Arvostelussa Xiaomi Mi Smart Band 6

Testissä Xiaomi Mi Smart Band 6: Edullisten aktiivisuusrannekkeiden eliittiä
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Xiaomin aktiivisuusrannekkeet tarjoavat pienessä koossa ja edullisella hinnalla kattavan määrän ominaisuuksia. Sarjan uusin versio, Mi Smart Band 6, sisältää edeltäjään nähden isomman näytön ja sen ominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa 30 erilaisen liikuntamuodon tunnistaminen, sykemittaus ja unen seuranta.

Mielenkiintoa lisää Mi Smart Band 6:n noin 60 euron hinta, joten on hyvä selvittää kuinka hyvin aktiivisuusranneke selviää päivittäisen aktiivisuuden seurannassa.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Silikoniranneke, muovi, näytön suojana lasi, vesitiivis 50 metrin syvyyteen (5 ATM)
 • Mitat:
 • 47.4 x 18.6 x 12.7 mm, 12.8 grammaa
 • Näyttö:
 • 1,56” AMOLED-kosketusnäyttö, 152 x 486, 326 PPI, 450 nitin kirkkaus
 • Akku:
 • 125 mAh, jopa 14 päivän akunkesto, magneettinen laturi
 • Ominaisuudet:
 • Sykemittaus, veren happisaturaation mittaus (SpO2), unen seuranta, stressin seuranta, kuukautiskierron seuranta, sää, ilmoitukset, musiikin hallinta, Bluetooth 5.0, Mi Fit -sovellus
 • GPS:
 • Yhdistetty GPS älypuhelimen kautta
 • Hinta:
 • 59,90 euroa

Näyttö ja rakenne

Mi Smart Band 6 hyödyntää 1,56-tuumaista AMOLED-kosketusnäyttöä. Näyttö on pitkulainen ja sen ylä- ja alareunat ovat kaarevat, joten näytön koosta huolimatta se on kohtalaisen kapea. Näyttö on tyylikäs ja tarkka 326 PPI:n lukeman muodossa.

Näytössä ei ole automaattista kirkkauden säätöä, joten valinta tulee tehdä viidestä eri vaihtoehdosta manuaalisesti. Tämä säätäminen ei onnistu kovinkaan nopeasti, sillä vaihtoehdot ovat piilotettuna valikon taakse. Tämän myötä itse pidän näyttö täydellä kirkkaudella koko ajan, jotta kesällä pihalla ulkoillessa näytöstä saa selvää.

Ranneke on valmistettu silikonista. Se on kevyt ja pehmeä, mutta kuitenkin hiostaa ranteessa jonkin verran. Rannekkeessa hyödynnetään yksinkertaista, mutta toimivaa tappikiinnitystä. Kiinnitys on varma, joten ranneke ei irtoa ranteesta itsestään.

Käyttäminen

Xiaomi hyödyntää Mi Smart Band 6:ssa omaa kevyttä ja yksinkertaista käyttöjärjestelmää. Hallinta tapahtuu pelkästään kosketuksella, sillä painikkeita ei ole.

Tämä tarkoittaa enimmäkseen pyyhkäisyjä pystysuuntaisesti ja osittain vaakasuuntaisesti. Vaakasuunnassa hallinta tosin ei ole niin miellyttävää kapean näytön myötä.

Kellotauluja löytyy useita erilaisia. Osa näistä tarjoaa kaiken oleellisen tiedon yhdessä näkymässä. Näitä tietoja ovat muun muassa askeleet, kalorit, syke, sää, aika ja akku. Joissakin kellotauluissa napauttamalla pääsee näkemään tarkempia tietoja kyseisistä vaihtoehdoista, mutta jotkut kellotaulut eivät tällaista tue.

Pystysuuntaisia asetuksia voi hallita ja järjestää Xiaomi Mi Fit -sovelluksen kautta, joka nopeuttaa pääsyä haluttuihin ominaisuuksiin.

Lisäksi vaakasuuntaisesti voi valita erilaisia pikavalintoja enintään 6 kappaletta. Näihin lukeutuvat muun muassa sää, musiikki, ilmoitukset, syke, harjoitus, stressi ja hengitys.

Kevyestä ja suhteellisen yksinkertaisesta käyttöjärjestelmästä huolimatta käyttäjälle annetaan mukavasti valinnanvaraa ja vaihtoehtoja. Tämä on ehdottomasti plussaa. Suomen kieltä ei käyttöjärjestelmälle ole saataville, jota voidaan pitää miinuksena. Mi Fit -sovellus on tosin suurimmaksi osaksi saatavilla suomenkielisenä.

Puhelimen Mi Fit -sovellus on selkeä, vaikkakin tiettyjen tietojen löytäminen saattaa alkuun tuottaa hieman hankaluuksia.

Sovelluksessa käytetään kolmea välilehteä. Pääsivulla näkyvät kaikki harjoitukset ja muut terveyteen liittyvät tiedot. Niitä klikkaamalla saa näkyviin historian sekä tarkempia tietoja.

Kaverit-välilehdessä voi lisätä kavereita ja nähdä muiden aktiivisuustietoja. Profiili-välilehti puolestaan mahdollistaa laitteen asetusten kattavan säätämisen. Lisäksi voi asettaa tavoitteita ja vaihtaa rannekkeen kellotauluja.

Sovelluksen avulla rannekkeen yhteyden voi vaihtaa helposti toiseen laitteeseen. Uuteen laitteeseen kirjautumisen jälkeen sovellus synkronoi tietoja ja aloittaa yhdistämisen. Tähän kuluu hetki aikaa. Yhdistämisen aikana sovellus kirjautuu ulos automaattisesti vanhasta laitteesta.

Aktiivisuuden seuranta

Mi Smart Band 6 sisältää 30 erilaista liikuntamuotoa, joista kuutta yleisintä osataan seurata automaattisesti. Joukkoon kuuluvat esimerkiksi kävely ja pyöräily.

Automaattinen seuranta ei ole oletuksena päällä, sillä se kuluttaa akkua enemmän. Ominaisuuden voi laittaa suoraan kellosta päälle ja käyttäjä voi valita vaikkapa vain kävelyn tunnistamisen. Liikkumisen tunnistaessa ranneke värähtää hieman, jolloin seurannan voi laittaa päälle koskettamalla näyttöä. Seurannan voi myös hylätä, jolloin ranneke ei ilmoita liikunnasta seuraavan tunnin aikana.

Sisäistä GPS-yhteyttä rannekkeessa ei ole, vaan tätä varten tarvitaan älypuhelimen yhteyttä. Mikäli siis haluat saada tarkkoja tietoja, vaikkapa kävelylenkiltä, on puhelimen mukana kuljettaminen suotavaa.

Ilman puhelintakin seuranta onnistuu tietyllä tasolla esimerkiksi kävelylenkillä. Tätä tuli testattua yhdessä Honor Band 6 -aktiivisuusrannekkeen kanssa. Näiden kahden laitteen vertailun voi lukea täältä.

Vertailun mukaan molemmat aktiivisuusrannekkeet osaavat tarkasti mitata askeleita ilman puhelintakin, mutta Mi Smart Band 6 suoriutuu kohtalaisen heikosti matkan mittaamisesta ja keskinopeudesta. Näin ollen etenkin Mi Smart Band 6:n matkat ovat epätarkkoja ilman puhelinta.

Oma liikunta keskittyy lähinnä kävelyyn, juoksemiseen ja pyöräilyyn. Kävelyn lisäksi pyöräilyn seurantaa tuli mitattua. Tätä seurantaa varten puhelimen käyttäminen on pakollista.

Puhelimen sijainnin kanssa liikuntasuoritusten tulokset näyttävät olevan tarkkoja. Kuljettu reitti, matkan pituus, syke ja muut tiedot tallentuvat Mi Fit -sovellukseen, josta niitä voi helposti jälkeenpäin tarkastella.

Mi Smart Band 6:n sykemittausta vertailtiin Honor Band 6:een, Polar Ignite 2:een ja Suunto 9 Peakiin. Kaikki näyttävät samaa lukemaa, joten sykemittaus on siis tarkka.

Mi Smart Band 6:lla onnistuu veren happisaturaation mittaus (SpO2), mutta tämä tuntuu näyttävän pari prosenttia ylimääräistä esimerkiksi Suunto 9 Peakiin verratessa. Aktiivisuusranneke kykenee stressin mittaamiseen neljällä eri tasolla. Tämä tuntuu olevan samoissa lukemissa esimerkiksi Honor Band 6 -aktiivisuusrannekkeeseen verratessa. Lisäksi liikuntasuorituksissa näytetään kulutettujen kaloreiden määrä, mutta tämä vaihtelee aika paljon eri laitteiden välillä, joten on vaikea sanoa kuinka tarkka se on Mi Smart Band 6:ssa.

Mi Smart Band 6 kerää kaikki tiedot PAI (Personal Activity Intelligence) terveyspisteytysjärjestelmään. Tämä järjestelmä käytännössä muodostaa suhteellisen selkeän kuvan siitä, että onko käyttäjä liikkunut tarpeeksi ja mitä pitää tehdä kunnon parantamisen suhteen. Seitsemän päivän luvut näkee suoraan rannekkeen näytöltä ja tarkemmat tiedot tallentuvat Mi Fit -sovellukseen.

Hyvinvointiin liittyen ranneke ilmoittaa värinällä, mikäli käyttäjä istuu tunnin putkeen paikallaan ja kehottaa liikkumaan. Lisäksi naisille löytyy kuukautiskierron seuranta.

Unen seuranta

Unen seuraaminen on yksi aktiivisuusrannekkeen tärkeimmistä ominaisuuksista kuluttajien keskuudessa.

Unen osalta Mi Smart Band 6 seuraa kestoa ja jakaa sen syvään uneen, kevyeen uneen ja REM-uneen. Lisäksi unesta annetaan palautetta ja pisteitä.

Testaamisen ja muiden laitteiden antamien tulosten perusteella Xiaomin ranneke osaa tunnistaa tarkasti nukahtamisen ja heräämisen eli kesto on oikea.

Syvään uneen, kevyeen uneen ja REM-uneen jakaminen tuntuu olevan kohtuullisen hyvää, sillä lukemat ovat lähellä Polar Ignite 2:n antamia lukemia. Itsellä Mi Smart Band 6 ei kuitenkaan juuri ollenkaan tunnista heräämisiä yön aikana ja myös unipisteitä annetaan liikaa.

Mi Fit -sovelluksen kautta voi tarkastella unen tietoja ja siellä annetaan jonkin verran palautettu sekä vinkkejä uneen.

Muut ominaisuudet

Vaikka tuote sisältää nimessään smart-sanan, ei Mi Smart Band 6 ole kovinkaan älykäs.

Sen muihin ominaisuuksiin lukeutuvat ilmoitukset, sää ja musiinkin hallinta.

Ilmoitukset rajoittuvat vain lukemiseen eli minkäänlaista vastaamista ei voi suoraan rannekkeesta tehdä. Sään osalta pystyy nopeasti tarkistamaan lämpötilan seuraavien päivien osalta. Musiikin hallinnan avulla rannekkeesta voi vaihtaa kappaleen seuraavaan sekä säätää äänenvoimakkuutta.

Akku

Xiaomi lupaa akun kestävän jopa 14 päivää yhdellä latauksella. Tämä luonnollisesti riippuu ominaisuuksien käytöstä, sillä tietyt ominaisuudet kuluttuvat enemmän virtaa. Esimerkkeinä voidaan mainita automaattinen liikuntamuotojen seuranta ja näytön kirkkaus.

Ihan kahteen viikkoon itse en rannekkeella yllä, mutta akunkesto on silti erittäin hyvä noin 10 vuorokaudella. Akku ladataan pohjassa olevien pinnien kautta mukana tulevalla magneettisella laturilla. Lataus 10 prosentista 100 prosenttiin kestää noin 80 minuuttia.

Yhteenveto

Mi Smart Band 6 tekee monta asiaa oikein vain noin 60 euron hinnalla.

Tämä aktiivisuusranneke on pieni ja kevyt, mutta sisältää kokoon nähden suuren näytön. Ranneke ei sisällä ollenkaan painiketta, joten hallinta tapahtuu pelkän kosketusnäytön avulla. Tämä ei ole niin miellyttävää kuin painikkeiden käyttö.

Ranneke osaa seurata tarkasti sykettä ja käveltyjä askeleita. Integroitua GPS-yhteyttä ei ole, joten tarkan matkan mittaamiseen tarvitaan puhelimen apua, sillä ilman sitä matkan mittaaminen ei ole tarkkaa. Unen seuranta onnistuu hyvin perustasolla, mutta ihan tarkinta mahdollista se ei ole kuitenkaan. Akunkesto on erittäin hyvä.

Plussaa

 • Aktiivisuuden seuranta tarkkaa
 • Sykemittaus tarkkaa
 • Näyttö
 • Akunkesto
 • Kevyt, mutta monipuolinen käyttöjärjestelmä
 • Hinta

Miinusta

 • Ei integroitua GPS-yhteyttä
 • Ei suomen kieltä

Xiaomi Mi Smart Band 6

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.