Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Googlen palvelut eivät ole jatkossa ilmaisia Android-merkeille

4
Manu Pitkänen

Googlen palvelut eivät ole jatkossa ilmaisia Android-merkeille
Google muuttaa Androidin sopimusehtoja Euroopassa EU:n asettamien sakkojen takia. Tulevaisuudessa Android-valmistajat joutuvat maksamaan Google-palveluiden sisällyttämisestä Euroopan alueella myytävien puhelimien osalta lisenssimaksua.

Android ei avoimen lähdekoodin ohjelmistona muutu Euroopassa mitenkään maksulliseksi, vaan AOSP on ja pysyy ilmaisena. Mikäli Samsung, Huawei tai joku muu Android-laitevalmistaja haluaa lisätä puhelimiinsa Google sovelluspaketin, johon sisältyvät esimerkiksi Play Store, Gmail, YouTube, Google Maps, joutuvat laitemerkit maksamaan tästä Googlelle.

Chrome on mahdollista sisällyttää ilmaiseksi palvelupaketin päälle, mutta se ei ole pakollista. Useimmat laitevalmistajat ovat tähänkin asti voineet valita ladataanko Googlen palvelut puhelimiin valmiiksi vai ei. Uutta on se, että Chromen voi jatkossa jättää kokonaan pois. Googlelle tämä pieneltä kuulostava muutos voi kuitenkin olla iso asia – laitevalmistajat voivat esimerkiksi korvata Chromen Firefoxilla.Toistaiseksi ei ole selvää kuinka paljon Google aikoo velottaa palveluistaan. Googlen uskotaan valittavan komission määräämistä sakoista.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (4)

keskonen
keskonen

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:

Eli suomeksi sanottuna kun EU hutiloi joutuu kuluttaja maksumieheksi.

Näinhän se menee. Sama juttu GDPR:n kanssa: ajatus kaunis, toteutus kaamea. Eurooppa jää muutenkin koko ajan jälkeen USA:n ja Kiinan vauhdista digikehityksessä

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:

Eli suomeksi sanottuna kun EU hutiloi joutuu kuluttaja maksumieheksi.


Uutinen ei ehkä ollut selvin mahdollinen.
Nyt valmsitajat voivat toimittaa laitteita ilman kattavaa pakko Googlea. Tämä toivottavasti avaa markkinaa.

Playkauppa liki pakollisine lisukkeineen asentamisesta, niin siitä valmistaja varmaan olettaisi sen sisällyttämisestä saavan itselleen rahaa, siksi lyhyellä tähtämeillä päinvastainen rahaliikenne voi tuntua kovasti erikoiselta.

Yrittääkö Google mielukuvaa kääntää, vai onko ihan aidosti asemansa väärinkäytöstä siirtymässä päinvastaiseen. No en usko, jos olisi tosissaan niin valinnat olisi paljon uutista kerrottua vapaammat.

Maksun suuruus varmaan oma haasteensa , sillä sovellus jakelussa ja varsinkin kaupassa ainakin osassa EU markkinoita monopoli (Android), siihen pakettiin uutisen mukaan ympätty lisäksi Googlen, maili, kartta, video bisnekset. Eli kovaa kytkykauppaa pelaa edelleen.

Vastaa
pentsu
pentsu

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti keskonen:

. Eurooppa jää muutenkin koko ajan jälkeen USA:n ja Kiinan vauhdista digikehityksessä

Usa:n digikehitys? Hmmm. Jos joskus vaikkapa kävisit maassa niin koti-ikävä tulisi aika nopeasti. Eihän täällä toimi edes internet kunnolla. Kuituja on harvassa ja ihan matkapuhelinverkon kattavuuskin on todella heikko.

Kiinassa et voi käyttää whatsappia, et mitään googleen viittaavaa. Käytännössä jokainen länsimainen joutuu hankkimaan itselleen VPN:n Kommenttisi on täyttä shaibaa...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.