Kameravertailu: Applen iPhone 6 Plus vastaan Samsungin Galaxy Note 4

5
Manu Pitkänen

Vuoden kuumimmat puhletit kameravertailussa: iPhone 6 Plus vastaan Galaxy Note 4
Tähän asti Samsungin Galaxy Note -puhelinmallisto on saanut olla kilpailullisesti melko rauhassa: muut Android-valmistajat eivät ole kyenneet kunnolla haastamaan sitä, eikä Nokian puhlettikokeilukaan tunnu tehneen suurta lovea Note-puhelimien myyntiin.

Asetelma kuitenkin muuttui totaalisesti tänä syksynä, kun Apple toi markkinoille 5,5-tuumaisella näytöllä varustetun iPhone 6 Plussan. Hintansa ja näytön kokonsa takia se on helppo nähdä suorana haastajana Samsungin 5,7-tuumaisella näytöllä varustetulle Galaxy Note 4:lle, joten puhelimien vertailu keskenään on hyvinkin perusteltua. Puhelinvertailun saikin tällä viikolla testiin tämän syksyn kenties kovimman taisteluparin.

Puhelimien yleistasoinen teknisten tietojen vertailu löytyy täältä. Tässä jutussa keskitymme puhelimien kameroiden vertailuun. Kerro kommenteissa miten muuten haluaisit meidän vertailevan puhelimia.

 • Kenno
 • Edessä: 3,7 MP
  Takana: 16 MP
 • Edessä: 1,2 MP
  Takana: 8 MP
 • Salama
 • Yksivärinen LED
 • TrueTone (kaksivärinen LED)
 • Aukkoluku
 • f/2,2
 • f/2,2
 • Tarkennus
 • Vaihe-ero
 • Vaihe-ero ("Focus Pixel")
 • Kuvien vakautus
 • Optinen
 • Optinen
 • Videoiden vakautus
 • Optinen
 • Digitaalinen
 • Kuvasuhde
 • 1:1, 4:3 tai 16:9
 • 1:1 tai 4:3
 • Kuvakoko
 • 38 MP (panorama), 16 MP, 12 MP, 8,9 MP, 8,0 MP, 6,0 MP, 2,4 MP
 • 43 MP (panoraama), 8 MP, 6 MP
 • Videotarkkuus
 • UHD (3840x2160, 30 FPS), WQHD (1440p), Full HD (1080p, 60 FPS), HD (720p), VGA (480p)
 • Full HD (1080p, 60 FPS)
 • Kuvaustilat
 • Mm. HDR, valikoiva tarkennus, panorama, Omakuva (ts. selfie) takakameralla, nopeutettu video, hidastettu video (lisää saa lataamalla)
 • HDR, hidastus, nopeutettu videoVideon vakautus

Vaikka iPhone 6 Plussassa onkin optinen kuvanvakautus, ei Apple jostakin ihmeellisestä syystä ole hyödyntänyt sitä videokuvauksessa. Ominaisuus saatetaan aktivoida vasta iOS 9:n myötä – tai ehkä joku noheva iOS-kehittäjä lisää OIS-vakautetut videot omaan sovellukseensa sitä ennen. Sen sijaan Apple kertoi videokuvauksessa käytettävän digitaalista Cinematic Video Stabilization -kuvanvakautusta. Galaxy Note 4:ssä on myös optinen kuvanvakain ja sitä hyödynnetään oletuskamerasovelluksessa niin valo- kuin videokuvauksessakin. Kuten alla olevista videoista näkee, ero on huikea Galaxy Note 4:n eduksi.

IPhonen Cinematic Video Stabilizationista on kyllä hyötyä käsien tärinän eliminoinnissa, mutta hiemankin haasteellisemmissa olosuhteissa se ei pärjää mitenkään optiselle kuvanvakautukselle.

Päivällä otetut kuvat

Galaxy Note 4 ja IPhone 6 Plus käyttävät molemmat niin sanottuun vaihe-eroon perustuvaa automaattitarkennusta, minkä ansiosta tarkennus kohdistuu erittäin nopeasti. Tarkennusnopeudessa iPhone silminhavaittavasti nopeampi kuin Galaxy, kun kuvausympäristö on valoisa. Hämärässä puhelimien välillä ei ole suurtakaan eroa: välillä Note 4 oli nopeampi ja välillä vaakakuppi painui iPhone 6 Plussan puolelle.

Vertailuparien ylempi kuva on otettu Galaxy Note 4:llä ja alempi iPhone 6 Plussalla.
Hämärässä otetut kuvat

IPhone 6 Plussan automaattinen valkotasapainosäätö toimii selvästi paremmin pimeällä tai hämärissä olosuhteissa. Applen kamerasovellus ei tarjoa mahdollisuutta muuttaa manuaalisesti valkotasapainoa, kuten Galaxy Note 4, mutta sille ei tuntuisi olevan välttämättä edes tarvetta. IPhonen kuvasignaaliprosessori osaa erittäin hyvin valita oikeat valkotasapainoasetukset automaattisesti. Galaxy Note 4:ssä valkotasapaino ei määräydy aivan yhtä hyvin: kuvat ovat hämärässä usein liian kellertäviä.

IPhone 6 vaikuttaisi hyödyntävän rohkeammin optista kuvanvakainta, sillä Applen puhelimella otetuissa kuvissa valotusajat ovat pidempiä kuin Galaxy Note 4:llä – tarkka vertailu on hieman vaikeaa, koska Galaxy Note 4 ei tunnu tallentavan aina valotusaikatietoja EXIF-dataan. Kun IPhone 6 Plussalla valotusajat ovat luokkaa 1/4 s, on valotusaika vastaavissa Galaxy Note 4:llä otetuissa kuvissa 1/10 s.


Galaxy Note 4:n ja iPhone 6 Plussan kohinanpoistokin eroavata toisistaan kuin yö ja päivä. IPhonen kohinanpoisto käsittelee kuvia hellävaraisesti, kun taas Galaxy Note 4:llä otettujen kuvien yksityiskohdat häviävät aggressiivisen kohinanpoiston seurauksena. Erityisen hyvin tämä näkyy sillalta tuomiokirkosta otetusta kuvasta, jossa Note 4:llä otetussa kuvassa on myös enemmän kohinaa (kuten iltamaisemakuvassakin).

Vertailuparien ylempi kuva on otettu Galaxy Note 4:llä ja alempi iPhone 6 Plussalla.

Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
189 € DNA
193 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Asus ROG Phone 6D Ultimate – hinta laskenut -21%

Asus ROG Phone 6D Ultimate
864 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1090 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -17%

Oppo A38 (4G)
99 € DNA
119 € Verkkokauppa.com
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (5)

Kuveerty
Kuveerty

3

Katsos, onko ensimmäinen Galaxy-sarjalainen jossa kamera näyttäisi olevan hyvä. (En laske niitä naurettavia K Zoomeja vai mitä olikaan mukaan joukkoon). Note on kyllä saanut hyviä arvosteluja kameran osalta, ja hyvä että näissä isommissa luureissa panostetaan kameroihin nykyään runsaasti.

Imo nyhtöpossu on vielä kauheampi kuin puhletti..

Vastaa
perhana
perhana

4

Vaikka en iphone-miehiä itse olekkaan, täytyy kyllä sanoa että tämän "kameravertailun" perusteella vertailun asenteesta huolimatta minun pisteeni menevät kyllä iphonen hyväksi.
Jos nyt vertailusta olisi ihan tasapuolisen halunnut tehdä, olisi toki voinut videokuvausta testata muissakin olosuhteissa kuin liikkuvasta autosta epätasaisella metsätiellä kuvaten, kun käsittääkseni se ei ole kuitenkaan kovinkaan yleinen kuvaustilanne kännykälle, eli testi jätti nyt melko avoimeksi sen miten videokuvaus normaaleissa yleisissä olosuhteissa onnistuu, eli paikallaan seisten käsivaralta kuvaten.
(tokihan näin saatiin Note vaikuttamaan kovasti paremmalta kun tiedettiin että iphonessa ei ole optista kuvanvakainta videolle)

Jostain kumman syystä kaikissa noissa lähikuvissa toisaalta näytti aivan kuin iphone olisi ollut hieman kauempana kuvattavasta kohteesta? mutta anyway kyllähän useimmissa kuvissa iphone näytti selkeästi paremman kuvan tekevän, vaikka megapikseleitä ei aivan yhtä olisikaan, varsinkin tuo kirkkokuva antaa melko säälittävän kuvan Noten 16:sta megapikselistä.

Vastaa
Janneko
Janneko

5

En huomannut paljaalla silmällä mitään eroa suurimmassa osassa kuvista. Kaikkein pimeimmissä kuvissa oli jotain eroja. Itselläni on Note 4 puhelin ja kyllä kuvat ovat Samsungin malleissa aikaisempiin malleihin verratuna parantuneet. Sen eron varmasti näkisi paremmin kun zoomaa lähemmäksi. Joka tapauksessa Note 4:lla saa mielestäni tarpeeksi hyviä kuvia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.