Arvostelussa Motorola Moto G9 Play

6
Motorola Moto G9 Play arvostelu: sama Moto, mutta eri Moto
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Motorola on jatkanut tuttua työtään puhelimien suhteen eli julkaisemalla edullisia malleja. Alkuvuoden ja kevään Moto G8 -sarja on jo takanapäin, sillä uusimmat mallit kantavat jo nimeä Moto G9.

Nyt testattavana oleva Moto G9 Play on jo viides tämän vuoden aikana testattava Motorolan puhelin. Se tarjoaa muista tuttua kokemusta useiden ominaisuuksien suhteen, mutta kuitenkin erojakin löytyy.

Moto G9 Play erottuu, tai ainakin yrittää erottua, pääkameralla, pitkällä akunkestolla sekä edullisella hinnalla. Näillä ominaisuuksilla Moto G9 Play on varmasti hyvä vaihtoehto joillekin, mutta omalla kohdalla puhelin kuitenkin kaipaisi hieman enemmän.

Esimerkiksi Moto G8 -sarjassa nähtyä ultralaajakulmakameraa ei enää ole, jonka lisäksi vaikkapa näyttö voisi olla parempi. Myös selkeät lupaukset käyttöjärjestelmän tulevaisuudesta päivitysten suhteen olisi kiva.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Muovia
 • Näyttö:
 • 6,5”, 20:9, 1600 x 720, LCD, 60 Hz
 • Mitat:
 • 165.2 x 75.7 x 9.1 mm
 • Paino:
 • 200 grammaa
 • Suoritin:
 • Snapdragon 662, Adreno 610
 • RAM:
 • 4 gigatavua
 • Tallennustila:
 • 64 gigatavua + muistikorttipaikka (max 512 gigatavua)
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 10 + My UX (tietoturva: 1. syyskuuta 2020)
 • Pääkamera:
 • 48 megapikseliä, f/1.7, 1.6um, Quad Pixel, Full HD 60 fps
 • Makrokamera:
 • 2 megapikseliä, f/2.4, 1.75um
 • Syvyyskamera:
 • 2 megapikseliä, f/2.4, 1.75um
 • Etukamera:
 • 8 megapikseliä, f/2.2, 1.12um, Full HD 30 fps
 • Akku:
 • 5000 mAh, 15 watin lataus
 • Liitännät:
 • USB-C, 3.5 mm:n kuulokeliitin, NFC, Bluetooth 5.0
 • Muuta:
 • Google Assistant -painike, sormenjälkilukija, kaksi mikrofonia, yksi kaiutin
 • Värit:
 • Sapphire Blue ja Forest Green
 • Hinta:
 • 199 euroa

Hyvää

Motorola on jo useamman puhelin kohdalla tehnyt hyvää työtä akunkeston suhteen, eikä Moto G9 Play tee tässä poikkeusta. Sisällä on 5000 mAh akku, josta riittää virtaa pariksi päiväksi tai pienemmällä käytöllä voi päästä jopa kolmeenkin. Itsellä näytön käyttöaika ylsi parhaimmillaan yli 10 tuntiin täydellä latauksella, joka on todella kova lukema. Tässä toki auttaa pienempi resoluutio näytössä.

Puhelimessa on USB-C -liitäntä, jonka kautta mukana tulevalla laturilla akkua saa täytetty tyhjästä tunnissa noin puoleen väliin, joten täyteen lataamisessa kuluu parisen tuntia.

48 megapikselin pääkamera on yllättävän hyvä. Tosin kuvaaminen ei ole mahdollista täydellä 48 megapikselin koolla, vaan kuvaaminen tapahtuu nk. pixel binnning -tekniikkaa käyttäen 12 megapikselin tasolla. Kamera tekee hintaluokkaansa nähden jopa erittäin hyvää jälkeä hyvässä valaistuksessa. Kuvat ovat yleisilmeeltään pirteitä ja niihin tallentuu mukavasti yksityiskohtia. Ohjelmistoon on lisätty myös tuttuja Motorolan ominaisuuksia kuten Spottiväri-tila.

Puhelimessa on lisäksi pimeäkuva-tila, joka myös yllätti positiivisesti. Parin testikuvan perusteella Moto G9 Play tekee pimeällä hieman parempaa jälkeä kuin aiemmat testissä olleet Motorolat.

Puhdas Android-kokemus on hyvä ja käyttöjärjestelmä toimii sulavasti. Muutamat Motorolan oikeasti kätevät lisäykset kuten heilautus, jolla saa taskulampun päälle tai kaksoiskäännös, jolla kamera käynnistyy, tuovat mukavaa lisää käyttökokemukseen. Ohjelmistoon on lisätty myös Tyylit, jolla saa hieman muokattua käyttöjärjestelmän ulkonäköä enemmän omaan makuun sopivaksi.

Rakenteeltaan puhelin on muovia, mutta puhelin on kuitenkin jämäkkä. Takaa reunoilta puhelin on pyöristetty, eikä takakannen ja rungon välissä ole tuntuvaa saumaa. Muovinen takakansi tosin naarmuuntuu helpohkosti, mutta hyvänä puolena voidaan mainita pakkaukseen kuuluva läpinäkyvä suojakuori. Puhelin ei ole vedenkestävä, mutta kestää pieniä roiskeita nanopinnoitteen ansiosta.

Arvosteltavan version väri on sininen (Sapphire Blue), joka on tyylikäs. Lisäksi ainakin osalle jälleenmyyjistä on tulossa myös vihreä (Forest Green) vaihtoehto.

Kamerajärjestelmä on takana laitettu keskelle, eikä kamerat juurikaan erotu muusta rungosta, joten puhelin ei keiku tasaisella pinnalla käytettäessä. Kameroiden alapuolella on sormenjälkilukija, jonka erottaa rungosta suhteellisen helposti. Sen toiminta on myös varmaa, vaikka ihan nopeimmasta lukijasta ei ole kyse. Asetuksista on myös mahdollista laittaa päälle asetus, jolla saa pyyhkäistyä ilmoitukset esiin sormenjälkilukijalla.

USB-C -liitännän lisäksi puhelin tarjoaa myös perinteisen 3.5 mm:n kuulokeliitännän. SIM-korttikelkkaan on mahdollista laittaa muistikortti lisätilan mahdollistamiseksi. Virta- ja äänenvoimakkuuden painikkeiden tuntuma ei ole aivan muiden Motorolan puhelinten tasolla. Näiden yläpuolelle on laitettu myös Moto G 5G Plus -puhelimessa nähty Google Assistant -painike, jonka hyödyllisyys on meillä Suomessa vielä rajattua.

Langattomista yhteyksistä voidaan positiivisena mainita Bluetooth 5.0 sekä NFC, joka puuttuu edelleen monista edullisemman hintaluokan puhelimista.

Kohtalaista

Pääkameran lisäksi taakse on laitettu makrokamera ja syvyystunnistuskamera. Nämä ovat suhtteellisen turhia. Mikäli näiden tilalle laitettaisiin esimerkiksi ultralaajakulmakamera, Moto G9 Play erottuisi enemmän positiivisessa mielessä kilpailijoista.

Syvyyskamera on kuitenkin ihan ok ja sillä saa muotokuva-tilassa kuvia, joissa tausta on selkeästi erotettu kuvattavasta kohteesta. Makrokamera ei niinkään herättänyt kiinnostusta, sillä edes jotenkin laadukkaan otoksen saamiseksi tarvitaan hyvä valaistus ja vakaata kättä.

LCD-näyttö on kooltaan 6,5-tuumainen, mutta sen resoluutio yltää vain HD-tasolle (1600 x 720). Näyttö myös toimii perinteisellä 60 hertsin virkistystaajuudella. Kirkkaus on myös ok, mutta ei mitään kovin ihmeellistä. Kirkkaina kesäpäivinä näytöstä näkeminen saattaa tuottaa ongelmia.

Etukamera esiintyy näytön yläreunan keskellä pisaralovena, eikä siis jo hyvin yleisenä reikänä näytössä. Lisäksi alareunassa on selkeä kaistale mustaa, joten mistään modernista näyttöratkaisusta ei ole kyse.

Resoluutio on kohtuullinen netin ja somen selaamisessa, mutta videoiden katselussa pikseleiden puute alkaa hieman näkyä.

Moto G9 Playn suorituskyvystä vastaa alkuvuoden aikana julkistettu Snapdragon 662 -alusta, jonka parina on 4 gigatavua keskusmuistia. Keväällä testatussa Moto G8 Power -puhelimessa on Snapdragon 665 -piiri, johon nähden Moto G9 Play:n uudemman sukupolven piiri on hieman tehokkaampi. Asiassa tosin auttaa pienempi resoluutio, sillä G8 Powerissa on Full HD+ -tasoinen näyttö, joka vaatii enemmän tehoja.

Suorituskyky on riittävä. Sovellukset avautuvat kohtuullisen rivakasti, eikä parin viikon aikana esiintynyt suurempia hidasteluja. Myös pienemmän resoluution ansiosta pelaaminen onnistuu kohtuullisesti.

Huonoa

Käyttöjärjestelmä on toki tätä kirjoittaessa hyvällä tasolla, mutta Motorolan päivitystahdissa tai ylipäätään päivityksien saamisessa ei ole juurikaan kehumista. Puhelin ehkä mahdollisesti saa Android 11 -päivityksen, mutta kukaan ei tiedä koska. Ja muita isompia päivityksiä ei todennäköisesti ole tämän jälkeen luvassa, sillä näin Motorola tekee pitkälti muidenkin puhelimien kohdalla.

Tietoturvaan puhelin tulee saamaan päivitystä Android Enterprise Recommended -sertifikaatin myötä parin vuoden ajan. Paljon kehumista ei kuitenkaan vielä ole, sillä syyskuun päivitykset saapuivat vasta lokakuun loppupuolella.

Jos jotain huonoa, parannusta kaipaavaa kohdetta pitää mainita niin värinäpalaute esimerkiksi kirjoittaessa on aikalailla heikko. Myös esimerkiksi ultralaajakulmakameran puute on tietyllä tapaa huonoa, sillä tällainen esiintyi Moto G8 -sarjan puhelimissa.

Varsinaisesti siis Moto G9 Playsta ei tule mieleen paljoa suoraan huonoa ominaisuutta, vaikka tietyissä asioissa onkin parannettavaa.

Mutta tietyllä tapaa huonona asiana voidaan pitää sitä, että tämä ei loppujen lopuksi eroa niin paljon muista Motorolan edullisista puhelimista, joita löytyy useampi markkinoilta. Motorolan tapa puskea uutta puhelinta kauppojen hyllyille on vähintäänkin hämmentävä, mutta ilmeisesti se on tapa, jolla Motorola yrittää selvittää mikä uppoaa kuluttajiin.

Yhteenveto

Moto G9 Playn suositushinta on 199 euroa. Tähän hintaan puhelin on ok, mutta Motorolan puhelimien hinnat yleisesti laskevat nopeasti, joten tätäkin puhelinta mahdollisesti saa jo parin kuukauden jälkeen alennettuun hintaan.

Jos budjetissa on varaa nostaa hieman, niin katseet kannattaa siirtää esimerkiksi Moto G 5G Plussan suuntaan, jota on myyty jo alle 300 euron. Tästä puhelimesta löytyy tarkempi ja korkeammalla virkistystaajuudella varustettu näyttö, monipuolisemmat kamerat, tehokkaampaa suorituskykyä sekä myös 5G-yhteydet.

Vaikka Moto G9 Play ei loppujen lopuksi eroa niin monipuolisesti edellisistä puhelimista, se ei kuitenkaan ole huono puhelin. Hyvää plussaa Moto G9 Play saa etenkin laadukkaan pääkameran ja pitkän akunkeston avulla. Lisäksi hyvänä asiana voidaan mainita rakenne sekä puhdas käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmä on omaan makuun selkeämpi kuin esimerkiksi Samsungin tai Xiaomin vastaavat, joka tekee tästä paremman vaihtoehdon, jos esimerkiksi älypuhelimet eivät vielä ole kovin tuttuja.

Selkeä heikko kohta löytyy tosin myös käyttöjärjestelmästä, sillä Motorola todennäköisesti ei tarjoa puhelimelle kovin montaa päivitystä suoraan käyttöjärjestelmään, kun vastaavasti esimerkiksi Samsung on alkanut kiinnittää huomiota myös tähän asiaan.

Motorola Moto G9 Play

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (6)

Jyk
Jyk

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti greedyjama:

...... Artikkeli julkaistaan 7.11.2020 13:10

Ja kello on 16:16

Millä laitteella/selaimella luet, kun itsellä näkyy kaikilla?

Vastaa
DonZQ
DonZQ

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jyk:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti greedyjama:

...... Artikkeli julkaistaan 7.11.2020 13:10

Ja kello on 16:16

Millä laitteella/selaimella luet, kun itsellä näkyy kaikilla?

Itselläni ei Chromella pelitä. Edgellä näytti artikkeli näkyvän.

Vastaa
Jyk
Jyk

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DonZQ:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jyk:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti greedyjama:

...... Artikkeli julkaistaan 7.11.2020 13:10

Ja kello on 16:16

Millä laitteella/selaimella luet, kun itsellä näkyy kaikilla?

Itselläni ei Chromella pelitä. Edgellä näytti artikkeli näkyvän.

Okei, kiitos tiedosta.

Vastaa
pentsu
pentsu

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jyk:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DonZQ:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jyk:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti greedyjama:

...... Artikkeli julkaistaan 7.11.2020 13:10

Ja kello on 16:16

Millä laitteella/selaimella luet, kun itsellä näkyy kaikilla?

Itselläni ei Chromella pelitä. Edgellä näytti artikkeli näkyvän.

Okei, kiitos tiedosta.

Mun puhelimella (selain chrome) ei näy vieläkään...

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.