Historia: Tällainen oli Nokia Communicator 9000

2
Petteri Pyyny

Nokia Communicator täytti 25 vuotta - suomalainen älypuhelin, ennen älypuhelin-sanan keksimistä
Nokia Communicator 9000 oli yksi maailman ensimmäisiä älypuhelimia ja julkaisuhetkellään, vuonna 1996, valtavan edistyksellinen laite.

Kauppojen hyllyille Communicator saapui elokuun 15. päivä vuonna 1996, noin puoli vuotta CEBIT-messuilla esittelyn jälkeen. Myyntihetkellä hinta oli Britanniassa hinnoiteltu tuhanteen puntaan, joka vastaa nykyrahassa noin 2100 euroa.

Teknisesti Communicator 9000 oli täysin aikaansa edellä: sillä ei käytännössä ollut markkinoilla mitään kilpailijoita, vaan se loi itse itselleen tuoteryhmän, johon tulisi vakavasti otettavaa kilpailua vasta vuosia myöhemmin.

Tekniikka

Nokia Communicator 9000 avattuna


Nokia Communicator 9000 oli avattava laite, joka suljettuna muistutti sen aikaisia Nokian muitakin kännyköitä. Avattuna laitteen sisältä paljastui täyskokoinen QWERTY-näppäimistö sekä 640x200 tarkuuden mustavalkonäyttö. Suosirrimena käytettiin tuon ajan PC-tietokoneiden keskitasoa tarjoavaa suoritinta, 80386;sta (Pentium oli julkaistu vuonna 1995 ja 486 oli siitä alaspäin suoralla linjalla toiseksi paras Intelin PC-suoritin). Suoritin nakutti 24MHz kellotaajuudella.Muistia puhelimesta löytyi 8 megatavun verran, josta sovellusten käyttöön oli varattu 4 megatavua, käyttäjän tiedooille 2 megatavua ja sovellusten suoritukselle 2 megatavua.

Communicatorista löytyi sovelluspuolelta sekä sähköposti, faxi että verkkoselain. Nettiin puhelimella pääsi 9,6kbps modeemin avulla, joka sekin oli integroitu laitteen sisään.

Painoa "kommukalla" olikin sitten hurjasti, lähes tuplat nykyisiin älypuhelimiin: 397 grammaa. Ulkomitat eivät paksuutta lukuunottamatta hirvittävästi eronneet nykyisistä älypuhelimista, niiden ollessa 173 × 64 × 38 mm. Leveytensä puolesta Nokia 9000 laskettaisiin nykytermein pieneksi älypuhelimeksi, mutta paksuutta toki oli kolmisen senttiä enemmän kuin nykyluureissa.

Käyttöjärjestelmänä käytettiin GEOS 3.0 -käyttöjärjestelmää, johon pohjautuvia taskutietokoneita eli PDA-laitteita oli tarjolla 1990-luvun puolivälissä pariltakin eri valmistajalta.

Seuraajat

Nokia yllpiti Communicatorin perintöä yllä vuosien ajan ja se (ja sen seuraajat) oli hetken aikaa, etenkin Euroopassa, monen bisnespäättäjän ykkösvalinta, amerikkalaisten suosiessa Palmin ja Blackberryn tuotteita.

Heti seuraavana vuonna, vuonna 1997, Nokia päivitti Communicatoria hieman, pääasiassa keventämällä sitä ja toi Nokia Communicator 9000i -mallin alkuperäisen korvaajaksi.

Sittemmin Communicator-sarja jatkoi elämäänsä aina tälle vuosituhannelle asti: viimeinen Communicator -brändin alla tehty Nokian malli oli vuonna 2007 julkaistu Nokia E90 Communicator. Monen mielestä sarjan viimeinen henkinen perillinen oli kuitenkin vuonna 2011 julkaistu Nokia E7, vaikka sitä ei enää Communicator -brändillä mainostettukaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Honor 90 – hinta laskenut -29%

Honor 90
249 € Veikon Kone
249 € Power
349 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Honor Magic5 Pro – hinta laskenut -12%

Honor Magic5 Pro
1070 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1222 €

Kommentit (2)

WinLix
WinLix

1

Lainaus:

Kauppojen hyllyille Communicator saapui elokuun 15. päivä vuonna 199,

Nokia on todellakin ollut aikaansa edellä kun julkaisi älypuhelimen ensimmäisellä vuosisadalla!

Vastaa
dRD
dRD

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Lainaus:

Kauppojen hyllyille Communicator saapui elokuun 15. päivä vuonna 199,

Nokia on todellakin ollut aikaansa edellä kun julkaisi älypuhelimen ensimmäisellä vuosisadalla!

Heh :-) Korjattu.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.