Pienten puhelinten aikakausi on lopullisesti ohi?

3
Petteri Pyyny

Äänekäs vähemmistö niitä halusi, mutta ei suostunut maksamaan - Onko pienten puhelinten aikakausi lopullisesti ohi?
Kännyköiden koot ovat kasvaneet vuosi vuodelta kohti vanhojen tablettien kokoluokkaa. Vastapainona tälle netissä on aika ajoin ilmennyt voimakastakin huutelua pienten puhelinten puolesta, jossa on toivottu valmistajilta myös pieniä vaihtoehtoja valikoimaansa.

Tähän huutoon ovat vastanneet muutamat valmistajat, vaihtelevin tuloksin.

Mutta kaikkein tärkein mielenkiinnon kohde on ollut Apple. Apple ilmeisesti päätti kokeilla asiaa tosissaan vuonna 2020 ja julkisti iPhone 12 -mallistonsa yhteydessä myös täysin uuden, pienikokoisen mallin, iPhone 12 minin.

iPhone mini oli siinä mielessä merkittävä julkistus, että se oli käytännössä identtinen muihin "oikeisiin" iPhone-malleihin - ainoastaan fyysinen koko oli pienempi. Joten kerrankin kuluttajat pystyivät äänestämään lompakollaan pienten puhelinten puolesta - sama puhelin, mutta pienempänä, tätähän sitä toivottiin..?

Valitettavasti todellisuus näytti nurjan puolensa. Äänekkäimmin netissä juuri itselle sopivaa puhelinta vaativat vaikuttavat olleen vain pienen pieni vähemmistö.

Jo vuoden 2021 alussa näytti siltä, että pienin iPhone ei yksinkertaisesti kiinnosta kuluttajia. Mutta Apple uskoi kuitenkin edelleen konseptiin ja julkisti syksyllä 2021 iPhone 13 minin, samalla konseptilla: täsmälleen sama iPhone, ainoastaan pienempi.

Lopulta kaikessa bisneksessä käy niin, että raha puhuu. Kuluttajia pieni puhelin ei kiinnostanut ja vuoden 2022 iPhone 14 -mallisto teki täydellisen suunnanmuutoksen: iPhone 14 miniä ei koskaan julkaistu ja sen sijaan markkinoille tuotiin perusmallia isompi iPhone 14 Plus.

Myös Android-maailmassakin sama tilanne toistuu vuodesta toiseen. Pieniä huippukännyköitä on olemassa, mutta niille ei tunnu löytyvän ostajia. Olemme ylläpitäneet pienten huippukännyköiden listaa jo useamman vuoden ajan, mutta yksikään listan malleista ei tunnu nousevan myyntilistojen kärkikahinoihin.

Tämä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi kesällä julkaistu Asus Zenfone 9 on yksi parhaista huippu-Androideista mitä olemme koskaan testanneet. Ja pienestä koostaan huolimatta puhelin pyyhkii myös akkukestonsa osalta lattiaa kertaluokkaa isommilla kilpailijoillaan.Mutta... Applen kokeilua ovat varmasti seuranneet suurella mielenkiinnolla niin Samsung, Xiaomi ja OnePlussan emoyhtiö BBK. Ja jos edes Apple ei onnistu myymään pieniä huippukännyköitä... miksi ihmeessä muiden valmistajien pitäisi edes vaivautua?

Kenties pienet huippuluurit jäävät pieneksi erikoisuudeksi, jossa Asus ja Sony jakavat prosentin murto-osien kokoisen markkinan keskenään ja muut valmistajat jatkavat marssiaan kohti seitsemän tuuman kokoisia kännyköitä.

P.S. Jos kuitenkin kuulut pienten puhelinten fanaattiseen, mutta häviävän pieneen kannattajakuntaan, tutustu ihmeessä listaamme parhaista pienistä älypuhelimista


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
196 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € Bigbox
308 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 343 €

Kommentit (3)

tataka
tataka

1

Itselläni muutama tuttu ja kaveri jotka tosiaan haluavat noita pieniä puhelimia mutta he eivät ole valmiita maksamaan niistä kuin 100-300 euroa ja heille ihan ok että ei ole kaikkia ominaisuuksia mitä sitten paljon kalliimmissa puhelimissa on.

Yksi syy miksi iphonen miniversiot eivät myy on varmasti kun esimerkiksi iphone SE mallisto tarjoaa pienen näytön paljon halvemmalla hinnalla. Lisäksi niitä kunnostettuja pienempiä malleja saa vielä halvalla.

Voisi myös miettiä onko taitettavat simpukkapuhelimet esim Samsung Galaxy Flip sarja pieniä puhelimia, ainakin ne mahtuvat hyvin taskuihin.

Itse en kyllä pientä näyttöä enää haluaisi kun olen päässyt Samsungin Foldin makuun.

Vastaa
aapii
aapii

2

Joo, takatan kommentti on varmaan lähellä totuutta. Itsellä osa palkkatyöstä on myös puhelimien myyntiä.
Noita pieniä puhelimia tosiaan kaipaa ne vähemmän puhelinta tarvitsevat asiakkaat, monesti seniori ikäpolvea.

Yleensä pitäisi olla tarjolla tosiaan se 100-200€ puhelin, jossa on 4-5” näyttö ja laskut voi maksaa.
Nämä asiakkaat ei yleensä välitä, onko siinä muistia 4, vai 8Gb. Tai kamera 13, vai 100Mpix.
Tietysti aina enempi parempi, jos hinta pysyy sallituissa rajoissa.

Itsestäni tiedän taas sen, että ottaisin mielellään vaikka IPhone 14 Pro Maxin, mutta hinta pitäisi olla alle tonnin.

Vastaa
lettas
lettas

3

Huhujen mukaan SE-malliston fyysistä kokoa ollaan kasvattamassa, jolloin yhtään tuoretta pientä mallia ei jää Applella mallistoon. Toivotaan että raha puhuu ja Apple julkaisee jatkossakin jonkun siromman mallin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.