Arvostelussa Samsung Galaxy S20 FE

Arvostelussa Samsung Galaxy S20 FE 5G: Parasta Samsungia hintaansa nähden
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Samsungin Galaxy S20 FE saapui Suomeen jo muutama kuukausi sitten ja tämän vuoden Galaxy S21 -sarjan puhelimet ovat jo julki ja myynnissä. Tämän myötä onkin hyvä tarkastella kuinka hyvä vaihtoehto Galaxy S20 FE 5G on vuoden 2021 puolella.

Galaxy S20 FE -puhelimen keskeisin idea on olla lippulaivapuhelin, mutta edullisemmalla hinnalla. Tässä puhelimessa on muun muassa iso 120 hertsin näyttö, paljon suorituskykyä, monipuoliset kamerat sekä muutama muu huippupuhelimista tuttu ominaisuus. Puhelin tuli myyntiin 779 euron suositushinnalla, mutta sittemmin hinta on tullut selvästi alaspäin.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Muovia, IP68-luokitus
 • Näyttö:
 • 6.5", 1080 x 2400, Super AMOLED, 120 Hz
 • Mitat:
 • 159.8 x 74.5 x 8.4 mm
 • Paino:
 • 190 grammaa
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 865
 • RAM:
 • 6 gigatavua
 • Tallennustila:
 • 128/256 gigatavua + muistikorttipaikka (1TB)
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 11 + One UI 3.1 (Tietoturva: 1. helmikuuta 2021)
 • Pääkamera:
 • 12 MP, f1.8, 1.8μm, 79˚, Dual Pixel AF, OIS
 • Ultralaajakulma:
 • 12 MP, f2.2, 1.12μm, 123˚
 • Telekamera:
 • 8 MP, f2.4, 1.0μm, 32˚, 3x optinen zoom, OIS
 • Etukamera:
 • 32 MP, f2.2, 0.8μm, 80˚
 • Akku:
 • 4500 mAh, 25W lataus, 15W langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Liitännät ja yhteydet:
 • USB-C (USB 3.2 Gen 1), Bluetooth 5.0, NFC, 5G
 • Muuta:
 • Sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet
 • Värit:
 • Cloud Navy, Cloud Lavender, Cloud Mint, Cloud Red, Cloud White, Cloud Orange
 • Hinta:
 • 779 euroa

Erittäin miellyttävä näyttö

Nykypuhelimet tarjoavat paljon erilaisia ominaisuuksia monipuoliseen käyttöön. Lisäksi tietyt ominaisuudet voidaan toteuttaa eri tavalla.

Galaxy S20 FE:ssä monet näistä ominaisuuksista on toteutettu juurikin hyvällä tavalla.

Tässä puhelimessa AMOLED-näyttö on kooltaan 6,5-tuumainen ja se toimii Full HD+ -resoluutiolla sekä nopealla 120 hertsin virkistystaajuudella. Näyttö on siis erittäin laadukas sekä miellyttävä käyttää niin selaamisessa kuin vaikkapa pelaamisessa.

Tasaista näyttöä kiertää hieman mustaa kaistaa, ja yläreunaan on istutettu kaiutinritilä. Puhelimessa on siis stereokaiuttimet, jotka tarjoavat hyvän kokemuksen esimerkiksi YouTube-videoita katsellessa ja pelatessa.

Pelaaminen nopealla näytöllä vaatii riittävästi suorituskykyä, eikä se onneksi lopu S20 FE:ssä kesken. Tästä pitää huolen Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, joka tukee myös 5G-yhteyksiä. S20 FE:stä on myös saatavilla hieman edullisempi 4G-versio.

Käyttömuistia on kohtuulliset 6 gigatavua, mutta esimerkiksi uusista Galaxy S21 -sarjan puhelimista sitä löytyy 8 gigatavua. 6 gigatavua loppuu toisinaan kesken, kun vaihtelee aktiivisesti useamman sovelluksen välillä.

Sisäistä tallennustilaa löytyy 128/256 gigatavua ja sitä voi edelleen lisätä muistikortilla, kun taas tämä vaihtoehto jätettiin pois Galaxy S21 -sarjan kohdalla.

Miinuksena täytyy S20 FE:n kohdalla mainita selkeämpi takakannen lämpeneminen esimerkiksi pelejä pelatessa. Takakansi on muuten eräänlaista muovimateriaalia, joka on eniten herättänyt puhetta puolesta ja vastaan. Itse en pidä muovia negatiivisena, vaan omaan makuun se on hyvä ja käytännöllinen valinta.

Positiivisena asiana voidaan myös pitää puhelimen eri värivaihtoehtoja. Testilaitteen väri on Cloud Navy, joka kohtuullisen hyvin piilottaa sormenjäljet.

Monipuolinen kolmoiskamera

Galaxy S20 FE:n takana löytyy kolmoiskamerajärjestelmä: 12 MP + 12 MP + 8MP. Pääkamera on saanut siis lisäkseen hyödyllisen 12 megapikselin ultralaajakulmakameran ja 8 megapikselin 3x optiseen zoomiin kykenevän telekameran.

Jokainen näistä hoitaa oman tonttinsa mainiosti. Kuvat ovat laadukkaita ja näyttäviä. Ainoat ongelmat omalla kohdalla esiintyi telekameran kohdalla, sillä tämä ei aina tarkentanut haluttuun kohteeseen. Myös pimeällä kuvat saa näyttämään etenkin pääkameran osalta laadukkailta yö-kuvaustilan avulla. Myös etukameralla saa aikaan erittäin kelvollisia otoksia.

Videokuvaus on myös erittäin hyvällä tasolla. Laadultaan 4K 30fps onnistuu kaikilla kameroilla, mutta 4K 60fps vain pääkameralla. Kuva on laadukasta ja tasaista pääkameran ja telekameran optisen vakautuksen ansiosta.

Mitään sen suurempia Samsung ei ole tehnyt itse kameraohjelmistoon. Kameroiden ja erilaisten tilojen välillä vaihtaminen onnistuu helposti ja kohtuullisen sulavasti. Pieni muutos löytyy kameraohjelmiston asetuksista, joka toimii nyt myös vaakatasossa, kun ennen asetuksia pystyi vaihtamaan vain pystyasennossa.

Akunkesto vuorokauden luokkaa

Sisällä on 4500 mAh akku, josta riittää virtaa vuorokaudeksi, kun näyttöä käytti noin 5 tuntia päivän aikana. Lukema on ok, mutta jos akunkesto on tärkeimpiä ominaisuuksia, parempiakin vaihtoehtoja löytyy. Esimerkiksi uudet Galaxy S21 -sarjan puhelimet tarjoavat hieman parempaa akunkestoa.

Positiivisena puolena voidaan kuitenkin mainita 25W langallinen lataus, ja laturi toimitetaan vielä tämän mallin mukana. Lisäksi akkua voidaan ladata langattomasti ja myös käänteinen langaton lataus onnistuu, joten näitä osin ollaan myös huippupuhelimen tasolla.

Android 11 jo käytössä

S20 FE tuli myyntiin Android 10 -versiolla, mutta Samsung päivitti tämän puhelimen Android 11 ja One UI 3.0 -versioon vielä ennen vuodenvaihdetta. Lisäksi hieman myöhemmin One UI päivittyi versioon 3.1.

Tämän puhelimen myötä sainkin ensimmäiset kokemukset uudesta Androidista ja Samsungin omista muutoksista.

Ulkonäöllisesti uudistusta on saanut pikapaneeli, jonka painikkeet tulevat nyt hieman enemmän lähemmäs alareunaa paremman ylettyvyyden muodossa. Lisäksi tausta pikapaneelissa on sumennettu, kun Android 10:n kohdalla tausta oli kokonaan peitetty.

Myös asetukset on saanut hieman uutta ulkonäköä ja sekä paremman haun. Lukitusnäytöllä puolestaan mediapainikkeet eivät enää sijaitse yläreunassa, vaan nyt ne ovat keskellä näyttöä.

Puhelin-sovelluksen kautta voi nyt lisätä kuvan tai videon taustaksi, kun vastaanotat puheluita. Muita Android 11 ja One UI 3.0 uudistuksia ovat myös ilmoitukset keskusteluista, tietoturva, nopeus, uudet animaatiot ja paranneltu kamerasovellus.

Useamman viikon jälkeen ohjelmisto ei aiheuttanut ongelmia. Kerran puhelin täytyi käynnistää uudelleen, sillä puhelin ilmoitti joidenkin sovellusten tai prosessien ylikuormittavan järjestelmää.

Erittäin hyvä hinta

Loppujen lopuksi monilla kuluttajilla ostopäätös perustuu hintaan, vaikka laitteen ominaisuudet kiinnostaisivat ja olisivat omaan mieleen. Samsungin idea on tarjota Galaxy S20 FE:n myötä paljon ominaisuuksia, mutta kuitenkin pitää hinta kohtuullisessa lukemassa.

S20 FE 5G:tä myydään tällä hetkellä 599 - 699 eurolla, joka varmasti tulee vielä hieman laskemaan tulevien kuukausien aikana. Tämä on omasta mielestä erittäin hyvä hinta. Tällä hinnalla Samsung kilpailee erittäin vahvasti esimerkiksi OnePlussan 8T -puhelinta vastaan.

Yhteenveto

Hinta-laatusuhteeltaan Galaxy S20 FE 5G on yksi parhaista, ellei jopa se kaikista paras Samsung-puhelin tällä hetkellä vielä näin vuoden 2021 puolella.

Tässä laitteessa on paljon hyvää ja vain vähän huonoa.

Näyttö on laadukas, suorituskykyä riittää ja kolmoiskamera on monipuolinen. Takakansi on muovimateriaalia, mutta se tuntuu ja näyttää kuitenkin laadukkaalta. Rakenteeltaan puhelin on myös IP68-luokituksen omaava eli se kestää vettä ja pölyä. Myös käyttöjärjestelmä on kunnossa ja se tulee saamaan vielä parin vuoden ajan päivityksiä.

Huonoina asioina täytyy mainita takakannen lämpeneminen pelatessa, jonka lisäksi akunkesto ei ole ihan huipputasolla, vaan riittää juuri ja juuri vuorokauden käyttöön.

Plussaa:

 • Tarkka ja nopea näyttö
 • Suorituskyky
 • Kamerat
 • Hinta

Miinusta:

 • Lämpenee huomattavasti pelatessa
 • Akunkesto kohtuullinen

Samsung Galaxy S20 FE

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.