Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kumpi kannattaa ostaa, Apple iPhone 5s vai Samsung Galaxy S5?

14
Manu Pitkänen

Kumpi kannattaa ostaa, Apple iPhone 5s vai Samsung Galaxy S5?
Apple ja Samsung valmistavat maailman suosituimmat high-end-älypuhelimet. Alla käydään läpi molempien yhtiöiden uusimpien lippulaivamallien teknisiä ominaisuuksia ja vertaillaan niitä.

Viime perjantaina julkaistusta Galaxy S5:stä on tulossa vielä kokonaisvaltaisempi arvostelu, jossa puhelimen yksityiskohtiin paneudutaan tarkemmin. IPhone 5s:n Puhelinvertailu arvosteli jo viime syksynä.

Vertailimme vähän aika sitten Galaxy S5:n ominaisuuksia viime vuonna esiteltyyn Galaxy S4:ään ja HTC:n uuteen One (M8) -älypuhelimeen.

Näyttö

Samankaltaisuuksia Galaxy S5:n ja iPhone 5s:n näyttöjen väliltä ei juuri löydy. Ne eroavat teknologisesti, koon osalta ja resoluutionkin osalta, mutta siitä huolimatta molemmat tuottavat erittäin laadukasta kuvaa.


Galaxy S5:ssä käytetään Samsungin suosimaa Super AMOLED -teknologiaa, jossa alipikselit on sijoiteltu niin sanotun PenTile-matriisin mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Galaxy S5:n näytön yksi pikseli koostuu yhdestä punaisesta, yhdestä sinisestä ja kahdesta vihreästä alipikselistä. Galaxy S5:n 5,1-tuumaisen Full HD -näytön pikselitiheydeksi voidaan määrittää 432 PPI (alipikselitiheys punaiselle 305 SPPI, vihreälle 432 SPPI ja siniselle 305 SPPI).

IPhone 5s:n näyttö on kooltaan nelituumainen, eli se on selvästi pienempi kuin Galaxy S5:ssä ja monien muiden Android-valmistajien lippulaivoissa. Näytön 326 PPI:n pikselitiheys on saavutettu 1136x640 pikselin resoluutiolla. LCD-näytöissä pikselit koostuvat kolmesta alipikselistä, jotka ovat punainen, vihreä ja sininen.

Molempien puhelimien näyttöjen tarkkuus on sillä tasolla, ettei ihmissilmä erota yksittäisiä pikseleitä normaalilta katseluetäisyydeltä. IPhonessa käytettävä LCD-tekniikka on ollut kuvanlaadun osalta AMOLED-tekniikkaa edellä, mutta DisplayMaten mukaan nämä erot ovat käytännössä hävinneet.

Järjestelmäpiiri

IPhone 5s:ssä käytettävä A7-piiri on suoritinytimien osalta kiistatta markkinoiden edistyksellisin, jonka tekniset ominaisuudet ovat saaneet kriitikotkin vakuuttuneiksi. Apple suunnittelee nykyisin iPhone-puhelimissa käytetyt suorittimet itse, joten samaa piiriä ei ole mahdollista saada Android-puhelimiin.

A7:ssä on kaksi 28 nanometrin tekniikalla valmistettua erittäin leveää ja 64-bittisyyttä tukevaa suoritinydintä, joiden kellotaajuus on 1,3 gigahertsiä. Grafiikoista vastaa Imaginationin PowerVR G6430 -ohjain. Galaxy S5:ssä on sen sijaan Qualcommin valmistama 2,5 gigahertsin kellotaajuudella tikittävä neliytiminen Snapdragon 801 -piiri, jonka grafiikkaohjain on Adreno 330.


Nopealla vilkaisulla voisi kuvitella, että Galaxy S5 päihittää iPhonen mennen tullen, mutta se ei mene aivan näin, kuten Anandtechin testeistä nähdään. Gigahertsien ja suoritinytimien määrän ei kannata antaa hämätä.

Sekä iPhone 5s:ssä että Galaxy S5:ssä käytetään LPDDR3-keskusmuistia, mutta iPhonessa sen määrä on gigatavu ja Galaxyssä kaksi gigatavua.

Sormenjälkilukija

Älypuhelimien uudeksi villitykseksi on nousemassa biometrinen tunnistautuminen, millä pyritään eroon huonoista salasanoista. Apple ja Samsung ovatkin päätyneet käyttämään uusimmissa lippulaivoissaan sormenjälkilukijoita, jotka ovat integroitu puhelimien kotinäppäimiin.

Puhelimien sormenjälkilukijat eroavat teknisesti toisistaan merkittävästi. Galaxy S5:ssä käytettävä Synapticsin toimittama lukija on tyypiltään perinteinen pyyhkäisylukija. IPhonessa käytetään vuorostaan uudempaa Authentecin kehittämää lukijaa, joka osaa skannata sormenjäljen paikallaan olevasta sormesta.

Applen sormenjälkilukijaa on helppo käyttää yhdellä kädellä, koska Touch ID tunnistaa sormen missä asennossa tahansa. Galaxy S5:ssä sormi pitää pyyhkäistä lukijan yli tietyssä asennossa, jotta sormi pystytään tunnistamaan.

Toisaalta Samsung on avannut sormenjälkilukijan kehittäjien käyttöön. Apple ei ole vielä tätä tehnyt, joten Touch ID -skannerin käyttömahdollisuudet ovat vielä melko rajalliset.

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S5:n ja iPhone 5s:n kenties suurin erottava tekijä on se, että puhelimissa on eri käyttöjärjestelmät ja sitä kautta niiden ekosysteemi on täysin erilainen. Ekosysteemillä tarkoitetaan käytännössä käyttöjärjestelmän ympärille luotua sovellusten, palveluiden ja laitteiden kirjoa.

Ekosysteemin vaikutus laitteen valinnassa voi olla hyvinkin ratkaiseva. Mikäli olet tottunut käyttämään Androidia ja ostanut sille kehitettyjä sovelluksia, voi siirtyminen iOS:ään tuntua liian suurelta harppaukselta. Vastaavasti jos omistat esimerkiksi jo iPadin tai iPhonelle suunniteltuja lisälaitteita, saattaa uusi iPhone tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta kuin Samsungin puhelin.


Tallennustila

Galaxy S5:tä myydään 16 (vapaata tilaa 11 GB) ja 32 gigatavun versioina. Tallennustilaa voi laajentaa microSD-kortilla. Applen iPhone 5s:stä ei muistikorttipaikkaa löydy, mutta tallennustilavaihtoehtoja on kolme kappaletta: 16, 32 ja 64 GB.

Kamera

Samsung käyttää Galaxy S5:n kamerassa uutta 16 megapikselin ISOCELL-kennoa, jolla voidaan kuvata videota UHD-tarkkuudella. IPhonessa pikseleitä on puolet vähemmän (8 Mpix) ja videotakin on mahdollista kuvata "vain" Full HD -tarkkuudella, mutta puhelimessa on mahdollisuus kuvata hidastusvideota 120 FPS:n kuvataajuudella (720p-tarkkuudella)

Galaxy S5:ssä käytetään vaihe-eroon perustuvaa automaattitarkennusta, jonka kehutaan olevan erittäin nopea. Kuvausominaisuuksiin kuuluu myös selektiivinen tarkennus, jonka avulla kuvan tarkennusta voi säätää jälkikäteen. Kameran aukkoluku on sama kuin iPhone 5s:ssä eli f/2.2.

Kuvausvalona Galaxyssä käytetään yhtä LED-valoa, toisin kuin iPhone 5s:ssä, jossa on kaksi eri väriyhdistelmiä tuottavaa LEDiä.

Galaxy S5:n etukamerassa on 2,1 megapikseliä, kun taas iPhone 5s:n FaceTime-kameran kennossa pikseleitä on vain 1,2 miljoonaa kappaletta (720p-video).

Akku

Galaxy S5:ssä on 2800 milliampeeritunnin irrotettava akku, kun taas iPhone 5s:ssä on reilusti pienempi 1560 milliampeeritunnin akku (jota ei voi irrottaa).

Akun kapasiteetti näkyy myös 3G-puheajassa. Samsung lupaa lippulaivalleen 21 tunnin akkukestoa, mutta iPhonessa virtaa riittää yhdellä latauksella vain kymmeneksi tunniksi.

Samsung Galaxy S5Apple iPhone 5s
Mitat142,0 x 72,5 x 8,1 mm123,8 x 58,6 x 7,6 mm
Paino145 g112 g
RunkoMuoviaMetallia
Näyttö5,1", Full HD SuperAMOLED4,0", 1136 x 640 pikseliä, LCD
SuoritinQualcomm Snapdragon 801
2,5 GHz
Apple A7
1,3 GHz
YhteydetLTE Cat 4 150/50Mbps
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, MIMO (2x2)
Bluetooth 4.0 LE / ANT+
NFC
USB 3.0
IR Remote
LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
Lightning
SormenjälkilukijaPyyhkäisylukijaTouch ID
KestävyysluokitusIP67 (kestää pölyä ja vettä)
KäyttöjärjestelmäAndroid 4.4 (TouchWiz-käyttöliittymä)iOS 7.1
SIM-korttimicroSIMnanoSIM
Tallennustila16GB (11 GB vapaana)/32GB + microSD16GB/32GB/64 GB
RAM2 GB (DDR3)1 GB (DDR3)
Kamera16 MP (takana), 2 MP (edessä)
UHD-video
8 MP (takana), 1,2 MP (edessä)
Full HD -video
Akku2800 mAh (vaihdettava)1560 mAh (ei vaihdettavissa)
Puheaika (3G)21 h10 h
Hinta (alkaen)n. 650 €n. 635 €


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (14)

LaDeXi
LaDeXi

1

Galaxy S4:ssäkin oli jo slow motion videokuvaus joten eiköhän se S5:stäkin löydy. Eikä tuo 5S:n ole oikeasti 720p vaan se on ylöspäin skaalattua ~480p.

Vastaa
tataka
tataka

3

Galaxy s5 ja iphone 5s kohderyhmät on aika eri mielestäni koska näytön koot aivan eri sekä samsungissa muovisempi mutta kestää vettäkin jonkin verran kun taas iphone hienomman näköinen ja tuntuinen mutta ei läheskään yhtä kestävä. Käyttöjärjestelmissä erot isoja sekä sormenjälkilukijoissa: s5 ei onnistu kunnolla yhdellä kädellä avaaminen kun taas 5s se onnistuu hyvin, mutta samsungissa monipuolisemmin käytetään sitä sormenjäljen lukua esim ostin paypalilla humble bundlen tunnistautumalla sormella.

Itse siis ostin galaxyn mutta itse toivon että apple, lg ja google tekisi loppuvuoteen mennessä jotain parempaa vaikken sellaista vielä ostaisikaan.

Sormenjälkilukijan sekä vedenkestävyyden toivoisin yleistyvän lippulaivamalleissa, varsinkin jos sormenjälkilukija toimisi fido standardilla mutta myös autentech tekniikalla :)

Vastaa
dRD
dRD

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti samiaalto2:

Hei plz mikä ihme fetissi afterdawnilla on vertailla S5 kaikkeen

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti samiaalto2:

Hei plz mikä ihme fetissi afterdawnilla on vertailla S5 kaikkeen

Uutiseksi noita on vaikea mieltää :-)

Aijemmin sivustolla on ollut jotain yhteistyötä Samsungin kanssa, mutta jutussa pitäisi silloin mainintaa asiasta, joten voi olla ihan oma-aloitteista "uutisointia".

Vastaa
dRD
dRD

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti samiaalto2:

Hei plz mikä ihme fetissi afterdawnilla on vertailla S5 kaikkeen

Uutiseksi noita on vaikea mieltää :-)

Aijemmin sivustolla on ollut jotain yhteistyötä Samsungin kanssa, mutta jutussa pitäisi silloin mainintaa asiasta, joten voi olla ihan oma-aloitteista "uutisointia".

Joo, kyseessä ei ollut mainontaa, vaan ihan yleistä sisältökokeilua -- maailman suurin kännykkävalmistaja toi myyntiin uuden lippulaivamallinsa, joten ajateltiin, että objektiivisilla, kevyillä "kannattaako tämä nyt oikeasti X:ään verrattuna"-artikkeleilla tuotaisiin helpotusta ostopäätöksiin.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

7

Toimituksen kannattaisi ottaa enemmän näkökulmaa siihen, että kannattaako kumpaakaan ostaa. Antaako uusi malli tarpeeksi, että se kannattaisi valita esim. viime vuoden mallin sijasta. Kannattaisiko odottaa esim uutta Galaxy Notea, iPhone 6:sta tai ylipäätänsä mitä tahansa muuta.

Ainakin omasta mielestäni tälläiset kysymykset alkavat olla entistä ajankohtaisempia, sillä puhelimissa päivityy entistä enemmän pelkkä rauta. Ja jos olisin ihminen, joka vaihtaisi aina uusimpaan ostaisin iPhonen, sillä sen saa myytyä jälkimarkkinoilla huomattavasti paremmalla hinnalla.

Noh, onneksi Jolla täyttää kaikki tarpeeni. Toivottavasti vielä useammaksi vuodeksi.

Vastaa
dRD
dRD

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sefriol:

Toimituksen kannattaisi ottaa enemmän näkökulmaa siihen, että kannattaako kumpaakaan ostaa. Antaako uusi malli tarpeeksi, että se kannattaisi valita esim. viime vuoden mallin sijasta.

Tähänkin pyrittiin vastaamaan tässä artikkelissa:

SGS5 vs SGS4 - Kumpi kannattaa ostaa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


Joo, kyseessä ei ollut mainontaa, …


Uskotaan ja toivotaan että niin myös on. :-)


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

vaan ihan yleistä sisältökokeilua -- maailman suurin kännykkävalmistaja …


Tuollaisilla artikkeleilla saa aina osan takajaloilleen, kuten kaikenmailman muillakkin testeillä ja vertailuilla. Toiseksi suurimpien ja sitä pienempien markkinointiosastot harmittelee kuin vain isointa, mutta vaikea kaikista tehdä.

Ajatuksena siis erittäin hyvä, herättää keskustelua ja pistää lukijoita miettiin.

Tiedä sitten miksi uutisiin on nuo pistetty.

Vastaa
dRD
dRD

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Tiedä sitten miksi uutisiin on nuo pistetty.

Meillä ei PV:ssä ole muuta julkaisumuotoa kuin uutiset. Arvostelutkin ovat uutisina julkaistuja, niiden "brändäys" on vain pienellä haxxoroinnilla muutettu.

Vastaa
Ditt0
Ditt0

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LaDeXi:

Galaxy S4:ssäkin oli jo slow motion videokuvaus joten eiköhän se S5:stäkin löydy. Eikä tuo 5S:n ole oikeasti 720p vaan se on ylöspäin skaalattua ~480p.

Väärin. 5S:ässä se nimenomaan on 720p kun taas S4 & S5:ssa se (ja myös muu videokuvaus) on 144p jos sitäkään

Vastaa
LaDeXi
LaDeXi

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ditt0:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LaDeXi:

Galaxy S4:ssäkin oli jo slow motion videokuvaus joten eiköhän se S5:stäkin löydy. Eikä tuo 5S:n ole oikeasti 720p vaan se on ylöspäin skaalattua ~480p.

Väärin. 5S:ässä se nimenomaan on 720p kun taas S4 & S5:ssa se (ja myös muu videokuvaus) on 144p jos sitäkään

Ei se kyllä ole 720p. Lue vähän arvosteluja (vaikka taskumuro).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
johiip (vahvistamaton)

13

Kumpi noista puhelimista toimii (ehkä) vähemmin pikkuvioin? Netin toimivuus, kun useita sivuja "päällekkäin" avattuna, exel taulukoita, pdf.tiedostoja ja sähköpostia, nimi ja numerohaut puhelimesta kun noin 1100 numeroa on tallennettuna, kalenterin toimivuus.. Varmasti molemmat testin puhelimet onnistuu "kaatumaan" jossain vaiheessa tai hidastumaan selvästi syystä tai toisesta. Ihan oikeaa kiireisen liikemiehen työkalua etsin joten vain puolueettomat faktat/ kokemukset kiinnostaa.

Vastaa
Ihateapplemicrosoft
Ihateapplemicrosoft

14

Kirjoittaja on selvästi fanaattinen apple fani. Kommentoi selvästi että apple olisi parempi. Mutta asia ei näin kyllä ole. Minun mielestä itse kirjoittaja ei saisi olla näin näkyvä omissa mielipide asioissa. Vaan voisi esim, lopussa kertoa oman mielipiteen. LaDeXi:n kanssa samaa mieltä ja tiedän tuon olevan totta. Samsunggissa on myös toi slow motion videokuvaus (applen omistajille se on sama kuin se teidän ihme hidastuskuvaus). Ja applessa se resoluution myös valehdeltu. Itse kun omistin isurkean niin olin siihen täysin tyytymätön ei täyttänyt odotuksia ollenkaan. Heti parin päivän kokeilun jälkeen vaihdon isurkeasta samsungiin. applet on tahallaan kirjoitettu pienellä koska ei sille firmalle kuulu mitään arvostusta ja minun rahojani en enään ikinä laita reikäomenan firmaan tai edes sen sisaryhtiöille

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja