Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Pieni älypuhelin - mitä vaihtoehtoja löytyy vuonna 2021

1
Janne Yli-Korhonen

, päivitetty

Pieni älypuhelin - mitä vaihtoehtoja löytyy vuonna 2021
HS.fi kirjoitti mielenkiintoisen artikkelin, että pienikokoisia älypuhelimia ei ole enää saatavilla. Artikkelin mukaan pieniä älypuhelimia ei voi enää ostaa mistään.

Se pitää aika hyvin paikkansa.

Puhelimien näyttöjen koot pyörivät siellä 6 - 7 tuuman tienoilla. Samalla puhelimen mitat ovat kohtuullisen suuret, vaikka nykyaikainen lippulaivapuhelin sisältääkin kapeat reunat näytön ympärillä.

Ennen pieni älypuhelin oli varustettu noin 4 tuuman näytöllä, kuten artikkelissa mainitussa iPhone SE -puhelimessa.

Sisältö:
  1. Miksi puhelimet ovat kooltaan isoja?
  2. Minkälainen nykyajan pieni älypuhelin?
  3. Pieni älypuhelin: parhaat vaihtoehdot


Miksi puhelimet ovat kooltaan isoja?

Käytännössä jokaiselta valmistajalta löytyy isokokoinen puhelin. Mutta miksi?

Isossa puhelimessa on iso näyttö, jolta on paljon mukavampi katsoa videoita YouTubesta tai elokuvia Netflixistä. Isolla näytöllä onnistuu hyvin kahden sovelluksen käyttäminen samanaikaisesti ja pelaaminen on helpompaa, jos näytöllä on myös painikkeita pelaamista varten.Eli videoiden katsominen, somen ja netin selaaminen on "parempaa" isolla näytöllä.

Kuluttajat myös vaativat enemmän puhelimelta. Sen pitää olla kuin tietokone, joka mahtuu taskuun. Ison puhelimen sisälle mahtuu enemmän.

Vuonna 2020 puhelimiin on pakattu useampi kamera, iso akku, tehokas suoritin ja jopa pieni moottori ylös nousevaa etukameraa varten. Nämä osat vievät paljon tilaa ja ne pitää kaikki saada mahtumaan puhelimen sisälle. Se on paljon helpompaa isomman luurin kanssa.

Tehokkaat komponentit vaativat myös paremman jäähdytyksen puhelimen sisällä, joka on myös helpompi toteuttaa, kun on enemmän tilaa käytettävissä.

Valmistajat ovat kuitenkin huomanneet ongelman puhelimien kasvun myötä: isoa puhelinta ei ole kovin helppo käyttää yhdellä kädellä.

Tämän takia valmistajat ovat lisänneet puhelimien ohjelmistoon yhden käden tilan, että ison puhelimen käyttö onnistuisi paremmin yhdellä kädellä.

Mikä on pieni puhelin vuonna 2021?

Puhelinta voidaan sanoa pieneksi, jos se sisältää alle 6 tuuman näytön ja leveydeltään alle 7 cm.

Tämän artikkelin valinnat perustuvat juuri puhelimiin, jotka ovat leveydeltään alle 7 senttimetriä. Tämän pienempiä puhelimia ei juuri ole saatavilla, vaikka kysyntää HS:n artikkelin mukaan olisi.

Pieni älypuhelin

Apple esitteli huhtikuussa 2020 iPhone SE -puhelimen, joka on nimestään huolimatta enemmän jatkaja iPhone 8 -mallille kuin vuonna 2016 julkistetulle iPhone SE -mallille. Uuden edullisen iPhone SE:n myyntiintulon myötä Apple ilmoittikin lopettaneensa iPhone 8 -mallin valmistuksen. Edullisin iPhone SE 2020 -malli maksaa 499 euroa 64 gigatavun tallennustilan osalta. Puhelinta saa myös 128 gigatavun versiona (hinta 549 euroa) sekä 256 gigatavun versiona (hinta 669 euroa). Tämän puhelin on leveydeltään 67,3 mm ja puhelin sisältää vain 4,7 tuuman näytön. Näytön ympärillä kiertää kohtuullisen suuren reunukset, joiden myötä puhelimessa on edelleen Touch ID -sormenjälkilukija. Puhelimessa on myös tehokas A13 Bionic -suoritin, jota käytetään myös kalleimmissa iPhone 11 -malleissa. Applelta löytyy myös iPhone Xs, jonka hinta on sellainen 649 euroa. Näytön koko on 5.8", mutta leveydeltään se on hieman yli 7 cm.


Apple julkisti vuonna 2020 iPhone 12 -sarjaan peräti neljä mallia. Näistä pienin, iPhone 12 mini, on todella pieni puhelin, mutta samalla varustettu laadukkailla ominaisuuksilla. 12 mini käyttää 5,4-tuumaista Full HD OLED -näyttöä, joka on pakattu 131,5 x 64,2 x 7,4 mm mitat omaavaan runkoon. Painoa on puolestaan vain 133 grammaa. Puhelimesta löytyy myös huippuluokan suorituskyky 5G-yhteyksillä, kaksi takakameraa ja muuta. Akunkesto saattaa kuitenkin olla pienestä koosta johtuen heikompi. iPhone 12 minin hinnat ovat 829 euroa (64GB), 879 euroa (128GB) ja 999 euroa (256GB).

Lue: Apple iPhone 12 mini arvostelu.

Samsung Galaxy S10e sisältää 5.8" Full HD+ -näytön ja leveydeltään puhelin on juuri alle 7 cm, joten koon puolesta Galaxy S10e on hyvä vaihtoehto. S10e:n takaa löytyy kaksi kameraa. Galaxy S10e sisältää 6 gigatavua keskusmuistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja laitteen sormenjälkilukija sijaitsee laitteen kyljessä, joten ominaisuuksien puolesta Galaxy S10e tarjoaa paljon. Tätä vuoden 2019 puolella julkistettua puhelinta myydään halvimmillaan 499 eurolla, mutta saatavuus on hieman heikompaa. Samsungilta löytyy myös uudempi Galaxy 20, joka on myös hyvä pienempää puhelinta etsivälle, sillä laitteen leveys on 69,1 mm. Galaxy S20 tarjoaa erittäin laadukkaan näytön sekä mainiot kamerat. Puhelimen suositushinta toki yltää 1049 euroon.

Samsungilta löytyy myös edullisemmasta päästä pienempää puhelinta. Galaxy A41 on yksi uusimmista Samsungin puhelimista, ja sen hinta on 299 euroa. Tällä hintaa saa 6,1 tuuman Full HD Super AMOLED -näytön, joka on pakattu 69,8 mm levyiseen runkoon. Lisäksi painoa on kertynyt vain 152 grammaa. Laitteessa on muun muassa 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, 3500 mAh akku ja kolme takakameraa.


Sony on panostanut jo parin vuoden ajan 21:9 -kuvasuhteen näyttöihin, jonka myötä näyttö on korkeampi mutta kapeampi. Yksi esimerkki on Sonyn uutuus Xperia 10 II -puhelin, jota myydään 369 euron hinnalla. Puhelimen leveys on 69 mm ja siinä käytetään 6,0 tuuman näyttöä. Puhelimessa on veden- ja pölynkestävä IP65/IP68 -luokituksen mukaisesti kestävä rakenne, Snapdragon 665 -suoritin, 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 3600 mAh akku. Taakse on laitettu kolme kameraa monipuolista kuvaamista ajatellen ja eteen on laitettu yksi kamera. Muihin ominaisuuksiin lukeutuvat sormenjälkitunnistin, Bluetooth 5.0, NFC, 3.5 mm:n kuulokeliitäntä, High-Resolution- sekä High-Resolution Wireless Audio -tekniikat ja Android 10 -käyttöjärjestelmä.

Sonylta löytyy myös Xperia 5 II -huippupuhelin, joka on käynyt myös Puhelinvertailun testattavana. Puhelimessa käytetään Sonyn muista puhelimista tuttua 21:9 -kuvasuhteen näyttöä, joka on kooltaan 6,1 tuumaa ja toimii myös korkealla 120 hertsin virkistystaajuudella. Edestä ja takaa lasilla päällystetty Xperia 5 II on leveydeltään 68 millimetriä ja painaa 163 grammaa. Lisäksi puhelimessa on huippukamerat, huippuluokan suorituskyky sekä muita mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten perinteinen kuulokeliitäntä. Hinta toki yltää 899 euroon, mutta rahalla saa hyvin vastinetta huippu-Androidin muodossa.

Google ei itse pahemmin tuo puhelimiaan myyntiin Suomessa, mutta Verkkokauppa.com on Googlen tämän vuoden uutuudet ottanut valikoimiinsa. Näistä kolmesta uutuudesta Pixel 4a ja Pixel 5 sopivat parhaiten 'pieni puhelin' -vaatimuksiin. Pixel 5 sisältää 6,0-tuumaisen näytön ja Pixel 4a hieman tämän alle. Näistä ensimmäinen on tehokkaampi, sisältää 5G-yhteydet, sisältää monipuolisemmat kamerat sekä käyttää 90 hertsin virkistystaajuudella toimivaa näyttöä. Pixel 5 hinta Suomessa on 749 euroa ja Pixel 4a:n hinta on puolestaan 449 euroa.

Monet listan Android-puhelimista saa päivityksen Android 11 -käyttöjärjestelmäversioon. Katso koko lista tästä.


Katso myös:


Tämä artikkeli sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Tuotteen hinta ei muutu, mutta saamme mahdollisesti siitä pienen komission.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja