Arvostelu: Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Arvostelussa Garmin Fenix 7 Sapphire Solar - Garminin superkello todellisille urheiluhulluille
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Arvostelupöydällemme saapui urheilukelloista tutun Garminin alkuvuodesta 2022 julkaisema urheilukellojen huippumalli, Garmin Fenix 7.

Todellisille himourheilijoille tarkoitettu urheilukello maksaa halvimmillaankin Suomessa hulppeat 750 euroa - ja rahaa saa palamaan noin tuhannen euron verran, jos Fenix 7:sta haluaa itselleen hieman erikoisemman version.

Testiimme saatu versio on yksi malliston kalleimmista, Garmin Fenix 7 Sapphire Solar, joka on safiirilasilla ja akkua lataavalla aurinkokennolla varustettu versio Fenix 7 -kellosta.

Sinänsä testilaitteemme on ominaisuuksiltaan sama kuin kaikki muutkin Fenix 7 -kellot, mutta toki myös aurinkokennolla latautumisen erikoisuutta piti pureskella testijaksomme aikana tarkkaan läpi.

Mutta.. Mitä Garmin on saanut paketoitua suolaisella hinnalla tarjottavaan kelloonsa? Pistimme Fenix 7:n kahden kuukauden mittaiseen testiin, jossa kelloa pidettiin kädessä niin arjessa, nukkuessa kuin urheillessakin.

Ulkonäkö

Garmin Fenix 7 on monella tapaa perinteisten urheilukellojen suunnittelua kunnioittava kapistus. Se on ensinnäkin nykyaikaiseksi älykelloksi valtavan iso. Toisekseen, sen muotoilu muistuttaa jopa 1980-luvun sukelluskellojen kulmikkuutta.

Mustana kellon ulkonäkö ei ole aivan niin silmiinpistävä, mutta kello ehdottomasti henkii vahvaa “urheilen, siis olen” -asennetta jo ulkonäöltään.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar, pöydällä

Ulkonäkö tulee varmasti olemaan isosti ostajakuntaa rajaava tekijä, sillä Fenix 7 ei missään nimessä ole hienovarainen, bisnesneuvotteluihin sopiva asusta itsessään.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar, sivusta

Toinen seikka, joka rajaa ostajakuntaa lisää, on kellon koko. Kello on fyysisiltä mitoiltaan erittäin iso ja paksu. Allekirjoittanut on varsin pieniluinen mies, joten kello oli aluksi lähes koomisen isokokoinen ranteessa - joten siroa urheilukelloa hakeville Fenix 7:n perusversio ei missään nimessä sovellu.

Kello on myös erittäin paksu, ollakseen vuonna 2022 julkaistu älykello. Tästä aiheutui mm. sellainen ongelma, että kello ei mahtunut tulemaan lainkaan kauluspaidan hihoista läpi, joten pukua pidettäessä piti päättää jo etukäteen jätetäänkö kello piiloon vai näkyviin.

Tähän on onneksi olemassa kuitenkin myös helpotusta, sillä Fenix 7 -sarjasta löytyy myös fyysisiltä mitoiltaan pienempi malli, Fenix 7S.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar, sivusta

Vakavasti otettavan urheilukellon muotoilusta muistuttaa koon lisäksi myös hurja määrä fyysisiä painikkeita. Fyysisiä toimintonäppäimiä kellosta löytyy viisi - vaikka kellossa onkin varsin mainiosti toimiva kosketusnäyttö, jonka avulla asiat voisi hoitaa suoraan.

Fyysiset painikkeet ovat kuitenkin nimenomaan tavoitteellista liikuntaa ja kilpaurheilua harrastavien suosiossa, jolloin toimintoja voi ohjata täysin ilman katseen liikkumista kelloon.

Näytön osalta kello eroaa sisarmallistaan Garmin Epix gen 2:sta merkittävästi, sillä Fenix 7 ei käytä modernia, mutta akkua enemmän kuluttavaa OLED-tekniikkaa näytössään. Sen sijaan Fenix 7 näyttötekniikka on vähemmän virtasyöppö, Garminin aiemmistakin kelloista tuttu LCD-tekniikkaan pohjautuva ratkaisu. Näyttö ei ole lähellekään niin kirkas, tarkka tai upea kuin vaikkapa Epix 2:ssa tai Venu 2:ssa, mutta vastaavasti se näkyy Fenix 7:n parempana akkukestona.

Tekniset tiedot

 • Näyttö
 • 1,3 tuumaa; resoluutio 260x260
 • Paino
 • 50 grammaa (ilman hihnaa)
 • Suojaus
 • vedenkestävyys 10ATM; Power Sapphire -lasi
 • Ulkomitat
 • 47 x 47 x 14,5 mm
 • Akku
 • 18 vuorokautta (valmistajan ilmoittama, älykellona)
 • Yhteydet
 • WiFi, Bluetooth, ANT+
 • Sensorit
 • Korkeusmittaus, kompassi, gyroskooppi, lämpömittari, veren happisaturaation mittaus, kiihtyvyysanturi
 • Muuta
 • Sisäänrakennettu GPS, vesitiiviys 100m syvyyteen saakka
 • Hinta
 • noin 900 euroa (tarkista päivän hinta!)

Istuvuus

Testissämme ollut Fenix 7 -sarjan malli, Fenix 7 Sapphire Solar, on valtavan iso kello. Kellon runko on paksu (lähes puolitoista senttiä paksuimmasta kohdastaan) ja itse kellon rakenne on muutenkin kaikin puolin massiivinen. Ensialkuun koko häiritsi erittäin paljon, sillä kello tuntui monella tapaa olevan jopa kohtuuttoman iso suhteellisen pienikokoisen miehen ranteeseen.

Kellon fyysisestä koosta kertoo sekin, että kellotaulu ei mahtunut tulemaan kauluspaidan hihansuusta lainkaan läpi, joten kellon käyttö pitkähihaisten kauluspaitojen kanssa vaati etukäteen päätöksen siitä, jääkö kello hihan ulkopuolelle vai sisäpuolelle.

Yllättävää kyllä Fenix 7 istui käteen kuitenkin varsin mainiosti. Tiheällä rei’ityksellä varustettu hihna auttoi kellon säätämisessä juuri oikealle istuvuudelle. Lisäksi Fenixin sensorit ovat niin tarkat, että kello saa sykkeen ja muut tiedot myös silloin, kun kello on hyvinkin löysällä ranteessa kiinni.

Istuvuuden ja isosta koosta johtuvan käytettävyyden osalta kannattaa ehdottomasti pohtia sitä, onko isokokoinen kello todellakin se, mitä haluaa käteensä. Sirompi versio samasta kellosta, Fenix 7S, saattaa olla parempi ratkaisu vähänkään pienemmälle ihmiselle.

Käytettävyys

Fenix 7 yhdistelee luovasti kosketusnäytön ja viiden fyysisen painikkeen toimintoja käyttöliittymäänsä. Lisähaasteen tuo se, että kello on Garminin valikoiman huipulla, eli kellosta löytyvät käytännössä kaikki mahdolliset toiminnot mitä urheilukelloon voi kuvitella saavansa.

Kellon valikkorakenne olikin aluksi jopa hengästyttävän laaja ja vaatii ehdottomasti parin viikon perehtymisen, jos Garminin käyttöliittymä ei ole ennestään tuttu.

Mielenkiintoinen kulma oli lopulta se, että kosketusnäyttö jäi lopulta hyvin vähälle käytölle ja sen sijaan loogisin kellon ohjaustapa oli fyysisten painikkeiden ja niiden toimintojen sisäistäminen. On vaikea sanoa, kertooko havainto siitä, miten heikosti Fenix 7 hyödyntää kosketusnäyttöä - vai siitä, miten hyvin näppäinvalikoiden käyttö on suunniteltu.

Kun kellon asetukset sai viritettyä haluamalleen tasolle ja opeteltua fyysisten painikkeiden toiminnan, käyttöliittymä vaikutti jopa loogiselta kaikessa tietomäärässään. Mutta ehdottomasti Fenix 7 kaikkien toimintojen opettelu vaatii aikaa ja paneutumista. Toisaalta on vaikea sanoa, voisiko kaikkea Fenix 7:sta löytyvää toiminnallisuutta tuoda yksinkertaisemmalla tavalla esiin, sillä - kuten sanottu - toimintoja ja tietokenttiä on tarjolla niin paljon.

Älypuhelinsovellus

Ylivoimaisesti paras tapa sisäistää Fenix 7 keräämät tiedot on Garmin Connect -älypuhelinsovellus, joka on saatavilla sekä Androidille että iPhonelle.

Sovelluksen päänäkymään saa helposti esiin kaikki päivän oleelliset tiedot, kuten tiedot unesta, treeneistä, askelmääristä, stressitasosta, jäljellä olevasta energiasta, jne.

Garminin sovelluksen päänäkymä Garminin sovelluksen päänäkymä Garminin sovelluksen päänäkymä Garminin sovelluksen päänäkymä Garminin sovelluksen päänäkymä

Sovelluksen päänäkymä on itse asiassa selkeydessään yksi parhaista, mitä urheilusovellusten saralla on tarjolla. Päänäkymä tarjoaa nopean vilkaisun kaikkeen tietoon, mutta selkeästi esitettynä. Tarkempiin tietoihin pääsee puolestaan valikoiden kautta, jotka nekin on pääsääntöisesti ryhmitelty loogisesti ja järkevästi.

Lisäpisteet sovelluksesta pitää antaa myös siinä suhteessa, että Garmin on tehnyt tasaisen varmaa työtä sovelluksen suomennosten osalta ja sovellusta käyttää mielellään myös suomeksi.

Urheilussa

Garmin Fenix 7 on ennen kaikkea urheilukello, joten sitä on aivan turha arvostella tai arvioida ilman treenausta. Pistimme kellon testijaksomme aikana rääkkiin, jossa se oli mukana niin nyrkkeilytreeneissä, juoksulenkeillä, rennoilla kävelylenkeillä kuin arkipyöräilyssäkin.

Kellon GPS oli jopa hämmentävän nopea ja tarkka. Siinä missä älypuhelimen omalla GPS:llä satelliittien yhteyttä pitää aina toisinaan odotella ulos siirtyessä, napsahtivat satelliitit saataville Fenix 7:aan käytännössä välittömästi. Myös mutkaisilla lenkeillä sijainnin tarkkuus korostui, kun pienimmätkin käännökset ja mutkat tallentuivat kelloon erittäin tarkasti.

Treeniavustajana Fenix 7 sitten loistaakin, varsinkin juoksun osalta. Juoksun suhteen Garminilta löytyy nippu treeniohjelmia, joita voi ladata kelloon ja noudattaa niitä kunnon rakentamisen apurina. Treenatessa kello keräsi syketiedot, askelmäärät ja reitit erittäin varmalla otteella ja tässä suhteessa ei jäänyt pienintäkään epäselvyyttä kellon kohderyhmästä.

Juoksulenkiltä kerättyä dataa Juoksulenkiltä kerättyä dataa Juoksulenkiltä kerättyä dataa

Treeneistä kerätty tieto luonnollisesti löytyy sellaisenaan myös älypuhelinsovelluksesta. Edullisempiin Garminin kelloihin nähden mukana on myös monia pieniä lisäherkkuja, kuten vaikkapa arvio siitä, miten meneillään oleva juoksukisa etenee (eli paljonko energiaa on vielä jäljellä), arvio reitin lopputuloksesta, jne. Myös yleiskuntoon pohjautuva arvio eri juoksumatkojen ajoista on mielenkiintoinen lisä.

Terveystiedot

Kuten urheiludataakin, myös terveystietoa kertyy Fenix 7 keräämänä valtaisat määrät. Mukana ovat tietysti kaikki perustiedot, joita useimmat muutkin Garminin älykellot muutenkin keräävät. Terveystiedoista löytyy tietysti tieto unen kestosta, sen laadusta, unen pisteytys, stressitaso, leposykkeen taso, askelmäärät, jne.

Garminin unidataa Garminin stressitilastot Garminin unipisteet Veren happipitoisuuden tilastoja

Mielenkiintoisia tietoja ovat myös mm. Pulssioksimetrin keräämät veren happipitoisuuden arvot, hengitystiheys sekä terveystiedoista koostettu kuntoikä.

Ylipäätään erilaisia tarkasteltavia mittareita on valtava määrä, mutta ne esitetään kuitenkin selkeästi ja ymmärrettävästi. Parhaiten tiedoista saa irti, kun seuraa niiden muutosta ajan kanssa, ei niinkään yksittäisen hetken otantana.

Muut ominaisuudet

Garminin yksi kompastuskohta on sen vaatimaton kolmansien osapuolten sovellustarjonta. Eli Garminin kelloille ei voi ladata Facebook-sovellusta tai vaikkapa Netflixiä ohjaavia työkaluja.

Perinteiset, yleisimmin käytetyt älykellojen ominaisuudet kellosta kuitenkin löytyvät, enkä oikein osannut kaivata sen monimutkaisempia toimintoja arkeeni. Kellon kautta saa puhelimelle tulevat ilmoitukset suoraan ranteeseen - ja ilmoituksia läpi päästävät sovellukset voi valita itse.

Ainoastaan Garminin huippumalleista, kuten Fenix 7:sta, löytyviä ominaisuuksia on niitäkin iso liuta: mm. kompassi, ilmapuntari, täysin ilman puhelinta toimivat kartat, maastokartat, jne. Kaikista näistä on varmasti hyötyä niitä kaipaaville, mutta itse en omassa vaatimattomassa peruskuntoilussani kokenut niitä merkityksellisiksi toiminnoiksi.

Puhelimesta tapahtuvan musiikin toiston ohjaaminen (paussille, biisin vaihto, jne) onnistuu suoraan kellosta - joskin kömpelömmin kuin vaikkapa Venu 2 -malleista. Jos taas lenkille lähtee ilman kelloa, voi Bluetooth-kuulokkeet yhdistää suoraan kelloon ja Fenix 7 osaa toistaa omaan tallennustilaansa tallennettuja MP3-kappaleita suoraan kuulokkeisiin, ilman puhelinta. Myös Spotifyn soittolistoja voi ladata kelloon kuuntelua varten, kunhan käytössä on Spotifyn maksullinen tilaus. Tässäkin valikoiden kömpelyys mm. Venu 2 -mallistoon tosin tökkii hieman vastaan.

Koin kokeilujakson aikana oikeastaan ainoaksi hieman isommaksi puutteeksi kellon kautta tapahtuvan puhelimen ääniohjauksen puutteen. Lisäksi puheluihin vastaaminen ritariässämäisesti ranteeseen puhuen puuttuu Garmin Fenix 7:sta, mutta kyseistä ominaisuutta tuli ainakin Garmin Venu 2 Plussan kanssa käytettyä äärimmäisen harvoin, joten sitäkään en osannut juurikaan kaivata.

Akkukesto

Garmin tyypillisesti ylimainostaa kellojensa akkukestoa varsin reippaalla pensselillä - ja niin myös Fenix 7 kanssa. Luonnollisesti valitut asetukset vaikuttavat valtavan paljon kellon todelliseen akkukestoon, mutta mainoksissa luvatut huippuluvut saavutetaan yleensä vain tilanteissa, jossa kellon kaikki älytoiminnot kytketään pois päältä.

Testissämme ollut Fenix 7 Sapphire Solar ylsi lähes pilkulleen 7 vuorokauden akkukestoon, kun käytössä oli varsin reippaalla kädellä akkua syöviä valintoja: sykkeen mittaus jatkuvasti, näyttö kirkkaimmalla asetuksella ja jatkuva tietojen synkronointi puhelimeen. Testijakson aikana liikuntaa kirjattiin kellolla ylös noin 400 - 500 minuutin verran joka viikko. Käytännössä jokainen noilla asetuksilla testattu viikko päätyi tasan 7 vuorokauden akkukestoon.

Käyttämällä jatkuvaa sykeseurantaa vain liikunnan aikana ja laskemalla näytön kirkkautta ja viilaamalla sieltä täältä hieman asetuksia, kellon akkukesto saatiin venymään noin 9 vuorokauteen.

Eräjormille ja -jaanoille sekä ultrajuoksijoille kellon voi säätää myös täydelliseen akkukestoa optimoivaan tilaan, jolloin kellon akun luvataan kestävänkin jo parin viikon ajan. Tuohon on helppo uskoa, mutta iso osa älykellon ominaisuuksista kärsii noiden valintojen vuoksi.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar, aurinkokennon tilastoja

Fenix 7 -sarjan Solar -mallit osaavat ladata kellon akkua myös auringonvalolla, mutta Suomen keväässä, jossa toppatakki on välttämätön varuste, kellolle ei juurikaan auringonvaloa testijakson aikana saatu kerättyä. Aurinkopaneeli ei ole toki Garminin mukaan mikään hopealuoti, mutta sen pitäisi pidentää vaikkapa ultramaratonilla akun kestoa juuri sopivasti pidemmäksi - jos matka tehdään aurinkoisena päivänä ja kellon ollessa näkyvillä.

Mutta Suomen olosuhteissa erillisestä Solar-versiosta ei juurikaan lisähintaa kannata maksaa.

Akun lataus on leppoisan hidasta ja tyhjillään oleva akku (n. 5% taso) latautuu Fenix 7 Sapphire Solar -mallissa täyteen reilussa parissa tunnissa.

Iso miinus Garminille läpsähtää jälleen kerran siitä, että yhtiön kellot pitää ladata Garminin omalla latausjohdolla - tukea USB-C -johdolle tai langattomalle lataukselle ei ole. Eli reissuunkin pitää muistaa napata oma latausjohto mukaan.

Fenix 7 -mallisto: Fenix 7S, Fenix 7, Fenix 7X

Garminin Fenix 7 -sarjasta on tarjolla hurjat kahdeksan eri versiota. Käytännössä eri versioiden erot ovat lopulta hyvin pienet.

Ensinnäkin, kelloa on tarjolla kolmessa eri koossa: Garmin Fenix 7S on fyysiseltä kooltaan pienin kelloista. Testissämme ollut Garmin Fenix 7 on malliston keskimmäinen. Isoin, joka on jo mielestämme valtavan kokoinen, on puolestaan Gamin Fenix 7X.

Muuta eroa kuin fyysinen koko, näytön koko ja akun koko ei kelloilla ole. Koko rajoittaa siis akkukestoa jossain määrin, eli 7S:ssä on joukon pienin akku ja 7X:ssä isoin.

Sitten pitäisi vielä päättää kolmen lisäominaisuuden väliltä, sillä kelloista on kolme eri vaihtoehtoa tarjolla: perusversio, Solar ja Sapphire Solar.

Näiden kolmen erona on se, että perusversiossa ei ole lainkaan aurinkokennolla tapahtuvaa latausta. Solarin ja Sapphire Solarssa molemmissa on aurinkokennolla lataus tarjolla, mutta erona on se, että Sapphire Solarssa kellon runko on valmistettu titaanista. Lisäksi Sapphire Solar painaa aavistuksen verran enemmän kuin muut versiot.

Isoimmasta, Garmin Fenix 7X:stä ei ole tarjolla lainkaan “perusversiota”, vaan kellossa on aina aurinkokenno mukana.

Alla siis taulukkona vielä tärkeimmät erot: (vinkki: voit vierittää taulukkoa sivusuunnassa!)

 PainoNäyttöRungon kokoAurinkokennoTallennustilaMateriaaliHinta
Fenix 7S47g1,2"42mmei16GBteräsn. 650e
Fenix 7S Solar47g1,2"42mmkyllä16GBteräsn. 750e
Fenix 7S Sapphire Solar42g1,2"42mmkyllä32GBtitaanin. 850e
Fenix 756g1,3"47mmei16GBteräsn. 650e
Fenix 7 Solar56g1,3"47mmkyllä16GBteräsn. 800e
Fenix 7 Sapphire Solar50g1,3"47mmkyllä32GBtitaanin. 900e
Fenix 7X Solar68g1,4"51mmkyllä16GBteräsn. 900e
Fenix 7X Sapphire Solar61g1,4"51mmkyllä32GBtitaanin. 1000e

Yhteenveto

Garmin Fenix 7 on vain ja ainoastaan pinttyneimmille urheiluhulluille tarkoitettu kello. Edes kunnallisen kisasarjan maratoonarin tarpeet eivät ole sellaiset, että Fenix 7 hintaa voisi perustella oikeastaan millään järkevällä tavalla. Ultrajuoksijat, Iron Man -matkoja paahtavat triathlonistit ja viikon mittaisia erämaavaelluksia tekevät ovat kellon kohderyhmää - ja siinä se. Kaikille muille Garminilla on tarjota paremmin soveltuvia ja edullisia vaihtoehtoja, kuten vaikkapa Gamin Venu 2.

Kellon kohderyhmään kuuluvilla on isoin valinta edessään sen osalta, haluavatko he ostaa Garmin Fenix 7 vai sen OLED-näytöllä varustetun sisarmallin, Garmin Epix gen 2:n. Fenix 7 tarjoaa Epixiä paremman akkukeston, joten sinänsä Fenix 7 lienee tässä segmentissä loogisin vaihtoehto. Lisäksi hieman pienempää superkelloa kaipaavalle Fenix 7S on ainoa Garminin vaihtoehto, sillä Epix 2 -mallista ei ole eri kokovaihtoehtoja tarjolla.

Muilta osin Fenix 7 on selkeä Garminin urheilukellojen ykkösnyrkki: kelloon on paketoitu aivan kaikki se urheiluteknologian osaaminen, mitä yhtiöllä on ostajille tarjota. Valitettavasti noin tuhannen euron hintalappu kertoo täsmälleen samaa tarinaa.

Älykellona Fenix 7 on puolestaan kovin keskiverto tapaus: sen näyttö ei ilahduta toimistokäytössä ja saatavilla oleva sovellusvalikoima on varsin kapea. Perustoiminnot, kuten ilmoitusten vastaanoton ja musiikin toiston Fenix 7 hoitaa kuitenkin mallikelpoisesti.

Mutta kaiken kaikkiaan, Fenix 7 -sarja on kohderyhmälleen suunniteltu, juuri heidän tarpeisiinsa räätälöity urheilukello. Ja omassa segmentissään lähes täydellinen.

Plussat

 • Erinomainen akkukesto
 • Tarkka ja nopea GPS
 • Valtava määrä toimintoja
 • Laajat terveystiedot
 • Treeniohjelmat
 • Kunnon seurannan työkalut

Miinukset

 • Erittäin kallis
 • Aurinkokenno Solar- ja Sapphire Solar-malleissa on Suomen oloissa varsin turha
 • Ei langatonta latausta
 • Vaatii Garminin oman latausjohdon
 • Kosketusnäyttöä ei juurikaan hyödynnetä käyttöliittymässä

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.