Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti: Apple kaappaa itselleen kalleimman hintasegmentin, lopullisesti

5
Petteri Pyyny

Kommentti: Apple kaappaa itselleen kalleimman hintasegmentin, lopullisesti
Applen eiliset julkistukset olivat sikäli mielenkiintoisia, että yritys reagoi - oikeastaan ensimmäistä kertaa 2000-luvulla - kuluttajakysyntään, eikä pelkästään tyytynyt uudelleenmäärittämään tiettyä tuotesegmenttiä.

Vaikka suurin mielenkiinto olikin Apple Watchissa, on yrityksen reagointi Android-lippulaivojen menestysreseptiin huomionarvoinen. Android-valmistajat ovat kilpailleet yli 600 euron hintaluokassa Applea vastaan tuomalla tuotteisiinsa jatkuvasti uusia ominaisuuksia, mutta etenkin alati kasvavalla näyttökoolla. Tuohon kysyntään Applen oli nyt pakko reagoida tuomalla myyntiin sekä lähes 20% kasvanut tuumakoko iPhone 6:n "perusmalliin" että tästä vieläkin isompi, 5,5 -tuumainen iPhone 6 Plus.
Plus-mallilla Apple riisuu käytännössä samassa hintasegmentissä kilpailevat Android-valmistajat niiden tärkeimmästä aseestaan eli näyttökoosta. Samaan aikaan Android-valmistajat ovat kasvavassa ns. lirissä kalleimman hintaluokkansa kanssa, kun kuluttajat ostavat yhä enemmän ja enemmän yritysten edellisen tai sitä edellisen vuoden lippulaivamalleja, koska ne ovat "tarpeeksi hyviä". Toisaalta taas länsimaiden markkinoille tunkevat uudet Android-valmistajat, Xiaomi ja OnePlus etunenässä ja tallovat tullessaan hintatason lähes puoleen totutusta.

Tämä tulee mielestäni väistämättä näkymään siinä, että Androidien myynti yli 600 euron hintaluokassa tulee supistumaan lähivuosina voimakkaasti. Näin olisi käynyt todennäköisesti ilman Appleakin, mutta ei-merkkiuskollisten kuluttajien segmentissä tämä tulee korostumaan -- miksi maksaa 600 euroa Android-puhelimesta, kun vastaavan tai ainakin lähes vastaavan saa 300-400 euron haarukassa.

Ongelmaa korostaa se, että yksikään kalleimmassa hintaluokassa operoiva iso Android-valmistaja ei ole profiloitunut nimenomaan laadukkaiden, kalliiden puhelinten valmistajaksi, vaan tarjoavat käytännössä kaikkea mahdollista 30 euron peruspuhelimista 700 euron huippumalleihin asti. Tällöin myös brändin arvo, jota ei voida väheksyä, väistämättä kapenee.

Applea tässä luonnollisesti auttaa se, että yritys omistaa oman käyttöjärjestelmänsä ja pystyy erottumaan myös sen kautta Android-massasta. Kalleimman hintaluokan Android-puhelimilla taas kilpailu on raadollista: taulukko esiin, toiseen sarakkeeseen 700 euron huippumallin speksit ja toiseen sarakkeeseen kiinalaisen 300 euroa vähemmän maksavan kilpailijan speksit ja kilpailuetua on vaikea löytää, kun käyttöjärjestelmä on täsmälleen sama.

Pakollista autovertausta käyttäen: jos et ole minkään tietyn automallin fani, etkä edes inhoaja, mutta olet ostamassa 200'000 euron autoa -- todennäköisesti et ostaisi 200'000 euron Daciaa, vaikka sellainen myynnissä olisikin. Kalleimmassa hintasegmentissä myös brändillä ja sillä, mitä se edustaa, on väistämättä väliä -- brändiuskollisuus ja jopa tietyn brändin vihaaminenkin, ovat reaktioita siihen, että brändi on olemassa ja sillä on merkitystä.

Toki, ei yli 600 euron Android-puhelinten myynti tule millään muotoa loppumaan, ei tietenkään. On iso määrä ihmisiä, jotka haluavat Samsungin, LG:n, Sonyn tai HTC:n parasta mahdollista Android-tarjontaa, hinnasta riippumatta. Tai ylipäätään Androidia kaikella sillä tekniikalla mitä rahalla tällä hetkellä yksinkertaisesti on mahdollista saada. Samoin erikoisalueilla tulee olemaan tarjontaa myös jatkossa -- huippuunsa viritetyille kameraominaisuuksille on edelleen ottajia, samoin äärimmäiseen kestävyyteen suunnitelluille tuotteille. Mutta tavalliselle kuluttajalle, joka on ehkä aiemmin ostanut Android-lippulaivamallin parin vuoden välein -- välillä ehkä vaihtaen iPhoneen, välillä ehkä jopa kokeillen Lumiaa -- syyt ostaa kallein mahdollinen ison Android-valmistajan puhelin ovat nopeasti katoamassa.

Apple pystynee rakentamaan iPhonesta lähivuosina entistä selvemmin ainoan kymmeniä miljoonia myyvän, yli 600 euroa maksavan puhelimen, muun puhelinmarkkinan siirtyessä yhä enemmän kohti 200-400 euron hintasegmenttiä.

-Petteri Pyyny, tj
AfterDawn Oy

twitter: @pyyny

Kommentit (5)

JoniS
JoniS

1

Lainaus:

Toisaalta taas länsimaiden markkinoille tunkevat uudet Android-valmistajat, Xiaomi ja OnePlus etunenässä ja tallovat tullessaan hintatason lähes puoleen totutusta

Tämä on hyvä kuluttajien kannalta täytyy muidenkin(isojen valmistajien) tiputtaa hintaa tai keksiä jotain mullistavaa, tai sitten yrittää hypätä tuonne "premium" puolelle aika pian.

Saisi omasta mielestä tulla näitä kiinan poikien puhelimia tänne eurooppaan myyntiin kauppoihin, niin saataisiin ehkä jotain kehitystä isoilta valmistajilta eikä pelkästään 5% enemmän tehoa per malli.

E: mitä itse aiheeseen tulee niin uskallan olla aika pitkälti samaa mieltä, ellei siellä nyt pikkuhiljaa herätä samsungilla/htc:lla ja sonylla ja mietitä vähän uusiksi asioita.

Vastaa
Pitkakoski
Pitkakoski

2

Kommentissa on mielestäni monta hyvinkin osuvaa huomiota. Kuulun itse mm. kategoriaan, jonka mielestä puhelimissa on jo pitkään ollut tarpeeksi paljon tehoja päivittäiseen käyttöön, eikä oman puhelimeni tarvitse olla se tehokkain. Käytettyäni Lumia 720:ta vuoden päivät, olen tullut siihen tulokseen, että palaan Androidiin, eikä malli ole ainakaan se kallein.

Omalla kohdallani Applen sijoittuminen yhä tiukemmin tuonne hintakategorian yläpäähän ei innosta minua kasvattamaan talouteni Apple-ekosysteemiä. Ehkä sinnekin pitää kurkistaa sitten, jos Applen mobiilimaksaminen yleistyy.

Vastaa
teppoI
teppoI

3

Samsungin ja samalla monien muidenkin Android-valmistajien ongelmaksi on muodostunut se, etteivät he onnistuneet kovan nousubuumin aikana kehittämään tuotteidensa ympärille "tahmaista ekosysteemiä", joka pitäisi nykyiset kuluttajat jatkossa heidän laitteiden parissa.

Sen sijaan puhelin- ja tablet-valmistajat lähtivät kilpailemaan raudalla (enemmän ytimiä, tarkempia näyttöjä enemmän megapikseleitä). Tällä saatiin kyllä asiakkaita, mutta parin vuoden päästä kun he etsivät uutta puhelinta, ei oikeastaan mikään pidättele heitä Samsungin, HTC:n, LG:n tai Sonyn puhelimissa.

Puhelinvalmistajat ovat oikeastaan pelanneet lähinnä Googlen pussiin: kaikki Android-puhelimien ostoperusteet kumpuavat Googlen tarjoamisista.

Apple on vuorostaan tehnyt omasta ekosysteemistä hyvinkin tahmean App Storen, iCloudin jne. avulla. Ja tahmeutta lisätään jatkossa Apple Payn ja Watchin muodossa.

Vastaa
keskonen
keskonen

4

Varmasti kalliit Androidit jäävät hyllyihin, mutta sama kohtalo koskee myös uusia iphoneja. Vain hyvin pieni osa kuluttajista ostaa puhelimen, jonka hinnalla saisi esim kolme Nexus 5:sta.

Autovertaus on paikallaan ja nyt ollaan tulossa tilanteeseen, jossa auto on jo keskiluokan ulottuvilla. Talous on taantumassa ja moni miettii, onko järkeä maksaa 200 000 autosta, kun murto-osalla tuosta hinnasta saa auton, jonka suorityskyky on kutakuinkin sama.

Vastaa
Giis
Giis

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti keskonen:

Varmasti kalliit Androidit jäävät hyllyihin, mutta sama kohtalo koskee myös uusia iphoneja. Vain hyvin pieni osa kuluttajista ostaa puhelimen, jonka hinnalla saisi esim kolme Nexus 5:sta.

Autovertaus on paikallaan ja nyt ollaan tulossa tilanteeseen, jossa auto on jo keskiluokan ulottuvilla. Talous on taantumassa ja moni miettii, onko järkeä maksaa 200 000 autosta, kun murto-osalla tuosta hinnasta saa auton, jonka suorityskyky on kutakuinkin sama.

Tuo varattomuus tosiaan tulee tässä ihan lähiaikoina vastaan. Jossain vaiheessa talous kaatuu niskaan. Joissakin Euroopan maissa on jo. Vahvimmatkin maat romahtanee parin vuoden sisällä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja