Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Esittelyssä Windows 10: uusi Edge-selain korvaa Internet Explorerin

6
Valtteri Ahonen

Esittelyssä Windows 10: uusi Edge-selain korvaa Internet Explorerin
Yksi puhutuimmista Windows 10:n uudistuksista on Microsoftin uusi selain, joka kulki ensin nimellä Project Spartan, ja myöhemmin ristittiin (Microsoft) Edgeksi. Edgen on tarkoitus korvata Microsoftin taakkana jo vuosia ollut Internet Explorer tarjoamalla tuoreempia tekniikoita ja parempaa suorituskykyä.

Edge on päässyt nyt mukaan myös puhelinten Preview-versioon. Selain on vielä hiomaton, eikä avaa nettisivuja kovin luotettavasti. Testailun lomassa selain kaatuilee vielä usein ainakin Lumia 630:lle asennettuna, mikä tekee siitä käytännössä käyttökelvottoman. Silloin kun se sattuu toimimaan, on se kuitenkin melko nopea, mikä lupailee hyvää jo tässä vaiheessa.

Ulkoasultaan selain on hillitty ja Windows 10:n yleisen linjan mukainen, aivan kuten selaimelta voi odottaa. Microsoft ei ilmeisesti aio siirtää osoitepalkkia puhelimissa ruudun ylälaitaan kuten aluksi näytti, vaan se on edelleen alhaalla samaan tapaan kuin nykyisissä Windows-puhelimissa. Osoitepalkista voi siirtyä selaamaan avoimia välilehtiä, päivittää sivun, siirtyä uuteen lukutilaan tai avata lisäasetukset, joista pääsee esimerkiksi lisäämään sivun suosikkeihin tai kiinnittämään sen aloitusnäytöön.Selaimen käytöstä tekee yllättävän omituista latauspalkin puuttuminen. Käyttäjä ei voi tällä hetkellä tietää, lataako selain uutta sivua vaikkapa linkin painamisen jälkeen, vai eikö painallus rekisteröitynyt lainkaan. Toivottavasti (/ luultavasti) jonkinlainen latausindikaattori tulee selaimeen ennen lopullista julkaisua.

Edgestä löytyy myös Lukutila, jonka avulla artikkelimaiset nettisivut voi avata yksinkertaistetussa näkymässä. Etenkin pitkien tekstien lukemista uusi tila helpottaa, sillä se karsii ylimääräiset elementit ja näyttää selkeän fontin maltillisen värisellä taustalla. Taustavärin voi jopa itse kolmesta vaihtoehdosta valita.

Lisäksi Edge uudistaa valikoiden käyttöliittymää samaan tapaan kuin monet muut Windows 10 -sovellukset. Uutena elementtinä on Keskukseksi nimetty alue, josta löytyvät Suosikit, Lukulista, Historia ja Lataukset. Kontrollit monipuolistavat selainta huomattavasti verrattuna Internet Explorerin mobiiliversioon. Edge parantaa IE:stä huomattavasti etenkin tietokonepuolella, mutta on selvä harppaus eteenpäin myös mobiilikäyttäjille. Microsoftilla riittää kuitenkin vielä paljon työtä selaimen vakauden kanssa ennen oletetusti syksyllä tapahtuvaa julkaisua.

Testin käyttöjärjestelmäversio: 10.0.10149.0
Testin laite: Lumia 630Juttusarjan alkuun
Osa 2: ilmoituskeskus


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (6)

Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

1

Lainaus:

Edgessä on uutuutena muun muassa Lukutila


Millaisena auutuutena ? onko se jostain versiosta puuttunut ?

Vastaa
Valje
Valje

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus:

Edgessä on uutuutena muun muassa Lukutila


Millaisena auutuutena ? onko se jostain versiosta puuttunut ?

Artikkeli korjattu vastaamaan tältä osin paremmin todellisuutta. Kiitos huomiosta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
wele (vahvistamaton)

3

Ja esim youtube videot jäävät pyörimään taustalle vaikka poistuisit selaimesta ja tekisit muuta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wele:

Ja esim youtube videot jäävät pyörimään taustalle vaikka poistuisit selaimesta ja tekisit muuta.


Kuullostaa joidenkin kovasti toivomalta ominaisuudelta, onko tuon tarkoitus jäädä pysyväksi ja onko käyttäjän valittavissa ?

Vastaa
Taeco
Taeco

5

Onko tullut mitään parannusta web-sovellustukeen? Pystyykö esim. web-sovellukset käynnistyä ilman osoiteriviä, jos web-app-capable metatagi löytyy headista?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja