Android 12 toinen beta julkaistiin: Nämä uudistuivat - nyt tiedät kytätäänkö sinua

Petteri Pyyny

Android 12 toinen beta julkaistiin: Nämä uudistuivat - nyt tiedät kytätäänkö sinua
Google julkaisi eilen uusimman betaversion Android 12 -käyttöjärjestelmästä. Android 12 beta 2 uudistaa Androidia etenkin yksityisyyden suojan osalta.

Tärkeimmät muutokset edelliseen betaan nähden liittyvätkin juurikin uusiin yksityisyyttä suojaaviin lisäyksiin.

Android kertoo, kun sovellus käyttää mikrofonia tai kameraa

Jatkossa Android 12 napauttaa puhelimen yläreunan ilmoitusriville näkyviin aina pienen mikrofoni-ikonin, kun mikä tahansa sovellus käyttää puhelimesi mikrofonia. Ikonin näkymistä ei voi ohittaa lainkaan, joten ääniä salaa kuuntelevat sovellukset jäävät kiikkiin välittömästi.

Samanlainen uudistus koskee myös kameraa, eli Androidin yläreunan ilmoitusriville putkahtaa esiin pieni kameran symboli aina kun jokin sovellus käyttää kameraa - joko käyttäjän haluamana tai käyttäjältä salaa, taustalla.Leikepöydän lukemisesta tulee ilmoitus

Hiljattain Apple uudistin iPhonen yksityisyyttä siten, että käyttäjälle kerrotaan aina, kun sovellus lukee käyttäjän leikepöydällä olevia tietoja. Ja siitähän nousikin isompi äläkkä, kun käyttäjät huomasivat, että monet sovellukset lukivat leikepöydälle kopipituja tietoja käyttäjältä salaa.

Nyt vastaava uudistus tulee myös Androidiin. Jos jokin toinen sovellus lukee toisesta sovelluksesta kopioituja leikepöydän tietoja, puhelimen alareunaan aukeaa asiasta kertova ilmoitus. Eli kun kopioit vaikkapa verkkosivun osoitteen ja jostain syystä jokin peli päättääkin tarkistella mitä leikepöydälläsi on, tästä ponnahtaa esiin varoitus.

Yksityisten tietojen lukuhistoria

Android 12 privacy dashboard -näkymä


Privacy dashboard nimellä kulkeva ominaisuus tuo kokonaan uuden näkymän Androidiin. Sen kautta voi tarkastella viimeisen 24 tunnin aikana sitä, mitkä kaikki sovellukset ovat saaneet tietoja puhelimeltasi sijainnistasi, mikforonistasi ja kamerastasi. Näkymän kautta voi myös estää helposti sovelluksia pääsemästä jatkossa kyseisiin tietoihin.

Uudistettu WiFi-verkkojen hallinta

Isoin käyttäjälle näkyvä uudistus on kuitenkin langattomien lähiverkkojen ja mobiilidatan hallintaan liittyvä uudistus. Jatkossa Androidin pikavalikoista poistuvat erilliset WiFi- ja Mobiilidata -painikkeet ja tilalle tulee uusi Internet-pikavalinta.

Android 12 beta 2 uudistettu verkon hallinta


Pikavalinnan takaa voidaan hallita langattomia verkkoja, niiden asetuksia sekä mahdollisesti säätää kunkin verkon asetuksia erikseen kuntoon ilman varsinaiseen käyttöjärjestelmän asetusvalikkoon siirtymistä.

Android 12 beta 2 tuli jakeluun eilen kaikille niille Googlen Pixel -puhelimille, joille Android 12 tullaan julkaisemaan (lista Android 12 yhteensopivista Googlen malleista Android Update Trackerin sivuilla). Monet muutkin valmistajat tarjoavat käyttäjilleen mahdollisuuden asentaa Android 12 betan omaan puhelimeensa, mutta beta 2 jakelusta päätöksen tekee kukin valmistaja itsenäisesti. Betaversion Androidista voi Pixeleiden lisäksi ladata mm. OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro malleille

Olemme jo listanneet aiemmin mm. Xiaomin puhelimet, joille Android 12 aikanaan julkaistaan, samoin ne Samsungin mallit, joille Android 12 tulee.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -16%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 171 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € CDON
341 € Teknikproffset
399 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 338 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.