Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ensituntumat: OnePlus Nord, OnePlussan paluu keskihintaisiin puhelimiin

Ensituntumat: OnePlus Nord, OnePlussan paluu keskihintaisiin puhelimiin
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

OnePlus julkisti OnePlus Nord -mallin 21.7.2020 ja samalla laajensi puhelinvalikoimaansa aiemmasta kahdesta myynnissä olleesta mallista kolmeen.

Kattavan OnePlus Nord arvostelun voit lukea täältä.

OnePlus Nord on yrityksen paluu takaisin keskihintaisiin puhelimiin, joilla se aikanaan mainetta alkoi niittämään (muistelun vuoksi: Ensimmäisen OnePlus -mallin arvostelumme vuodelta 2014). Nykyisten OnePlussan lippulaivamallien hinnat ovat kivunneet vuosi vuodelta ylöspäin ja yrityksen tämän hetken huippumalli, OnePlus 8 Pro (jonka arvostelun voit lukea täältä) on jo reilusti yli 800 euron hintalapulla varustettu.

Nord tuo siis OnePlussan takaisin “tavallisten kuluttajien" ulottuville, maltillisemmalla, reilun 400 euron hintalapulla.

Saimme OnePlus Nordin käsiimme jo ennen laitteen julkaisua, joten pystymme tarjoamaan ensifiilikset puhelimesta jo tuoreeltaan, heti julkaisun yhteydessä. Laajempi arvostelu on tulossa lähipäivinä, mutta tässä artikkelissamme keskitymme siihen, mitkä asiat pistävät silmään aivan ensimmäiseksi Nordia kokeiltaessa.

OnePlus Nord, edestä

Fyysisesti OnePlus Nordin tunnistaa edelleen selkeästi OnePlussan perheeseen kuuluvaksi. Mukana ovat sivulta löytyvä kolmivaiheinen kytkin, josta voidaan pikaisesti kytkeä puhelin äänettömälle, alareunasta löytyvät USB-C -liitin sekä kaiuttimet. Myös muotokieli noudattaa pitkälti OnePlussan viime vuosien muotoilua.

OnePlus Nord, sivusta

Ja kuten yhtiön puhelinten osalta on viime vuosina totuttu odottamaan, tuntuu puhelin erittäin laadukkaalta käteen otettaessa. Mikään paikka ei nitise eikä natise ja puhelimesta tulee välittömästi erittäin hyvin viimeistellyn tuotteen tuntu. Kuten tietysti pitääkin - vaikka puhelin onkin OnePlussan malliksi halpa, ei se silti mitenkään mahdu halpispuhelinten kategoriaan, vaan pikemminkin keskiluokkaan - tai jopa “ylempään keskiluokkaan" - hintansa puolesta.

OnePlus Nord, alareuna

Näyttö on ensimmäinen asia, josta huomaa sen, että jostain on nyt jouduttu karsimaan. Kaareutuva ns. Infinity -tyyppinen näyttö löytyy OnePlus 8 -malleista, mutta Nordissa sen tilalla on perinteisempi, reunasta reunaan ulottuva tasainen näyttö.

Näytön osalta muutoin ei olla tingitty juurikaan mistään, sillä näytön tarkkuus ja virkistystaajuus ovat täsmälleen samat kuin isoveljessään OnePlus 8:ssa (OnePlus 8 Pro toki pistää tästäkin paremmaksi). Puhelimessa on siis 20:9 kuvasuhteella varustettu 2400 x 1080 -tarkkuuden 6,44" näyttö, jonka virkistystaajuutena on 90Hz.

OnePlus Nord, takakamera

Takakamera käyttää Sonyn IMX586 -sensoria ja kamerasta löytyvät sekä makrokuvaustila että ns. ultrawide -tila, joilla voidaan vaihdella “fyysistä zoomausta" tarpeen mukaan. Takakamerasta löytyy myös optinen kuvanvakain, joten käytännössä kameroista ei ole vaikkapa OnePlus 8:aan verrattuna tingitty.

OnePlus Nord, kuva näytöllä
OnePlus Nord, etukamera

Etukamera paljastaakin sitten ehkä jotain puhelimen mahdollisesta ostajakunnasta, sillä etukamera on OnePlussan ensimmäinen, jossa on tarjolla kaksi linssiä: perinteinen pääkamera sekä sen lisäksi myös ultrawide -tilan tarjoava laajakulmakamera, jolloin selfiet saadaan “otettua kauempaa". Etukameran pikselimäärä on myös hypännyt ylöspäin, 32 megapikseliin asti, joka on selkeä parannus verrattuna OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro -malleihin.

OnePlus Nord, laturin kera

Kuten aina, on yksi asia, josta OnePlus ei tunnu tinkivän, edes edullisemmassa puhelimessaan: latausnopeus. Eli OnePlus Nord tukee sekin OnePlussan tämän hetken nopeinta langallista latausta, yhtiön omaa Warp Chargea, jolla puhelinta voidaan ladata hurjalla 30W teholla.

Tallennustila ja muistit eivät nekään ole tavallisella keskihintaisten puhelinten tasolla, vaan käytännössä molempia on tarjolla saman verran kuin huippupuhelimissa, miltä tahansa valmistajalta. OnePlus Nord tulee myyntiin kahdella eri versiolla, joista toisessa käyttömuistia (RAM) on tarjolla 8 gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua. Aavistuksen kalliimpi versio taas tarjoaa 12 gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa.

OnePlus Nord, takaa

Jostain on tietysti pitänyt tinkiä, jotta hintaa on saatu tipautettua noin 300 euroa alaspäin OnePlus 8:aan verrattuna. Käytännössä merkittävimmät karsimisen kohteet ovat olleet järjestelmäpiirin osalla. Siinä missä OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro keikkuvat maailman nopeimpien puhelinten listojen kärkisijoilla, käyttää Nord selkeästi hitaampaa Qualcommin järjestelmäpiiriä, Snapdragon 765G:tä ja keskitasoista Adreno 620 -grafiikkasuoritinta. Myöhemmin julkaistavassa arvostelussamme pystymme pureutumaan siihen, miten hitaammat sisuskalut näkyvät puhelimen arkikäytössä.

Lisäksi pieniä säästöjä näkyy siellä täällä, kuten vaikkapa se, että puhelimen kaiuttimet eivät ole stereokaiuttimet ja tallennustila on UFS2.1 -standardia käyttävää (eikä nopeampaa UFS 3.0 -standardia, kuten OnePlus 8 -sarja).

Mutta säästöt on tunnuttu tehdyn maltillisesti ja erittäin kohdennetusti. Kameroihin, näyttöön, pikalataukseen ja rakenteen laadukkuuteen ei ole haluttu juurikaan tehdä heikennyksiä firman huippumalleihin nähden.

Miten tämä kaikki näkyy sitten käytännössä - ja onko hintaero OnePlus Nordin, OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro välillä enää perusteltavissa. Siitä otamme selvää arvostelussamme, joka julkaistaan lähipäivinä.

OnePlus Nord arvostelu nyt julkaistu. Lue kattava arvostelu.

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja