10 vuotta sitten: Kaikki meni, Nokia hyppäsi Microsoftin leiriin - Näin tarina eteni

1
Petteri Pyyny

10 vuotta sitten: Kaikki meni, Nokia hyppäsi Microsoftin leiriin - Näin tarina eteni
Tasan kymmenen vuotta tulee kuluneeksi tänään siitä, kun Nokia kertoi vaihtavansa puhelintensa käyttöjärjestelmän Microsoftin Windows Phoneen. Tuolloin potkaistiin liikkeelle lumipallo, jonka seurauksena Suomessa ei ole enää matkapuhelinjättiläistä.

Uutisoimme tuolloin laajasti Nokian ja Microsoftin liitosta ja tarkempia tietoja Nokian ja Microsoftin yhteistyöstä saatiinkin päivän mittaan:Olimme omissa kommenteissamme varovaisen optimistisia tulevaisuuden suhteen: Nokian Symbian-kehitys oli jäänyt armotta Androidin ja iPhonen taakse ja jotain täytyi tehdä. Emme vain olleet todellakaan varmoja sen suhteen, oliko Windows Phonen valinta se oikea valinta vai olisiko pitänyt hypätä sittenkin Androidin leiriin - tai jatkaa WP:n kyljessä omankin käyttöjärjestelmän kehittämistä.

Yksi Nokian ja Microsoftin yhteistyön kärsijistä oli Nokian kehittelemä "seuraavan sukupolven nokialainen käyttöjärjestelmä", MeeGo, jonka kehitys käytännössä kuoli Nokian siirryttyä Microsoftin leiriin. Vielä uutisoinnin aikaan Intel valoi uskoa MeeGon tulevaisuuteen, mutta näin vuosikymmen myöhemmin katsottuna projekti kuoli tuona päivänä. MeeGon tuhkista syntyi toki vielä Tizen, joka on kaivanut itselleen oman pienen lokeron maailmasta, toimien pääosin Samsungin televisioiden ja älykellojen käyttöjärjestelmänä.

Ja sitten meni loputkin..

Microsoftin ja Nokian yhteistyötä ei kestänyt lopulta kuin 2,5 vuoden ajan. Sitten, syksyllä 2013 kerrottiin se, mitä jo osattiin odotella: Microsoft osti Nokian kännykkäliiketoiminnan ja Nokian tavaramerkin käyttöoikeudet kännyköissä tuleviksi muutamaksi vuodeksi.

Lopulta Windows Phone - joka sittemmin tunnettiin nimellä Windows Mobile - ei koskaan pystynyt vakavasti haastamaan Androidia ja iPhonea. Microsoft luovutti projektin kanssa lopullisesti vuoden 2019 alussa ja kehotti Windows-puhelimia käyttävien hankkimaan tilalle joko Android- tai iOS-puhelimen.


Tuhkasta nousi HMD

Nyttemmin Nokia on palannut kännykkäbrändinä takaisin markkinoille, mutta merkki on ainoastaan lisensoitu, toisen suomalaisen yhtiön, HMD Globalin käyttöön. HMD on paljon pienemmällä kunnianhimolla varustettu, modernimpi tapaus kuin Nokia aikoinaan oli ja yhtiö on käytännössä lisensoija, joka ostaa valtaosan toiminnoistaan kolmansilta osapuolilta.

Lisäksi Nokian merkin arvo kännykkämaailmassa ehti laimentua 10 vuoden Windows-saagan aikana ja merkkiuskollisuutta löytynee enää lähinnä Suomesta ja Intiasta. Mutta toki, HMD on tehnyt paljon oikeitakin asioita ja onhan se erittäin mieltä lämmittävää nähdä ikonista Nokia-brändiä jälleen kännykkäkaupan valikoimassa.

Jälkiviisautta

Nokialla oli aikoinaan yksi tehokkaimmista logistiikkaketjuista kännykkämaailmassa. Yhtiön tekninen osaaminen rautapuolella oli sekin kiistatonta. Mutta lopulta yhtiö ei osannut mukautua kuluttajien toiveisiin ja hirttäytyi kenties liikaa siihen, mikä oli aiemmin toiminut. Windows-kelkkaan hyppäämiselle oli toki vaihtoehtoja tarjolla: olisiko Nokia ollut kilpailukykyinen Android-valmistaja Samsungia ja kiinalaisia yhtiöitä vastan? Kenties.

Olisivatko Nokian paukut riittäneet kiskomaan MeeGon maaliin ja luomaan siitä suositun käyttöjärjestelmän Androidin ja iOS:n rinnalle? Tuskin. Koska pelkkä käyttöjärjestelmän erinomaisuus ei enää vuonna 2011 riittänyt, vaan leikki oli nopeasti siirtynyt sovellustarjonnan puolelle - seikka, jota edes Microsoft valtavan kehittäjäyhteisönsä tuellakaan ei onnistunut voittamaan.

Nokia oli jo 2011 alussa todella pahoissa vaikeuksissa: Android-puhelimet olivat tuhoamssa sen markkinaosuuksia ympäri maailmaa ja yhtiöltä alkoivat loppumaan keinot markkinaosuuksien menetyksen estämiseksi. Yhtiön oli pakko tehdä nopeita liikkuja, kun sillä oli vielä brändiarvoa ja kokoa. Sitä voidaan jahkailla tulevatkin vuosikymmenet, oliko juuri Windows Phonen kelkkaan hyppääminen se oikea ratkaisu.

Lopputulos on kuitenkin se, että Nokia yhtiönä selvisi hengissä - ja elää edelleen, vaikkakaan se ei enää ole sellainen jättimäinen kuluttajabrändi kuin se joskus kunnian vuosinaan vielä oli.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -32%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
848 € CDON
895 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1028 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Samsung Galaxy A15 (5G) – hinta laskenut -22%

Samsung Galaxy A15 (5G)
133 € Bigbox
179 € Gigantti
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -21%

Motorola Edge 30 Neo
236 € CDON
236 € Teknikproffset
341 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 297 €

Kommentit (1)

teme565
teme565

1

Näin jälkeenpäin voi kyllä todeta että matkapuhelinvalmistus Suomessa olisi loppunut joka tapauksessa, vaikka Nokia olisi valinnut Androidin. Kun katsoo nykyistä puhelinmarkkinaa, niin käytännössä hinta on se, joka ratkaisee ja vain volyymilla saa tehtyä bisnestä, kun kaikkien puhelinvalmistajan puhelimet ovat samanlaisia. Kun nytkin markkinaa katsoo, niin Samsung ja Huawei on ainoat jotka pärjäävät. Muut kituuttavat pienillä markkinaosuuksilla ja tuloksilla.

EDIT: Apple tietysti on asia erikseen, mutta sen markkina perustuukin uskontoon, ei järkeen ja tarpeeseen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.