Arvostelussa Samsung Galaxy S21 FE 5G

Testissä Samsung Galaxy S21 FE 5G: Kooltaan miellyttävä puhelin, jota ei (vielä) kannata ostaa
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Samsung julkaisi pitkään odotetun Galaxy S21 FE -puhelinmallin viimeinkin vuoden 2022 alkupuolella. Alkuperäisesti kyseinen laite piti ilmeisesti esitellä jo syksyn aikana.

Galaxy S21 FE on jatkoa vuoden 2020 loppupuolella julkistetulle Galaxy S20 FE -mallille. Kyseessä on siis "Fan Edition" -sarja ja Samsungin näkemys edullisemmasta huippupuhelimesta.

Laitteessa on monipuoliset tekniset ominaisuudet, mutta jo julkistamisen yhteydessä todettiin, että hintaa on silti liikaa. Galaxy S21 FE:tä testattiin Puhelinvertailun toimesta parin viikon ajan ja nyt selvitellään kannattaako sitä ostaa ja milloin.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Muovi, IP68
 • Näyttö:
 • 6,4”, Dynamic AMOLED 2X, Full HD+ (2340 x 1080), 120 Hz, Gorilla Glass Victus
 • Mitat:
 • 74.5 x 155.7 x 7.9 mm
 • Paino:
 • 177 grammaa
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 888
 • RAM:
 • 6 / 8 gigatavua
 • Tallennustila:
 • 128 / 256 gigatavua (ei muistikorttipaikkaa)
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 12 + One UI 4.0 (Tietoturva: 1. tammikuuta 2022)
 • Pääkamera:
 • 12 MP, 2PD, OIS, F1.8, 1.8 μm
 • Ultralaajakulma:
 • 12 MP, F2.2, 1.12 μm
 • Telekamera:
 • 8 MP, 3x, F2.4, 1.0 μmS
 • Etukamera:
 • 32 MP, FF, F2.2, 0.8 μm
 • Akku:
 • 4500 mAh, 25W lataus, 15W langaton lataus, käänteinen langaton lataus, ei laturia pakkauksessa
 • Liitännät ja yhteydet:
 • 5G, Wifi 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2.4G+5GHz, Bluetooth 5.0, USB-C 3.2 Gen1
 • Muuta:
 • Sormenjälkilukija näytön alla, Dual SIM, ei muistikorttipaikkaa, stereokaiuttimet
 • Värit:
 • Graphite, Lavender, Olive, White
 • Hinta:
 • 779 euroa / 849 euroa

Polttavin kysymys: maksaako liikaa?

Lähdetään Galaxy S21 FE:n kohdalla heti liikkeelle keskeisestä kysymyksestä: maksaako tämä puhelin liikaa?

Helppo ja nopea vastaus on kyllä.

FE -mallisto on Samsungin näkemys edullisemmasta huippupuhelimesta, joka ei kuitenkaan maksa liikoja.

Mutta S21 FE maksaa 769 euroa tai enemmän. Eli edullisesta laitteesta ei ole kysymys.

Toisaalta laitteesta ei tarvitse maksaa täyttä hintaa, sillä puhelin on ollut jo pari kertaa alennuksessa, vaikka laite julkaistiin tammikuun alussa. Alennuksessa hinta on painunut jo tässä vaiheessa 499 euroon.

Normaalihinnalla S21 FE maksaa siis liikaa, mutta jo tässä vaiheessa nähdyt alennukset antavat osviittaa tulevasta: hinta tulee laskemaan kevään mittaan selvästi alemmas.

Kun hinta laskee, tämän puhelimen hankintaa voi tuolloin paremmin suositella.

Kattavat ominaisuudet kevyessä paketissa

S21 FE on muiden S21 -sarjalaisten kanssa huippuluokan laite ominaisuuksien osalta.

Nämä ominaisuudet on pakattu kevyeen pakettiin. Painoa on 177 grammaa, joka omalla kohdalla tekee laitteen käytöstä miellyttävää. Paksuutta on juuri alle 8 mm ja puhelin on leveydeltään monia muita puhelimia kapeampi.

S21 FE on takaa eräänlaista muovimateriaalia. Ajatukset ovat siitä samat kuin Galaxy S20 FE -mallin kohdalla eli se tuntuu hyvältä eikä pintaan jää liikaa sormenjälkiä. Toki pinta on hieman liukas, mutta itseä tämä ei haittaa.

Edessä on sopivan iso 6,4-tuumainen näyttö. Omalla kohdalla käyttö onnistuu lähes aina yhdellä kädellä. Tekniikka on luonnollisesti myös kohdillaan. Käytössä on AMOLED-tekniikka ja korkea 120 hertsin virkistystaajuus.

Näiltä osin puhelin on erittäin hyvä kaikenlaiseen käyttöön, kuten videoiden katseluun, yleiseen selaamiseen ja pelien pelaamiseen. Myös kirkkaus on mainio.

Paperilla katsottuna puhelin sopii yleiseen käyttöön myös tehojen puolesta, sillä sisällä on useissa huippuluokan luureissa nähty Snapdragon 888. Suomeksi sanottuna sisällä on yksi markkinoiden tehokkaimmista piireistä.

Tämä käy ilmi esimerkiksi AnTuTun testissä (V9.2.7). S21 FE sai parhaimmillaan pisteiksi 703074.

Samalla piirillä varustetut Xiaomin Mi 11 Ultra ja Mi 11 saivat noin 778431 pistettä. Snapdragon 870 -piirin omaava Motorola edge 20 pro sai pisteitä 711842, kun taas Snapdragon 888+ -versiota käyttävä Motorola moto g200 sai 811518 pistettä.

Piiri on tehokkaan suorituskyvyn lisäksi tullut tunnetuksi kuumasta toiminnasta. Useat laitteet kärsivät Snapdragon 888 -piirin takia laitteen selvästä lämpenemisestä. Myös S21 FE lämpenee hieman, mutta ei häiritsevästi. Laitteen pisteet jäävät alemmaksi kuin muilla vastaavilla laitteilla, joten ehkäpä Samsung on tuonut laitteeseen jonkinlaisia optimointeja, joiden myötä lämmöt pysyvät paremmin kurissa suorituskyvyn kustannuksella.

Oikeassa elämässä suorituskyky on hyvä, mutta ei täydellinen. Homma toimii yleensä hyvin, mutta toisinaan nykimistä esiintyy. Myös sovellukset tuntuvat pysähtyvän taustalla herkemmin kuin muissa puhelimissa.

Toki juuri ennen Galaxy S21 FE arvostelun julkaisua puhelin sai isomman tason päivityksen, joka lupaili parannusta suorituskykyyn ja vakauteen. Samalla tietoturva nousi tasolle 1. tammikuuta 2022.

Laitteessa on heti uusin Android 12 ja One UI 4. Lisäksi Samsungin lupauksen myötä päivityksiä on luvassa kolmeksi tai neljäksi vuodeksi.

Uusi käyttöjärjestelmäversio ja Samsungin käyttöliittymä tuovat monia uudistuksia. Esimerkiksi väripaletti mukauttaa tiettyjä käyttöliittymän elementtejä taustakuvan värien perusteella, näytön yläreunassa näkyy, mikäli sovellus käyttää parhaillaan kameraa tai mikrofonia, Always On Display -näyttö voidaan asettaa näkymään uusille ilmoituksille ja lisähimmennys-painike vähentää kirkkautta entisestään.

Akunkesto on hyvällä tasolla. Yleensä yhdellä latauksella pärjää riittävästi päivän ajan, mutta joka päivä laitettu tulee ladata. Lataus onnistuu mukavan nopeasti langallisesti ja myös langaton lataus on mahdollista. Puhelimen käänteisellä langattomalla latauksella voi ladata vaikkapa Samsungin Galaxy Watch 4 -älykelloa.

Kamerat hoitavat hommansa

Kameroiden osalta Samsung ei ole lähtenyt mitenkään hurjastelemaan. Takana on kolme kameraa, joista jokainen on hyödyllinen.

Pääkameran lisäksi kuvaaminen onnistuu ultralaajakulmalla ja telekameralla. Omasta mielestä nämä hoitavat asiansa erittäin hyvin useimmissa tilanteissa. Myös vähäisessä valaistuksessa kuvaaminen onnistuu varsin mallikkaasti ainakin pääkameran osalta.

Videokuvaus onnistuu parhaillaan kaikilla kameroilla 4K30fps -tasolla. Kuvatessa voi vaihtaa kameroita. Lisäksi pääkameralla voi kuvata 4K60fps -videota. Videokuvauksen osalta S21 FE näyttää myös toimivan hyvin.

Myös etukamera näyttää laadukkaalta. Toki esimerkiksi suoraan Snapchatilla kuvatessa kuvanlaatu laskee selvästi ja kuvat muuttuvat pehmeiksi. Etukameralla voi kuvata 4K60fps -videota.

Moitittavaa

S21 FE on varustettu stereokaiuttimilla, mutta nämä eivät kuitenkaan tarjoa parasta mahdollista ääntä esimerkiksi bassontoiston osalta. Ääni on hyvää esimerkiksi podcastien kuunteluun, mutta esimerkiksi musiikin tai elokuvien katselun kohdalla asia on toinen.

Selkein yksittäin heikkous laitteiston osalta on värinäpalaute, joka on heikko eikä tarjoa hyvää palautetta esimerkiksi kirjoittaessa.

Heikkoutena voidaan pitää tietyiltä osin Samsungin ohjelmistoa, jonka mukana tulee paljon turhia sovelluksia. Esimerkiksi Samsungin oma kalenterisovellus tulee ohjelmiston mukana eikä sitä voi poistaa.

Nykyään osan puhelimista toimitetaan pienessä pakkauksessa, jossa ei toimiteta latauspalikkaa ollenkaan. Galaxy S21 FE on yksi tällaista eli paketin mukana tulee vain kaapeli. Tämän kaapelin kummassakin päässä on USB-C -liitäntä, joten joudut mahdollisesti hankkimaan tällaisen USB-C -liitännällä varustetun laturin, joka tuo laitteelle lisähintaa.

Yhteenvetoa

Käytännössä S21 FE on tasaisen vahva puhelin. Siinä on mainio näyttö, pätevät kamerat, mukavasti suorituskykyä ja nämä ominaisuudet on pakattu omasta mielestä täydellisen kokoiseen ja painoiseen pakettiin.

Massiivisen ongelma tuo hinta, mutta itse odotan jo nähtyjen tarjousten perusteella laitteen hinnan laskevan nopeasti ja selvästi alaspäin. Noin 500 euron hinnalla S21 FE:tä voisi kutsua jopa täydelliseksi laitteeksi, mutta nyt siis asiaa miinustaa 779 euron suositushinta edullisemman version kohdalla.

Parempaa vastinetta rahalle saa tällä hetkellä esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla (lue arvostelu), mutta tämä puhelin on toki kooltaan ja painoltaan suurempi. Myös normaali Galaxy S21 on edullisempi, ja sen hinta tulee oletettavasti myös laskemaan, sillä Galaxy S22-sarja julkaistaan jo helmikuun aikana.

Plussaa:

 • Näyttö
 • Koko
 • Paino
 • Kamerat
 • Pitkä päivitystuki

Miinusta:

 • Käyttö ei ole aina sulavaa
 • Värinäpalaute
 • Ei laturia pakkauksessa
 • Hinta

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.