Haluatko pienen huippukännykän? Sellaista tuskin enää tulee

3
Petteri Pyyny

Haluatko pienen huippukännykän? Sellaista tuskin enää tulee
Moni kuluttaja on haaveillut ääneen pienistä huipputason kännyköistä. Mutta nyt näyttää lähes varmalta, että sellaisia tuskin enää tulee markkinoille vuoden 2021 jälkeen.

Ja syy tähän ovat kuluttajat, ihan itse.

Vuosikausia Sony on ollut käytännössä ainoa valmistaja, joka on valmistanut edes aavistuksen pienempiä huipputason älypuhelimia. Mutta netin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa sellaisten perään on jaksettu huudella. Siitäkään huolimatta Sony ei ole kasvanut marginaalisesta laitevalmistajasta pätkääkään isommaksi, vaikka yhtiö on julkaissut sellaisia namupaloja kuin vaikkapa viime vuonna esitelty Sony Xperia 5 II.

Sitä miksi Sony ei ole onnistunut kasvattamaan myyntiään, vaikka yhtiö onkin ainoa hieman pienempiä huipputason luureja tehnyt, on arvailtu jo pitkään. Yhtenä selityksenä on pidetty hintaa: Sonyn puhelimissa on valitettavan usein pieni "Sony-lisä". Toisena selityksenä on pidetty Sonyn puhelinten varsin olematonta näkyvyyttä elektroniikkakaupassa.

Viime vuoden lopulla sitten asiaan tuli varsin pätevä testi tarjolle. Apple.

Apple julkisti syksyllä 2020 uuden iPhone 12 -mallistonsa, joka sisälsi hurjat neljä eri mallia samasta puhelimesta. Yksi näistä myyntiin tulleista malleista oli Apple iPhone 12 mini, ensimmäinen "mini"-iPhone yhtiön historiassa. 5,6 tuuman näytöllä ja vaivaisella 133 gramman painolla se on selkeästi julkistetun nelikon pienin. Samalla mini ei kuitenkaan karsi käytännössä mistään: järjestelmäpiiri on täsmälleen sama kuin malliston suurimmassakin mallissa, tallennustilaa on reippaasti, 5G-yhteydet löytyvät, jne. Ja lisäksi hintakin on selkeästi joukon halvin.

Lisäksi iPhone 12 mini on kerännyt kehuja arvosteluissa niin meillä kuin muuallakin.

Joten, nyt pystyttäisiin todistamaan se, ovatko kuluttajat oikeasti kiinnostuneita pienemmistä malleista: täsmälleen sama puhelin, pienemmässä koossa, edullisemmin - ja saatavuus sekä näkyvyys ovat tasoa Apple, eli puhelin löytyy myynnistä käytännössä kaikista mahdollisista paikoista.

Mutta.. kuluttajien lompakot ovat puhuneet.

Kun pienestä puhelimesta haaveilevat kuluttajat pistetään valitsemaan omalla rahallaan, näyttää vaaka lopulta kallistuvan useimmiten suurempiin puhelinmalleihin. Jo vuoden alussa uutisoitiin siitä, miten iPhone 12 -sarjan sisäisessä myyntitaistelussa mini on jäänyt selvästi lapsipuolen asemaan. Vuoden alussa julkaistujen lukujen valossa minin myynti vastasi ainoastaan 8 prosenttia iPhone 12-malliston kappalemääräisestä myynnistä (ja hinnan ollessa merkittävästi alempi, liikevaihdon osuus on luonnollisesti tätäkin pienempi).

Tuoreimmat analyytikkoennusteet veikkaavat iPhone 12 minin tuotannolle loppua jo vuoden 2021 toisen vuosineljänneksen aikana - eli viimeistään kesäkuun lopulla.

Kun Sonyn pienten mallien strategia ei ole onnistunut kasvattamaan Sonyn markkinaosuutta ja Applen mallistossa pienin - ja edullisin - malli näyttää jäävän pölyttymään hyllyihin, on viesti kaikille muillekin valmistajille varsin selvä: kuluttajat kyllä kertovat ääneen haluavansa pieniä puhelimia, mutta kun pitäisi lompakko kädessä seisoa sanojensa takana, valinta kallistuukin isompiin puhelimiin.

Tänä vuonna tullaan Applen syksyisen esimerkin innostamana varmasti vielä näkemään liuta pienempiä Android-huippumalleja, mutta jos niistäkään mikään ei onnistu nousemaan myyntimenestykseksi, on selvää, että pienempiä huippupuhelimia ei tulla näkemään vuosikausiin, ainakaan isossa mittakaavassa.

Voi olla, että pienet huippupuhelimet jäävät lopulta niche-tuotteeksi, kenties Sonyn erikoisuudeksi, jolle on olemassa kourallinen ostajia, mutta ei niin paljoa, että sellaiset kiinnostaisivat isompia tekijöitä.Pieniä puhelimia toki on edelleen olemassa ja pidämmekin yllä listaa pienistä kännyköistä, mutta hyvin marginaalinen ilmiö ne enää nykypäivänä ovat.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Oppo Reno 12 Pro – hinta laskenut -18%

Oppo Reno 12 Pro
443 € CDON
550 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 542 €

Kommentit (3)

Hate029
Hate029

1

Itseä ainakin epäilyttää nuo pienten puhelinten akkukestot. Oli käytössä vaihtelevasti tämä iPhone SE edellinen versio, ei siis 2020, ja siinä ei akku kestänyt kovinkaan hyvin. Varsinkaan pakkasella ei voinut luottaa. 15 min kävely bussipysäkille saattoi viedä viimeiset 20 % akusta ihan siten, että puhelin oli taskussa suojassa. Ei ollut kuin alle -10 pakkasta. Iphone 7+ kesti aivan toisella tavalla. Tämä vika pakkasenkestosta oli selvillä edellisen mallin kohdalla arvosteluissakin - en tiedä onko nykyisissä pikkupuhelimissa samaa.

Mutta muuten kyllä voisin tuollaisen minipuhelimen halutakin. Iso on iso ja kömpelö ja läppäri on kuitenkin sitten parempi moneen mobiiliin työhön. Ja jos pienellä puhelimella saa hyviä kuviakin niin vielä parempi!

Vastaa
kane_k
kane_k

2

Monta kertaa tehnyt mieli ostaa mainittu Xperia 5 ii sen pienehkön koon vuoksi mutta jäänyt toistaiseksi kauppaan korkean hinnan vuoksi. Puhelin on kuitenkin puhelin, en halua siitä maksaa tietokoneen hintaa.

Vastaa
dRD
dRD

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:

Monta kertaa tehnyt mieli ostaa mainittu Xperia 5 ii sen pienehkön koon vuoksi mutta jäänyt toistaiseksi kauppaan korkean hinnan vuoksi. Puhelin on kuitenkin puhelin, en halua siitä maksaa tietokoneen hintaa.

Ongelma lienee kuitenkin enemmän se, että niitä muita tonnin puhelimia kyllä ostetaan - ja paljon. Mutta niitä harvoja pienempiä tonnin luureja taas ei oikein osteta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.