Pieni älypuhelin - parhaat vaihtoehdot vuonna 2023

8
Janne Yli-Korhonen

Pieni älypuhelin - parhaat vaihtoehdot vuonna 2023
Ennen pienet älypuhelimet olivat yleisiä. Näistä paras esimerkki on 4 tuuman näytöllä varustettu alkuperäinen iPhone SE.

Tällaisia puhelimia ei voi enää ostaa, sillä nykypuhelimien mitat ovat kasvaneet merkittävästi.

Puhelimet ovat kasvaneet vastaamaan paremmin kuluttajien tarpeeseen. Isomman puhelimen sisälle saa mahtumaan enemmän, kuten suuren akun ja useita kameroita. Tehojen kasvaessa jäähdytyksen täytyy olla myös kohdillaan. Tämäkin on helpompi toteuttaa ison puhelimen sisälle.

Kooltaan iso puhelin tarjoaa tietenkin suuren näytön, jolta on mukavampi nykypäivänä katsella YouTubea ja Netflixiä. Suurimmat kännykät ovat yleensä lippulaivapuhelimia eli markkinoiden parhaimmistoon kuuluvia puhelimia.

Osa kuluttajista kuitenkin mielii edelleen pienempää luuria, joka ei kuitenkaan liikaa häviä ominaisuuksien osalta suurille laitteille. Mutta onko tällaisia vielä saatavilla?

  1. Parhaat pienet puhelimet
  2. ASUS Zenfone 9
  3. Apple iPhone SE (2022)
  4. Apple iPhone 13 mini
  5. Sony Xperia 10 IV
  6. Sony Xperia 5 IV
  7. Xiaomi 12
  8. Samsung Galaxy S22

Parhaat pienet älypuhelimet

Tässä jutussa valitsimme pieneksi puhelimeksi sellaiset, joissa on joko 6 tuuman (tai pienempi) näyttö ja/tai puhelin on leveydeltään alle 7 cm.ASUS Zenfone 9

ASUS vastasi pienempien puhelimien kysyntään vuoden 2021 toukokuussa julkaisemalla ZenFone 8:n. Tuo puhelin sai jatkoa vuoden 2022 kesällä Zenfone 9 -puhelimen muodossa.

Asus Zenfone 9


Zenfone 9:n mitat ovat 146,5 x 68,1 x 9,1 mm ja paino vain 169 grammaa. Lisäksi Full HD 120Hz -AMOLED -näytön koko on 5,9 tuumaa. Koon ja näytön osalta puhelimen käyttäminen onnistuu vaivatta yhdellä kädellä. Ohjelmistoon on myös lisätty yhden käden käyttöä helpottavia ominaisuuksia.

Yleensä pienten puhelimien kohdalla on säästetty speksien kohdalla, mutta tämä ei pidä paikkaansa Zenfone 9:n osalta: sisällä on nimittäin Snapdragon 8+ Gen 1 -huippupiiri, jopa 16 gigatavua RAM-muistia ja jopa 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Taakse on laitettu 50 megapikselin pääkamera ja 12 megapikselin ultralaajakulma.

Akun kapasiteetti on varsin hyvä, 4300 mAh. Puhelin tukee 30 watin latausta ja tällainen laturi toimitetaan pakkauksen mukana. Lataus tapahtuu täysin USB PD - standardia käyttäen. Käyttöjärjestelmän osalta käytetään lähes puhdasta Android 12 -versiota. Tuki on kuitenkin hieman heikomman puoleinen, sillä puhelimelle luvataan tuoda vain kaksi suurta päivitystä.

Arvostelimme Asus Zenfone 9 laajasti syksyllä 2022 ja totesimme sen olevan kaikin puolin hieno kapistus. Etenkin sen suorituskyky, pieni koko ja huikean hyvä akkukesto tekivät vaikutuksen. Jos kehnoa Android-päivityslupausta ei tuijota, on Zenfone 9 kenties hinta/laatu-suhteeltaan paras pieni Android-puhelin mitä markkinoilta löytyy. Etenkin, kun sen hinta on laskenut jo alle 700 euroon.

Zenfone 9 hinta:
Apple iPhone SE (2022)

Apple tarjoaa edelleen pienempää älypuhelinta kaipaavalle iPhone SE (2022) -mallia. Nimestään huolimatta se on enemmän jatkoa iPhone 8:lle kuin jutun alussa mainitulle alkuperäiselle iPhone SE:lle.

iPhone se 2022 eri väreissä


iPhone SE:n uusin versio on leveydeltään 67,3 mm ja puhelin sisältää vain 4,7 tuuman näytön. Näytön ympärillä kiertää kohtuullisen suuren reunukset, joiden myötä puhelimessa on edelleen Touch ID -sormenjälkilukija. Puhelimessa on myös tehokas A15 Bionic -suoritin, jota käytetään myös kalleimmissa, vuoden 2021 iPhone 13 -malleissa.

Mielenkiintoiseksi puhelimen tarinan tekee se, että sen myyntihinta on noussut reippaasti esittelynsä jälkeen. Puhelinta sai vielä julkaisuhetkellä alle 500 eurolla, mutta vuodenvaihteessa 2022/2023 sen lähtöhinta on jo lähempänä 600 euroa.

iPhone SE (2022) hinta:


Apple iPhone 13 mini

Vuonna 2022 Apple julkisti iPhone 14 -sarjansa, mutta kuten pelättiin, Apple päätti hylätä hetken aikaa hengissä pidetyn mini-sarjansa. Näin ollen viimeiseksi iPhone mini -malliksi jäi vuonna 2021 julkaistu iPhone 13 mini.

iPhone 13 mini edestä ja takaa sinisessä värissä


iPhone 13 mini on todella pieni puhelin, mutta samalla varustettu laadukkailla ominaisuuksilla. Samalla se on ominaisuuksien puolesta laadukkampi kuin uusinkaan iPhone SE - se on käytännössä ominaisuuksiltaan vuoden 2021 huippuluokan, kalleimman malliston iPhone, vain pienemmässä koossa.

iPhone 13 mini käyttää 5,4-tuumaista Full HD OLED -näyttöä, joka on pakattu 131,5 x 64,2 x 7,7 mm mitat omaavaan runkoon. Painoa on puolestaan vain 141 grammaa. Puhelimesta löytyy myös huippuluokan suorituskyky 5G-yhteyksillä, kaksi takakameraa ja muuta. Akunkesto saattaa kuitenkin olla pienestä koosta johtuen heikompi.

iPhone 13 mini hinta:


iPhone 13 mini on jatkoa vuoden 2020 iPhone 12 minille, jonka arvostelun voi lukea täältä.
Sony Xperia 10 IV

Sony on panostanut jo muutaman vuoden ajan 21:9 -kuvasuhteen näyttöihin, jonka myötä näyttö on korkeampi mutta kapeampi. Tämän myötä Sonyn puhelimia on miellyttävämpi käsitellä yhdellä kädellä.

Yksi Xperia 10 IV vaakatasossa näyttö eteenpäin ja neljä eriväristä puhelinta pystyssä vierekkäin


Tarjolla on Xperia 10 IV -puhelin, joka on siis nimensä mukaisesti Sony Xperia 10 -sarjan neljäs versio.

Leveyttä on 67 millimetrin verran ja painoakin ainoastaan 161 grammaa. Näytön koko on 6 tuumaa. Puhelimen erikoisuuksina voidaan mainita myös 3.5 mm:n kuulokeliitäntä sekä IP65/IP68-luokituksen mukainen veden- ja pölynkestävyys.

Kyseessä ei kuitenkaan ole huippupuhelin, vaan kännykkä sijoittuu keskitasolle. Tämä näkyy esimerkiksi piirissä, joka on Snapdragon 695 - mutta myös hinnassa, joka vuodenvaihteessa 2022/2023 on tipahtanut jo alle 300 euron.

Sony Xperia 10 IV hinta:


Sony Xperia 5 IV

Toinen kova tarjokas pienten Android-puhelinten kisaan on Sonyn kesällä 2022 julkaisema huikea Sony Xperia 5 IV.

Sony Xperia 5 IV


Puhelimessa käytetään Sonyn muista puhelimista tuttua, erikoista venytettyä 21:9 -kuvasuhteen näyttöä, joka on kooltaan 6,1 tuumaa ja toimii korkealla 120 hertsin virkistystaajuudella. Edestä ja takaa lasilla päällystetty Xperia 5 IV on leveydeltään 67 millimetriä ja painaa 172 grammaa. Lisäksi puhelimessa on erittäin laadukkaat kamerat, pätevä suorituskyky sekä muita mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten perinteinen kuulokeliitäntä.

Sony Xperia 5 IV arvostelussamme annoimme sille täydet viisi tähteä ja kehuimme sen uskomattoman hyviä kameroita, suorituskykyä ja akkukestoa. Isoimpina miinuksina mainitsimme vain kahden Android-päivityksen päivityslupauksen sekä hurjan hintalapun.

Myyntiin tullessaan puhelin maksoi yli tuhat euroa, mutta loppuvuodesta 2022 sen hinta oli painunut jo paljon houkuttelevampaan, noin 800 euron hintatasoon.

Sony Xperia 5 IV hinta:
Xiaomi 12

Xiaomilta löytyy huippukastiin kuuluva Xiaomi 12, joka julkaistiin keväällä 2022.

lila Xiaomi 12 takaa kädessä


Tämä laite tarjoaa laadukkaan 6,28-tuumaisen AMOLED-näytön, Snapdragon 8 Gen 1 -tehopiirin ja 50 megapikselin pääkameran juuri alle 79 millimetrin rungossa.

Kyseistä laitetta on mukava käyttää, mutta koneeseen liittyy yksi suurempi ongelma. Laite lämpenee merkittävästi raskaammassa käytössä, joten pelaamiseen tästä puhelimesta ei ole. Miellyttäväksi Xiaomi 12 tekee kuitenkin sen ominaisuuksiinsa nähden kohtuullisen edullinen hinta.

Xiaomi 12 hinta:


Tarkemmat tiedot puhelimesta saa Puhelinvertailun Xiaomi 12 arvostelusta.

Samsung Galaxy S22

Samsungin Galaxy S22 on listan hännillä bonusvaihtoehtona.

Vihreä Samsung Galaxy S22 puhelin edestä ja takaa


Tämä siksi, että kännykkä ylittää juuri ja juuri pienen puhelimen rajat. Näyttö on 6,1-tuumainen ja leveyttä on 70,6 millimetriä.

Kyseessä on kuitenkin varsin kompakti puhelin. Laitteessa on muun muassa laadukas AMOLED-näyttö, hyvät kamerat ja käytönnässä Android-maailman paras käyttöjärjestelmätuki, sillä laite saa päivityksiä usean vuoden ajan.

Samsung Galaxy S22 hinta:
Tämä artikkeli sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Tuotteen hinta ei muutu, mutta saamme mahdollisesti siitä pienen komission.

EDIT 30.12.2022: Päivitetty suositukset ajan tasalle.

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 III – hinta laskenut -44%

Sony Xperia 5 III
449 € Teleoutlet
798 € Gigantti
820 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 797 €

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Sony Xperia 1 III – hinta laskenut -38%

Sony Xperia 1 III
649 € Teleoutlet
899 € Hobby Hall
1047 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 1047 €

Sony Xperia 10 III – hinta laskenut -37%

Sony Xperia 10 III
249 € Teleoutlet
398 € Gigantti
449 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (8)

pentsu
pentsu

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kreator.mmk:

Totta, iso näyttö on paras kaikissa asioissa!

Näkyykö muillakin lainaamani kommentin päivämääränä 11.8.2019?

Vastaa
Jyk
Jyk

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kreator.mmk:

Totta, iso näyttö on paras kaikissa asioissa!

Näkyykö muillakin lainaamani kommentin päivämääränä 11.8.2019?

Alkuperäisesti tämä artikkeli on julkaistu pari vuotta sitten. Tästä syystä kommentti näkyy näin.

Vastaa
pentsu
pentsu

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jyk:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kreator.mmk:

Totta, iso näyttö on paras kaikissa asioissa!

Näkyykö muillakin lainaamani kommentin päivämääränä 11.8.2019?

Alkuperäisesti tämä artikkeli on julkaistu pari vuotta sitten. Tästä syystä kommentti näkyy näin.

Jotain tällaista ajattelinkin. Otsikko

Lainaus:

parhaat vaihtoehdot vuonna 2021

vaikutti vaan vähän oudolta kommentointipäivämäärään nähden...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
imelin (vahvistamaton)

5

iso näyttö ok siviilikäytössä, miutta tunkekaas nää isonäyttöset ja heikot puhelimet eka suojakuoriin ja senjälkeen haalarin taskuun, eipä onnistu, toivottavasti joku valmistaja tarttuu puutteeseen ja valmistaisi n.5" tarkalla näytöllä, kestävällä akulla ja hyvällä kameralla varustettua puhelinta, itse ainakin ostaisin

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eerikson (vahvistamaton)

6

On erittäin surullista, että yli 5 tuuman näytöllisiä älyluureja pidetään tätä nykyä "kompaktina". Kaipaan niitä aikoja, kun kännykän pystyi ahtamaan farkkutakin hihataskuun ongelmitta, ja kaikki toiminnot onnistuivat yhdellä kädellä vaivatta.
Itselläni yhä käytössä 5.5" Xcover4 muutaman vuoden takaa, sillä isompaa en tahdo ikinä käyttää, ja fyysiset nappulat + rugged design + vaihdettava akku ovat iso plussa Suomen oloissa ja pitkäkestoisuuden nimissä..

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.