Esittelyssä Windows 10: alkusanat

Valtteri Ahonen

Esittelyssä Windows 10: alkusanat
Suomi on siinä mielessä poikkeuksellinen maa, että täällä on Nokian perintönä erittäin suuri kanta Microsoftin Lumia-puhelimia. Voi olla, että nimenomaan Suomessa odotetaan syksyllä julkaistavaa Windows 10:tä erityisen hartaasti, ainakin mitä sen mobiiliversioon tulee.

Microsoft on kertonut julkaisevansa tietokoneille tarkoitetun käyttöjärjestelmän heinäkuun lopussa. Yhtiö on myös kertonut, että puhelimille järjestelmä julkaistaan vasta hieman myöhemmin syksyllä. On myös liikkunut vahvoja huhuja siitä, että alustalle saataisiin vihdoin kaivattuja uusia lippulaivamalleja uuden käyttöjärjestelmän myötä vielä tämän vuoden puolella.

Microsoft on tällä kertaa auliisti jakanut Windows 10:stä testiversioita. Testiohjelmaan mukaan pääseminen ei ole vaatinut käytännössä mitään erikoista, vaan kuka tahansa on voinut rekisteröityä ja päästä kokeilemaan uutta järjestelmää. Matti Meikäläiselle tätä ei tietysti suositella, sillä varsinkin alkuvaiheessa jaettavat versiot ovat hyvin epävakaita ja keskeneräisiä, niistä puuttuu ominaisuuksia ja pahimmillaan ne saattavat aiheuttaa jopa datan menetyksiä.

Nyt aletaan kuitenkin olla siinä vaiheessa, että niin tietokoneiden kuin puhelintenkin Windows 10 on jotakuinkin käyttökelpoinen. Niinpä ajattelimme tehdä pienen esittelyartikkeleiden sarjan siitä, mitä kaikkea uutta Windows 10 tuo mukanaan puhelimille. Microsoft on luvannut päivittää käytännössä kaikki tällä hetkellä markkinoilla olevat Windows 8.1 -järjestelmää käyttävät laitteet ilmaiseksi, joten asia koskee potentiaalisesti erittäin suurta käyttäjäkuntaa.

Ennen varsinaista esittelyä haluaisin vielä muistuttaa, että Windows 10 on edelleen kesken. Eritoten puhelimella se ei ole vielä lopullisessa muodossaan ja ominaisuuksia puuttuu. Jotkin uudet ominaisuudet saattavat myös vielä poistua, mikäli Microsoft saa niistä huonoa palautetta. Myös optimointi eli se, kuinka sulavasti laitteet uutta järjestelmää pyörittävät, on pahasti vaiheessa, eivätkä juttusarjan videoilla nähtävät toiminnot aina esitä lopullista suoritustasoa.

Puhelinvertailu ei omien testiensä puitteissa voi vielä suositella järjestelmää asennettavaksi laitteeseen, joka on normaalissa arki- tai työkäytössä, vaikka se helppoa onkin: Oma tili pitää vain rekisteröidä Insider-ohjelmaan, asentaa Windows Insider -sovellus puhelimeen ja ladata päivitys puhelimen normaalin päivitystoiminnon kautta. Tällä hetkellä bugeja ja kaatuilua on kuitenkin vielä sen verran, että on parempi odotella virallista julkaisua.

Tässä linkkilista juttusarjan artikkeleihin:
Osa 1: Edge-selain korvaa Internet Explorerin
Osa 2: ilmoituskeskus
Osa 3: yleisilme
Osa 4: Uusi Outlook ja Ihmiset-sovellus
Osa 5: sovelluskauppa


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.