Arvostelussa Samsung Galaxy Z Flip

Testissä Samsung Galaxy Z Flip: Simpukan uusi tuleminen
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Galaxy Foldin jälkeen Samsung käänsi katseet kohti uusia mahdollisuuksia taittuvaa näyttöä käyttävien puhelimien suhteen. Galaxy Z Flip on siis yhtiön toinen taittuvaa näyttöä hyödyntävä puhelin, mutta se ei ole jatkaja Galaxy Foldille. Fold avautuu kirjan tavoin, kun taas Flipin näyttö nousee puolivälistä pystyyn samalla tavalla kuin simpukkapuhelimissa.

Galaxy Z Flip saatiin myös Puhelinvertailun käsittelyyn, mutta vain parin vuorokauden ajaksi, joten kovin monipuolista testailua laitteelle ei ehditty tehdä.

Suomessa Galaxy Z Flipin suositushinta on 1550 euroa ja se on saatavilla Mirror Black ja Mirror Purple -väreissä.

Tekniset tiedot

 • Päänäyttö:
 • 6.7“, Dynamic AMOLED Infinity Flex, 21.9:9, 2636 x 1080, 425 ppi
 • Kansinäyttö:
 • 1.1“, Super AMOLED, 300 x 112, 303 ppi
 • Mitat suljettuna:
 • 73,6 x 87,4 x 17,3 mm (saranan takareuna) - 15,4 mm (etureuna)
 • Mitat avattuna:
 • 73,6 x 167,3 x 7,2 mm - 6,9 mm
 • Paino:
 • 183 grammaa
 • Pääkamera:
 • 12 megapikseliä, F1.8, 1.4 μm, OIS, 78˚
 • Ultralaajakulmakamera:
 • 12 megapikseliä, F2.2, 1.22 μm, 123˚
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 10 + One UI 2.0 (tietoturva: 1. tammikuuta 2020)
 • Pääkamera:
 • 64 megapikseliä, F1.8, 0.8µm, UHD 4K (3840 x 2160) @ 30 fps, erittäin vakaa video (Full HD @ 30 fps)
 • Ultralaajakulmakamera:
 • 12 megapikseliä, F2.2, 123°, UHD 4K (3840 x 2160) @ 30 fps
 • Etukamera:
 • 10 megapikseliä, F2.4, 1.22μm, 80˚
 • Suoritin:
 • Snapdragon 855+
 • Keskusmuisti:
 • 8 gigatavua
 • Tallennustila:
 • 256 gigatavua, UFS 3.0 (ei muistikorttipaikkaa)
 • Akku:
 • 3,300 mAh (930 + 2,370 mAh), 15 W lataus, 9 W langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Liitännät:
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), Bluetooth v 5.0, ANT+, USB Type-C, NFC, paikannus (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou)
 • Muuta:
 • Sormenjälkilukija kyljessä, Nano SIM + eSIM, pakkauksessa mukana USB-C -kuulokkeet
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 10 + One UI 2.1
 • Värit:
 • Mirror Black ja Mirror Purple
 • Hinta:
 • 1550 euroa

Näyttö ja rakenne

Samsung kehuu 6,7 tuuman Full HD+ Dynamic AMOLED -näytön käyttävän erittäin ohutta ja taittuvaa Ultra Thin Glass (UTG) -lasia. Tämä pitää paikkansa vain osittain, sillä lasin päällä on edelleen kerros suojaavaa muovimateriaalia, johon saa ilmestymään naarmuja pelkällä kynnellä.

Luonnollisesti siis kestävyys on pidemmässä käytössä kysymysmerkki, johon 30 tunnin käytön jälkeen ei pystytä sanomaan oikein mitään. Lyhyen testijakson aikana näyttöön ei ilmestynyt naarmuja.

Näyttö on kuitenkin kuvanlaadultaan ja väritoistoltaan erinomainen. Lisäksi näytön kirkkaus on riittävä ulkokäyttöä ajatellen.

Näytön keskellä on Galaxy Foldin tapaan epätasainen kohta, jonka pystyy tuntea helposti sormella. Operoidessa puhelinta yhdellä kädellä peukalo käytännössä osuu koko ajan tähän keskikohdan epätasaiseen kohtaan. Taitoskohtaa ei kuitenkaan huomaa käytön aikana ollenkaan, jos näyttöä katsoo suoraan kohti.

Puhelimen ulkokuoren yläreunassa on myös pieni 1,1 tuuman kakkosnäyttö. Tämä pikkuruinen näyttö on nopean testailun perusteella aikalailla hyödytön. Näyttö onkin tarkoitettu lähinnä ajan tarkistamiseen. Näytöllä näkyy mistä sovelluksista on saapunut ilmoitus kuvakkeen muodossa, mutta sisältöä ei pysty kunnolla näkemään ilman laitteen avaamista. Musiikkia kuunnellessa kappaleen voi vaihtaa seuraavaan pienen näytön avulla.

Galaxy Z Flipin saranan kaksoismekanismit mahdollistavat taittuvan rakenteen ja puhelin voidaan asettaa avoinna taitettuna 70 - 110 asteen kulmaan, jolloin Galaxy Z Flip pysyy esimerkiksi pöydällä ilman tukea. Sarana tuntui käytössä hyvin jäykältä.

Puhelimen saa avattua yhdellä kädellä, mutta kahden päivän käytön jälkeen oikein hyvää tekniikkaa avaamiseen ei ehtinyt kehittyä. Muutamien muiden raporttien ja arvostelujen perusteella sarana löystyy jo parin viikon käytön jälkeen, jonka myötä puhelimen saa avattua helpommin yhdellä kädellä. Galaxy Z Flipin sisällä on pieniä harjoja, jotka estävät lian ja pölyn päätymisen puhelimen sisällä saranan kautta.

Takakansi on erittäin liukas, joten puhelin liukuu tasaisella pinnalla erittäin herkästi. Pakkauksen mukana toimitetaan kuitenkin suojakuori, joka auttaa asiaan.

Samsung Galaxy Z Flip on suunnattu enimmäkseen naisille, jotka pitävät puhelinta farkkujen takataskussa tai pienessä käsilaukussa. Taittuvan rakenteen ansiosta puhelimen mitat suljettuna ovat 73,6 x 87,4 x 17,3 mm ja avattuna 73,6 x 167,3 x 7,2 mm. Itsellä Galaxy Z Flipin ottaminen taskusta tuntui hieman oudolta, sillä saadakseen puhelimen käteen, täytyy koko käsi työntää taskuun. Lisäksi Z Flip näyttää lähinnä lompakolta taskussa ollessaan neliömäisen muodon takia.

Puhelimen pohjassa on USB-C -liitäntä, jolla saa ladattua puhelinta 15 watin teholla. Pohjassa on myös yksi kaiutin, mutta perinteistä 3.5 mm:n kuulokeliitäntää laitteessa ei ole. Pakkauksen mukana tosin toimitetaan laadukkaat USB-C -kuulokkeet. Puhelimen vasemmasta kyljestä löytyvät painikkeet äänenvoimakkuuden hallintaan sekä virtapainike, joka toimii myös sormenjälkilukijana. Sormenjälkilukijalla voidaan vetää ilmoituspaneeli näkyviin.

Käyttöjärjestelmä ja suorituskyky

Pikaisen kokeilun perusteella Galaxy Z Flipin Android 10 -käyttöjärjestelmään ja One UI 2.1 -käyttöliittymään perustuva kokemus ei eroa muista Samsungin vastaavista. Ohjaukseen on valittavissa perinteiset kolme painiketta tai Android 10:n eleohjaus. Galaxy Z Flipin näytön ympärillä olevat reunat ovat hieman koholla itse näytöstä, joten pyyhkäisy sivulta sisäänpäin ei ole niin miellyttävä kokemus. Tästä syystä omaksi valinnaksi vaihtui nopeasti kolmen painikkeen vaihtoehto.

One UI -käyttöliittymään on kuitenkin lisätty Flex-tila, joka jakaa näytön kahteen neljän tuuman näyttöön, kun Galaxy Z Flip on taitettuna. Flex-tilan avulla esimerkiksi kamera jakautuu kahteen näyttöön, jossa kuvattava kohde näkyy näytön yläpuoliskolla ja painikkeet alaosassa. Perinteisen simpukkapuhelimen tyyliin puhelun voi aloittaa avaamalla puhelimen ja lopettamaan sulkemalla puhelin.

Galaxy Z Flip ei tarjoa ihan parasta mahdollista suorituskykyä eli Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriä. Tehoista vastaa hieman vanhempi Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri, joka löytyy myös esimerkiksi OnePlus 7T Pro -puhelimesta. Keskusmuistia on 8 gigatavua ja sisäistä UFS 3.0 tallennustilaa on 256 gigatavua. Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa. Snapdragon 855+ ei tietenkään ole mikään huono piiri ja se saakin AnTuTu -sovelluksen testissä paremmat pisteet kuin Exynos 9825 -järjestelmäpiirillä varusteltu Galaxy Note10+.

Z Flipin suorituskyvyssä ei siis ole minkäänlaista valittamista. Järjestelmäpiirin tuottama teho pyörittää sekä käyttöjärjestelmää että pelejä erittäin sulavasti.

Akunkesto

Samsung päätyi pieneen kakkosnäyttöön, jotta Galaxy Z Flipiin saadaan mahtumaan enemmän akkua. Puhelimessa kaksiosainen akku (930 + 2,370 mAh), joista muodostuu yhteensä 3300 mAh:n kapasiteetti. Tärkeimmät komponentit sijaitsevat myös kameroiden ja näytön lähettyvillä, jotka myös vaikuttavat kakkosnäytön kokoon.

Itse akunkestosta ei pystytä sanomaan kovin paljoa lyhyen testijakson takia. Parin päivän käytön jälkeen akun kesto tuntuisi olevan noin yhden vuorokauden verran eli ei mikään kovin erikoinen lukema.

Lasisen rakenteen myötä Z Flip tukee langatonta latausta sekä käänteistä langatonta latausta, jolla voi ladata esimerkiksi Galaxy Buds -kuulokkeet.

Kamerat

Galaxy Z Flipissä on siis kaksi kameraa. Näistä pääkamerana toimii 12 megapikselin laajakulmakamera f1.8-aukolla. Kamerassa on optinen kuvanvakain (OIS) ja sillä voi kuvata 78 asteen näkymän. Vielä laajemman näkymän kuvaamiseen voi käyttää 12 megapikselin ultralaajakulmakameraa (f2.2), joka kuvaa kerralla 123 asteen alueen.

Muutaman testikuvan perusteella kamerat tuottavat oikein laadukkaan ja luonnollisen näköistä kuvaa. Videon osalta voi kuvata 4K 60 fps -laadulla, mutta tätä ei ehditty testaamaan.

Kakkosnäytön avulla voi ottaa myös kuvia käyttäen kahta kameraa, jotka löytyvät tämän pienen näytön viereltä. Kamerat menevät päälle, kun virtapainiketta painaa kahdesti, jonka jälkeen pääkameran voi vaihtaa ultralaajakulmakameraa napauttamalla näyttöä kerran.

Jämäkkä saranamekanismi mahdollistaa puhelimen asettamisen pöydälle ilman erillistä tukea, joka laajentaa kuvausmahdollisuuksia. Puhelin voidaan asettaa tasaiselle pinnalle kuvaamaan esimerkiksi hyperlapse-videota tai videopuheluita voidaan puhua ilman, että puhelinta tarvitsee pitää kädessä.

Kuvista oikeanpuoleinen on otettu kameran yökuvausmoodilla.

Viimeinen kuvapari on otettu laajakulmakameralla.

Yhteenveto

Galaxy Z Flip on erinomaisen mielenkiintoinen puhelin, josta jäi lyhyen kokeilun muodossa erittäin hyvä kuva mieleen. Toisaalta näin miehen näkökulmasta puhelimen taittuvasta rakenteesta ei ollut mitään hyötyä. Z Flip onkin suunnattu enemmän naisille, jotka pitävät puhelinta pienissä käsilaukuissa tai farkkujen takataskussa. Z Flip toki sopii erinomaisesti kaikille heille, jotka haluavat erottua joukosta.

Taittuvan näytön lisäksi puhelin ei kuitenkaan tarjoa sen suurempia ominaisuuksia tai yllätyksiä. Puhelimessa on toki hyvät kamerat, laadultaan hyvä näyttö, tehokas suorituskyky sekä riittävästi tallennustilaa. Hintaa puhelimelta kuitenkin löytyy 1550 euroa, mutta vastaavanlaisia ominaisuuksia alkaa löytyä jo 500 euron arvoisista puhelimista.

Taittuvasta rakenteesta joutuu siis maksamaan paljon extraa. Hintaan tosin kuuluu myös Samsung Care+ -turva yhdeksi vuodeksi, joka vahingon sattuessa korvaa yhden korjauksen 109 euron omavastuuosuudella.

Samsung Galaxy Z Flip (4G)

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.