Paras Garmin -kello (alkuvuosi 2023)

Petteri Pyyny

Paras Garmin -kello (alkuvuosi 2023)
Olen arvostellut lähes kaikki tavallisen kuluttajan lompakon tavoitettavissa olevat Garminin kellot, jotka on julkaistu vuoden 2022 alusta lähtien. Valikoima on ollut laaja ja monipuolinen ja myös kellojen arvostelujen jälkeen julkaistut ohjelmistopäivitykset ovat tuoneet muutoksia kellojen toimintaan.

Onkin mielenkiintoista ottaa pieni puhallus ja pohtia mitä kellovuoresta on tähän mennessä jäänyt lopulta käteen. Eli täysin subjetiivista pohdintaa siitä, mitkä kellot vakuuttivat itseni ja mitkä taas eivät.

Koska Garmin segmentoi kellojaan hyvin vahvasti, täysin yksiselitteistä vastausta on mahdotonta antaa, joten koetan pilkkoa suositukseni mahdollisten kohderyhmien osalta.Kerran viikossa lenkillä tai salilla piipahtavalle

Tämä on kenties itselleni tutuin segmentti, olen itsekin tähän kohderyhmään kuulunut valtaosan aikuisiästäni. Eli ihmisryhmä, joille urheilu ei ole mikään intohimon kohde, mutta jotka kunnon ylläpitämiseksi koettavat hinautua kevyelle juoksulenkille tai salille kerran, pari viikossa - toisinaan harvemmin.

Garmin Venu 2 ranteessa


Tälle käyttäjäryhmälle suosittelisin Garmin Venu 2 -mallistoa. Kello ei ole korostetusti urheilukellon näköinen, mutta tarjoaa silti ison määrän urheilun ja terveyden seurantaan tarkoitettuja toimintoja.

Tietyt liikunnan todella tarkkaan seurantaan tarkoitetut ominaisuudet puuttuvat Venu 2 -mallistosta, kuten sykevälivaihtelun (HRV) mittaus ja juoksukestävyyden arviointi. Mutta kyseiset ominaisuudet alkavat olla oikeasti tarpeellisia vasta, kun treenaus on tavoitteellista; eli tähtäät vaikkapa puolimaratonille ja kisakuntoon. Eli tavallinen kuolevainen ei noista puuttuvista toiminnoista juurikaan hyödy.

Sen sijaan Venu 2 tarjoaa kirkkaan ja upean OLED-näytön, kosketusnäytön ja kaikki mahdolliset tavallisen ihmisen liikunnan ja terveyden seurantaan tarkoitetut mittarit.

Lue: Garmin Venu 2 arvostelumme

Lisäksi Venu 2 -sarjaa myydään kolmessa eri koossa, eli jokaiseen ranteeseen löytyy sopivan kokoinen malli. Kannattaa huomata, että malliston nimeäminen on hieman epälooginen: Plus-malli on malliston keskikokoinen malli ja nimen "Plus" tuleekin parista lisätoiminnosta, ei niinkään koosta.

Venu 2 -hinnat ovat tällä hetkellä:


Näistä Venu 2 Plus sisältää myös "ritariässätilan" eli mahdollisuuden puhua kelloon ja ohjata sen kautta puhelimessa olevaa puheavustajaa, kuten Google Avustajaa.Urheiluhullulle, hieman tiukemmalla budjetilla

Jos taas urheilu on elämässäsi se kaiken kiintopiste, todennäköisesti osaat arvostaa myös HRV-arvojen mittausta ja sen sellaisia lisätoimintoja. Mutta lompakko sanoo hieman eri tarinaa..?

Garmin Forerunner 255s kädesä


Paras kompromissi Garminin mallistossa on tällä hetkellä Garmin Forerunner 255.

Forerunner 255 sisältää lähes kaikki Garminin urheilukellojen toiminnot, mutta kokonaisedullisessa noin 350 euron hintaluokassa. Tokihan 350 euroa on kova hinta, jos sitä vertaa vaikkapa markettien hyllyillä näkyviin kiinalaisiin "kevytälykelloihin". Mutta Forerunner 255 vertaaminen urheilu- ja terveystietojen osalta markettien halpiskelloihin on sama kuin vertaisi edullisinta Ferraria uudenkarheaan pieneen ranskalaiseen kaupunkiautoon. Ne eivät ole millään tavalla samalla viivalla.

Lue: Garmin Forerunner 255 arvostelumme

Aivan kaikkia kalliimpien Garminin kellojen toimintoja Forerunner 255:sta ei löydy, mutta myös aktiiviurheilijalle Forerunner 255 tarjoaa käytännössä kaiken tarvittavan.

Kelloa löytyy myös kahdessa eri kokoluokassa: peruskokoisena ja pienempänä. Mallien hinnat tällä hetkellä:Mallistossa on tarjolla myös hieman enemmän maksavat "Music"-versiot kummastakin koosta. Niiden avulla kelloon itseensä voi ladata musiikkia, jolloin musiikkia voi kuunnella myös ilman kännykkää. Omasta mielestäni Music-mallit ovat valtaosalle kuluttajista täysin turhia ja jättäisin ne suosiolla hyllyyn.Kaiken kaikkiaan paras

Kaikista testaamistani Garminin kelloista kaikkein paras on kuitenkin myös äärimmäisen kallis.

Garmin Epix gen 2 kädesä


Noin 800 euroa maksava Garmin Epix gen 2 sisältää käytännössä kaiken mahdollisen. Se on ominaisuuksiltaan identtinen Garmin Fenix 7 -sarjan kellojen kanssa, eli kaikilla mittapuilla se sisältää kaiken mahdollisen tekniikan, mitä Garmin on vuosien saatossa oppinut tekemään.

Lue: Garmin Epix gen 2 arvostelumme

Isoin ero Epixin ja Fenix 7 välillä on kuitenkin se, että Epix 2 käyttää kirkasta OLED-näyttöä ja näyttää yksinkertaisesti julmetun paljon paremmalta kuin Fenix 7. Okei, kello on hävyttömän rehellisesti urheilukellon näköinen, mutta tekee sen hieman tyylikkäämmin kuin moni muu kello.

Epix gen 2 isoin ongelma on sen valtava koko: pieniluisena miehenä kello oli omaan ranteeseeni hieman liian iso, vaikka siihen tottuikin nopeasti. Pienikokoiselle naiselle Epix gen 2 on yksinkertaisesti liian iso - ja sitä ei myydä kuin yhtenä kokona.

Jos koko on ahdistava tekijä, Fenix 7 -sarjasta löytyy pieni malli: Fenix 7s. Toki silloin pitää tyytyä matriisinäyttöön OLED-näytön sijasta.

Minkä Garminin ostaisin itse..?

Tätä kysytään tietysti testaajalta usein. Jos olisin omalla rahalla ostamassa itselleni Garminin älykelloa, päätyisin todennäköisesti Garmin Venu 2 -sarjaan.

Mallistosta omaan ranteeseeni sopivin on Garmin Venu 2 Plus. En kaipaa sen ääniavustajaa tai mikrofonia, vaan valitsisin sen puhtaasti sopivimman koon vuoksi; se on malliston keskikokoinen tapaus.

Garmin Venu 2 Plus kädesä


Venu 2 -sarja on mielestäni paras kompromissi hinnan, terveysominaisuuksien ja tekniikan väliltä. Se ei näytä korostetusti "urheilukellolta", siinä on upea OLED-näyttö ja urheilu-/terveysominaisuuksista kaikki ne, joita tällainen muutaman kerran viikossa liikuntaa omaksi ilokseen harrastava osaa kaivata.

Lue: Garmin Venu 2 Plus arvostelumme

Toki, sykevälivaihtelun seuranta ja vaikkapa harjoitteluvalmius olisivat kivoja lisiä, mutta jos haluaisin ne ja OLED-näytön, pitäisi mallistossa hypätä Epix gen 2:een - ja mielestäni sen hinta on lopulta liian kova saatuun hyötyyn nähden.Kannattaako ostaa Garmin?

Käytännössä älykellojen markkinoilla on kolmea eri kellotyyppiä: aktiivisuusrannekkeita muistuttavia noin satasen kevytälykelloja; urheilukelloja sekä täysverisiä älykelloja.

"Kevytälykellot" ovat käytännössä kellon näköisiä aktiivisuusrannekkeita ja suurin osa marketeiden noin 50 - 200 euron hintahaarukan tarjonnasta osuu tähän segmenttiin. Osa Garmininkin kelloista kuuluu ehdottomasti tähän kategoriaan, kuten vaikkapa Garmin Vivomove Sport.

Kevytälykelloissa liikunnan ja terveyden seurantaan on tarjolla vain hyvin pieni määrä työkaluja ja mittareita. Ne toimivat askelmittareina, sykkeen seurannassa ja liikuntasuoritusten seuraamiseen, mutta mihinkään tavoitteellisempaan liikunnan seurantaan niistä ei yksinkertaisesti ole.

Sitten toisessa ääripäässä ovat "oikeat" älykellot, joihin lasken nykyisin Googlen Wear OS:ää käyttävät kellot sekä Applen kellot. Näihin kelloihin voi asentaa oikeita sovelluksia, aina sosiaalisen median palveluista useisiin musiikkisoittimiin, taskulamppuihin ja taskulaskimiin.

Älykellojen suurin ongelma on niiden kehno akkukesto. Applen kelloissa akku ei kestä vuorokauttakaan ja uusimmissa Wear OS:ää käyttävissäkin kelloissa akkukesto on yleensä korkeintaan parin vuorokauden tasolla.

Garminin valikoimasta ei "täysverisiä" älykelloja löydy. Yhtiö käyttää kelloissaan omaa Garmin OS -käyttöjärjestelmää, jonka sovellusvalikoima on hyvin vaatimaton.

Jos täysveriset älykellot kiinnostavat, lukaise vaikkapa Samsung Galaxy Watch 5 Pro -arvostelumme."Oikeat" urheilukellot ovat rajoitetumpia älytoimintojensa osalta kuin Applen ja Googlen kellot, eli valtavaa sovelluskauppaa ei ole tarjolla. Sen sijaan ne keskittyvät tarjoamaan lähes kaiken mahdollisen terveystiedon mitä suinkin ihmisen ranteesta voi mitata. Lisäksi tämän kategorian kellot tarjoavat tyypillisesti pitkää akkukestoa, alkaen noin 3 vuorokaudesta ja päätyen huippukellojen jopa usean viikon akkukestoihin.

Valtaosa Garminin valikoimasta osuu tähän "oikeiden" urheilukellojen kategoriaan. Samasta tilasta taistelevat myös suomalainen Polar sekä aiemmin suomalaisomistuksessa ollut Suunto.

On makuasia, onko Garmin se oikea vaihtoehto. Itselläni ei ole hirvittävän suurta tarvetta päästä selaamaan Facebookia rannekellon kautta ja vastaavasti arvostan pitkää akkukestoa erittäin paljon. Sen vuoksi "oikeiden" urheilukellojen segmentti tuntuu ainakin tällä hetkellä omimmalta.

Mutta markkina elää ja muuttuu jatkuvasti. En pitäisi mahdottomana etteikö Garminkin hyppäisi joskus tulevaisuudessa valmistamaan vaikkapa Wear OS -käyttöjärjestelmän kelloja. Ja kenties Samsung ja kumppanit saavat omien älykellojensa akkukeston venytettyä urheilukellojen tasolle tulevaisuudessa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -16%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 171 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € CDON
341 € Teknikproffset
399 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 338 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.