Kumpi pitäisi ostaa: Lumia 1520 vai iPhone 6 Plus?

10
Valtteri Ahonen

Kumpi pitäisi ostaa: Lumia 1520 vai iPhone 6 Plus?
Useimmin iPhonen pahimmaksi kilpailijaksi nostetaan Android-laitteita, mutta myös Windows Phone -puolella löytyy haastajia. Esimerkkinä seuraavaan pikavertailuun valikoitunut Nokia Lumia 1520.

Vaikka Lumia 1520 on ehtinyt jo älypuhelimen vuosissa miehen ikään, ei se silti ole vanhentunut merkityksettömäksi, etenkin kun sen hinta alkaa iän myötä olla melko kohdillaan. 1520 edustaa edelleen Windows Phone -malliston kärkipäätä ja on käyttöjärjestelmän ensimmäinen ja oikeastaan ainoa niin sanotuksi high-end-puhletiksi laskettava malli. Suurta näyttöä etsivälle ei oikeastaan ole siis WP-puolella muita vaihtoehtoja, jollei huomattavasti ominaisuuksiltaan vaatimattomampaa Lumia 1320:aa lasketa.

Applen iPhone 6 Plus on luonnollisesti parasta, mitä Apple pystyy tällä hetkellä äluhelimissa tarjota. Se on raudaltaan hyvin samanlainen kuin maltillisemman kokoinen iPhone 6, mutta korkeammalla resoluutiolla varustettu näyttö on suurempi ja kamerassa on optinen kuvanvakaimen. Lisäksi malleissa on ohjelmistopuolella eroja muun muassa vaakatasoon käännettynä, kun suurempi iPhone osaa hyödyntää suurta pinta-alaansa ja näyttää tablettimaisen näkymän perinteisen puhelinnäkymän sijasta.Suoraan numeroita vertailtaessa on helppo löytää puhelimista paljon samankaltaisuuksia, kuin myös joitain merkittäviä erojakin. Näytön tarkkuuden, akkukeston (3G-puhelut, valmistajan ilmoittama) ja yhteyksien osalta puhelimet vastaavat karkeasti toisiaan. Lumian näyttö on himpun verran suurempi ja sen NFC-ominaisuuksia on mahdollista hyödyntää iPhonea monipuolisemmin. Applen suoritin puolestaan on kyvykkäämpi ja puhelimen sisäisen tallennustilan vaihtoehdot yltävät Lumiaa pidemmälle, joskin jälkimmäiseen voi hankkia muistikortilla lisää varastointikapasiteettia.

Kummankaan puhelimen rauta ei kaikilta osin ole markkinoiden parasta, mutta niiden järjestelmät on hyvin optimoitu, joten käytön sulavuudessa tuskin on suurempia eroja. Melko selvää on, että todella raskaissa tehtävissä iPhone 6 Plus pärjää Lumiaa paremmin. Silti olisi hätiköityä sanoa, ettei Lumia 1520:n suoritin olisi tehokas.

Applen puhelimen hyvänä lisänä on Touch ID, jonka myötä puhelimen lukituksen avaaminen ja tulevaisuudessa enenevässä määrin myös lähimaksaminen onnistuu sormenjälkeä hyödyntäen. Kyseessä on hyvin toimiva ominaisuus, jonka toivoisi pian muodostuvan älypuhelimissa standardiksi.

Laitteiden kameroiden napsimat kuvat ovat hyvin samantasoisia, vaikka Lumia 1520 pystyykin tallentamaan megapikseliylivoimansa turvin enemmän yksityiskohtia. Applen kameraohjelmisto on huippunopea ja tekee kuvauksesta erittäin suoraviivaista huolimatta kattavasta kuvaustilavalikoimasta (hidastus, time lapse, hdr, jne.). Lumian sovellus puolestaan tarjoaa helposti lähestyttävät ja kattavat manuaalisäädöt.

Hinta-laatu-suhteessa selkeä voittaja on Lumia, sillä sen saattaa saada itselleen jo alle 400 euron hintaan, kun iPhonesta joutuu toistaiseksi pulittamaan noin 800 € pienimmälläkin muistikapasiteetilla. Kokoisekseen siron iPhone 6 Plussan ostaja saa toki kaikki viimeisimmät herkut ja erittäin kattavan ekosysteemin.

 • Mitat
 • 162,8 x 85,4 x 8,7 mm
 • 158,1 x 77,8 x 7,1 mm
 • Paino
 • 209 g
 • 172 g
 • Runko
 • Muovia
 • Metallia
 • Käyttöjärjestelmä
 • Windows Phone 8.1
 • iOS 8
 • Näyttö
 • 6", 1920 x 1080 pikseliä, ClearBlackIPS LCD
 • 5,5", 1920 x 1080 pikseliä, IPS LCD
 • Suoritin
 • Qualcomm Snapdragon 800 (neliydin, 32-bit), 2,2 GHz
 • Apple A8 (tuplaydin, 64-bit), 1,4 GHz
 • RAM
 • 2 GB
 • 1 GB
 • Yhteydet
 • LTE (150 / 50 Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4.0, NFC
 • LTE (150 / 50 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth LE, NFC (vain Apple Pay)
 • Tallennustila
 • 32 GB + microSD
 • 16/64/128 GB
 • Kamera
 • 20 MP (takana), OIS
  1,2 MP (edessä)
 • 8 MP (takana): vaihe-eroautomaattitarkennus, OIS
  1,2 MP (edessä)
 • Sormenjälkilukija
 • Ei ole
 • Touch ID
 • SIM-kortti
 • nanoSIM
 • nanoSIM
 • Akku
 • 3400 mAh (ei vaihdettavissa)
 • 2915 mAh (ei vaihdettavissa)
 • 3G-puheaika
 • 25 h
 • 24 h


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentit (10)

Ditt0
Ditt0

1

Ei sitä tarvi vertailla tajutakseen että oikea valinta on iPhone 6+. en ymmärrä miks aina tälläsiä päivänselviä vertailuja jotka on sama ku kysyis "kumpi pitäisi ostaa: Lada vai Ferrari?"

Vastaa
prunester
prunester

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ditt0:

Ei sitä tarvi vertailla tajutakseen että oikea valinta on iPhone 6+. en ymmärrä miks aina tälläsiä päivänselviä vertailuja jotka on sama ku kysyis "kumpi pitäisi ostaa: Lada vai Ferrari?"

Ei tuo nyt mitenkään itsestäänselvä asia ole kumpaankaan suuntaan. Varsinkin nokialaisen hinta tekee siitä hyvin houkuttelevan.

Vastaa
veeman07
veeman07

3

Juuri näin prunester! Lähes kaikki speksit puhuvat ainakin Nokialaisen puolesta. Itse ottaisin Lumian, koska hintalaatu suhde on ylivoimainen verrattuna iphoneen. Ditton kannattanee joskus kokeilla myös jotakin muuta puhelinta kuin sitä isin ostamaa iluuria. Eiks niin!

Vastaa
Ditt0
Ditt0

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti veeman07:

Juuri näin prunester! Lähes kaikki speksit puhuvat ainakin Nokialaisen puolesta. Itse ottaisin Lumian, koska hintalaatu suhde on ylivoimainen verrattuna iphoneen. Ditton kannattanee joskus kokeilla myös jotakin muuta puhelinta kuin sitä isin ostamaa iluuria. Eiks niin!

Itseppä olen oman puhelimeni maksanut :P Androidia on kokeiltu ja oli hirveää roskaa. WP:hen en edes koske kun M$:n tuotteet tietää huonoksi kokeilemattakin. iPhone ehkä maksaa enemmän mutta onkin paljon laadukkaampi joka osa-alueella

Vastaa
ZZboy
ZZboy

6

Hintaan tuossa ei kannata tuijottaa, iPhoneen saa uuden käyttiksen joka vuosi seuraavan 5 vuoden aikana, Lumiaan ehkä vielä yhden...joskus ja sen jälleenmyynti arvo on jossain 80€ paikkeilla. Sitäpaitsi äpsit ja niiden jatkuva kehittyminen on ne mitkä tekevät laitteesta laitteen, muutenhan luurit ovat teknisesti hyvin samanlaisia. Eli Lumiaan ei tässä vaiheessa enää kannata rahojaan tuhlata, se häviää muutenkin ilman kunnon ekosysteemiä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kimppikoo (vahvistamaton)

7

Mitenkäs toimii iPhonessa Fonecta Callerin "Kuka soittaa" toiminto? Eipä vaan selvitä soittajaa puhelun saapuessa! Tuo on ainakin itselleni niin tärkeä ominaisuus, että iPhone saa jääd hyllylle kunnes Apple avaa rajapintojaan sen verran että saapuvan puhelun tunnistaminen alkaa toimimaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Assange (vahvistamaton)

8

Liian pieniä tabletiksi ja liian isoja puhelimeksi. Lisäksi kumpikin on amerikkalaista sontaa joten en näe yhtään syytä ostaa kumpaakaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
janne.k (vahvistamaton)

9

Vuoden vanha Lumia pesee iPhonen spekseissä ja hinnassa.

Lainaus:

Melko selvää on, että todella raskaissa tehtävissä iPhone 6 Plus pärjää Lumiaa paremmin

Mitä ovat nämä raskaat tehtävät jossa applen 1.4ghz 2-ydin

Lainaus:

melko selvästi

pärjää 2.2ghz 4-ydintä tehokkaammin?

Lainaus:

amerikkalaista sontaa

? Lumia 1520 on suunniteltu Salossa ja tuli myyntiin Nokian aikaan. Toki molemmat luurit on valmistettu kiinassa, kuten kaikki elektroniikka.

Lainaus:

iPhoneen saa uuden käyttiksen joka vuosi seuraavan 5 vuoden aikana, Lumiaan ehkä vielä yhden

.. Lumia saa seuraavana käyttiksenä Win10, eikä tarvitse sen jälkeen lisää käyttiksiä kun Win10 päivittyy uusilla ominaisuuksilla ilman "suurta" käyttispäivitystä.

Vastaa
prunester
prunester

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti janne.k:

Vuoden vanha Lumia pesee iPhonen spekseissä ja hinnassa.

Lainaus:

Melko selvää on, että todella raskaissa tehtävissä iPhone 6 Plus pärjää Lumiaa paremmin

Mitä ovat nämä raskaat tehtävät jossa applen 1.4ghz 2-ydin

Lainaus:

melko selvästi

pärjää 2.2ghz 4-ydintä tehokkaammin?

Todennäköisesti kaikki mahdolliset tehtävät mitä noilla puhelimilla voi tehdä koska iPhonessa on prosessoritehoa reilusti enemmän. Ytimien lukumäärä ja kellotaajuus eivät ole tehon mittareita eikä erilaisten arkkitehtuurien prosessoreja voi verrata niiden perusteella.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.