4G Suomessa: Joko nyt olisi hyvä aika siirtyä nopeampaan mobiilinettiin?

15
Manu Pitkänen

4G Suomessa: Joko nyt olisi hyvä aika siirtyä nopeampaan mobiilinettiin?
Ensimmäinen 4G-verkko avattiin Suomessa jo vuoden 2010 lopulla. Noin 3,5 vuotta on siis kulunut siitä kun 4G iskeytyi ensimmäisen kerran Suomen taivaalle. Mikä on uuden sukupolven mobiiliverkon tila ja olisiko jo aika vaihtaa 3G-liittymä nopeampaan?

Neljännen sukupolven matkapuhelinverkkojen rakentamisessa keskityttiin aluksi suurimpiin suomalaisiin kaupunkeihin, erityisesti niiden keskustoihin. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että operaattorit joutuivat käyttämään verkkojensa rakentamiseen 1800 MHz:n taajuusaluetta. Mitä korkeampi matkapuhelinverkon taajuus on, sitä tiheämpään tukimastoja joudutaan sijoittamaan halutun peittoalueen saavuttamiseksi. Uuden verkon halutaan tietysti tavoittavan myös mahdollisimman monet käyttäjät, joten verkot kannattaa rakentaa sinne missä ihmisetkin asuvat. Korkeita taajuuksia käytettäessä paras hyöty-kustannus-suhde saavutetaan tiheästi asutuilla seuduilla.Varsinainen 4G-verkon rakentamisbuumi alkoi vasta kun viranomaiset saivat viime vuoden lopulla huutokaupattua 800 megahertsin taajuudet Soneralle, Elisalle ja DNA:lle. Ensimmäinen 800 MHz:n LTE-verkko avattiin Suomessa heti tämän vuoden alussa. Koska alhaisempien taajuuksien kantama on pidempi, voivat operaattorit nyt laajentaa verkkojaan kustannustehokkaasti kaupunkien keskustojen ulkopuolelle.

Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että LTE-verkosta alkaa olla iloa yhä laajemmalla alueella. Yhteys ei hyppää 3G:lle heti kun siirryt keskustan rajan tuntumaan tai sen ulkopuolelle.

Kuinka laajalla alueella ja millä paikkakunnilla LTE-verkot sitten toimivat nykyään? Vastaus löytyy operaattoreiden tarjoamista kuuluvuusaluekartoista. Alla on ruutukaappaukset DNA:n, Elisan ja Soneran tämänhetkisistä LTE-peittoalueista Etelä-Suomessa (DNA:n ja Elisan kartat päivitetty heinäkuussa, Soneran 18. kesäkuuta). Yksityiskohtaisemmat kartat löytyvät operaattoreiden verkkosivuilta (edellä olevat linkit). Vuoden 2016 loppuun mennessä operaattoreiden LTE-verkkojen tulee kattaa 95 prosenttia mannersuomalaisista.


Vasemmalta oikealle: DNA, Elisa ja SoneraElisa näyttäisi olevan LTE-verkon rakentamisessa kaikkein pisimmällä. Isojen kaupunkien lisäksi verkko peittää tärkeitä piki- ja rautatieyhteyksiä. DNA on luvannut laajentaa LTE-verkkoaan tämän vuoden aikana niin, että sen peittoalue kattaa 300 kuntaa ja 80 prosenttia suomalaisista. Sonera ilmoitti hiljattain vahvistavansa LTE-verkkoa Etelä-Pohjanmaalla ja Tampereen alueella. Yhtiön verkko kuuluu 90 kunnan alueella.


Verkkojen lisäksi myös LTE:tä tukevat päätelaitteet (puhelimet ja tabletit käytännössä) kehittyvät. Puhelimissa käytetään edelleen tehovahvistimia, jotka reagoivat kankeasti (tai eivät lainkaan) signaalimuutoksiin. Vahvistimien käyttöjännite pysyy korkeana turhan kauan, minkä vuoksi puhelimet lämpenevät ja hukkaavat energiaa. Energian tuhlaaminen näkyy heikkona akkukestona. Vahvistimet ovat yksi puhelimien suurimmista energiasyöpöistä näytön jälkeen.

Ratkaisuksi on ehdotettu paljon hypeäkin osakseen saanut verhokäyräjäljitys (envelope tracking, kts. alla oleva Nujiran havainnekuva), jossa tehovahvistimen käyttöjännitettä muutetaan dynaamisesti signaalin amplitudin mukaan. Menetelmän on sanottu olevan erityisen tärkeä juuri LTE-puheajan kannalta, koska LTE-verkossa signaalit ovat piikikkäämpiä kuin 3G:ssä (PAPR-suhde korkeampi). Verhokäyräjäljityksen ansiosta vahvistimet käyttävät juuri sen verran energiaa kuin on tarvettakin, eikä sitä päästetä lämpönä harakoille.
Amplitudin mukaan säätyvät tehovahvistimet tekevät hiljalleen tuloa kuluttajatuotteisiin. Qualcomm julkaisi viime vuoden alussa ensimmäisenä verhokäyräjäljitystä tukevan RF360-piirin mobiililaitteille. Se on löytänyt tiensä jo muutamiin laitteisiin, kuten Galaxy Note 3:een ja Nexus 5:een.

Kuluttajia ei tietenkään kiinnosta puhelimien teknisten yksityiskohtien kehitys, vaan lopulta tuotteiden hinta ratkaisee. LTE:tä tukevien puhelimien hinnat ovat tulleet ajan saatossa mukavasti alaspäin, eikä nopeat mobiiliyhteydet ole enää high-end-mallien yksinoikeutta. Esimerkiksi viime vuonna esiteltyä Nokia Lumia 625:tä saa jo noin 150 eurolla ja uudempi Lumia 630 irtoaa noin 170 eurolla. LTE-puhelimen hankinta ei pitäisi olla enää hinnasta kiinni.


Vaikka LTE-puhelimen saa nykyään jo edullisesti, ovat 4G-puheliittymät edelleen melko tyyriitä. Saunalahdella Reilu 4G -paketin kuukausimaksu kohoaa 50 Mbps:n yhteydellä 24,70 euroon kuukaudessa (mobiilinetin osuus 19,80 euroa). Soneralla Surffilauta 4G -liittymän (verkon maksiminopeus) kuukausimaksu on 24,90 euroa. DNA:lla Saunalahden ja Soneran 4G-liittymiä (joihin kuuluu tekstiviestejä ja puheaikaa) vastaa lähinnä SuperÄlypaketti 4G 200, jonka kuukausimaksu 24,50 euroa. DNA:n valikoimissa on myös DNA Äly 50M -liittymä (johon ei ole paketoitu puheaikaa tai tekstiviestejä), jonka kuukausimaksu on 19,80 euroa.

Mobiililaajakaistojen puolella Saunalahdelta 50 Mbps:n 4G-liittymä irtoaa 19,80 euron kuukausimaksulla. Soneralla 50 Mbps:n 4G-mobiililaajakaistaliittymä maksaa 19,90 euroa kuukaudessa (max. 150 Mbps:n liittymän kuukausimaksu 24,90 euroa). DNA Veppi 4G:n kuukausimaksu on 19,90 euroa (max. 150 Mbps).

3G-liittymien omistajat tietävät hyvin, ettei operaattoreiden verkoista ladata sisältöä jatkuvasti markkinoiduilla maksiminopeuksilla. Saunalahti kertoo 50 Mbps:n LTE-liittymien nopeuksien vaihteluväliksi 5–40 Mbps, Sonera 10–50 Mbps ja DNA:lla 150 Mbps:n yhteyden vaihteluväli on 5–80 Mbps.

Alussa kysyimme, että kannattaako 3G-liittymä vaihtaa nopeampaan 4G:hen. Liittymien hintojen ja LTE-verkon peittoalueen perusteella sanoisin, että maksan ainakin toistaiseksi mieluummin puolet alhaisempaa kuukausimaksua 3G-liittymästä. Varsinkin Soneralla ja DNA:lla verkkojen peitto on niin pieni ja hajanainen, että puhelin joka tapauksessa roikkuisi 3G-verkossa jos liikun kaupunkikeskustojen ulkopuolella. Miksi maksaa tästä tuplasti suurempaa kuukausimaksua? Sama pätee tietysti Elisaan/Saunalahteen, ellei sitten liiku pääasiassa peittoalueen syvimmässä ytimessä.

800 MHz:n taajuusalueen huutokaupassa ladotut säännöt kuitenkin pakottavat operaattoreita laajentamaan verkkojaan nopeassa tahdissa. Ehkä jo ensi vuonna LTE-verkko alkaa olla kaikilla operaattoreilla niin laaja, että nopeampaa mobiilinettiä olisi perusteltua harkita. Hinnatkin tietysti halpenevat sitä mukaa kun verkot valmistuvat ja uutuuden viehätys 4G:n ympäriltä kaikkoaa.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (15)

Mysticiza
Mysticiza

1

Kyllä tuosta 100 megan 4G:stä itselleni selvää etua S5:llä on, silloin kun se toimii. Asun ja käyn koulua Helsingissä, mutta kotona eikä koulussa 4G kuulu, muuten kiva idea.
Ainoa mikä Sonerassa pitää kiinni on ilmainen Spotify. Ensiksi oli Lumia 900:n mukana 2 vuotta ilmaista ja sitten liittymän mukana puoli vuotta. Kun tämä puoli vuotinen loppuu, ja jos uutta ei kuulu, niin hei hei Sonera ja pätkivä verkko.

Vastaa
tataka
tataka

2

Itselläni turussa kotonani antaa 10+ vähintään ja joskus 50 megaakin sisään ja ulos 5+ ja jopa 15 ulos. ping 30-50 eli nettipelitkin toimivat. Itselläni puhelimen netti on ainoa nettini jonka jaan tablethybridille ja ps3, halvaksi tulee ja toimii joka puolella verrattuna että ostaisi kiinteän netin joka paljon hitaampi 20 euroa ja sitten 10+ euroa 3g netistä puhelimeen kun itse maksan dna n.20 euroa 50 megan lte mukaanlukien puheluja ja tekstareita vähän.

Yksi ongelma lte on se että uusissa taloissa ja remontoiduissa saattaa olla niin ettei ole kuuluvuutta ja sitten vaikeaa varmaan saada sitä kuuluvuutta.

Vanhempieni luona loimaalla ei ole vielä lte mutta tulee varmaan jossain vaiheessa ja muuallekin missä käyn varmaan useimpiin paikkoihin tulee lte koska olen etelä suomessa jossa aika paljon porukkaa.

Yksi suuri etu kiinteä vs lte on se että jos kiinteän kanssa ongelmia ei ole helppoa saada operaattoria korjaamaan niitä ja saattaa jopa itse joutua jotain maksamaan kun taas jos lte ei toimi niin jos useampi valittaa asiasta niin tulee korjattuakin.

Vastaa
Digitizer
Digitizer

3

Eiköhän olisi parempi keskittyä jo olemassaolevien systeemien parantamiseen, jotta maaseudullakin voi katsella videoita ilman pätkimistä.

Vastaa
EmDzei
EmDzei

4

4G yhteydet ampuvat omaan nilkkaan, koska ne on pilattu korkealla kuukausihinnalla ja edullisimmissa liittymissä rajatulla yhteydellä eli tietyn gigatavun jälkeen nopeus putoaa alle käyttötarkoituksen (esim. videostreamin katsomisen mobiilisti).

Näkisin, että langattomat yhteydet olisivat edullisimpia mikäli niitä käytettäisiin vain mobiilisti ja vain esim. navigoinnissa karttojen tai audiostreamin lataamiseen; ne luurit, joista FM radio on päätetty jättää pois.. Nyt langattomia yhteyksiä hankitaan korvaamaan kiinteä yhteys (ADSL, kaapelimodeemi..) ja nämä megalataajat (Youtube, warettajat jne.) tukkivat sitten aidot mobilistit. Seurauksena se, että hinnat ovat sitten kovat.

Infraa tulisi kehittää niin, että koteihin saisi nopeita langallisia yhteyksiä nykyistä edullisemmin. Kotona voisi sitten käyttää langatonta versiota halutessaan langattoman WLAN tukiaseman kautta. WLAN-säteilyhaitoista ei ole pahemmin keskusteltu mobiilisäteilyiden vaimenisemin myötä, mutta kiinteässä lähiverkossa voisivat kotona olla aivan hyvin sitten taulutelevisio, pelikonsoli ja se tietokone, joka on asemoitunut siihen tietylle pöydälle. Vaikka läppäritkin ovat mobiileja, niin ne on lähes kaikilla kuitenkin jakutavassa verkkovirrassa kiinni. Samaan johtohärdelliin voi aivan hyvin tällöin liittää myös Ethernetjohdonkin. ;-)

Vastaa
Bodomed
Bodomed

5

Ei mulla ole ainakaan ole ollut kovinkaan kallis tuo 4g yhteys. Minkä otin Saunalahdelta on sen 100 megaa ja maksaa 15€/kk 24KK. Ihan hyvin on toiminut ja saan ulos jopa sellaista 15 - 35 megaa tasaisesti. Kyllähän tuolla tosiaan jo pelaa netissä ja Netflixiä katsoo. Kun on vielä rajatondatakatto. Niin ei tarvitse mietiskellä että millon tulee gigat vastaan.

Vastaa
hulkkii
hulkkii

6

Saisivat operaattori merkitä karttoihinsa erikseen lte800 ja 1800. Niissä kun on suuri ero teoreettisessakin maksiminopeudessa. Toisessa (800) on operaattoreilla vain se 10 Mhz kaistanleveys käytössä niin ei päästä lähelläkään 100-150 Mbs nopeuksia (jäädään noin puoleen siitä), kun taas 1800 MHz (20MHz kaista) 100-150 Mbs nopeudet voivat toteutuakin.
Moni tuskin turhaan haluaa ottaa 150 Mbs -liittymää, jos omalla alueella onkin vain maksimissaan noin 50 Mbs kykenevä LTE verkko..
Onneksi itse asun 1800 MHz verkon alueella niin nopeudet ollu tasaisesti 4G:llä siellä 90-100 Mbs ja vasteajat noin 10-20ms, eli tyytyväinen on saanut olla :)

Vastaa
tataka
tataka

7

Siis megalataajat ovat niitä jotka käyttävät netflixiä, youtubea, lataavat steam pelejä ja käyttää pilvipalveluita yms ja jotkut varmaan myös warettavat, mutta mitä sillä nopealla netillä tekee jos käyttö on nettisurffausta ja facebookailua ja nettipankkia?

maksaa sitten vähemmällä 3g jos ei tarvitse nopeata nettiä tosin 4g toimii pelaamisessakin hyvin toisinkuin 3g jolla enemmän ping on väliä kuin yhteyden nopeudella.

Ja emdzei itse kirjoitat että videostriimin katsomista, no youtube, netflix yms on videostriimauspalveluita jotka kuluttavat paljon dataa ja koko ajan enemmän kun kuluttajat siirtyvät waretuksesta ja dvd/bluray ostamisesta niihin

Edit hulkkii dna ainakin erittelee 800 mhz ja 1800 mhz kuuluvuusauleet

Edit Ja tosiaan nykyään koko ajan enemmän myydään mobiileja tablet hybridejä joissa ei kiinteä yhteys onnistu eikä olisi järkevääkään sekä myös tabletteja myydään joiden kanssa katsotaan esim netflixiä ja youtube sekä suomessa varmasti myös yle areenaa ja katsomo sekä ruutua.

Väittäisin että 1800/800 mhz lte on kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin jokaiseen kotiin yhtä nopea kiinteä yhteys varsinkin harvaan asutulla seudulla mutta myös isommissa kaupungeissa, mobiili lte on paljon helpompi, halvempi ja monipuolisempi kuin vanhat kiinteät yhteydet eritoten kuluttajille kun jos muutat asunnosta toiseen aiheuttaisi kiinteä netti ongelmia kun taas lte testaat uudessa asunnosta eri paikoista ennen kuin sopimus tehdään että toimiiko hyvin ja hyvin menee jos toimii hienosti.

Vastaa
teppoI
teppoI

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hulkkii:

Saisivat operaattori merkitä karttoihinsa erikseen lte800 ja 1800. Niissä kun on suuri ero teoreettisessakin maksiminopeudessa. Toisessa (800) on operaattoreilla vain se 10 Mhz kaistanleveys käytössä niin ei päästä lähelläkään 100-150 Mbs nopeuksia (jäädään noin puoleen siitä), kun taas 1800 MHz (20MHz kaista) 100-150 Mbs nopeudet voivat toteutuakin.

DNA ilmoittaa LTE-verkon peittoalueet megahertsialueittain. Sonera ja Elisa eivät.

Vastaa
Malboro
Malboro

9

Jos ja kun 3g liittymästä maksaa halvimmillaan 15e, usein pari euroa enemmänkin. 4g:tä saa 20e:llä, jos oikein kiltti on. :D Molemmat puheen ja tekstiviestien suhteen rajattomia.

Kyllä sitä kohta kannattaa siirtyä?

Vastaa
Kake41
Kake41

10

Asun maaseutualueella 30km lähimmästä kaupungista. Asuinalueelleni yltää hyvin Elisan 800MHz LTE. Laitteena Huawei B593 ja nopeutta sen 40/15M.

Vastaa
T/D/F
T/D/F

11

Itse siirryin jo noin vuosi sitten 4G-yhteyden käyttäjäksi. Käytössä Saunalahden 4G, 50 megan nopeudella. Olen ollut ihan tyytyväinen, vaikka aavittaista hidastelua ja pätkimistä on havaittavissa.

Kotikunnallani on käytännössä ADSL-monopoli, kaapelimodeemia tänne ei saa, joten 4G on ainoa vaihtoehto. Valokuitua paikallinen puhelinyhtiö vetää sinne tänne kauhealla vauhdilla, mutta sitäkin on tarjolla vain omakotitalouksiin, kerros- ja rivitaloasukkaat jäävät ilman, poislukien rakenteilla olevat talot.

Ensimmäisen kerran kokeilin yhteyttä joskus pari vuotta sitten, mutta silloin petyin karvaasti. Yhteys oli kyllä nopea, mutta ongelmina olivat suuret nopeusheittelyt sekä se, että latenssi oli vähän väliä mitä tahansa väliltä 20-500 millisekuntia. Käytännössä tämä näkyi siten, että esimerkiksi Yle Areenan katsominen oli mahdotonta, verkkopelaamista ei ole tullut kokeiltua.

Toinen kerta oli huomattavasti antoisampi, yhteys on ollut käytössä reilun vuoden, eikä ole ADSL-liittymää ikävä.

Kokemuksiani voi lukea myös täältä.

http://musatekniikka.blogspot.fi/2014/0...-4g-yhteys.html

http://musatekniikka.blogspot.fi/2014/0...ntaa-osa-1.html

Uusi seurantapostaus on julkaistu tänään. Seuraava seurantapostaus tulee heti, kun tehokkaampi antenni on saapunut.

http://musatekniikka.blogspot.fi/2014/0...ntaa-osa-2.html

Tyytyväinen olen, vaikka ei tämä varmasti kaapelimodeemin saati valokuidun tuomaa luotettavuutta ja varmuutta korvaa. Sellaisiin ei vain täällä lähes 30 000 asukkaan yhden operaattorin ADSL-monopolista kärsivässä kaupungissa ole mahdollisuuksia.

Vastaa
Hyperion98
Hyperion98

12

Soneran 4G muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustasta --> yleensä 5-10/1-5 . On kyllä hienoa. Soneran oma mokkulakin näyttää yhtä vajaa täydet palkit...

Vastaa
WereCatf
WereCatf

13

Saunalahdella on aika hyviä tarjouksia 4G-suhteen aina silloin tällöin, mutta itsehän olen vielä toistaiseksi pysynyt 3G. Miksi? No, yksinkertaisesti sen takia, kun Saunalahden 3G-liittymässä voi saada suoran IP-osoitteen ilman NATia välissä, 4G-liittymällä ei. Eipä tuolla isojen massojen kannalta väliä ole, mutta minulle se on ihan tarpeeksi tärkeä ominaisuus.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
nöönnöööö (vahvistamaton)

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EmDzei:

4G yhteydet ampuvat omaan nilkkaan, koska ne on pilattu korkealla kuukausihinnalla ja edullisimmissa liittymissä rajatulla yhteydellä eli tietyn gigatavun jälkeen nopeus putoaa alle käyttötarkoituksen (esim. videostreamin katsomisen mobiilisti).

Näkisin, että langattomat yhteydet olisivat edullisimpia mikäli niitä käytettäisiin vain mobiilisti ja vain esim. navigoinnissa karttojen tai audiostreamin lataamiseen; ne luurit, joista FM radio on päätetty jättää pois.. Nyt langattomia yhteyksiä hankitaan korvaamaan kiinteä yhteys (ADSL, kaapelimodeemi..) ja nämä megalataajat (Youtube, warettajat jne.) tukkivat sitten aidot mobilistit. Seurauksena se, että hinnat ovat sitten kovat.

Infraa tulisi kehittää niin, että koteihin saisi nopeita langallisia yhteyksiä nykyistä edullisemmin. Kotona voisi sitten käyttää langatonta versiota halutessaan langattoman WLAN tukiaseman kautta. WLAN-säteilyhaitoista ei ole pahemmin keskusteltu mobiilisäteilyiden vaimenisemin myötä, mutta kiinteässä lähiverkossa voisivat kotona olla aivan hyvin sitten taulutelevisio, pelikonsoli ja se tietokone, joka on asemoitunut siihen tietylle pöydälle. Vaikka läppäritkin ovat mobiileja, niin ne on lähes kaikilla kuitenkin jakutavassa verkkovirrassa kiinni. Samaan johtohärdelliin voi aivan hyvin tällöin liittää myös Ethernetjohdonkin. ;-)

Komppaan.

Itselläni on 4g läppärissä ollut reilunvuoden ja tyytyväinen olen ollut.
samaan aikaan olisi mahdollisuus nopeisiin yhteyksiin kotona taloyhtiön laajakaistalla, mutta kun hinta on sama ja 4g nopeutena riittävä, niin miksipä uhraisin mobiiliuden? Striimit tulee 4G:n kautta koska ilmainen 2megan taloyhtiön yhteys ei toimi striiminä. 100meganen yhteys maksaa saman verran kuin 4g ja se taas rajoittaa liikkuvuutta. Ei siis ole mitään järkeä hankkia kahta liittymää ja mobiilimpi on parempi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti "uutinen":

Liittymien hintojen ja LTE-verkon peittoalueen perusteella sanoisin, että maksan ainakin toistaiseksi mieluummin puolet alhaisempaa kuukausimaksua 3G-liittymästä. Varsinkin Soneralla ja DNA:lla verkkojen peitto on niin pieni ja hajanainen, että puhelin joka tapauksessa roikkuisi 3G-verkossa jos liikun kaupunkikeskustojen ulkopuolella.


Jos ei asu eikä liiku peittoalueella, niin turha lisää maksaa.
Mutta maksaako se LTE enemmän, uutisen DNA ja Sonera esimerkeillä, ei maksa, tai no esim. Soneralla jos jonkin hitaan liittymän ottaa verokiksi.

Jos operaattorin LTE alueella liikkuu välillä ja dataa tarvitsee, niin jopa pieni lisähintakin voi olla vaivanarvoinen, näin kesän massatapahtumien aikaan se vain korostuu.

Jos käyttö liikkuvaa sorttia ja nyt välillä tuskailee 3G kuuluvutta, niin LTE liittymä voi parantaa data yhteyksiä

Aika pienissä ympyrässä liikkuu jos ei nykyään LTE auleella edes välillä poikkea.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.