Vertailussa Galaxy S20 Ultra ja OnePlus 8 Pro – Kumpi on markkinoiden paras Android-puhelin?

1
Matti Robinson

Vertailussa Galaxy S20 Ultra ja OnePlus 8 Pro – Kumpi on markkinoiden paras Android-puhelin?
OnePlus esitteli aiemmin tällä viikolla uudet OnePlus 8 -sarjan älypuhelimet. Kaksikosta paremmin varusteltu todellinen lippulaivapuhelin on OnePlus 8 Pro, joka sopiikin hyvin verrattavaksi hiljattain esitellyn Samsungin lippulaivalaitteen, Galaxy S20 Ultran, kanssa.

Käytännössä kilpailu käy tässä tämän hetken parhaiden Android-puhelinten välillä, sillä ne edustavat taatusti paitsi yhtiä suosituimpia brändejä niin myös teknisesti tarjoavat kilpailijoita paremmat ominaisuudet.

Aloitetaanpa näytöstä. Perinteisesti Samsung on tarjonnut markkinoiden parhaimmat OLED-näytöt, kiitos yhtiön oman tuotannon. OnePlus on kuitenkin myös ennen ollut aivan Samsungin kannassa omissa laitteissaan, joten kilpailu on tiukkaa.

Näyttötestaaja DisplayMaten mukaan tilanne on saattanut kääntyä OnePlussan voitoksi, sillä sen uuden huippulaitteen näyttö on saanut paitsi parhaan A+ arvion niin tehnyt eniten uusia ennätyksiä.

Speksien valossa asia on myös tasainen. OnePlus tarjoaa hieman pienemmän näytön, mutta siinä on 8-bitin värien sijaan tuki 10-bitin väreille. Vaikka resoluutio ja virkitystaajuus ovat maksimissaan samat, niin OnePlus on valmistajista ainoa, joka mahdollistaa maksimaalisen tarkkuuden ja virkistystaajuuden yhtäaikaisen käytön.Niinpä pieni etu tällä osa-alueella meneekin yllättäen OnePlussalle.

Suorittimet ovat myös samaa tasoa, mutta Suomessa myydyissä S20 Ultra -malleissa on Samsungin oma Exynos-piiri Snapdragonin sijaan. Perinteisesti huippuversio Snapdragon-piireistä on ollut tehoissa hieman Samsungin Exynos-piirejä edellä, mutta tilanne on kaventunut. Testit ovat kuitenkin paljastaneet, että Snapdragonissa on hieman enemmän potkua, kuin Exynos-piirissä.

Lisäksi Puhelinvertailu.comin testissä OnePlus 8 Pro sai hieman enemmän pisteitä AnTuTu:n suorituskykytestissä kuin Galaxy S20 Ultra. OnePlussan käyttöliittymä on myös nopeampaa tekoa, joten pieni etu tässäkin OnePlussan suuntaan.

Muistin ja tallennustilan osalta tilanne on samankaltainen, mutta perusversiossa S20 Ultrassa on RAM-muistia enemmän. Muisti on kuitenkin molemmissa LPDDR5-mallia ja tallennustila nopeaa UFS 3.0:aa, ja päivittämällä OnePlussan 256 gigatavun versioon saa samalla 12 gigatavua muistiakin. Muistikorttipaikka kuitenkin nostaa S20 Ultran marginaalisesti voittajaksi.

Kenties merkittävimmät erot nähdään kameroissa, joita on molemmissa varmasti riittävästi. Megapikseleitäkin piisaa, joskin 108 megapikselin kameralla Samsung ottaa numeraalisesti voiton. Speksien perusteella voisikin olettaa, että Samsung on etulyöntiasemassa, mutta sen ohjelmisto-ongelmat juuri Ultra-mallien kameroissa ovat johtaneet melkoiseen tason heikennykseen.

Mikäli Samsung saa ohjelmistonsa jossain vaiheessa täyteen kuntoon, se voi ainakin speksien perusteella ottaa selvän voiton, mutta tässä vaiheessa tilanne on tasaisempi. Zoomatessa Samsungilla on kuitenkin jo nyt etu, mutta jälkikäsittely vaikuttaa olevan OnePlussalla paremmalla tolalla. Molemmat ottavat tosin aivan järisyttävän hyviä kuvia.


Samsung pystyy tosin teknisesti ainoana 8K-videoon. Tässä vaiheessa vaikuttaa, että peruskamerana OnePlus saattaa olla parempi, mutta erikoisuuksien osalta Samsung ottaa voiton. Teknisesti pienoinen etu pitää kuitenkin antaa Samsungille.

Etukamerassa Samsung on selvästi edellä, sillä se tarjoaa paitsi paremman tarkkuuden niin myös 4K-videokuvauksen.

Akun osalta voittaja on myös vaikea valita, sillä Samsung tarjoaa hieman suuremman akun, joskin tuhlaa myös akkua hieman enemmän. Lataus on Samsungissa paremmalla tolalla langallisesti, mutta OnePlus tarjoaa parhaillaan kaksi kertaa nopeamman langattoman latauksen. Molemmat tukevat käänteistä latausta.

Molemmista laitteista löytyy myös näytön sisäinen sormenjälkilukija, IP68-vedenkestävyys, lasi- ja alumiinirakenne ja Android 10 -käyttöjärjestelmä. Pienen edun käyttöjärjestelmän osalta voinee antaa OnePlussalle, sillä se ei ole täyttänyt tallennusmuistia turhilla omilla sovelluksilla, ja tarjoaa hieman siistimmän ja nopeamman käyttöliittymän.

Loppujen lopuksi laitteet ovat erittäin lähellä toisiaan ja syystäkin. Molemmat ovat pyrkineet saamaan markkinoiden parhaat ominaisuudet viehättävään älypuhelinpakettiin, ja siinä onnistuneetkin. Monilta osin kyse on preferensseistä, kuten kameran, latauksen ja ohjelmiston osalta.

OnePlussalla on kuitenkin yksi iso ässä hihassa: hinta. OnePlus 8 Pro:n hinta alkaa 899 eurosta kun edullisin S20 Ultra maksaa 1296 euroa. Noin neljän sadan euron hintaeroa on vaikea perustella näillä eroavaisuuksilla.

Teknisten tietojen vertailu

 •  
 • Mitat
 • 166,9 x 76 x 8,8 mm
 • 165,3 x 74,4 x 8,5 mm
 • Paino
 • 222 g
 • 199 g
 • Rakenne
 • Paneelit lasia, runko alumiinia
 • Paneelit lasia, runko alumiinia
 • Käyttöjärjestelmä
 • Android 10
 • Android 10
 • Näyttö
 • 6,9", 20:9, 1440 x 3200, AMOLED, 60/120hz, 511 ppi
 • 6,78", 19,8:9, 1440 x 3168, OLED, 120hz, 513 ppi
 • RAM
 • 12/16 Gt
 • 8/12 Gt
 • Tallennustila
 • 128/256/512 Gt + microSD
 • 128/256 Gt
 • Takakamera
 • 108 + 48 (telefoto) + 12 MP (laajakulma), f/1,8 + f/3,5 + f/2,2, OIS, 4K@60fps + 8K@24fps
 • 48 + 48 (laajakulma) + 8 MP (telefoto), f/1,8 + f/2,2 + f/2,4, OIS, 4K@60fps
 • Etukamera
 • 40 MP, f/2,2, 4K@60fps
 • 16 MP, f/2,5, Full HD@30fps
 • Biometrinen tunnistus
 • Sormenjälkilukija näytössä
 • Sormenjälkilukija näytössä
 • Suoritin
 • Exynos 990, 7 nm+
 • Snapdragon 865, 7nm+
 • Akku
 • 5000 mAh, pikalataus langallisesti (45W) ja langattomasti (15W)
 • 4510 mAh, pikalataus langallisesti (30W) ja langattomasti (30W)
 • Vedenkestävyys
 • IP68, 30min 1,5m
 • IP68, 30min 1,5m
 • Muuta
 • NFC, kaksisuuntainen langaton lataus
 • NFC, kaksisuuntainen langaton latausTilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno10 – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10
199 € DNA
460 € CDON
610 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 329 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € Teknikproffset
399 € Elisa
416 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
85 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -13%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 342 €

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.