Miksi kannattaa valita puhelin lovettomalla näytöllä ja miksi ei?

4
Janne Yli-Korhonen

Miksi kannattaa valita puhelin lovettomalla näytöllä ja miksi ei?
Useat puhelinvalmistajat yrittävät löytää järkevää ratkaisua saada aikaan älypuhelimen näyttö, jossa ei ole ollenkaan näyttölovea. Suosituin ratkaisu tähän mennessä on ollut puhelimen yläreunasta nouseva etukamera, mutta myös muunlaisia ratkaisuja ollaan nähty. Samsungin Galaxy A80:ssä takakamerat nousevat ylös ja kääntyvät eteen. Vastaavanlainen ratkaisu löytyy myös Asuksen ZenFone 6:sta, kun taas esimerkiksi Nubia Z20:ssä on molemmilla puolilla näyttö, joten etukameraa ei tarvita.

Tällä hetkellä puhelimissa nähdään hieman erilaisia ratkaisuja loven suhteen, joista suosituin viime aikoina on ollut reikä näytössä. Tulevaisuudessa etukamera saadaan piilotettua täysin näytön alle, joten tällaisia erikoisia kameraratkaisuja tai lovea ei enää tarvita. Tähän kuitenkin kuluu vielä jonkin aikaa, joten miksi nyt kannattaa ostaa puhelin ilman näyttölovea ja miksi ei.

Miksi kannattaa?

Valmistajat päätyvät nousevaan etukameraan tai muuhun vastaavanlaiseen ratkaisuun, jotta näytössä ei olisi minkäänlaista häiriötekijää. Tämän myötä käyttäjät pääsevät nauttimaan täydellisestä koko näytön tarjoamasta katselukokemuksesta.Osa sovelluksista myös hyötyy täysin lovettomasta näytöstä. Näistä paras esimerkki löytyy erilaisten videopalveluiden kohdalta. Varsinkin YouTube ja Twitch hyötyvät täysin lovettomasta näytöstä, sillä näyttöön mahtuu hieman enemmän sisältöä.

Nykyään monissa kannettavissa tietokoneissa on turvallisuussyistä mahdollisuus peittää kamera, kun sitä ei tarvitse. Samanlainen hyöty löytyy myös puhelimen ylösnousevasta etukamerasta, sillä sisällä ollessaan kuvaaminen ei onnistu.

Osaa saattaa huolestuttaa nousevan etukameran kestävyys pidemmässä käytössä, mutta toistaiseksi ratkaisu on osoittautunut hyvin kestäväksi.

Muun muassa näissä puhelimissa ei ole näyttölovea:


Miksi ei?

Ylösnousevan kameran takia puhelin ei kestä niin hyvin roiskeita tai sen rakenne ei ole täysin vesitiivis. Nousevan etukameran takia puhelimen sisälle saattaa päätyä myös pölyä ja likaa. Näiden myötä kestävyys saattaa olla myös pienoinen kysymysmerkki.

Etukameran nouseminen kestää yleensä noin pari sekuntia, joten jokaisen selfien ottamiseen menee hieman enemmän aikaa. Tämä saattaa olla ärsyttävää, mikäli otat vuorokauden aikana paljon kuvia naamastasi esimerkiksi Snapchat-sovelluksella.

Joillakin puhelimilla ei ole mahdollista käyttää ollenkaan kasvojentunnistusta ylösnousevan kameran takia tai puhelimen lukituksen avaaminen on hitaampaa. Moottorin takia etukameran nouseminen pitää myös hieman ääntä.

Jotta valmistajat saavat mahdutettua ylösnousevan kameran tarvitseman moottorin ja samalla myös ison akun, puhelimet yleensä ovat hyvin isokokoisia laitteita. Pienempää puhelinta kaipaavat joutuvat yleensä tyytymään loveen.


Muun muassa näissä puhelimissa on näyttölovi:


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
196 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € Bigbox
308 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 343 €

Kommentit (4)

SpironMan
SpironMan

1

Jos nyt viilataan pilkkua niin esimerkkipuhelimiksi valituissa Honor 20:ssä ja Galaxy Note10:ssä on "kamerareikä" eikä niinkään näyttölovi😉 mielestäni eri asia.

Vastaa
Jyk
Jyk

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SpironMan:

Jos nyt viilataan pilkkua niin esimerkkipuhelimiksi valituissa Honor 20:ssä ja Galaxy Note10:ssä on "kamerareikä" eikä niinkään näyttölovi😉 mielestäni eri asia.

On tosiaan hieman eri asia. Reikä ei ole niin häiritsevä kuin lovi. Mutta kaikki sovellukset eivät osaa ottaa koko näyttöä haltuun, oli kyseessä sitten lovi tai reikä.

Vastaa
pentsu
pentsu

3

Tää näistä "lovista" keskustelu jotenkin huvittaa. Mulla on n.3 vuotta vanha Honor 8. Eikä muuten ole lovea. Ei ollut edellisessä Lumiassakaan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Tää näistä "lovista" keskustelu jotenkin huvittaa. Mulla on n.3 vuotta vanha Honor 8. Eikä muuten ole lovea. Ei ollut edellisessä Lumiassakaan...

Ehkä tämä on näitä klikkaa mua uutisia/artikkeleita.

Lainaus:

Osa sovelluksista myös hyötyy täysin lovettomasta näytöstä. Näistä paras esimerkki löytyy erilaisten videopalveluiden kohdalta. Varsinkin YouTube ja Twitch hyötyvät täysin lovettomasta näytöstä, sillä näyttöön mahtuu hieman enemmän sisältöä.


Se paljonko siihen näyttöön mahtuu sisältöä riippuu näytön koosta ja joissain tapauksissa myös näytön ja sisällön kuvasuhteesta.

Käsipuhelimissa on ollut vuosikymmeniä yläreunassa jotain tekniikkaa, jos ei muuta niin "kaiutin", hyvin pitkään myös monia muita komponentteja (poikkeuksia on), jos lähestyy niin että näyttöihin ei ole tullut lovia tai reikiä, vaan näytöihin on tullut ulokkeita, näyttö ulotettua noiden komponenttien ympärille. on lovi/reikä malleissa enemmän tilaa. kuin lovettomissa. Tuo lisätila näytössä voidaan hyödyntää tehokkaasti erilaisten kuvakkeiden tilana jolloin sille varsinaiselle sisällölle jää enemmän suorakulmaista tilaa.

Jos ko tilaa vaativia komponetteja riisutaan kokonaan pois tai siirretaan muualle, niin yleensä joudutaan tinkimään käytettävyydeestä, mutta saadaan myös vähän lisää tilaa näytölle etupuolella. Mutta suuremman näytön saa mahtuun laitetta suurentamalla haluttuun suuntaan, jolloin ei välttämättä tarvi tinkiä käytettävyydestä ja samalla voidaan jossain toisessa suunna päästä vähemmällä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.