Sony Xperia 1 IV arvostelu

5
Arvostelu: Sony Xperia 1 IV - pieni superpuhelin, jossa kaikki on kohdallaan - hinta vain hirvittää
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Sony on ollut jo vuosien ajan kännykkämaailman omia polkujaan kulkeva erikoisuus. Yhtiö on jättänyt halpispuhelinten valmistuksen kokonaan muiden valmistajien taistelukentäksi ja on keskittynyt nimenomaan markkinoiden yläpäähän.

Tätä samaa filosofiaa noudattaa testipenkkiimme saapunut, kesällä 2022 julkaistu Sony Xperia 1 IV.

Puhelin on monin tavoin täysin omanlaisensa, kaikkiin muihin kilpailijoihin verrattuna. Ja myöskään hintalapussa ei säästellä, sillä puhelinta myydään hulppealla 1400 euron hintalapulla.

Omanlaisuudella tarkoitan tietysti sitä, että Sony Xperia 1 IV on yksi harvoista todellisista pienistä superpuhelimista Android-maailmassa. Lisäksi moni muukin valinta puhelimen tekniikassa kulkee vahvasti vastavirtaan muihin valmistajiin nähden.

Sony Xperia 1 IV on vuotta aiemmin julkaistun Sony Xperia 1 III suora perillinen. Edeltäjälle annoimme arvostelussamme tuolloin sekä kehuja että moitteita, joten olikin mielenkiintoista nähdä, joihin suuntaan Sony on lippulaivamalliaan vienyt vuoden takaisesta nähden.

Muutaman viikon ahkera testaus on siis takana ja on aika pureskella, mitä Sonylla on tarjota heille, ketkä ovat valmiita puhelimestaan 1400 euroa maksamaan.

Tekniset tiedot

 • Mitat:
 • 165 x 71 x 8,2 mm
 • Paino:
 • 185 grammaa
 • Näyttö:
 • 6,5 tuumaa; 1644 x 3840; OLED; 120 Hz
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
 • Muisti:
 • 12GB RAM; 256GB tai 512GB tallennustilaa
 • Takakamerat:
 • 12 megapikselin pääkamera (OIS);
  12 megapikselin ultralaajakulmakamera;
  12 megapikselin telekamera vapaasti mukautuvalla zoomilla (3,5x - 5,2x) (OIS)
 • Etukamera:
 • 12 megapikseliä
 • Akku:
 • 5000 mAh
 • Lataus:
 • 30 watin USB-PD -pikalataus;
  15 watin langaton lataus
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 12
 • Muuta:
 • 5G; IP68/IP68 (selitys);
  Corning Gorilla Glass Victus;
  myyntipakkauksessa ei laturia
 • Liitännät:
 • USB-C; 3,5mm kuulokeliitäntä;
  dual-SIM; muistikorttipaikka
 • Hinta:
 • noin 1400 euroa

Ulkonäkö ja muotoilu

Muotoilussa Sony on päättänyt pysyä sisukkaasti täysin omassa muotokielessään. Sony Xperia 1 IV ei eroa käytännössä millään tavalla edeltäjästään - tai oikeastaan mistään viimeisen muutaman vuoden aikana julkaistusta Sonyn puhelimesta.

Sony Xperia 1 IV, näyttö pöytää vasten

Sony Xperia 1 IV on siis äärimmäisen helposti tunnistettavissa Sonyksi: puhelin on ohut ja pitkulainen, muistuttaen ulkomuodoltaan pientä suklaalevyä.

Puhelin on nykyisiin puhelimiin verrattuna jopa hämmentävän kapea ja napsahtaa hieman pienempäänkin kämmeneen todella sulavasti. Mutta sitten taas ihmetystä aiheuttaa ensikosketuksella puhelimen todella "pitkä" ulkomuoto: vaikka puhelin asettuukin pieneenkin käteen hyvin, on puhelimen näytöllä silti kokoa varsin reippaasti.

Sony Xperia 1 IV, oikea kylki, jossa toimintapainikkeet

Sony on päättänyt paketoida puhelimen kaikki painikkeet Xperian oikealle kyljelle. Kyljestä löytyvät äänenvoimakkuuden säätimet, lukituspainike sekä kameralaukaisin.

Näistä lukituspainike sisältää samalla myös sormenjälkilukijan. Ja ilahduttavin tuttavuus on ehdottomasti joukon alimpana löytyvä kaksivaiheinen kameralaukaisin, joka toimii täsmälleen kuten sen pitääkin: laukaisimen painaminen avaa aina kamerasovellukse, vaikka puhelin olisi lukossakin. Lisäksi kaksitoiminen laukaisin toimii, kuten se toimii myös "oikeissa kameroissa": kevyt painallus lukitsee tarkennuksen ja reilumpi painallus ottaa kuvan.

Sony Xperia 1 IV, kameralaukaisin

Mielenkiintoisena seikkana mainittakoon se, että Sony on tällä kertaa hylännyt erillisen Google Assistant -napin, joka vielä edeltäjämallista löytyi. Tämä on etenkin suomalaisille helpotus, sillä Google Assistant on maassamme hyvinkin turha toiminto - ja erillinen painike sitä varten aiheutti Sony Xperia 1 III kanssa vain turhia vikapainalluksia. Joten ehdoton parannus aiempaan nähden, siis.

Sony Xperia 1 IV, alareuna, jossa SIM-kortin paikka ja USB-C -liitin

Alareunasta löytyy USB-C -liitin latausta varten sekä jälleen yksi Sonyn erikoisuus. Erikoisuus ei ole sinänsä muuten ihmeellinen, mutta se on vain hyvin harvinainen: nimittäin pelkästään kynnellä auki vedettävä korttikelkka. Korttikelkkaan laitetaan SIM-kortti ja microSD-muistikortti, jos sellaista haluaa käyttää.

Vasen kylki on puhelimessa täysin sileä, eli sieltä ei toimintoja löydy sen ihmeemmin.

Sony Xperia 1 IV, yläreuna, jossa 3,5mm kuulokeliitäntä

Yläreunasta puolestaan löytyy jälleen yksi Sonyn erikoisuus: vanha kunnon 3,5mm kuulokeliitäntä.

Puhelimen takaa paljastuu uusittu kamera-alue, josta löytyvät puhelimen kolme kameraa sekä niitä avustavat anturit ja LED-salama.

Laatuvaikutelmaltaan Sony on juuri niin upea kuin 1400 euron hintalapulla sopii toivoakin. Puhelin tuntuu kädessä erittäin hyvältä, mikään paikka ei nitise eikä natise ja kohtuullisen kevyestä painostaan huolimatta puhelimesta henkii jämäkän ja laadukkaan oloinen puhelin.

Näyttö

Sony Xperia 1 IV on yksi harvoista kännyköistä, josta löytyy oikea 4K-tarkkuuden näyttö. 4K-tarkkuuden mielekkyyttä suhteellisen kompaktissa puhelimessa voi toki kyseenalaistaa, mutta sellainen siinä nyt kuitenkin on. Ja onhan se upea, monin tavoin.

Näyttö on luonnollisesti HDR10 -sertifioitu, eli värimaailma, dynamiikka ja sen sellaiset ovat kohdallaan. Kuten tietysti tämän hintaluokan puhelimelta sopii odottaakin - ja etenkin, kun valmistaja on yksi tunnetuimmista TV-valmistajista maailmassa.

Sony Xperia 1 IV, kukan kuva näytöllä

Näyttö tukee 120Hz virkistystaajuutta, mutta ei kuitenkaan täysin dynaamista virkistystaajuuden vaihtelua. Tällä tarkoitetaan sitä, että näytön virkistystaajuus ei tilanteen mukaan automaattisesti vaihtele esimerkiksi 1 ja 120 hertsin väliltä.

Sen sijaan virkistystaajuus vaihtelee käytettyjen sovellusten mukaan. Ja tässä Sony pyyhkii lattiaa vaikkapa OnePlussan ja Honorin vastaavilta toteutuksilla. Kun puhelimen on kytkenyt käyttämään 120Hz virkistystaajuutta, se todellakin pysyy siinä, jos sovellus vain kyseistä kuvapäivitysnopeutta tukee. Käytännössä suurin osa peleistä, Chrome, jne toimivat kiltisti suoraan 120Hz taajuudella ja perinteisempään 60Hz virkistystaajuuteen tipahdettiin vain videoita katseltaessa.

Edeltäjän, Sony Xperia 1 III, kohdalla kritisoimme vahvasti sitä, että näyttö ei ole tarpeeksi kirkas auringonpaisteessa käytettäväksi. Tässä Sony on ottanut selkeästi palautteesta kopin ja korjannut asiaa reilulla kädellä.

Sony Xperia 1 IV näyttö pääsee helposti myös käsivalinnalla yli 600 nitin kirkkauteen, joka on jo varsin riittävä lukema selkeällä päivällä puhelimen käyttöön ulkosalla. Aivan kirkkaimpien näyttöjen listalle tälläkään lukemalla ei päästä, mutta parannus on valtava edeltäjäänsä nähden.

Sony Xperia 1 IV, virkistystaajuuden valinta Sony Xperia 1 IV, kuvanlaatuun vaikuttavat asetukset

Sonyn näyttö on kaikin puolin erinomainen ja ainoastaan vieläkin rahtusen kovempaa kirkkaustasoa soisi puhelimen seuraavaan versioon paketoitavan. Mutta tällaisenaan, upealla ja tarkalla väritoistolla, oikeasti toimivalla korkealla virkistystaajuudella ja 4K-tarkkuudella - näyttö ei missään nimessä ole Sonyn heikko lenkki.

Suorituskyky

Sony Xperia 1 IV suorituskyvystä vastaa Qualcomm Snapdragon 8 gen 1, joka on käytännössä tehokkain Android-maailman järjestelmäpiiri (poislukien aivan hiljattain julkaistua "plussaversiota" samasta piiristä).

Käyttömuistia on paketoitu puhelimen kylkeen reippaalla kädellä: 12 gigatavua, riippumatta puhelimen valitusta tallennustilasta. Tallennustilan vaihtoehtoina ovat 256 gigatavua ja 512 gigatavua.

Kuten viimeisen muutaman vuoden ajan, Qualcommin huipputason Snapdragoneiden ongelma ei ole niinkään niiden teho - sitä kyllä löytyy. Vaan sen sijaan ongelmana on ylikuumeneminen. Ja se, miten puhelimessa on päätetty ratkaista ylikuumenemisen ongelma, vaikuttaa lopulta varsin paljon puhelimen todelliseen suorituskykyyn.

Sony on valinnut sormille ystävällisemmän linjan, mutta joka samalla rajaa hieman puhelimen tehokkuutta. Xperia 1 IV rajoittaa järjestelmäpiirin tehoja todella rankalla kädellä, jos puhelin alkaa lämpenemään merkittävästi.

Käytännössä erilaisissa suorituskykymittauksissa, kuten AnTuTu-testissä, tilanne konkretisoitui siten, että ajettaessa samaa, rankkaa testiä useamman kerran peräkkäin, tipahtivat myös puhelimen tehot.

Käytännössä Sony Xperia 1 IV pystyi tarjoamaan parasta mahdollista suorituskykyä sisällä käytettäessä noin 10-15 minuutin ajan ja sen jälkeen suorituskyvystä katosi reilu kolmannes pois käytöstä - kunnes puhelin oli ehtinyt hieman jäähtymään.

Ratkaisussa on hyvät ja huonot puolensa: yksikään sovellus ei kaatunut testijakson aikana ja puhelin pysyi siedettävän rajamailla lämpöjen osalta - puhelin ei kertaakaan kuumunut epämiellyttävän kuumaksi kädessä. Mutta samalla myös aivan kaikkein raskaimmat pelit eivät saaneet pitkässä juoksussa kaikkea tarjolla olevaa tehoa käyttöönsä.

Sony Xperia 1 IV on siis tavallaan yksi markkinoiden tehokkaimmista puhelimista. Mutta se saattaa numeroissa hävitä sellaisille Android-malleille, joissa puhelimen annetaan kuumentua epämiellyttävän kuumaksi tehojen nimissä.

Käytännön arjessa voidaan taas todeta se, että Sonyn järjestelmäpiiri, reilu RAM-muistin määrä ja erittäin kevyt Android olivat yhdistelmä, jolla puhelin oli erittäin miellyttävä ja nopealiikkeinen käytössä. Mutta jos haet aivan absoluuttisen kovia tehoja, kannattaa suunnata katse johonkin järeällä jäähdytyksellä varustettuun pelipuhelimeen, kuten vaikkapa Asus ROG Phone 6:een.

OnePlussan, Xiaomin ja muiden valmistajien huippumalleihin verrattuna Sony tarjoaa samaa suorituskykyä, mutta kenties aavistuksen verran vakaammin pystyssä pysyvän puhelimen, pienellä tehonleikkauksella varustettuna.

Kamerat

Sony ja kamerat. Tämä on se kulma, johon Sony pyrkii huippuluureissaan kaatamaan kaiken järkkäriosaamisensa - ja jolle tulee myös asetettua eniten odotuksia puhelinta testattaessa.

Kuten aiemmissakin malleissa, Sony on päättänyt jättää megapikseleistä kisaamisen kiinalaisvalmistajille ja keskittyy sen sijaan kuvan laadukkuuteen. Tarjolla on kolme takakameraa, jotka kaikki tarjoavat 12 megapikselin tarkkuuden kuvia.

Merkittävin ja mielenkiintoisin uutuus takakameroiden osalta on aiemman telekameran kaksivaiheisen periskooppilinssin uudistaminen. Sony Xperia 1 IV:n telekamerassa on tarjolla sekä 3,5x zoomin tarjoava telelinssi että 5,2x zoomin tarjoava telelinssi.

Telekameran erikoisuus onkin se, että kahden telelinssin välillä voi vapaasti valita halutun polttovälin ja "zoomauskertoimen", täysin optisesti. Eli ollaan liikkumassa jo järjestelmäkameroiden suuntaan, jossa linssin polttoväliä voi vapaasti säädellä juuri haluttuun tasoon.

Pääkameran sensorina toimii Sonyn oma IMX 557 -sensorilla varustettu kamera, ultralaajakulmakameran käyttäessä Sonyn IMX 563 -sensoria. Erikoisen telekameran sensorina toimii teknisten tietojen mukaan Sony IMX 650 -sensori. Optinen kuvanvakain (OIS) löytyy pääkamerasta ja telekamerasta.

Kaikki takakamerat ovat kokeneet uudistuksia ja niin on myös niiden kylkeen paketoitu ohjelmisto.

Sony Xperia 1 IV, takakamerat

Kaikki kolme takakameraa osaavat kuvata 4K-videota 120fps kuvanopeudella ja kaikista takakameroista löytyy nyt myös tuki silmienseurannalle. Automaattinen silmien mukaan kohdennus on itse asiassa käytännöllisempi toiminto, kuin mitä sitä paperilta lukiessa ymmärtääkään, sillä tarkennus pysyy ominaisuuden vuoksi juuri siinä kohteessa, jota ollaan kuvaamassa - yleensähän liikkuva, kuvattava kohde on joko eläin tai ihminen.

Mutta se kuvien laatu...?

Usein yli tuhannen euron kännyköissä pääkameran laatu on erinomaista, mutta muiden kameroiden osalta laatu jättää turhankin usein jotain toivomisen varaa.

Sonyn suhteen näin ei käy.

Sony Xperia 1 IV kaikki kolme kameraa tuottavat käsittämättömän hyvälaatuisia kuvia. Päivänvalossa sekä pääkamera että ultralaajakulma- ja telekamera ovat kaikki aivan markkinoiden kärkeä sekä värien luonnollisuudessa, yksityiskohtien säilyttämisessä että kohinan suhteen.

Kuvat noudattavat Sonyn filosofiaa siitä, että kuvien pitäisi vastata mahdollisimman lähelle todellista elämää - ja tässä Sonyn kamerapatteristo onnistuu täydellisesti. Toki, jostain toisesta kännykkämerkistä Sonyyn hyppäävälle kuvien värimaailman tietynlainen vaisuus voi olla aluksi outoa, kun kuvien värejä ei vedetäkään kiinalaismerkkien tyyliin överiksi.

Mutta silmän tottuessa Sonyn valittuun linjaan ja kuvien yksityiskohtaisuutta ja värien keskinäistä harmoniaa tarkemmin tutkiessa on pakko arvostaa Sonyn tuotekehityslabran tekemää työtä.

Jos aiemmassa Sony Xperia 1 III -mallissa telekameran laatu jättikin hieman toivomisen varaa, on Sony Xperia 1 IV:ssä viisastuttu palautteesta. Sekä 3,5x että 5,2x -linsseillä kuvattuna ollaan käytännössä samassa - loistavassa - kuvanlaadun tasossa kuin pääkamerallakin. Ja samaa tarinaa voidaan sanoa myös ultralaajakulmasta - se päihittää käytännössä kaikki muut testaamani kännyköiden laajakulmakamerat niin laadun kuin värimaailmankin osalta.

Ainoa pienen pieni kauneusvirhe tulee siitä, että hämärämmällä kuvatessa, telekameran pidemmällä zoomkertoimella kuvattaessa kuvien yksityiskohtaisuus alkaa hieman heikkenemään. Vielä Suomen kesäyössäkään kuvatessa mitään eroa päivänvalossa kuvattuihin kuviin ei tule, mutta sisällä otetuissa kuvissa laatu heikkenee hieman. Ja tämäkin kritiikki pitää ottaa sillä mausteella, että se on "verrattuna uskomattoman hyvään pääkameraan". Sonyn telekameran pimeäkuvauskin hakkaa käytännössä lähes kaikkien kilpailijoiden telekameroiden kuvanlaadun mennentullen.

Sonyn takakamerat ovat huikean hyvät.

Sony Xperia 1 IV, Pro-kuvaustila

Softapuolella Sony vetää homman - tuttuun tapaansa - hieman sekavaksi ja yli. Kameroiden käyttöön on tarjolla kolme eri sovellusta, eli peruskamera, Pro-tilan tarjoava monipuolisempi kamerasovellus sekä vastaava ammattilaistoiminnot tarjoava videosovellus.

Ja kuin kirsikkana kakun päälle Sony on päättänyt vihdoin uudistaa myös etukameransa. Sen laaduttomuudesta olen valittanut viime vuosien ajan jo useammassa arvostelussa - mutta nyt asiaan on tullut vihdoin korjaus.

Sony Xperia 1 IV:n uusi 12 megapikselin etukamera on ehkä - jälleen - megapikseleillä mitattuna kehnompi kuin monella muulla kilpailijalla. Mutta ei kannata antaa megapikseleiden määrän hämätä, sillä tällä kertaa Sony on oikeasti panostanut myös etukameran laatuun isolla kädellä.

Sonyn etukameran laatu on kenties parasta mitä on tullut nähtyä vuosikausiin. Ainoastaan puolen vuosikymmenen takaiset "selfie-kännykät" pystyivät vastaavaan laatuun, mihin Sonyn uusittu etukamera pystyy. Joten, tässä Instagram-faneille yksi merkittävä lisäsyy harkita vakavasti Sonyn ostoa.

Esimerkkikuvia

Alla sekalainen määrä Sonyn takakameroilla napattuja kuvia. Suurin osa kuvista on otettu pääkameralla, mutta joukossa on myös sekä telekameralla että ultralaajakulmakameralla otettuja kuvia. Alempaa löytyy eri kameroiden välisiä vertailuja.

Alla vielä vertailua eri polttovälien eli linssien välillä. Kuvasarjoissa ensimmäinen on aina otettu ultralaajakulmakameralla, toinen pääkameralla, kolmas telekameran 3,5x -kertoimella ja viimeinen telekameran 5,2x -kertoimella.

Akkukesto ja latausnopeus

Akkukesto on ollut parin vuoden ajan paha kipukohta Android-maailman huippumalleille. Syynä on tietysti Qualcommin uusimpien tehopiirien virranahneus, jolle nyt yksinkertaisesti ei vain voi mitään.

Sony on onnistunut kuitenkin jollain taikatempulla paketoimaan pienen pieneen puhelimeensa hurjan 5000 mAh akun, joka on 10% suurempi kuin edeltäjässä - ja reilusti suurempi kuin monessa muussa huippuluurissa. Lisäksi Sony on selkeästi onnistunut rakentamaan suhteellisen hyvät ja järkevät tavat rajoittaa Snapdragon-piirin virranahneutta silloin, kun kaikkea tehoa ei käyttöön tarvita.

Pienten ja suurten parannusten ansiosta Sony Xperia 1 IV yllättää iloisesti akkukestonsa osalta. Testijaksomme aikana Sony jaksoi puristaa rankassakin käytössä yön yli ladatulla akulla iltaan saakka, muutamaa poikkeuspäivää lukuunottamatta. Toki, ollaanhan tässä vielä varsin kaukana siitä tasosta, joihin akkukeston toivoisi riittävän, mutta pienellä päivän aikana tehdyllä latauspätkällä Sonyn akun saa riittämään koko päivän tarpeisiin - ja vähän virtaa säästelemällä ilman välilataustakin.

Latauspuolella Sony on päättänyt kulkea omia reittejään ja Sony Xperia 1 Iv on hurjasta hinnastaan huolimatta yksi ensimmäisistä kännyköistä Android-maailmassa, jonka mukana ei toimiteta lainkaan laturia. Eikä edes latausjohtoa.

Sony Xperia 1 IV tukee USB PD -standardin mukaista laturia, mutta osaa ottaa virtaa sisäänsä vain 30 watin teholla. Toki tuokin nopeus on selkeästi pikalataukseksi laskettava nopeus, mutta aivan OnePlussan ja muiden kiinalaismerkkien hurjiin lukuihin ei päästä.

30 watin laturilla Sony latautuu puolilleen noin puolessa tunnissa ja tyhjästä täyteen puhelin latautuu tunnissa ja kolmessa vartissa (pikalataus hidastuu aina loppua kohden).

Sony tukee myös standardeja langattomia latureita, mutta langattomalla laturilla suurin saavutettavissa oleva latausnopeus on rajoitettu 15 wattiin.

Sonyn Android

Sonyn Android on omasta mielestäni lähellä täydellistä Android-kokemusta. Se on lähes puhdas, alkuperäinen Android 12, ilman sen suurempia lisäkilkkeitä, erikoisuuksia tai valmistajan mukaan tunkemaa saastaa.

Vanhat OnePlus-, Pixel- ja Asus-käyttäjät tuntevat olonsa Sonyn kanssa hyvinkin kotoisaksi, sillä kokemus on erittäin lähellä sitä, millaiseksi Google on Androidin tarkoittanut.

Sony Xperia 1 IV, sivutunnistus-valikko Sony Xperia 1 IV, pelitilan valikko

Sonyn omia lisäkilkkeitä on käyttöjärjestelmään paketoitu erittäin vähän - ja ne harvat lisäykset ovat itse asiassa varsin fiksuja. Pelitilaa ja sen käyttöä säätelevä erillinen sovellus on näppärä, kun halutaan säätää tarkemmin näytön virkistystaajuutta, ilmoituksia ja sen sellaisia.

Myös Sonyn oma moni-ikkunoinnin mahdollistava ratkaisu on varsin mainiosti toteutettu. Ainoastaan oikeassa reunassa oletuksena kelluva pikavalikko on aluksi hieman häiritsevä, mutta senkin kanssa oppii elämään hyvin nopeasti.

Sonyn isoin ongelma Androidin osalta on se, että yhtiö ei anna kovinkaan vakuuttavia lupauksia puhelintensa Android-tuen suhteen. Näillä näkymin Sony Xperia 1 IV olisi saamssa vain kaksi Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvapäivitykset.

1400 euron puhelimelle luvatut kaksi päivitystä ovat erittäin ikävä seikka sellaisten ostajien kannalta, jotka haluaisivat pysyä saman puhelimen parissa useamman vuoden. Nyt viimeinen suuri Android-päivitys olisi näillä näkymin tulossa vuoden 2025 alkuun, Android 14 muodossa.

Biometriikka

Harvoin nykypuhelimia arvosteltaessa täytyy nostaa erikseen esille puhelimen biometrinen tunnistautuminen, mutta Sony tekee tässä poikkeuksen.

Syitä on kaksi. Ensinnäkin Sonyn kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija - tai sen ohjelmisto - on jollain tapaa kehittynyt jättiloikan sitten edellisen sukupolven - virhepainalluksia tapahtui äärimmäisen harvoin ja sormenjälkilukija oli kaikin tavoin nopea ja täsmällinen.

Toinen seikka on se, että Sony on jostain syystä päättänyt jättää kasvojentunnistuksen kokonaan pois Sony Xperia 1 IV:sta. Tilanne ei siis ole muuttunut edeltäjäänsä nähden, mutta aiheuttaa edelleen ihmetystä.

Kesällä puhelimen avaaminen sormenjälkilukijalla on toki luonnollista, mutta Suomen talvessa kasvojentunnistus tuppaa olemaan se fiksummalta kuulostava tapa - kuin se, että pitäisi kaivaa hanskat pois kädestä avatakseen puhelimen lukitusta.

Yhteenveto

Sony Xperia 1 IV on täysin omanlaisensa paketti. Se on valtavan kallis. Sen muotoilu taistelee vastaan kaikkia trendejä. Sen kamerat ovat huikean hyvät. Se sisältää jo kuolleeksi luultuja ominaisuuksia kuten muistikorttituen ja kuulokeliitännän. Se on käytännössä yksi harvoista pieneksi laskettavista Android-superpuhelimista.

Tämän ostajan pitää oikeasti haluta juuri niitä asioita, joita Sony puhelimessaan tarjoaa. Mutta hän, kuka tämän puhelimen ostaa, todennäköisesti tietää mitä haluaa - ja saa täsmälleen sen. Pienen superpuhelimen, joka on kaikesta huolimatta hieman ylihinnoiteltu.

Sonysta on vaikea keksiä mitään heikkoa lenkkiä. Pienen pieniä puutteita on: 30 watin latausnopeus on kiinalaismerkkeihin verrattuna varsin hidas, ylikuumenemisen esto on vähän turhankin aggressiivinen, yökuvaustila puuttuu ja kasvojentunnistus puuttuu sekin.

Mutta omassa käytössäni noista edellä mainituista puutteista mikään ei lopulta ollut ongelmallinen. Kiinalaismerkkejä hitaampi lataus vaati hieman opettelua. Ja kasvojentunnistuksen puuttuminen oli kenties ainoa puhelimessa oikeasti ärsyttänyt puute - mutta erinomaisesti toimiva sormenjälkilukija pelasti tässä paljon (joskaan ei kaikkea).

Sony Xperia 1 IV on lähes täydellinen paketti, jos etsit pientä superpuhelinta.

Jos taas et halua maksaa pienestä koosta ja hieman erilaisesta ideologiasta lisähintaa, löytyy vastaavia pakkauksia muiltakin valmistajilta.

Vaihtoehdot

Jos koko yhdistettynä suorituskykyyn on paketti jota etsit, Android-maailmassa käytännössä ainoat vaihtoehdot Sony Xperia 1 IV:lle ovat Sonyn vanhemmat mallit Sony Xperia 1 III ja Sony Xperia 5 III, Samsungin S22-malliston pienin versio, Xiaomi 12 sekä Asus Zenfone 8. Myös tuleva Asus Zenfone 9 saattaa tarjota kisaan oman mausteensa. Mutta siinäpä ne vaihtoehdot olivatkin.

Jos taas haluat nimenomaan huikean hyvät kamerat, yhdistettynä tehokkaaseen laitteeseen, laajenee valikoima jo merkittävästi: Samsung Galaxy S22 Ultra, OnePlus 10 Pro, Xiaomi 12 Pro ja Honor Magic4 Pro ovat kaikki siltä osin mainioita vaihtoehtoja. Kussakin on omat puutteensa ja omat vahvat puolensa - lopulta superpuhelinten välillä valinta menee pitkälti makuasioiden puolelle.

Plussat

 • Pieni fyysinen koko
 • Omassa luokassaan mainio akkukesto
 • Erittäin puhdas Android
 • Upea näyttö
 • Todella hyvät takakamerat
 • Erinomainen etukamera
 • Suorituskyky varauksin
 • Muistikorttipaikka
 • Langaton lataus
 • 3,5mm kuulokeliitäntä
 • IP65/IP68-sertifiointi

Miinukset

 • Lyhyt Android-päivityslupaus
 • Ei kasvojentunnistusta
 • Suorituskyky laskee nopeasti puhelimen lämmetessä
 • Ei yökuvaustilaa
 • Ainoastaan 30 watin latausnopeus
 • Hinta
 • Ei laturia mukana

Sony Xperia 1 IV

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (5)

jkij
jkij

1

Lainaus:

Omanlaisuudella tarkoitan tietysti sitä, että Sony Xperia 1 IV on käytännössä ainoa todellinen superpuhelin Android-maailmassa, joka voidaan vielä laskea pieneksi puhelimeksi fyysisiltä mitoiltaan.

On kyllä ihan keskikokoinen puhelin fyysisiltä mitoiltaan.
Saman kokoisia laitteita löytyy isommalla(6.67") näytöllä.

Seuraako täällä toimittelijat yhtään mobiilimaailman tapahtumia???

Vastaa
dRD
dRD

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkij:

Lainaus:

Omanlaisuudella tarkoitan tietysti sitä, että Sony Xperia 1 IV on käytännössä ainoa todellinen superpuhelin Android-maailmassa, joka voidaan vielä laskea pieneksi puhelimeksi fyysisiltä mitoiltaan.

On kyllä ihan keskikokoinen puhelin fyysisiltä mitoiltaan.
Saman kokoisia laitteita löytyy isommalla(6.67") näytöllä.

Seuraako täällä toimittelijat yhtään mobiilimaailman tapahtumia???

Äkkiseltään ei löydy alle 72mm kapeita kännyköitä markkinoilta muita kuin Sonyt, Asus Zenfone 8, iPhone mini, Xiaomi 12 ja perusmalli-S20:stä. Viimeisen 2v aikana on julkaistu yhteensä 16 puhelinta, jotka ovat <72mm leveydeltään ja niistä noin puolet on Sonyja.

Oikeastaan ainoa verrattavissa oleva on S20, jossa on siinäkin triplakamerat, jne. Mutta se alkaa olemaan jo hieman iäkäs.

Vastaa
jkij
jkij

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkij:

Lainaus:

Omanlaisuudella tarkoitan tietysti sitä, että Sony Xperia 1 IV on käytännössä ainoa todellinen superpuhelin Android-maailmassa, joka voidaan vielä laskea pieneksi puhelimeksi fyysisiltä mitoiltaan.

On kyllä ihan keskikokoinen puhelin fyysisiltä mitoiltaan.
Saman kokoisia laitteita löytyy isommalla(6.67") näytöllä.

Seuraako täällä toimittelijat yhtään mobiilimaailman tapahtumia???

Äkkiseltään ei löydy alle 72mm kapeita kännyköitä markkinoilta muita kuin Sonyt, Asus Zenfone 8, iPhone mini, Xiaomi 12 ja perusmalli-S20:stä. Viimeisen 2v aikana on julkaistu yhteensä 16 puhelinta, jotka ovat <72mm leveydeltään ja niistä noin puolet on Sonyja.

Oikeastaan ainoa verrattavissa oleva on S20, jossa on siinäkin triplakamerat, jne. Mutta se alkaa olemaan jo hieman iäkäs.

Eli jos leveys on millin kapeampi niin se tekee laitteesta pienemmän kuin muut monta milliä lyhyemmät ja ohuemmat? Ja samalla luettelit kuitenkin liudan muitakin. Nyt järki käteen ja herää tähän maailmaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ville 82 (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkij:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkij:

Lainaus:

Omanlaisuudella tarkoitan tietysti sitä, että Sony Xperia 1 IV on käytännössä ainoa todellinen superpuhelin Android-maailmassa, joka voidaan vielä laskea pieneksi puhelimeksi fyysisiltä mitoiltaan.

On kyllä ihan keskikokoinen puhelin fyysisiltä mitoiltaan.
Saman kokoisia laitteita löytyy isommalla(6.67") näytöllä.

Seuraako täällä toimittelijat yhtään mobiilimaailman tapahtumia???

Äkkiseltään ei löydy alle 72mm kapeita kännyköitä markkinoilta muita kuin Sonyt, Asus Zenfone 8, iPhone mini, Xiaomi 12 ja perusmalli-S20:stä. Viimeisen 2v aikana on julkaistu yhteensä 16 puhelinta, jotka ovat <72mm leveydeltään ja niistä noin puolet on Sonyja.

Oikeastaan ainoa verrattavissa oleva on S20, jossa on siinäkin triplakamerat, jne. Mutta se alkaa olemaan jo hieman iäkäs.

Eli jos leveys on millin kapeampi niin se tekee laitteesta pienemmän kuin muut monta milliä lyhyemmät ja ohuemmat? Ja samalla luettelit kuitenkin liudan muitakin. Nyt järki käteen ja herää tähän maailmaan.

Kävin kokeilemassa kaupassa ja on kyllä pienin puhelin mitä sieltä löytyä. Huomasi myös että oli erittäin kevyt.

Vastaa
dRD
dRD

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkij:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkij:

Lainaus:

Omanlaisuudella tarkoitan tietysti sitä, että Sony Xperia 1 IV on käytännössä ainoa todellinen superpuhelin Android-maailmassa, joka voidaan vielä laskea pieneksi puhelimeksi fyysisiltä mitoiltaan.

On kyllä ihan keskikokoinen puhelin fyysisiltä mitoiltaan.
Saman kokoisia laitteita löytyy isommalla(6.67") näytöllä.

Seuraako täällä toimittelijat yhtään mobiilimaailman tapahtumia???

Äkkiseltään ei löydy alle 72mm kapeita kännyköitä markkinoilta muita kuin Sonyt, Asus Zenfone 8, iPhone mini, Xiaomi 12 ja perusmalli-S20:stä. Viimeisen 2v aikana on julkaistu yhteensä 16 puhelinta, jotka ovat <72mm leveydeltään ja niistä noin puolet on Sonyja.

Oikeastaan ainoa verrattavissa oleva on S20, jossa on siinäkin triplakamerat, jne. Mutta se alkaa olemaan jo hieman iäkäs.

Eli jos leveys on millin kapeampi niin se tekee laitteesta pienemmän kuin muut monta milliä lyhyemmät ja ohuemmat? Ja samalla luettelit kuitenkin liudan muitakin. Nyt järki käteen ja herää tähän maailmaan.

"Milli sinne tai tänne". Ja sitten taas milli. Ja taas milli lisää. Johonkin raja on vedettävä, jos halutaan jotenkin määritellä pieni puhelin. En ole alalla todellakaan ainoa, joka määrittelee pienuuden nimenomaan leveyden kautta.

Pienet luurit ovat harvinaisia ja niiden perään huudellaan ja sellaisia toivotaan, joten totta ihmeessä kokoa painotetaan arvostelussa, vaikka kyse olisikin vain pari milliä kapeammasta luurista kuin muut.

Mut okei, muokataan vähemmän raflaavaksi.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.