 2019 huippuluureista eli Samsung Galaxy S10+ ja Galaxy Note10+ -puhelimista. Kannattaa siis katsoa nämä arvostelut läpi (Galaxy Note10+ -arvostelun kameraosio ja Galaxy S10+ -arvostelun kameraosio) mikäli kameroiden laatu kiinnostaa.

Foldin oikeasta kyljestä löytyvät painikkeet äänenvoimakkuuden hallintaa, virtapainike sekä sormenjälkilukija. Virtapainike ja sormenjälkilukijat ovat siis erillään toisistaan. Sormenjälkilukijan sijainti kyljessä on erinomainen ja se toimii kuten olettaa sopii eli hyvin ja luotettavasti.

Oletuksena sormenjälkilukija skannaa sormen vasta, kun näytön laittaa päälle. Asetuksista on kuitenkin mahdollisuus laittaa sormenjälkilukija aina käyttöön, joka nopeuttaa puhelimen käyttämistä.

Ohjelmistossa on myös mahdollisuus ottaa sormenjälkitunnistimen ele käyttöön. Tällöin sormenjälkitunnistimen pyyhkäisy ylös- tai alaspäin avaa tai sulkee ilmoituspaneelin. Erittäin kiva lisäys paperilla, mutta käytössä tämä ele on ihan liian herkkä. Pienikin hipaisu avaa ilmoituspaneelin, joten avasin ilmoituspaneelin useita kertoja turhaan päivän aikana ja tähän paloivat allekirjoittaneen päreet hyvin nopeasti.

Tässä kohtaa myös olisi kiva, jos nämä asetukset voisi valita toimimaan pelkästään isolla tai pienellä näytöllä.

Pieni näyttö

Puhelimen edestä löytyy pienehkö 4,6 tuuman HD+ -resoluution näyttö 21:9 -kuvasuhteella. Etunäyttö on siis korkea, mutta kapea. Ylhäälle ja alhaalle jää peukalon verran mustaa palkkia. Ylhäältä toki löytyy yksi etukamera (10 megapikseliä, F2.2) sekä kaiutin puheluita varten.

Tämä pieni etunäyttö on suunniteltu nopeisiin tarpeisiin, joita voi hoitaa yhdellä kädellä. Kiinni ollessaan Foldin paksuus on 15,7 millimetriä ja leveyttä on vain 62,8 millimetriä, joten Fold sopii näiden puolesta yllättävän hyvin yhden käden käyttöön.

Mutta tämä etunäyttö on vain auttamatta liian pieni, että se oikeastaan sopisi järkevästi kunnon käyttöön. Kirjoittaminen on vaivalloista, eikä oikein mikään sovellus näytä hyvältä tällä näytöllä. Kolmen viikon aikana omat käyttökohteet tälle pienelle näytölle olivat kappaleen vaihtaminen ja parin nopean kuvan ottaminen.

Hyvänä puolena voidaan kuitenkin mainita kustomointi. Etunäytölle voi valita näkymään sellaiset sovellukset, jotka itse siinä haluaa nähdä. Isomman eli Foldin päänäytön sovellukset ja pienoisohjelmat voi asettaa taas ihan erilailla kuin mitä etunäytöllä on.

Iso näyttö

Luonnollisesti Galaxy Foldin tärkein ominaisuus on taittuva näyttö.

Isolla näytöllä on kokoa 7,3 tuumaa ja sen resoluutio on 2152 x 1536 pikseliä. Erikoisuutena voidaan mainita 4.2:3 -kuvasuhde, joten näyttö neliömäinen.

Kuvasuhde on omalla tavallaan sekä heikkous että vahvuus.

Kuvasuhteen takia esimerkiksi YouTube-videot jättävät ylös ja alas mustat palkit. Lukemiseen ja muuhun netin selaamiseen kuvasuhde toimii erinomaisesti.

Ison näytön keskellä on taitoskohta, joka näkyy kuitenkin vain sivusta katsellessa. Kohdan tuntee, kun keskeltä koittaa sormella, mutta itseä tämä ei haitannut ollenkaan. Oikeasta yläreunasta löytyy kuitenkin iso näyttölovi, jossa on kaksi etukameraa. Tämä näyttölovi häiritsi omaa käyttöä.

Vain harvat sovellukset osaavat ottaa koko näytön käyttöön, kun useimmat jättävät mustan palkin ylhäälle ison näyttöloven takia.

Laadullisesti näyttö on oikein hyvä. Se on pitkälti samalla tasolla kuin muiden Samsungin puhelimien kohdalla.

Kestävyys pidemmässä käytössä on isoin kysymysmerkki Galaxy Foldin taittuvan näytön kohdalla. Omassa käytössä näyttöön ei ilmestynyt merkkejä, eikä sellaisia ollut ennen käyttöönottoa.

Avoimena Galaxy Foldin mitat ovat 160,9 x 117,9 x 6,9 mm. Avattuna Foldin käsittely onnistuu myös yhdellä kädellä, mutta pidemmän päälle 276 gramman paino alkaa tuntua kädessä.

Tekniset tiedot

 • Päänäyttö:
 • 7,3”, Dynamic AMOLED Infinity Flex, 2152 x 1536, 4,2:3 -kuvasuhde, 362 PPI
 • Etunäyttö:
 • 4,6” Super AMOLED, 1680 x 720, 21:9 -kuvasuhde, 399 PPI
 • Mitat:
 • 160.9 x 62.8 x 15.7mm (suljettuna) ja 160.9 x 117.9 x 6.9 mm (avattuna)
 • Paino:
 • 276 grammaa
 • Suoritin:
 • Snapdragon 855
 • RAM:
 • 12 gigatavua
 • Tallennustila:
 • 512 gigatavua (UFS 3.0)
 • Akku:
 • 4380 mAh, pikalataus, langaton lataus ja käänteinen langaton lataus
 • Takakamerat:
 • 12 MP pääkamera (OIS, F1.5/F2.4), 16 MP ultralaajakulmakamera (F2.2, 123˚) ja 12 MP telekamera (F2.4, OIS)
 • Etukamera:
 • 10 MP (F2.2) ja 8 MP RGB syvyyskamera (F1.9)
 • Etunäytön kamera:
 • 10 MP (F2.2)
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 9 Pie + Samsung One UI
 • Muuta:
 • sormenjälkilukija, USB-C, stereokaiuttimet, Bluetooth 5, NFC, Nano SIM + eSIM
 • Pakkaus:
 • Galaxy Buds -kuulokkeet, aramidikuituinen suojakotelo, todistus 1-vuotisesta vakuutuksesta
 • Värit:
 • Cosmos Black ja Space Silver
 • Hinta:
 • 2100 euroa

Ohjelmisto

Galaxy Fold on uudenlainen Android-laite, joten luonnollisesti Android-käyttöjärjestelmän ja muun ohjelmiston tulee taipua käyttöön uudella tavalla.

Käyttöjärjestelmä perustuu vielä Android 9 Pie -versioon sekä Samsungin omaan One UI -ohjelmistoon. Android 10 käyttöjärjestelmäpäivityksen aikataulusta ei vielä ole tietoa, joten tähän saattaa kulua aikaa hyvä määrä.

Käyttöjärjestelmään on pitänyt tehdä erilaisia ratkaisuja, jotta uudenlaisen laitteen käyttäminen on mahdollisimman helppoa.

Yksi tällaisista ratkaisuista on navigointipalkin sijainti. Oletuksena kaikki painikkeet sijaitsevat oikealla reunalla, joten niihin ylettyy helposti oikean käden peukalolla. Sijainnin voi myös vaihtaa keskelle tai vasemmalle reunalle.

Myös pyyhkäisyeleet voidaan valita käyttöön, mutta näiden käyttäminen isolla näytöllä on aika hankalaa. Tässä olisi kuitenkin kiva nähdä mahdollisuus valita painikkeet isolle näytölle ja elenavigointi pienelle etunäytölle.

Kolmen viikon aikana päivityksiä saapui kaksi kappaletta. Ensimmäisen mukana saapui Samsung DeX (tätä en kuitenkaan muistanut testata) ja toisen päivityksen mukana saatiin joulukuun tietoturvakorjaukset.

Hyvät ja huonot puolet ohjelmistossa

Galaxy Foldin ohjelmistosta löytyy toimivia ratkaisuja. Esimerkiksi sovelluksen käytön voi aloittaa pieneltä näytöltä ja kun Foldin avaa, niin sama sovellus on avattuna samantien Foldin isolla näytöllä.

Mutta sitten on niitä sovelluksia, joita ei ole kehitettyä toimimaan Samsungin haluamalla tavalla. Esimerkiksi musiikkisovellus Deezer pitää käynnistää uudelleen, kun pieneltä näytöltä siirtyy isolle näytölle tai muuten molemmille puolille jää mustat palkit.

Samsung pakkasi Galaxy Foldiin käytännössä parhaat tekniset ominaisuudet, joita saatavilla oli. Suorituskyvystä vastaa Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on massiiviset 12 gigatavua keskusmuistia. Myös sisäistä tallennustilaa löytyy enemmän kuin riittävästi eli 512 gigatavua.

Suorituskyvystä ei siis ole pulaa, mutta itse käyttöjärjestelmän optimoinnissa on. Ihan normaalissa käytössä huomaa siellä ja täällä selvää nykimistä animaatioissa. Ei tämä mikään suuri ongelma ole, mutta hieman se yleiseen vaikutukseen vaikuttaa.

Muuten yleisesti käyttöjärjestelmä tuntuu olevan kunnossa, sillä sovellukset avautuvat nopeasti.

App Continuity eli sovellusten jatkuvuus on merkittävä juttu Galaxy Foldissa. Tämä tarkoittaa, että sovelluksen voi avata pienellä näytöllä ja jatkaa sen käyttämistä isolla näytöllä, kun Foldin taittaa auki. Asetuksista voi laittaa ominaisuuden toimimaan myös toisinpäin eli aloita isolla näytöllä ja jatka pienellä näytöllä.

Sovellusjatkuvuusominaisuuden toimivuus riippuu ilmeisesti aika pitkälti siitä, että kiinnostaako sovelluskehittäjiä laittaa sovellus toimimaan Samsungin haluamalla tavalla. Omalla kohdalla kolme neljästä eniten käytetystä sovelluksesta ei tukenut tätä ominaisuutta. Tällöin tulee ilmoitus, että sovellus täytyy käynnistää uudelleen.

Multi-Active Window (Moni-ikkuna-toiminto) on toinen Foldin isoista ominaisuuksista ohjelmiston suhteen. Tämän ominaisuuden avulla Foldilla voi käyttää kahta tai kolmea sovellusta samanaikaisesti vierekkäin isolla näytöllä.

Myös tämän omaisuuden toimivuus riippuu pitkälti kehittäjien halusta tukea ominaisuutta.

Loistavan suorituskyvyn ansiosta kolmen sovelluksen käyttäminen toimii erinomaisesti, vaikka kolmen sovelluksen käyttöä ei juuri itsellä ollut. Kahden sovelluksen samanaikaiseen käyttämiseen taas löytyi oikeasti käyttöä esimerkiksi YouTube-videon ja Twitterin muodossa.

Ominaisuuden saa käyttöön, kun sormella pyyhkäisee oikealta reunalta ja valitsee sovelluksen. Kolmannen sovelluksen saa siihen lisättyä samalla tavalla. Tähän kohtaan kuitenkin haluaisin nähdä mahdollisuuden avata sovellus toisen vierelle suoraan ilmoituspaneelista, joka olisi omasta mielestä erittäin kätevä tapa käyttää Multi-Active Window -ominaisuutta.

Yksi huonoiten toimivista sovelluksista on Instagram, jonka käyttäminen Foldilla ei ole millään tavalla miellyttävä kokemus. Esimerkiksi Instagramin Stories venyttää sisällön koko näytöllä, jolloin kuvasta jää näkemättä aika paljon oleellista tietoa. Instagram ei myöskään tue kumpaakaan näistä Foldin kahdesta tärkeimmästä ominaisuudesta.

Kolmen viikon aikana tuli huomattua, että edes Samsung ei ole optimoinut kaikkia sovelluksia toimimaan Galaxy Foldin isolla näytöllä.

Tästä hauskana esimerkkinä kotinäytöllä vasemmalta puolelta löytyvä Bixby Home -näkymä, jossa näkyy jopa vähemmän tietoja ilman selaamista alaspäin kuin esimerkiksi Samsung Galaxy Note10 -puhelimella.

Vastaan tuli myös muitakin outoja asioita sovelluksiin liittyen. Yksi hämmennystä aiheuttanut kohde oli Twitchin sovelluksen, jonka kautta pystyi katsomaan striimejä maksimissaan 720p eli HD-laadulla. Sovelluksesta puuttuu siis Full HD-laatu, jonka puutteen huomasi helposti näin isolla näytöllä.

Mihin Galaxy Fold sopii parhaiten?

Lukeminen ja netin selaaminen. Nämä ovat kaksi parasta, joita Foldilla voi tehdä.

Galaxy Fold avautuu kuin kirja ja laite myös toimii erittäin hyvin lukulaitteena. Avattuna Foldia on helppo pidellä yhdellä kädellä, vaikkakin pidemmän päälle laitteen paino alkaa tuntua kädessä.

Valokuvien katselu on huomattavasti miellyttävämpää isolla näytöllä. Foldilla valokuvaus oli myös toimivaa, kiitos ison näytön. Tämän myötä ymmärrän, miksi jotkut ihmiset ottavat valokuvia tablet-laitteilla.

Pelien pelaaminen on erittäin hauska kokemus. Kokeilin muutamia pelejä kolmen viikon aikana ja kaikki tuntuivat toimivan kuten pitääkin.

Kolmen viikon aikana tuli myös kokeiltua käyttää Galaxy Foldia kirjoittamiseen yhdistämällä ulkoinen näppäimistö pakkauksen mukana tulevan USB-C - USB-A -adapteri avulla. Ulkoinen näppäimistö yhdistettynä Multi-Active Window -toimintoon lähentelee jo kannettavan tietokoneen kokemusta.

Mitä jäin kaipaamaan palautuksen jälkeen

Samsung Galaxy Fold oli jokapäiväisessä käytössä kolmen viikon ajan. Ehdin siis tutustua laitteeseen oikein hyvin.

Itsellä tätä laitetta ei valitettavasti saanut pitää, joten käyttöön piti siis ottaa taas “normaali” älypuhelin.

Miltä tämä paluu siis tuntui ja mitä jäin kaipaamaan?

Taskuun mahtuva isonäyttöinen puhelin on oikein miellyttävän kuuloinen asia ja myös toimiva ratkaisu Galaxy Foldin muodossa, mutta rehellisesti sanoen en hyötynyt tästä isosta näytöstä juuri ollenkaan.

Foldin edessä oleva pieni näyttö on liian pieni, että sitä voisi käyttää nopeisiin asioihin tai muihin perusjuttuihin, kuten Instagramin tai Twitterin selaamiseen, järkevästi. Tällaisten sovellusten käyttäminen ei vain ole kovin miellyttävää. Myös kirjoittaminen pienen näytön pienellä näppäimistöllä on hankalaa, vaikkakin kaikkiin kirjaimiin ylettyy yhdellä peukalolla.

Saadaksesi käyttöön Foldin ison näytön, tarvitset kaksi kättä. Tämäkään ei ole kätevää nopeiden, edellä mainittujen kaltaisten, juttujen hoitamiseen.

Tämä tarkoittaa, että tietyissä tilanteissa käytin puhelinta vähemmän, sillä pienen näytön käyttäminen ei ole kovin miellyttävää, eikä kahta kättä ole aina mahdollista käyttää Foldin avaamiseen.

Voidaankin siis sanoa, että olen ihan perus älypuhelinkäyttäjä. Selaan sosiaalista mediaa, vastailen WhatsApp-viesteihin ja otan valokuvia. Tämä tarkoittaa, että en juurikaan hyötynyt Foldin isosta näytöstä tai että se olisi tuonut jotain uutta omaan puhelimen käyttämiseen.

Kuitenkin tähän väliin täytyy toki todeta, että isolla näytöllä lukeminen ja netin selaaminen ovat niitä asioita, joita jäin kaipaamaan palautuksen jälkeen.

Omassa käytössä Galaxy Fold voisi olla kätevämpi, mikäli etunäyttö olisi enemmän nykyaikaisen älypuhelimen näytön kokoinen ja laitteen paksuus saataisiin poistettua esimerkiksi yksi kolmasosa.

Yhteenveto

Samsung Galaxy Fold on kallis laite. Niin se toki taitaa kuulua ollakin, kun kyseessä on ensimmäinen (toimivalla) taittuvalla näytöllä varustettu laite.

Taas toisaalta 2100 euron hintalappu on ihan ok, sillä Galaxy Fold tarjoaa käytännössä parhaat speksit, kuten 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa, 12 gigatavua keskusmuistia, tehokkaan suorittimen, useamman kameran ja laitteen pakkauksessa tulevat mukana noin 149 euron arvoiset Samsung Galaxy Buds -kuulokkeet. Hintaan kuuluu myös Samsung Care+ ilmaiseksi ensimmäisen vuoden ajaksi.

Galaxy Fold on saatavilla kahdessa eri värissä: Cosmos Black ja Space Silver. Näistä jälkimmäinen oli testilaitteen väri. Avattu laitteen takakannen toinen puoli on musta ja toinen hopea, joka omiin silmiin näyttää hieman kummalliselta.

Samsung Galaxy Fold on erilainen laite taittuvan näytön kanssa. Tämän myötä se ei sovi läheskään kaikille käyttäjille. Ensimmäisen sukupolven taittuvaksi laitteeksi Galaxy Fold on niin hyvä kuin kuvitella voi. Idea tämän laitteen kanssa on erittäin hyvä, joka varmasti tulee vuosien ja tulevien laitteiden myötä kehittymään, mutta nykyinen Galaxy Fold ei vain ole kovin käytännöllinen.

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold tekniset tiedot

Vertaa muihin puhelimiin

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.