Nokia soitti maailman ensimmäisen tilaäänipuhelun 5G-verkossa

1
Janne Yli-Korhonen

Nokia soitti maailman ensimmäisen tilaäänipuhelun 5G-verkossa
Nokia on tehnyt maailman ensimmäisen reaaliaikaisen tilaäänipuhelun matkapuhelinverkossa uudella 3GPP Immersive Voice and Audio Services (IVAS) -teknologialla. Ensimmäisessä puhelussa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark soitti Suomen digitalisaation ja uusien teknologioiden suurlähettiläälle Stefan Lindströmille.

IVAS -koodekkiteknologia on osa tulevaa 5G Advanced -matkapuhelinstandardia. Koodekit (eng. codecs) mahdollistavat digitaalisen sisällön pakkaamisen eli koodauksen pienempään kokoon, jolloin se vie vähemmän kapasiteettia verkossa.

IVAS-teknologia mahdollistaa reaaliaikaisen tilaäänen erilaisissa laitteissa, kuten älypuhelimissa, tableteissa tai tietokoneissa. Käyttäjille tämä tarkoittaa todentuntuista, kolmiulotteista äänikokemusta.

Nokian mukaan IVAS on suuri edistysaskel puheluiden ääniteknologiassa, sillä nykyiset älypuhelimet ja tietokoneet nojaavat edelleen monofoniseen eli yksikanavaiseen ääneen.



Nokia on ollut johtavassa roolissa IVAS-standardin kehittämisessä ja on vaikuttanut keskeisesti muun muassa standardin matkapuhelimille optimoituihin ratkaisuihin. Yhteistyötä on tehty 13 yrityksen kanssa. IVAS-standardia kehitetään avoimena standardina.

Maailmanlaajuisen standardin avulla varmistetaan, että teknologia toimii samalla tavoin eri operaattoreiden ja laitevalmistajien kesken.

"IVAS-teknologian mahdollistama reaaliaikainen, immersiivinen puhe- ja ääniteknologia syventää äänimaailmaa ja parantaa puhelun laatua. Kolmiulotteinen äänimaailma tekee kokemuksesta todentuntuisen tarjoten runsaasti uusia mahdollisuuksia sekä kuluttaja- että yritysviestintään. Immersiivinen viestintäteknologia voi viedä lisätyn todellisuuden ja metaversumikokemuksen täysin uudelle tasolle", sanoo Suomen digitalisaation ja uusien teknologioiden suurlähettiläs Stefan Lindström.



Nyt toteutetussa puhelussa tosin hyödynnettiin Nokian Immersive Voice -ratkaisua julkisessa 5G-verkossa, sillä IVAS-teknologia ei vielä ole käytössä matkapuhelinverkoissa.



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
141 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Gigantti
79 € Power
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy A14 (4G)
89 € Power
132 € BIGBOX.FI
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 132 €

Honor X6a – hinta laskenut -20%

Honor X6a
79 € Power
79 € Elisa
99 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentit (1)

Maermo
Maermo

1

Voisiko tästä ja HMD:n siirtymisestä omaan brändiin Nokian, että Nokia olisi tulossa takaisin puhelinmarkkinoille?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.