Arvostelussa Realme 9 Pro

Realme 9 Pro arvostelu: ei Pro-lisänimensä arvoinen perustason älypuhelin
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Realme on Suomessa tuore tapaus, sillä valmistajan puhelimen alkoivat Suomessa yleistyä alkuvuodesta. Nyt testattavan realme 9 Pron lisäksi saatavilla on tullut esimerkiksi realme 9 Pro+, realme GT 2 ja realme GT 2 Pro.

Realme 9 Pro sijoittuu edullisempaan hintaluokkaan, sillä hinta alkaa 319 eurosta.

Tähän hintaan kyseinen puhelin tarjoaa varsin tavanomaisia speksejä eli yllätyksiä ei nähdä.

Esimerkiksi näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan ja toimii 120 hertsin virkistystaajuudella. Suorituskyvystä on laitettu vastaamaan keskitason Snapdragon 695 5G -piiri. Takaa löytyy yksi hyvä kamera. Sisällä on 33W latausta tukeva 5000 mAh akku. USB-C -liitännän lisäksi löytyy 3.5 mm:n kuulokeliitäntä, mutta stereokaiuttimia laitteessa ei ole.

Testasin puhelinta muutaman viikon ajan, jonka myötä sain puhelimesta aikalailla selvän kuvan arvostelua varten.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Muovi
 • Näyttö:
 • 6,6”, IPS LCD, 1080 x 2412, 20:9, 120 Hz
 • Mitat:
 • 164.3 x 75.6 x 8.5 mm
 • Paino:
 • 195 grammaa
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 695 5G
 • RAM:
 • 6 / 8 gigatavua
 • Tallennustila:
 • 128 gigatavua + muistikorttipaikka
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 12 + realme UI 3.0
 • Pääkamera:
 • 64 MP, f/1.8, Full HD 30fps
 • Ultralaajakulma:
 • 8 MP, f/2.2, 119˚
 • Makrokamera:
 • 2 MP, f/2.4
 • Etukamera:
 • 16 MP, f/2.1, Full HD 30 fps
 • Akku:
 • 5000 mAh, 33W lataus, laturi pakkauksessa
 • Liitännät ja yhteydet:
 • USB Type-C 2.0, 3.5 mm:n kuulokeliitäntä, 5G, Bluetooth 5.1, NFC
 • Muuta:
 • Yksi kaiutin pohjassa, sormenjälkilukija kyljessä
 • Värit:
 • Musta, vihreä
 • Hinta:
 • 319 euroa (6+128GB) / 349 euroa (8+128GB)

Erilaisempi muotoilu

Ensikokemukset laitteesta eivät olleet kovinkaan kummoiset. Puhelimen reunat eivät ole useimpien laitteiden tapaan pyöristetyt, joten saumakohdat tuntuivat sormissa selvästi. Lisäksi kokemusta heikensi käyttöjärjestelmä, joka tuntui hidastelevan vähän joka kohdassa.

Mutta muutamaa viikkoa ja paria päivitystä myöhemmin laite tuntuu jo paremmalta. Erikoisempaan muotoiluun tottuu, joten puhelin on kohtuullisen mukava käsitellä, mutta mieluusti ottaisin kuitenkin pyöristetyt reunat.

Testilaitteen väri on musta. Laite on takaa muovia, joka kerää rasva- ja sormenjälkiä. Jäljet myös näkyvät helposti, kun valo osuu takakanteen tietystä kulmasta. Muovin myötä selvää käytön jälkeä on ilmestynyt.

Laitteen yläpäätyyn on laitettu mikrofoni. Oikeassa kyljessä on sormenjälkilukijalla varustettu virtapainike. Sormenjälkilukijan toiminta on varmaa, mutta painike on lähes tasainen muun rungon kanssa, joten sen löytäminen sormituntumalla on hankalaa.

Vasemmassa kyljessä on SIM-korttipaikka, jonne voi laittaa myös muistikortin sekä painikkeet äänenvoimakkuuden hallintaan. Pohjassa on USB-C-liitäntä, laitteen ainut kaiutin sekä 3.5 mm:n kuulokeliitäntä.

Laitteen sisällä oleva värinämoottori on edullisista laitteista tuttua eli tasoltaan heikko.

Perushyvä näyttö, yksi hyvä kamera

Laitteen 6,6-tuumainen IPS LCD -näyttö toimii Full HD+ -tarkkuudella ja korkealla 120 hertsin virkistystaajuudella. Paperilla nämä kuulostavat varsin hyvältä, mutta todellisuudessa yhdistelmä ei ole mitenkään erikoinen.

Korkeaa virkistystaajuutta käytetään Android-puhelimissa varsin yleisesti jo edullisessa hintaluokassa ja tässä hintaluokassa on saatavilla jo AMOLED-näytöllä varustettua luuria. AMOLED-näyttö yleisesti laadukkaampi kuin IPS LCD.

Näytön kirkkaus on riittävä myös ulkokäyttöön. Kokonaisuutena realme 9 Pron näyttö on siis hyvää perustasoa, joka tarjoaa hyvän kokemuksen esimerkiksi netin selaamiseen ja videoiden katseluun.

Laitteen taakse on laitettu kolme kameraa. Kokoonpano koostuu 64 megapikselin pääkamerasta, 8 megapikselin ultralaajakulmasta ja 2 megapikselin makrosta.

Pääkamera on hyvässä valaistuksessa hyvä, sillä kuvista tulee kelvollisia. Heikommassa valaistuksessa kuvat puolestaan jäävät jo selvästi vaisummiksi. Ultralaajakulma on tasoltaan ok, mutta yksityiskohdat esimerkiksi puiden oksissa jää olemattomiin ja heikommassa valaistuksessa kamera suoriutuu heikommin.

Videokuvaukseen realme 9 Pro sopii vieläkin huonommin, sillä videokuva on rajoitettu Full HD -tasolle ja pääkameraa ei ole varustettu optisella kuvanvakaimella, joten kuva ei ole tasaista.

Suorituskyky keskitasoa

Tehoista vastaa Snapdragon 695 5G.

Alkuun realme 9 Pron käyttäminen oli erittäin epämiellyttävää, sillä puhelin tökki joka kohdassa. Mutta puhelin sai testijakson aikana pari isompaa päivitystä, jotka paransivat puhelimen käytettävyyttä selvästi.

Snapdragon 695 5G:n tuottamat tehot riittävät normaaliin kevyeen käyttöön. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sosiaalisen median ja netin selaaminen toimivat ongelmitta. Mutta raskaampaan pelaamiseen piiristä ei ole. Esimerkiksi itse pelasin laitteella Rocket Leaguen mobiiliversiota, mutta parhailla grafiikoilla kuvapäivitys jäi alle 60 fps:n.

Samaa piiriä käytetään aiemmin testatuissa Poco X4 Pro 5G ja Honor Magic4 Lite laitteissa, joten piiri on tullut jo tutuksi. Myös näissäkin arvosteluissa totesimme, että pelikäyttöön piiristä ei ole.

Heikompi piiri tosin pysyy aina viileänä eli puhelin ei lämpene käytössä toisin kuin esimerkiksi Qualcommin tehopiirin sisältävä Xiaomi 12.

Akunkesto vahvuus

Akunkesto on selvästi realme 9 Pron vahvuus.

5000 mAh akusta riittää virtaa helposti yli yhden vuorokauden käyttöön. Pari päivää menee myös, mikäli käyttöä on vähäisempää.

Puhelimen pakkauksen mukana toimitetaan 33 watin Dart Charge -laturi. Kyseessä on kohtuullisen nopea lataus, mutta mistään erikoisesta ominaisuudesta ei enää nykypäivänä ole kyse. 15 minuutin latauksella puhelimeen ilmestyy noin 20 prosentin edestä lisävirtaa.

Käyttöjärjestelmä miellyttää

Kännykän käyttöjärjestelmä on versioltaan Android 12 ja sen päällä toimii realmen oma realme UI 3.0-käyttöliittymä.

Käyttöjärjestelmä on laitteen parhaimpia puolia, sillä kyseessä on toimiva kokonaisuus. Aluksi tämä ei tosin pitänyt paikkaansa, mutta paria isompaa päivitystä myöhemmin realme sai optimoitua käyttöjärjestelmän puhelimelle.

Realme UI 3.0 sisältää kattavasti ominaisuuksia ja muutamia erikoisuuksia. Lisäksi Android 12 -käyttöjärjestelmän myötä käyttöliittymän värit saa valittua perustumaan taustakuvaan, joten käyttöliittymän ulkonäköä saa muokattua kattavasti.

Yksi parhaista erikoisuuksista on älykäs sivupalkki. Älykkään sivupalkin saa käyttöön puhelimen asetuksista kohdasta erikoisominaisuudet. Älykäs sivupalkki on kompakti ohjauspaneeli, johon voi kiinnittää sovelluksia ja muita työkaluja. Palkin voi avata muiden sovellusten päälle ja palkista voi esimerkiksi vetää toisen sovelluksen jaetun näytön tilaan.

Käyttöliittymä sisältää erilaisia eleitä. Esimerkiksi näyttökuvan saa otettua pyyhkäisemällä kolmella sormella alaspäin. Sammutetulle näytölle löytyy myös eleitä. Esimerkiksi kameran saa avattua piirtämällä O-kirjaimen näytölle.

Yksi erikoisimmista ominaisuuksista löytyy asetuksista kohdasta realme Lab. Kyseessä on kahden tilan ääni, joka tarkoittaa, että puhelimeen voi yhdistää samanaikaisesti langattomat kuulokkeet ja langalliset kuulokkeet 3.5 mm:n liitäntään.

Kokonaisuutena käyttöliittymä on miellyttävä, sulava ja toimiva. Lisäksi realme lupaa tuoda puhelimelle päivityksenä Android 13- ja Android 14-versiot, joten päivitystuki on tässä hintaluokassa hyvä.

Yhteenveto

Realme 9 Pro on saanut loppuun Pro-lisänimen, joka yleensä viittaa jollakin tavalla parempiin ominaisuuksiin. Tämän puhelimen kohdalla nimi ei pidä paikkaansa. Kokonaisuutena realme 9 Pro on perushyvä puhelin.

Tämän tittelin myötä realme 9 Pro on ok laite. Sitä on kuitenkin vaikea suositella, sillä hintaa on 319 euroa (6+128GB) tai 349 euroa (8+128GB).

Tällä hetkellä Samsungin Galaxy A52s 5G -puhelinmallia saa 299 eurolla ja myös OnePlussan Nord 2:sta on jo tällä hinnalla myyty. Kumpikin näistä tarjoavat paremmat ominaisuudet ja siten enemmän vastinetta rahalle kuin realme 9 Pro.

Plussaa:

 • Akunkesto
 • Laturi pakkauksessa
 • Käyttöjärjestelmä
 • Riittävän hyvä näyttö

Miinusta:

 • Muotoilu
 • Vain yksi kaiutin
 • Videokuvaus

Realme 9 Pro

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.