Microsoftillakin oli suunnitelma Nokian epäonnistumisen varalta: Surface Phone

11
Manu Pitkänen

Microsoftillakin oli suunnitelma Nokian epäonnistumisen varalta: Surface Phone
The Vergen mukaan Microsoft oli varautunut Nokian Windows Phone -strategian epäonnistumiseen. Kulisseissa yhtiö kehitti Windows Phone -pomo Terry Myersonin johtaman tiimin voimin omaa Surface Phone -puhelinta. Microsoft astui mobiililaitemarkkinoille viime vuonna esiteltyään Surface-taulutietokoneet.

Nokialla saatettiin tietää Surface-puhelimen kehityksestä jotakin, sillä Yhdysvaltain finanssivalvonnalle jätetyssä SEC-dokumentissa yhtiö pitää Microsoftin valmistamaa puhelinta yhtenä mahdollisena riskitekijänä sen valitseman Windows Phone -strategian kannalta. Maininta löytyy vain tämän vuoden dokumentista.Surface-puhelimella Microsoft saattoi varautua siihen, ettei Nokia jatkaisikaan Windows Phone -sopimusta. Sopimus oli katkolla ensi vuonna. The New York Timesin mukaan Nokialla kehitettiin salaa Android-puhelinta, eli yhtiö olisi saattanut siirtyä Androidin pariin ensi vuodesta alkaen. The Vergen lähteiden mukaan Nokialla kehitettiin useampaa Android-puhelinta. Yksi AOL- ja MView-nimillä tunnettu laite oli suunniteltu älypuhelinten hintahaitarin alapäähän. Nimet AOL ja MView tulevat sanoista Asha on Linux ja Googlen kotipaikasta (Mountain View). Laitteen julkaisua on suunniteltu ensi vuoden lopulle.

Yhtiö oli kiinnostunut Androidin käytöstä myös Lumia-mallistoa vastaavissaa tuotteissa.

The Vergen mukaan Nokia ei välttämättä olisi lähtenyt samalle linjalle kuin Samsung tai HTC, jotka lähinnä rakentavat Googlen kehittämän Androidin päälle oman käyttöliittymän (ja omia palveluita). Yhtiötä kiinnosti oman Androidin pohjalta rakennetun käyttöjärjestelmän kehittäminen (Amazonin tapaan).

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -40%

Oppo A77 5G
149 € DNA
199 € Proshop
249 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 249 €

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
366 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
151 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Honor X7 – hinta laskenut -29%

Honor X7
70 € Kärkkäinen
129 € DNA
182 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 97 €

Kommentit (11)

Anonyymi käyttäjä
eFlop@ (vahvistamaton)

1

Microsoft oli varautunut Nokian Windows Phone -strategian epäonnistumiseen.

Totta!.
Microsoftin,Ballmerin + Elopin yhteinen suunnitelma toteutui,Nokia matkapuhelinkehitys jne... ostettiin Microsoftille.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
VesaMattiHunttala (vahvistamaton)

5

Entäpä jos sunnitelma Nokian hallituksella olikin päästää Eloppi troijalaisena tekemään WP-tuote Nokialle ja tarkoitus olikin alunperin myydä se MS:lle sitten kun WP markkinat on vallattu ts. MS:lla ei ole muuta mahdollisuuta kun ostaa. Tiedettiin että symppari kuolee , android kisassa olis jääty jälkeen komponenttien hinnan takia jne. Samalla laskettiin pelastuslautta Jolla suunnitelma B:ksi (eli Meego kehitys sitä ei tapettu niinkun Elop luuli tekevänsä) .... ja nyt kaikki meni kuten alunperin suunniteltiinkin , Ostettiin voitolliseksi saneerattu NSN:n puolikas takaisin, tappiollinne WP-osa Nokiaa myytiin ja wp:n koulittu henkilöstö saneerattiin samalla. Kaiken tämän jälkeen meillä on kokolailla saneerattu ja tulosta tekevä Nokia johon sijoittajatkin uskovat.

Vastaa
readyEddy
readyEddy

6

Siilasmaa toivoi Windowsia, eli viruksia jokaiseen taskuun. Niin käynyt, eikä käy. Mitä Siilasmaa mahtaa tehdä? En kerro mitä suosittelisin.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

7

@1
Kuvitteletko, että MS vain päätti ostaa Nokian ja se siitä?
Käsittääkseni se on myyjä joka päättää myydä. ;)

Näin ollen en ymmärräkään näitä uutisia, että "Nokia kehitti Androidia, MS:n oli pakko ostaa". MS:n ehkä oli pakko ostaa, mutta Nokian ei ollut pakko myydä, ei vielä, eikä nyt enää kun myynti näyttää kohti tappiotulosten päättymistä.

Niinpä @5,
hyvä pointti. Kenties tavoite tai ainakin yksi vaihtoehto oli koko ajan myydä bisnes pois...

Joka tapauksessa Nokian hallituksessa on monia muitakin kuin Elop. Tai siis oli...

Vastaa
Sefriol
Sefriol

8

Mielestäni onkin mielenkiintoista nähdä miten osavuosikatsaus vaikuttaa Nokian marraskuiseen yhtiökokoukseen. On varmaa, että jokainen kivi käännetään ennen myymistä. Saattaa olla, että näistä Android kehityksistä päästään myös enemmän selville.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

9

Sefriol,
Osaatko kertoa tarkemmin miten tämä myyntiprosessi etenee käytännössä? Tiedän, että molempien yritysten osakkeenomistajien pitää kauppa hyväksyä. Mitä se käytännössä tarkoittaa, juuri tuota marraskuun yhtiökokousta?
Nokia itse omistaa yli 50%(?) osakkeistaan. Mitä se tarkoittaa osakkeenomistajien päätöksen suhteen?

Itse omistan noin promillen tuhannesosan tms., joten olen varmasti tärkeässä osassa päätöksessä. :D

Vastaa
Sefriol
Sefriol

11

@9 En mitään ihmeellistä tiedä, sillä en ole asiaa suuremmin tutkinut. Yhtiökokoukseen saa osallistua kuka tahansa ja siellä saa puhua kuka tahansa osakkeenomistaja. Kaikki osallistuvat päätöksentekoon ja äänestysoikeuden voi valtuuttaa jollekin toiselle.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.