OnePlus Car Charger 80W -autolaturin arvostelu

Arvostelu: OnePlussan autolaturi - supernopea OnePlussalle, erittäin nopea muillekin, mutta kummalliset portit ihmetyttävät
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

OnePlus on ollut jo vuosien ajan puhelinbrändi, joka on opettanut suomalaisia pikalatauksen saloihin. Yhtiö oli vuosien ajan käytännössä ainoa isompi kännykkämerkki Suomessa, jonka kaikki puhelinmallit tukivat pikalatausta.

Sittemmin maailma on muuttunut ja jonkin tasoinen pikalataus löytyy nykyisin käytännössä lähes kaikista uusista kännyköistä, aina perus-Androideista lähtien. Ja pikalatauksella on luonnollisesti etunsa: puhelinta ei tarvitse ladata yöaikaan, kun pelkkä lyhyt latauksessa käyttäminen muiden askareiden lomassa lataa kännykkään jo reippaasti käyttöaikaa lisää.

Mutta autoissa pikalatausta ei juurikaan näe. Tai ainakaan siinä mielessä, missä moni todellista pikalatausta nykyisin ajattelee - eli "reilu puoli tuntia ja kännykän akku täyteen" -tasolla. Tämä on hieman erikoista, koska etenkin kaupunkiliikenteessä olisi useinkin näppärää saada ladattua puhelimeen reilusti akkua lisää lyhyehkön siirtymän aikana.

OnePlussalla on toki ollut historian saatossa omia autolatureita, mutta ne eivät ole jostain syystä saaneet arvoistansa huomiota. Lisäksi harvat myynnissä olleet OnePlussan autolaturit ovat olleet hieman rajoittuneita, sillä OnePlussan käyttämä SuperVOOC -pikalataus toimii ainoastaan OnePlussan ja sen sisaryhtiöiden (Oppo, Realme, Vivo) kännyköissä.

Mutta syksyllä 2022 julkaistu uusi OnePlus Car Charger 80W korjaa tuon puutteen kertaheitolla.

Testasimme noin 50 euroa maksavaa uutuutta sekä OnePlussan että muiden valmistajien kännyköillä muutaman pidemmän automatkan aikana.

Pikalatausta muillekin laitteille: USB PD

Ylivoimaisesti tärkein uudistus OnePlussan autolaturissa on sen tuki USB PD-standardille. Kyseinen standardi on käytännössä ainoa "oikea" pikalatauksen standardi, kuten olemme pikalatauksen tekniikoista kertovassa artikkelissamme kuvanneet.

USB-PD ei ole markkinoiden nopein lataustapa, mutta se on ainoa todellinen standardi ja pikkuhiljaa kaikki pikalatausta tukevat kännykät ovat siirtymässä tukemaan myös sitä.

Käytännössä tämä näkyy niin, että puhelin saattaa tukea hurjia 100 watin lataustehoja valmistajan omalla, epästandardilla laturilla, mutta lataa USB PD -yhteensopivalla laturillakin kuitenkin mukavan rapsakalla 30 watin nopeudella. Käytännössä moderni älypuhelin latautuu 30 watin USB PD -latauksella täyteen noin puolessatoista tunnissa, hieman akun koosta riippuen.

Ja sama toisinpäin: monen valmistajan pikalaturi antaa valmistajan omille laitteille (epästandardisti) virtaa jopa 100 watin verran, mutta lataa myös kiltisti 30 watin virralla USB PD -yhteensopivia kilpailijoidenkin kännyköitä.

OnePlus Car Charger 80W -autolaturi osaa antaa ulos 30 watin lataustehoa USB PD -standardin mukaisesti.

Latausnopeus

Latausnopeudet vastasivat nopeassa testissämme juurikin sitä, mitä niiden pitikin. OnePlus 10 Pro latautui tyhjästä täyteen reilussa puolessa tunnissa 80 watin SuperVOOC-latausta käyttäen.

Ja vastaavasti Asus Zenfone 9 latautui USB PD:n kautta 30 watin teholla täsmälleen samalla nopeudella kuin Asuksen omalla USB PD -laturillakin.

Hieman hölmöt USB-portit

OnePlus Car Charger 80W, USB-A ja USB-C -portti

Laturissa on varsin fiksusti tarjolla kaksi porttia: perinteinen "iso" USB-A -portti sekä uudempi USB-C -portti.

Kahden eri USB-koon tarjoaminen on sinänsä erittäin fiksu veto, sillä autossa ei välttämättä ole tarjolla kaikkiin tarvittaviin laitteisiin juuri oikeanlaista USB-johtoa. Takapenkin matkustajat saattavat tarvita USB-A:ta tablettiinsa, etupenkin kännyköiden tarvitessa USB-C:tä.

Molempia portteja voi käyttää myös yhtäaikaa, mutta tällöin porttien yhteenlaskettu kokonaisteho on rajoitettu 67 wattiin. Eli edelleen vahvasti pikalatauksen puolella ollaan, kahta laitetta yhtäaikaa ladattaessakin, vaikka SuperVOOC-lataus hidastuukin havaittavasti.

Mutta hölmöksi OnePlussan laturin tekee se, miten autolaturin portit on toteutettu.

OnePlus Car Charger -laturin USB-A -portti tukee SuperVOOC-latausta, mutta ei USB PD -latausta. Ja USB-C -portti tukee USB PD -latausta, mutta ei SuperVOOC-latausta.

Ratkaisu on täysin järjetön. Etenkin kun osassa OnePlussan uusista kännyköistä toimitetaan ainoastaan USB-C - USB-C -johto SuperVOOC-latausta varten. Eli kotoa mukaan napattu OnePlussan pikalatausjohto ei toimikaan täydellä nopeudella, jos sitä ei saa autolaturin USB-A -porttiin kiinni.

Ja siinäkin tapauksessa, että OnePlussan puhelimen saisi kiinni USB-A -liittimeen ja näin ollen nopeimpaan mahdolliseen lataukseen, ongelmaksi muodostuu se toinen portti. Usein auton takapenkillä saatetaan kaivata vaikkapa aavistuksen vanhemmille tableteille microUSB-johtoa, joiden toinen liitinpää on lähtökohtaisesti aina iso, USB-A -liitin.

OnePlus-mallien latausnopeudet

OnePlussan kännyköiden latausnopeudet OnePlus Car Chargerilla riippuvat täysin puhelimen tuesta SuperVOOCin eri nopeuksille. OnePlussan mukaan uusimpien OnePlussan mallien osalta latausnopeudet OnePlus Car Chargerin kanssa ovat seuraavat:

OnePlus 10T80W
OnePlus 10 Pro80W
OnePlus 9 Pro65W
OnePlus 965W
OnePlus 8T65W
OnePlus Nord 2T80W
OnePlus Nord 265W
OnePlus Nord CE 265W
OnePlus Nord CE 2 Lite33W
OnePlus Nord CE30W

Ainoastaan OnePlus 10T on ainoa OnePlussan (vuoden 2022 syksyyn mennessä julkaistuista) malleista, jota ei Car Charger 80W:llä voi ladata puhelimen tukemalla täydellä nopeudella, koska autolaturi antaa ulos maksimissaan 80 wattia ja 10T tukisi jopa 150 watin lataustehoa.

Muut huomiot

Pientä kitinää voisin potentiaalisena ostajana sanoa siitä, että OnePlus Car Chargerin mukana ei toimiteta lainkaan latausjohtoa, ainoastaan laturi itsessään. Asia ärsyttää etenkin siksi, että OnePlussan oma SuperVOOC-lataus vaatii toimiakseen nimenomaan OnePlussan oman punaisen latausjohdon.

Laturi on myös fyysisesti melko massiivinen, mutta sen muotoilu on kuitenkin toteutettu fiksusti siten, että se tuntui sopivan kaikkiin auton tupakansytytin-liittimiin mainiosti.

Autolaturi vaikuttaa fyysiseltä rakenteeltaan erittäin tukevalta ja kestävältä. Eli ainakin päällisin puolin autolaturista tulee erittäin laadukas vaikutelma.

OnePlus Car Charger 80W, myyntipakkaus

Yhteenveto

Halvimmillaan noin 50 euroa maksava laturi on erinomaisen kätevä. USB PD -tuki tekee laturista moninverroin monipuolisemman ja käytettävämmän laturin kuin aiemmat, pelkästään OnePlussan malleja nopeasti lataavat autolaturit.

Moitteet laturi saa ainoastaan hölmösti jaettu latausporttien virranjako, jossa pitää valita jompi kumpi portti, sen mukaan mitä laitetta haluaa pikaladata.

Plussat

  • Todella nopea OnePlus-puhelinten pikalataus (80 wattia)
  • USB PD -standardin mukainen pikalataus muiden valmistajien laitteille
  • Kestävän oloinen rakenne
  • Kaksi porttia: USB-C ja USB-A

Miinukset

  • OnePlus-pikalataus vain USB-A -portista
  • USB PD -pikalataus vain USB-C -portista
  • Mukana ei tule lainkaan latausjohtoja

OnePlus SuperVOOC Car Charger 80W

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.